İçindekiler
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan tarihi kent merkezi, çok sayıdaki kafe, restoran ve barları, ekonomik oluşu ve vizesiz gidilebilmesi sayesinde Lviv, kuşkusuz ki son dönemin en popüler şehirlerinden birisi oldu. Dolayısıyla bana da Lviv’le ilgili çok fazla soru gelmeye başladı. Bu yüzden Lviv’le ilgili merak ettiğiniz her şeyi tek bir yazıda bir araya getirdim. 🙂
Kasım sonunda ziyaret ettiğimiz Ukrayna’nın Orta Avrupa kentlerini aratmayan güzellikteki şehri Lviv’le ilgili çok fazla soru alıyorum. Buna istinaden en çok gelen soruları bir yazıda toparlayıp sizlerle paylaşmak istedim. 🙂
Lviv’e Nasıl Gidilir? Yolculuk Kaç Saat Sürüyor?
Tabi ki Pegasus Hava Yollarından Lviv ucuz uçak bileti alarak 😊 Yolculuk yaklaşık 2 saat kadar yani kısa sürüyor.
Lviv Uçak Bileti Ara
Ukrayna’ya Vizesiz Olarak Giriş Prosedürleri Nedir?
Yanımda götürmem gereken belgeler neler?
Ukrayna’ya uzun zamandır vize yok; ancak bununla birlikte yanınızda mutlaka dönüş uçak biletinizin ve otel rezervasyonlarının çıktısını yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Zira pasaport kontrolünde göstermenizi isteyecekler. Ayrıca yolcuların büyük bir kısmını, özellikle de Ukrayna’ya ilk defa gidenleri ayrı bir odaya alıp bu belgelerin yanı sıra geliş amacını, yanlarında bulundurdukları nakit parayı soruyorlar. O yüzden ortalama bir saat kadar sırada beklemeye hazır olun derim.
Ukrayna’ya pasaportumuz olmadan, nüfus cüzdanıyla da girebildiğini duydum, doğru mu?
Evet, doğru ama sadece yeni kimlik (çipli kimlik) kartlarıyla giriş yapılabiliyor.
Ukrayna’ya kimliğimle giriş yapacağım, ancak online check-in yapamıyorum. Ne yapmam gerekiyor?
Maalesef kimlik kartıyla giriş yapacak yolcuların online check-in yapmasına sistem izin vermiyor ancak bununla birlikte bu konuyu çözmek için çalışmalar yapıldığıyla ilgili bilgi aldım. O yüzden şimdi olmasa da yakın zamanda kimlikleriyle giriş yapacak olanların da online check-in yapabileceğini düşünüyorum.
Yanımızda götürdüğümüz parayı hava alanında mı bozduralım yoksa Lviv’in merkezinde mi?
Havalimanında kurlar merkeze göre daha yüksek ama çok da büyük farklar yok. Benim tavsiyem havalimanında 50 avro ya da 50 dolar bozdurmanız ve kalanını da şehir merkezinde ihtiyacınız oldukça bozdurmanız olur.
Havaalanından şehir merkezine nasıl gidebiliriz?
Havaalanından Lviv şehir merkezine bence ulaşımın en iyi yolu taksi kullanmak. Zira hem oldukça ucuz. Yalnızca 100 grivna, yani yaklaşık 15 TL tutuyor. Ayrıca toplu taşıma seçenekleri de mevcut.
Lviv’de Nerede Kalınır?
Biz genellikle seyahatlerimizde otel yerine Airbnb’yi kullanarak evlerde konaklamayı tercih ediyoruz. Hem çok daha ekonomik oluyor, hem de kendimizi seyahat ettiğimiz şehirde yaşıyormuş gibi hissediyoruz. O yüzden Lviv’de de, şehrin en merkezi yeri olan Rynok Meydanı’nda çok güzel bir evde kaldık. Gecelik kişi başı yalnızca 65 TL’ye geldi. Tabii belirtmekte fayda var. Bu kadar merkezi olmayan ama yarı fiyatına evler de vardı. Oteller de oldukça ekonomik. Otelde kalacak olursanız da seçiminizi Rynok Meydanı civarında yapmanızı tavsiye ederim.
Lviv’de Mutlaka Görmemiz Gereken Yerler Nereler?
Lviv, gerçekten çok güzel bir şehir. Tam bir Avrupa şehri. Özellikle de UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan tarihi kent merkezindeki binalar ve sokaklar çok etkileyici. Şehirde mutlaka görülmesi gereken yerlerin en başında, Lviv’in kalbi diyebileceğimiz Rynok Meydanı geliyor. Birçok kafe, restoran ve hediyelik eşya dükkanına ev sahipliği yapan meydanda belediye binasının kulesini mutlaka çıkıp şehrin manzarasını izlemelisiniz. 1900’de açılmış olan Lviv Opera ve Bale Binası, Svobody Bulvarı, Lychakiv Mezarlığı, Bernardine Kilisesi, Lviv Latin Katedrali, Ermeni Katedrali, İtalyan Avlusu ve Potocki Sarayı ise Lviv’de gezilmesi gereken diğer yerler.
“Mutlaka Gitmelisiniz!” Dediğiniz Kafe ve Restoranlar Hangisi?
Bence Lviv’deki mekanlar da en az şehrin kendisi kadar güzel. Lviv’e sırf yeme, içme için bile gidilir. Kahvaltı için Svit Kavy veya Lviv Croissants’ı, İtalyan yemekleri için Ristorante Celentano ve Red Peeper’ı, noodle severler için Tikithai Wok’u ve hoş bir ambiansta et yemek isteyenler için de Mons Pius’u önerebilirim. Baczewski, Ukranyna yemeklerini tadabileceğiniz oldukça şık bir restoran. The Most Expensive Galician Restaurant ise adından da anlaşılacağı üzere Lviv gibi ucuz bir şehrin en pahalı restoranı ama gitmeye kesinlikle değer. Güzel bir deneyim sizi bekliyor. Kafe olarak ise Cabinet dekoru ve ortamıyla oldukça ilgi çekici. Eğer giderseniz Napolyon tatlısının tadına mutlaka bakın derim. Eğer nereye giderse gitsin Türk yemeklerinden vazgeçemeyenlerdenseniz de Taksim tam size göre.
Lviv’de İnternet Olayını Nasıl Çözdünüz? Kafelerde Wi-fi Var mı?
Evet, kafelerin hemen hepsinde wi-fi var ama benim tavsiyem havaalanından kendinize simkart almanız olur. Havaalanındaki döviz bürosunda satılıyor. 5 GB interneti olan hat 100 grivna, yani yaklaşık 15 TL.
Lviv’in En İyi Gece Kulüpleri Hangileri?
Ukrayna’nın gece hayatı ünlü olsa da Lviv için beklentinizi çok da yüksek tutmayın derim. Fashion Club ve Malevich şehrin en popüler gece kulüpleri.
Lviv Gerçekten Ucuz mu?
Evet, gerçekten ucuz. Güzel mekanlarda ana yemek ve yanında içecek veya içki alırsanız genellikle en fazla 150-200 grivna tutuyor. Yani 22-29 TL civarı.
Lviv’de Hava Kışın Nasıl? Çok mu Soğuk? Donar mıyız? 🙂
Biz Kasım sonu, Aralık başı oradaydık. Hava -1 derece civarındaydı ama öyle çok da soğuk değildi. Son günümüzde kar da yağdı ve şehir daha da güzelleşti. Hava ne kadar soğuk olursa olsun, üşümeyi aklınızdan çıkarın derim. Ben öyle yapıyorum ve genelde hiç üşümüyorum. Zaten ayaklarınızı sıcak tuttuktan sonra çok üşümezsiniz. Yanınızda iyi bir kış montu, eldiven ve bere bulundurmanızda da fayda var.
Eğer 2-3 Gün Şehir Dışına Gitmek İstesek Nereyi Önerirsiniz?
Kesinlikle Lviv’in 200 km güneyindeki Yaremche kasabasına gitmenizi ve Karpat Dağları’nı keşfetmenizi öneririm. Bölgenin hem doğası hem de kasaba ve şehirleri çok güzel. Eğer kayak veya snowboard tutkunuysanız Yaremche’ye yakın mesafede yer alan ve toplam 65 km pist uzunluğuyla Doğu Avrupa’nın en iyi kayak merkezlerinden biri olarak bilinen Bukovel’e mutlaka gitmelisiniz.
Nereye Kaçsak Ekibi Kimdir?
nereyekacsak.com, seyahat tutkunu Orçun Dalarslan’ın, gezip gördüğü yerleri paylaşma isteğiyle 2009 yılında açtığı seyahat bloğunun yeterli gelmemesi üzerine Ocak 2014’te kurduğu bir seyahat platformudur. Orçun ve nereyekacsak.com ekibi yazılarında, sosyal medya hesaplarında ve Youtube kanallarında İzmir’den Kars’a, Norveç’ten Küba’ya, Ürdün’den Yunanistan’a kadar yurt içi ve yurt dışında seyahat ettikleri yerlerle ilgili deneyimlerini, fotoğraflarını ve önerilerini diğer seyahat tutkunlarıyla paylaşıyor.
Instagram: @nereyekacsak
Yazı ve Fotoğraflar: Orçun Dalarslan (nereyekacsak.com) | Instagram: @orcundalarslan