• Ana Sayfa
  • Delhi
  • Hindistan Gezi Rehberi | Hindistan’a Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Hindistan Gezi Rehberi | Hindistan’a Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Hindistan gezi rehberi ile bu ülke hakkında gezginlerin en çok merak ettiği soruların yanıtlarını arayacağız. Konu, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birine yapılacak yolculuk olunca her detay hakkında konuşmak pek de mümkün değil; çünkü burası bir deneyim ülkesi. Hindistan maceranda, birçok şeyi ilk kez görecek ve kendi başına yaşayacaksın. Biz de bu maceranın keşif ve keyifle dolu olması için Hindistan gezisinde dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğiz. Hindistan’da ne yapılır, ne yapılmaz, neler yenir, insanlarla nasıl iletişim kurulur ve her şeyden önemlisi, ideal bir Hindistan gezisi için ne kadar bütçe gerekir gibi soruları ele alıp özellikle burayı ilk kez ziyaret edecek olan gezginlere ışık tutacağız. Hazırsan başlayalım.

Akshardham Tapınağı, Delhi, Hindistan

Delhi ile Başlayan bir Macera: Hindistan’a Nasıl Gidilir?

Pegasus ile İstanbul üzerinden aktarmalı bir şekilde Delhi’ye gidebiliyorsun. İstanbul’dan başlayan uçuş, Bişkek aktarmalı olarak devam ediyor.

Qutb Minar Tapınağı, Hindistan

İstanbul’dan Delhi’ye Uçakla Kaç Saat Sürüyor?

İstanbul’dan başlayan Bişkek uçuşları, ortalama 5 saat sürüyor. Bişkek’ten Delhi’ye uçak seyahati ise ideal şartlarda 3 saat 30 dakikada tamamlanıyor. Diyelim ki 20:10’da İstanbul’dan uçağın hareket etti, Bişkek’e sabah 04:10’da varıyorsun. Neden? Çünkü saat farkı var. Bişkek, Türkiye’ye göre 3 saat ileride. “GMT+3 şöyle olduğu için bu böyle” gibi açıklamalara hiç girmiyoruz; bizim de kafamız karışıyor 🙂

Bişkek ile Delhi arasında ise saat farkı yok.

Rickshaw ile gezerken fotoğraf çeken turist kadınlar, Delhi, Hindistan

Hindistan Uçak Biletleri Ne Kadar?

Biz bu satırları yazarken Delhi uçak bileti fiyatları, ortalama 550 TL’den başlıyordu. Sen bu satırları okurken fiyatlar değişir mi bilemiyoruz ama şunu diyebiliriz ki uçak bileti fiyatlarının uçuş tarihinin yakınlığına göre yüksek olabiliyor. 

Rickshaw, cadde ve kalabalıklar, Eski Delhi, Hindistan

Tatil Bütçesi Belirleme: Hindistan’da Fiyatlar Nasıl?

Hindistan’da fiyatlar, Türkiye’deki yaşam standartlarına benzer; hatta daha düşük (İstanbul’u baz alıyoruz) diyebiliriz. Konaklama, dışarıda yeme içme, ulaşım ve iletişim masraflarını göz önüne aldığımızda bu sonuca varıyoruz. Örneğin su, ortalama 14 rupiye satılıyor. Bu da yaklaşık 0.80 TL demek. Adamakıllı hostellerde konaklama ücreti ortalama 40 TL’den başlıyor. Yemek konusuna gelelim ve global bir marka üzerinden yola çıkalım: McDonalds’ta ortalama bir menü 250 rupi civarında, yani 15 TL. Rupi? Sahi ya, Hindistan gezi rehberi yazarken ondan bahsetmemek olmaz. Hindistan, Rupi ismini verdikleri kendi para birimini kullanıyor.

Hindistan para birimi, 2000 rupi, tomar kağıt para

1 Türk Lirası, Kaç Hindistan Rupisi Ediyor?

2023 yılı hakkında konuşuyoruz; 1 TL, yaklaşık 3,08 Hindistan rupisi ediyor. Türk parasını bozdurabileceğin yer bulma şansın az, o yüzden Hindistan gezisi öncesinde paranı ABD dolarına çevirmeni öneriyoruz. Delhi ve çevresinde, Amerikan dolarını bozdurman çok daha kolay. Hindistan gezisinde güvenlik konusunda tedbirli olman gerek, her yurt dışı seyahatinde olman gerektiği gibi.

Hindistan seyahatine çıkmadan önce bilmende fayda var: Her yerde olduğu gibi burada da dolandırıcılar, heyecanla avlarını bekliyor! Bir turist olarak paranı bölüştürmeni ve her zaman küçük miktarlarda bozdurmanı öneriyoruz. Zaten 100 dolar bozdurduğun zaman, onunla Hindistan’da bir hafta oldukça “rahat” bir şekilde yaşayabilirsin. 

Sırtçantalı gezgin kadın, Delhi, Hindistan

Gezi Öncesinde: Hindistan Vizesi Nasıl Alınır?

Hindistan vizesi, Hindistan Başkonsolosluğu aracılığıyla alınır. Doldurman gerekecek birçok belge olacak. Hindistan, kolay vize veren ülkelerden biri olmasına rağmen formları eksiksiz ve dikkatli bir şekilde doldurmanı öneriyoruz. 

Paharanj, eski pazar, Delhi, Hindistan

Duyduğun Birçok Şey Doğru: Hindistan Gezisinde Dikkat Edilecek Şeyler

Dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Hindistan, şehir efsanelerinin hayat bulduğu bir ülke. Dost acı söyler diyerek Hindistan’ın ciddi bir çöp ve hijyen sorunu olduğunu belirtelim. Bundan bahsetmemizin nedeni, hijyen takıntısı olan insanları önceden uyarmak. Ne olabilir ki diye düşünme! Farklı bir kültüre sahip olan Hindistan’da hijyen kavramı, bizim bildiğimizden çok değişik. Hindistan gezi rehberi içeriğine eklenmesi gereken bir konu ama biz daha fazla derinleştirmeyeceğiz.

Demek istediğimiz şu ki temizlik takıntın varsa Hindistan senin için pek doğru bir yer olmayabilir. Bu arada Hindistan’da her şeye özen gösterilen beş yıldızlı oteller ve şifalı sularıyla ön plana çıkan özel kaplıca otelleri de var. Yani burada her zaman hijyenik olmayan koşullarla karşılaşacaksın diye bir şey yok. Belediye binaları, Delhi Havalimanı, lüks restoranlar ve tapınaklar, her zaman temiz ve tertipli ama Hindistan gezini bu alanlarla sınırlı tutmak istemezsin…

Delhi sokaklarında olduğu kadar diğer şehirlerde ve kırsal kesimde de göreceğin çok enstantane, dinleyeceğin çok hikaye ve şaşıracağın çok detay var! Hindistan gezisi, hem ruhsal hem de fiziksel bir deneyim. Algı sınırlarının zorlandığı, hayata bakışın değiştiği…

gülümseyen Hintli çocuklar

Hindistan’a Gitmeden Önce Kesinlikle Olunması Gereken Aşılar

Hindistan gezi rehberi Hindistan’a gitmeden önce en çok sağlık konusuna önem vermelisin, çünkü bu konu önemli. “Bana hiçbir şey olmaz!” diye düşünmeyip Hindistan’a gitmeden önce bütün aşılarını eksiksiz yaptırmalısın. Bu konu hakkında Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü oldukça kapsamlı bir içerik paylaşmış. Buraya bırakıyoruz.

Hindistan’a gitmeden önce yapılması gereken aşılar

Hindistan Gezi Rehberi: Sağlık Sigortası Konusu

Yurt dışı uçuşlarında sağlık sigortası yaptırman şart zaten. Hindistan’a giderken çoğunlukla standart bir şekilde hazırlanan yurt dışı sağlık sigorta kapsamını genişletmeyi düşünebilirsin.

Gece vaktinde Diwali şehri, Mumbai, Bombay, Hindistan

Hindistan Uçağına Binmeden Önce

Hindistan uçuşunla ile ilgili her belgenin bir fotokopisini al ve sırt çantanda bulundur. Delhi Havalimanı’na giriş yaptığında pasaport görevlileri, Delhi uçuş biletini belge olarak görmek isteyebilir.

haritaya bakan sırtçantalı iki gezgin genç, Hindistan gezisi

Hindistan Gezisi için Özel Bir Sırt Çantası

Hindistan gezin için varsa kullandığın ilaçlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı ve dezenfektanın içerisinde hiçbir zaman eksik olmadığı bir sırt çantası edinmeni öneriyoruz. Hindistan’da bir otel tatili değil de yaşamın bizzat içerisinde olan bir macera yaşamayı planladığını düşünerek söylüyoruz bunu. Yoksa otellerde (çok ucuz olanları tercih etmediğin sürece) aradığın her şeyi bulabilirsin.

Özellikle Hindistan’ın kırsal kesimini keşfetmeyi planlarsan bu sırt çantası kesinlikle şart. Kendi ihtiyaçlarını belirleyerek bu çantayı doldurman iyi bir fikir.

geleneksel Hintli kadın ile fotoğraf çeken gezginler, Hindistan

Hindistan’da Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler

  • İletişim. Nasıl desek, Hindistan’da kişisel alan anlayışı farklı. Dokunmak onlar için doğal bir eylem. Özellikle toplu taşıma araçlarında kişisel alanın hiç yokmuş gibi davranıldığını belirtelim.İstanbul’daki metrobüsten deneyimli olan gezginler, ne demek istediğimizi anlayacaklardır.
  • Kendine mutlaka kapsamlı bir Hindistan gezi rehberi edin.
  • İletişimden devam ediyoruz. Hindistan’da dostluğa değer veriliyor ve insanlar selamlaşmayı seviyor. Tanımadığın insanlar sana selam verecek, senin kültürünü merak edecekler. Bizi dizilerden biliyorlar. Evet, Türk dizileri Hindistan’da çok seviliyor. Bu sayede Türkler onlara ilginç geliyor.
  • Hindistan’da iletişim konusunda nelere dikkat etmelisin? “Bu kadarı da fazla” dediğin samimiyetten uzak durmalısın öncelikle. Hindistan’ın popüler yerlerinde turist tuzakları çok fazla. Şöyle örnek verelim: Hediye olduğunu sandığın bir şeye dolaylı yoldan para ödemek zorunda kalabilirsin.
  • Bir turist olduğun anlaşılıyorsa muhtemelen kendi çektiğin fotoğraflardan daha çok, senin fotoğrafın çekilecek.
  • Hindistan’ın rengarenk kamyonları, tam sosyal medyaya konmalık fotoğraflar çekmek için mükemmel bir detay. Hindistan gezinde, şehirler arası yollarda onlarla karşılaşacaksın, şaşırma!
  • Baharatlara alışsan iyi edersin. Sevmiyorsan da global restoranlarda her şeyi bulabilirsin. Kırsal kesimleri keşfe çıkacaksan işin biraz zor.
  • Hindistan’ya yiyecek konusunda endişelerin varsa sırt çantanda konserve ve atıştırmalık bir şeyler bulunsun. Hayat kurtarıcı olabilirler!
  • Hindistan’da her şey hakkında pazarlık yapabilirsin. İletişimim kuvvetlidir, ağzım laf yapar diyorsan 200 rupilik ürünü 100 rupiye alabileceğini belirtelim.
  • Musluk ve çeşme sularından uzak dur.
  • Hindistan gezisinde bazen bu kadar da rahatlık olmaz dediğin şeyler göreceksin. Örneğin almak istediğin bir belge için sana 5 saatlik bir süre verilecek ama o süre 2 güne çıkacak. “Hallederiz” kültürüne çok güvenme, mümkün olduğunca işlerini resmi kanallar aracılığıyla hallet.
  • Resmi kanallar dedik, konuyu biraz açıyoruz. Her zaman resmi turizm ofislerini kullan. Sana resmi turizm ofisi şurada diyen herkese de inanma. Turist tuzaklarına yakalanmama taktikleri, no: 1!  
  • Hindistan, fakirliğin sanata dönüştüğü enteresan bir ülke. Hindistan kast sistemi (70’lerde yasalarca iptal edilen ama hala geleneği sürdürülen) hakkında araştırma yaparsan ne demek istediğimizi anlayabilirsin. Şunu demek istiyoruz ki burada çok farklı ya da zengin görünmemek iyi bir fikir.  
  • Hindistan’da tarihi yerlerin fotoğrafını çekerken biri yaklaşıp “Gel bu tarafa, buradan daha iyi çekiliyor.” diyerek seni bir yere götürürse bil ki sonrasında para isteyecek. Hindistan’da turist tuzaklarına yakalanmama taktikleri, no: 2!
  • Hindistan’da iletişim kurarken her kafa sallama şeklinin başka bir anlama geldiğini öğreneceksin.
  • Son olarak yaklaşık 1.5 milyar nüfusun yaşadığı bu ülkenin kuzeyinden güneyine yüzlerce farklı kültür, din ve inanış bir arada. Hindistan, renklerin ve ritimlerin ülkesi…

kutsal şehir Varanasi, Ganj nehir kıyısı, Hindistan

Hindistan’da Gezilecek Yerler

Kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına milyonlarca inancın, onlarca dilin, birçok etnik kültürün ve ayrıntılarıyla insanı mest eden tapınakların ülkesi Hindistan; birbirine benzeyen binaları görmekten, benzer sesleri duymaktan, aynı konuları konuşmaktan, kısacası günlük rutinlerinden sıkılmış bünyelere ilaç gibi gelecek bir rota.

Hindistan’da gezilecek yerler, nasıl desek, kesinlikle tek bir içerikle anlatılabilecek bir konu değil. Bu içerikte ritimlerin ve renklerin ülkesinde mutlaka görülmesi gereken tapınaklardan ve şehirlerden bahsedeceğiz. İstersen sen Hindistan gezini uzun ve biraz ucu açık olarak planlamanı, uçak biletini de buna göre ayarlamanı tavsiye ederiz.

Dünyanın en kalabalık yerine gitsen de Hindistan’ı turlarken belki de hayatında gördüğün en huzurlu anları yaşayacaksın. Buda’nın, Gandhi’nin ve Ravi Shankar’ın ülkesi Hindistan; ruhunu, bedenini, fikirlerini, hislerini; yani kendini tamamen arındıracağın, yepyeni bir sen olarak döneceğin bir yer.

Hindistan’da gezilecek yerler konusunda başlamadan önce bazı soruları yanıtlamak iyi bir fikir. Hindistan tatili için kaç günlük bir program yapılmalı mesela? Ya da Hindistan’a ne zaman gitmeli?

Hindistan’da Kaç Gün Kalmalı?

Hindu heykelleri

Hindistan’da gezilecek yerlerin hepsini göreyim dersen bir ömür bile yetmeyebilir ama “İdeal Hindistan gezisi kaç gün sürmeli?” diye merak ediyorsan cevaplayalım: Bizce 2 hafta yeterli olacaktır. Daha kısa süreli bir tatil yapmak istersen rotanı minimal tutarak tatilini 1 haftaya sıkıştırabilirsin.

Hindistan’a Ne Zaman Gidilir?

Hint Sarayı mimarisi

Dünyanın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkelerinden birine gidiyorsan ne zaman sorusunun cevabını, gittiğin yere göre şekillendirmen gerekir. Biz “Hindistan’a ne zaman gidilir?” sorusuna genel cevaplar vereceğiz ama sen ilk cümlemizi unutma.

  • Birçok gezgin, Hindistan’a gitmek için ünlü festivallerin zamanlarını bekliyor. Yıl boyunca kutlanan festivaller için ayrı bir başlık açacağız.
  • Hindistan’da yaz aylarında muson yağmurları ve buna bağlı olarak seller görülür. Gezginler, bu nedenle temmuz ile ekim arasında Hindistan gezisi planlamaktan kaçınır.
  • Hindistan’da hava durumu, haziran ayında maksimum değerlere ulaşabilir. 45 derecede tatil yapmak istemezsen bu ayı pas geçebilirsin.
  • Hindistan’a gitmek için en ideal zamanlar, mart ve kasım ayları. Bu aylarda Hindistan’da hava sıcaklığı ideal. Üstelik bu iki ay içerisinde, Hindistan’ın en ünlü festivalleri de kutlanıyor.

Renkler ve Ritimler: Hindistan’ın En Ünlü Festivalleri

Hindistan'ın ünlü festivalleri

Hindistan’da yıl boyunca dünyanın dört bir köşesinden insanları bir araya getiren devasa festivaller düzenleniyor. Bunların en ünlüleri Diwali, Holi, Dussehra, Navratri ve Durga Puja. Biz sana Hindistan’ın en büyük iki festivallerinden bahsedeceğiz.

En Ünlü Hindu Festivali: Diwali

Hindistan Diwali festivali

Diwali, yani Işık Bayramı, Hindu inanışına göre ışığın karanlığı yendiği günü simgeliyor. Kasım ya da aralık ayında, Hindistan’ın her köşesinde kutlanan Diwali, Hinduizm’in kutsal karakterlerinden Rama’nın 14 yıllık sürgününün ardından doğduğu yer olan Ayodha’ya dönmesinin kutlanışı aynı zamanda.

Diwali zamanlarında, Hindistan’da bütün evler rengarenk boyanır, ikramlıklar çıkartılarak insanlarla paylaşılır. Ülkenin her bölgesinde ışıklar karanlığı aydınlatırken havai fişekler gökyüzünü renklere boyar. Diwali süresince Hindular, geleneksel kıyafetlerini giyerek bilgelik tanrıçası Lakshmi’nin, evlerini ziyaret etmesini bekler.

Hindistan’da Bahar Rengarenk Kutlanır: Holi Festivali

Holi Festivali nerede yapılıyor

Rengarenk boya toplarıyla yüzlerini boyayan, ayrıca boya toplarını birbirlerine fırlatan, dans eden, şarkı söyleyen, avazı çıktığı kadar bağıran, yerlerde yuvarlanan insanlar… Kısacası baharın coşkusu karşısında istediği gibi çıldıranlar!

Her yıl bahar ayının ilk dolunayında kutlanan Holi Festivali, Hindu mitolojisinde çok önemli bir yere sahip. Efsaneye göre Kral Hiranyakaşipu, tanrı Brahma tarafından ölümsüzlükle ödüllendirilir. Zaman içerisinde küstah ve kibirli birine dönüşen Hiranyakaşipu, herkesin ona itaat etmesi beklentisi içerisine girer ama en başta oğlu Prablah ona karşı çıkar. Oğlunu öldürmeye karar veren Hiranyakaşipu, birçok kez şansını denediyse de tanrı Vişnu, Prablah’ı her zaman korur. En sonunda oğlunu, kız kardeşinin kucağında yatarken savunmasız bir şekilde yakalayıp yakmayı planlayan Hiranyakaşipu, kız kardeşi Holika’nın yanmayan şalı sayesinde başarısız olur.  Prablah kurtulur, ama Holika ölür. Bu duruma öfkelenen Vişnu, Hiranyakaşipu’yu öldürür ve yerine Prablah’ı atar. O zamanlardan beri Hindu’lar, kendini iyilik için feda eden Holika’nın adını, Holi Festivali’nde yaşatırlar.

Holi ve Diwali, Hindistan kültürünü yakından tanımak ve eğlenmek isteyenler için en ideal zamanlar.

Hindistan’da Nerelere Gitmeli?

Hindistan'da nereleri gezmeli?

Koskocaman bir ülke olan Hindistan’da gidilecek yerlerin sayısı çok fazla. O yüzden en başta bahsettiğimiz gibi kalınacak gün sayısına göre bir Hindistan gezi rehberi oluşturacağız.

Bir haftalık Hindistan gezisi planlıyorsan Delhi, Agra ve Jaipur şehirlerine gidebilirsin. Hindistan uçuşları için çoğunlukla Yeni Delhi İndira Gandhi Uluslararası Havalimanı kullanılıyor. Hindistan macerana Pegasus ile başlamak istersen de iniş yapacağın yer Delhi olacak. Hindistan’a ulaşmak için Tebriz‘e uçup aktarma yapabilirsin. 

Tatilini daha uzun süre için planlıyorsan bahsettiğimiz üç şehre; Mumbai, Kerala, Varanasi, Amritsar, Goa, Udaipur şehirleriyle beraber Hindistan’ın kalbi olarak bilinen Madhya Pradeş eyaletini ekleyebilirsin. Hindistan’da gezilecek yerleri sıralayalım.

  • Delhi
  • Agra
  • Jaipur
  • Mumbai
  • Kerala
  • Varanasi
  • Amritsar
  • Udaipur
  • Goa
  • Haydarabad
  • Madhya Pradeş

Hindistan’da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Hindistan'ın turistik yerleri

On binlerce yıllık bir tarihe ve binlerce tanrısı olan bir inanç sistemine sahip olunca doğal olarak ülkenin her köşesinden mutlaka görülmesi gereken bir tarihi eser ya da anıt fışkırıyor. Hindistan’ın herhangi bir bölgesinde gezerken büyüleyici bir yapıyla karşılaşmama olasılığın çok düşük. Burası, renklerin ve ritimlerin ülkesinin olmasının yanı sıra aynı zamanda tapınakların ülkesi. Hindistan tapınakları, belki de dünya üzerinde görülebilecek en etkileyici yapılar bütününü oluşturuyor. Hindistan’da gezilecek yerler, insanı bulunduğu zamandan alıkoyuyor; onu çok eski zamanlara götürürken ona insanlığın ne derece yaratıcı olabileceğini kanıtlıyor.    

Tac Mahal

Tac Mahal'in mimarı kim

İslam mimarisinin en güzide eserlerinden biri olan Tac Mahal, Şah Cihan’ın, genç yaşta ölen eşi Ercümend Banu Begüm (Mümtaz Mahal) için yaptırdığı bir şaheser. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Tac Mahal, Hindistan’da gezilecek yerler rehberimizin ilk sırasında yer alıyor. Agra şehrinde yer alan Tac Mahal, 20.000 kişinin 22 yıl boyunca çalışarak bitirdiği, saf mermerden yapılan bir eser.

Amber Kalesi

Amber Kalesi neden yapılmış?

Hindistan’da gezilecek yerler listemize Jaipur şehrinden devam ediyoruz. 16. yy’den kalma bir yapı olan Amber Kalesi, mermer ve kum taşından yapılma; iç tasarımdaki ince işçiliğiyle büyüleyen bir tarihi eser. Buraya fillerle gidebiliyor olmak da kesinlikle ilgi çekici!

Kızıl Kale

Kızıl Kale'ye nasıl gidilir?

Rotamızı Delhi’ye çeviriyoruz ve şehrin en turistik yerine gidiyoruz: Kızıl Kale. 17. yy’de Babür imparatoru Şah Cihan tarafından inşa ettirilen bu görkemli yapı, 200 yıl boyunca hanedana yuva olmuş. Kırmızı kum taşından yapılmış Kızıl Kale, Delhi’de mutlaka görülmesi gereken bir eser.

Hawa Mahal

Hawa Mahal hangi şehirde?

Jaipur’a geri dönüyoruz ve Hindistan’da gezilecek yerler listemizin belki de en güzel noktasıyla devam ediyoruz: Rüzgarların Kalesi olarak çevirebileceğimiz Hawa Mahal. Kachhwaha Rajput Hanedanlığı yöneticisi Maharaja Sawai Pratap Singh tarafından inşa ettirilmiş. Lal Chand Ustad isimli mimar tarafından tasarlanmış bu 5 katlı büyüleyici yapı, kırmızı ve pembe kum taşından yapılmış. Hindistan gezinde Jaipur’a yola düşerse (ki mutlaka düşmeli), Hawa Mahal’ı görmeden seyahatini sonlandırma.

Kutub Minar

Kutub Minar'ın anlamı ne?

Delhi’de görebileceğin harikulade bir İslam eser var: Kutub Minar. 13. yy’de bir zafer anıtı olarak inşa edilen Kutub Minar, Tac Mahal inşa edilene kadar Hindistan’ın en yüksek yapısıymış.

Altın Tapınak

Altın Tapınak'a nasıl gidilir?

Pakistan sınırında bulunan Amritsar şehrine yolun düşerse altından yapılma bir tapınak seni bekliyor olacak. Gerçek ismi Harmandir Sahib olan bu tapınak, Sih inancının en kutsal yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Hindistan’da gezilecek yerler arasına, altın parıltısıyla büyüleneceğin bir yer eklemek istersen önce Amritsar şehrine, oradan da rotanı Altın Tapınak’a çevir.

Meenakshi Amman Tapınağı

Meenakshi Amman Tapınağı

1. yy’de yapımına başlanılan ve 1500 yıl boyunca geliştirilen Meenakshi Amman Tapınağı, rengarenk heykellerle kaplanmış kompleks bir yapı. Madurai şehrinde bulunan bu tapınak, Hindu inancında bir tanrıça olan Meenakshi’ye adanmış. Burası kesinlikle büyüleyici!

Hümayun Türbesi

Hümayun Türbesi kimlerden kalmış?

Babürlerin en ünlü imparatorlarından Hümayun Şah anısına yaptırılan Hümayun Türbesi, Tac Mahal örnek alınarak Moğol mimarisiyle inşa edilmiş. Yeni Delhi’nin en turistik yerlerinden biri olan Hümayun Türbesi, 1572 yılında tamamlanmış ve o günden beri Hümayun Şah’ın ebedi istirahatına eşlik ediyor.

Charminar

Charminar Hindistan'ın neresinde?

Dört minare anlamına gelen Charminar, Hindistan’ın Haydarabad şehrinde bulunan görkemli bir İslam eseri. 1591 yılında Kutbşahlar hanedanından Sultan Muhammad Quli Qutb Shah tarafından, başkentin Golkonda’dan Haydarabad şehrine taşınması üzerine yaptırılan bu güzide yapı, insanın hem gözünü hem gönlünü hoş ediyor.

Lotus Tapınağı

Lotus Tapınağı nerede?

Hindistan’da gezilecek yerlerin en meşhurunu sona sakladık. Lotus çiçeğinin anatomisi baz alınarak inşa edilen Lotus ya da Bahai Tapınağı, 1986 yılında tamamlanarak dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan Bahai tapınaklarının sonuncusu olma unvanını kazanmış. 9 girişiyle 9 dini sembolize eden Lotus Tapınağı, Yeni Delhi’de mimar Fariborz Sahba ismiyle tasarlanmış. Son olarak burada mutlaka sessiz olmak gerektiğini de hatırlatalım! Şşt!

Hindistan’da gezilecek yerler listemizin sonuna geldik, ama tabii ki ülkenin tarihi eserleri bunlarla sınırlı değil. Durmadan araştır, bazen spontane gez ve Hindistan’da özgürlüğü keşfet!

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın