Uzun Yol Sanatı: Hindistan’ın Rengarenk Kamyonları

Renklerin ve seslerin ülkesi Hindistan, keşfedilecek şeylerin sınırsıza yakın olduğu ülkelerden biri. En eski inanç sistemlerinden biri olan Hinduizm’in doğduğu topraklar; günümüzde biraz fakir biraz da kalabalık ama asla neşesiz değil. Dansın asla eksik olmadığı filmleri, müziği, insanları, şehirleri, doğası… Hindistan hakkında bahsedilecek çok şey var. Şimdilik ucuz uçak biletinle yola çıktığında görebileceğin otobanları sanat galerilerine çeviren rengarenk Hindistan kamyonlarından bahsedeceğiz.   

Şoförlerin Ruhunu Yansıtan Hindistan Kamyonları

Rengarenk yapıştırmalar ve desenlerle, hatta Hindistan cevizi, misket limonu ve özel biberlerle süslenen kamyonlar; Hindistan otobanlarını renklendirirken geçtikleri yerlerde neşeli görüntüler oluşturuyor. Dekore edilmiş her kamyon, sürücüsünün ruhundan bir parça taşıyor; kamyonların birbirinden çok farklı görünmesinin nedeni de bu durum.

Yolumu da Bahtımı da Açık Et Kamyonum

Hindistan’da kamyonların süslenmesinin nedeni, manevi. Kamyon şoförleri, araçlarındaki her rengin ve desenin getirdikleri iyi şansla beraber onları kazalardan koruyacağını düşünüyorlar.

Yazıya Mola Verelim: Selvi Boylum Al Yazmalım

Kamyonları dekore etmek, sadece Hindistan’da değil; tüm dünyada görülen bir gelenek.

Günler, hatta haftalar boyunca kamyonlarıyla binlerce kilometre yapıp ticaret malzemeleri taşıyan sürücüler için araçları adeta bir ev ya da eş. Selvi Boylum Al Yazmalım filmini hatırla, Kadir İnanır orada allayıp pulladığı kamyonuyla konuşur; ona dertlerini anlatırdı.

Rengarenk Kamyonların Mekanı: Golden Quadrilateral

Hindistan’da rengarenk kamyonları en çok görebileceğin yer, ülkenin en büyük endüstri ve tarım bölgelerini birbirine bağlayan Golden Quadrilateral Otobanı.

Sanatçılara İlham Veren Kamyonlar

Şoförleri tarafından tıpkı bir tablo gibi boyanan kamyonlarda kullanılan desenlerin birçoğu, Hinduizm dininden gelen figürlerle ilişkili. Dekoratif kamyonlardaki desenler birçok sanatçıya ilham verirken Hint sinemasında da yönetmenler tarafından sıkça kullanılıyorlar.

Selam Sana Şoför, Kornaya Bas!

Hindistan otobanlarını süsleyen renkli kamyonlar, sanatçıların da dikkatini çekiyor. Profesyonel fotoğrafçı Dan Eckstein, Hindistan turunda karşılaştığı sıra dışı kamyonları fotoğraflayarak  “Horn, Please” isminde bir kitap çıkarmış. Meraklıları için duyuruyoruz.  

Kamyonlar da Yerinde Güzel!

Hindistan kamyonlarını yerinde gidip görmek istiyorum diyorsan; Hindistan uçak bileti Pegasus’ta seni bekliyor.

Sen de hemen Hindistan’ın en büyük ikinci şehri Delhi’ye bir seyahat planla, Hint kültürünü yakından keşfet!

 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın