• Ana Sayfa
  • Ankara
  • Ata’ya Saygı: Anıtkabir Gezisi ve Ankara Turu | Ankara Gezi Rehberi
anitkabir_gunbatimi_gorunumu

Ata’ya Saygı: Anıtkabir Gezisi ve Ankara Turu | Ankara Gezi Rehberi

Özellikle 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı gibi milli günlerde, çocuklara Atatürk sevgisini aşılamak için Anıtkabir turundan daha iyi fikir ne olabilir? Altında yatan cesaret ve kurtuluş hikayeleriyle Atatürk’ün anısına inşa edilen bu yapı, sadece çocukların değil, her Türk vatandaşının hayatında bir kere ziyaret etmesi gereken bir yer.

Anıtkabir gezisi ile Ata’ya olan saygını gösterirken devlet büyüklerinin ve ziyaretçilerin Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili düşüncelerini paylaştığı defterlere göz atabilir, halka açık deftere kendi düşüncelerini yazabilirsin.

Anıtkabir Hakkında Bilgiler

aslanli_yol

  • Anıtkabir, proje yarışmasını kazanan mimarlar Emin Onat ve Orhan Arda’nın öncülüğünde, 1953 yılında tamamlanan bir anıt mezar.
  • Mustafa Kemal Atatürk’ün bu konuda herhangi bir vasiyeti bulunmadığı için yapının inşa edileceği alan, uzman kişilerin de dahil olduğu toplumsal tartışmalar sonucunda belirlendi. Anıtkabir, Ankara Kalesi konumundan sonra şehrin en yüksek noktası olan Rasathane’ye yapıldı.
  • Toplamda 750.000 metrekare alana yayılmış Anıtkabir, iki ana bölümden oluşuyor: Barış Parkı ve Anıt Bloku
  • Anıt Bloku, kendi içerisinde çeşitlenen üç ana bölümden oluşuyor: Aslanlı Yol, Tören Meydanı ve Mozole.
  • Yapının mimarisi, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden alınmış motifler içeriyor.
  • Anıtkabir’de simetrik tasarım gözetilerek dikilmiş 10 adet kule var. Bu kulelere, devletimizin en çok değer verdiği kavramların isimleri verilmiş. İstiklal Kulesi, Hürriyet Kulesi gibi…
  • Kulelerin iç duvarları, Atatürk’ün özlü sözleri ile süslenmiş.
  • Atatürk’ün anıt mezarına ulaşmadan önce 24 aslan heykeli ile süslenmiş yoldan geçeceksin. Ünlü heykeltıraşımız Hüseyin Özkan tarafından tasarlanmış bu heykeller, Hitit anlayışına uygun şekilde yapılmış.
  • Burada Cemal Gürsoy ve İsmet İnönü gibi Türk büyüklerinin kabirleri de ziyaret edilebilir.

Anıtkabir’e Nasıl Gidilir?

anitkabir_toren_alani

Anıtkabir, başkent Ankara’da bulunuyor. Birçok turizm şirketi, Ankara’ya Anıtkabir turları düzenliyor. Tur fiyatı, gezinin programına göre şekilleniyor. Örneğin grup olarak günübirlik turlar kapsamında yapıyı gezebiliyorsun. Turizm seyahat acentaları, profesyonel rehberlik hizmeti de sunuyor. Özellikle bayram turları ile tur ücreti konusunda uygun fiyatlar yakalaman olası. Ankara Anıtkabir gezisi için en uygun seçeneği arıyorsan gezini kendi başına planlayabilirsin. Bunun için öncelikle sana Ankara’ya ucuz uçak bileti gerekecek.

Ankara Uçak Bileti Ara

Anıtkabir Rehberi: Anıtkabir’de Neler Var?

ataturk_mozalesi

Atamızın ebedi istirahatgahı, Ankara’nın merkezinde ziyaretçilerini bekliyor. Türk milletinin en büyük lideri Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nda toplumu tek yürek haline getiren askeri deha, hiçbir zaman kendi mezarı ile ilgili bir vasiyette bulunmamış olsa da onun hatırasına layık bir anıt yapmak için 1944 yılında işe başlanmış. Toplamda dört aşamalı olarak bitirilen yapı bütünü, o günden bu yana Ankara’da yer alan en büyük anıt mezar konumunda. Atatürk’e ithaf edilmiş bu dev kompleksin tamamlanması tam 9 yıl sürmüş. Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere miras bıraktığı idealleri simgeleyen kuleleri ve huzur dolu bir his yaratan Barış Parkı ile çevrelenmiş Anıtkabir, Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuzluğunu yansıtan bir yapı bütünü olarak Ankara’nın kalbini süslüyor.

Anıtkabir ziyareti ile Atatürk’ün özel kitaplığından elde edilmiş kitapları, ona ait kişisel eşyayı, nişanları ve ödülleri görebilirsin. “Anıtkabir’de neler yapılır?” diye merak ediyorsan adım adım ilerleyelim.

Anıtkabir’de Görülmesi Gereken Yerler

Barış Parkı: Yapının bulunduğu tepeye, olası toprak kaymalarını önlemek amacıyla bir park inşa edilmiş. Barış Parkı’ndaki ağaçlık alan, dünya devlet büyüklerinin yolladığı tohum ve fidanlardan oluşuyor. Barış Parkı, dünyada barışı simgeliyor.

Kuleler: Yapının girişinde 2 tane olmak üzere toplamda 10 adet kule bulunuyor. Türk ulusunun ideallerine simgeleyen bu kuleler, minimalist bir bakış açısıyla tasarlanmış. Eski Türk büyüklerini ve Türk adetlerini anlatan eserlerle süslenmiş bu kulelerin isimlerini saymak gerekirse: İstiklal Kulesi, Hürriyet Kulesi, Müdafaa-i Hukuk Kulesi, Mehmetçik Kulesi, Zafer Kulesi, 23 Nisan Kulesi, Milli Misak Kulesi, Cumhuriyet Kulesi, Barış Kulesi ve İnkılap Kulesi.

anitkabir_merdivenleri

Türk Erkekleri Heykeli: Hüseyin Özkan tarafından tasarlanmış bu heykel grubu, Hürriyet Kulesi’nin önünde yer alıyor. Rütbesiz asker, köylü ve aydın kesimi simgeleyen üç erkek figürünün bulunduğu bu heykel, Türk erkeklerinin Atatürk’ün vefatından dolayı olan hüznünü ve birbirine olan bağlılığını yansıtır.

Türk Kadınları Heykeli: Hüseyin Özkan’ın tasarladığı bir diğer eser, üç kadın heykelinden oluşuyor. Türk kadınlarının Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatı karşısındaki üzüntüsünü simgeleyen heykel grubu, aynı zamanda bereketi yansıtıyor.

Şeref Holü: Atatürk’ün mozolesine giden yola Şeref Holü deniyor. Ülkenin dört bir yanından getirilen özel mermerler ile düzenlenen bu hol, bronz kapıları ile oldukça görkemli.

Anıtkabir Hakkında İlginç Bilgiler

anitkabiri_ziyaret_eden_insanlar

  • Zafer Kulesi’nin içini süsleyecek kabartmalar için açılan yarışmada, hiçbir eser Türk zaferlerini simgeleyebilecek kadar değerli bulunmamış. Bundan ötürü burada hiç kabartma yok. Atatürk’ün tabutunu Dolmabahçe’den Sarayburnu’na getiren top arabası, burada sergileniyor.
  • Ata’nın kabri, sergilenmekte olan sembolik lahitin 7 metre altındaki mezar odasında bulunuyor.
  • Atatürk Müzesi’nde liderimizin birçok kişisel eşyasını görebilirsin. Buradaki en sıra dışı eşya, içinde bir silah gizli olan baston.
  • Atatürk’e özel kitaplıkta 3000’den fazla kitap bulunuyor. Yabancı diller ile yazılmış birçok kitap, çoğunlukla sosyal bilimler kategorisinde. Atatürk’ün milli eğitim konusunu ne kadar ciddiye aldığı, bu kitaplık dahilinde gözlemlenebilir.
  • Yapı içerisinde bulunan bayrak direği, tam 33.5 m uzunluğunda ve ABD’den özel olarak getirilmiş.

Anıtkabir Sanal Turu

anitkabir_tavan_islemeleri

Anıtkabir’de dilersen sanal tur yapabilirsin. TSK öncülüğünde düzenlenen bu proje, Anıtkabir’in görkemini ekranına yansıtmak isteyen herkesin kullanabileceği bir program.

Anıtkabir Sanal Tur

Anıtkabir Turundan Sonra: Ankara’da Gezilecek Yerler

Günübirlik Ankara turunda başka nereleri görebilirsin? Hepsine 1 gün yetmez, ama cumhuriyetimizin ve Ankara’nın tarihini merak ediyorsan bu yapılardan 1 ya da 2 tanesini gezmeni öneriyoruz.

Kurtuluş Savaşı Müzesi

birinci_turkiye_buyuk_millet_meclisi

Ankara’da Ulus Meydanı’nda yer alan Kurtuluş Savaşı Müzesi, dönem hakkında zengin koleksiyona sahip bir kültür yapısı. 1915 yılında yapımına başlanan müze, 1924 yılına kadar I. TBMM binası olarak kullanıldıktan sonra CHP genel merkezi olarak hizmet vermiş. 1961 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi adı ile halkın hizmetine açılan yapı, 1981 yılında Kurtuluş Savaşı Müzesi’ne dönüştürülmüş.

Ankara gezilecek yerler listesinde önemli bir noktada bulunan Kurtuluş Savaşı Müzesi, 09.00-17.30 saatleri arasında ziyarete açık. Pazartesi günleri kapalı.

Etnografya Müzesi

ankara_etnografya_muzesi

Selçuklu dönemlerinden yakın Türk tarihine kadar geniş bir aralığını kapsayan koleksiyonu ile Etnografya Müzesi, geçmişten kalma hazineleri gözlemlemek için gidilebilecek bir yer. Atatürk’ün naaşı, 1953 yılına kadar burada saklanmış ve naaşın sembolik bir kopyası burada görülebiliyor.

Etnografya Müzesi gezisi ile geleneksel Türk kıyafetlerini, takılarını, halıları, kilimleri, madeni eşyayı, silahları, eski paraları, ahşap ve tahta eserleri inceleyebilirsin. Ulus’tan Sıhhiye’ye giden Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan Etnografya Müzesi, Ankara’da tarihi ve kültürel bir gezi düzenleyenlerin ilk duraklarından biri.

Etnografya Müzesi’ne giriş ücreti 2023 itibari ile 90 TL. Gelmişken Resim Heykel Müzesi’ni de görelim dersen kombine bilet (72 saat geçerli) alarak 150 TL’ye iki müzeyi birden gezebilirsin. Buraları ziyaret etmeden önce güncel bilet tarifesini kontrol etmen faydalı olur.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

anadolu_medeniyetleri_muzesi

Ankara gezilecek yerler listesi yapıyorsan Anadolu Medeniyetleri Müzesi ziyaretini üst sıralara yerleştirmen gerekir. Paleolitik Çağ’dan günümüze Anadolu uygarlıklarını konu alan ve 1997 yılında “Avrupa’da Yılın Müzesi” ödülünü kazanan müze, Anadolu medeniyetlerini merak eden herkesin en azından 1 kez ziyaret etmesi gereken bir kültür yapısı.

Kronolojik bir dizilimle düzenlenmiş sergi alanları sayesinde burada bilgilenmek çok kolay. Merak ettiğin döneme ait salonu gezebilir ve Anadolu’nun zengin kültüründen gelen değerli eşyayı gözlemleyebilirsin. 1921 yılında, dönemin Kültür Bakanı Mübarek Galip Bey’in öncülüğünde, Ankara Kalesi’nin bir burcuna inşa edilen bu müze, önce Eti Müzesi olarak isimlendirilmiş. Daha sonrasında büyüyen koleksiyon neticesinde müze, Kurşunlu Han ve Mahmut Paşa Bedesteni’ne taşınmış. O günden beri çeşitli restorasyon ve geliştirmelerle büyüyen Anadolu Medeniyetleri Müzesi, zengin tarihimizi sevdiklerine ve ailene gösterebileceğin bir yer.

Anadolu Medeniyeti Müzesi’ne giriş ücreti 2018 itibariyle 20 TL. Ankara turu dahilinde burayı görmemek olmaz. Müzeyi sosyal medyadan takip etmek istersen Anadolu Medeniyetleri Müzesi Instagram etiketini takip edebilirsin.

Atatürk Orman Çiftliği

mustafa_kemal_ataturk_ataturk_orman_ciftliginde

Kaynak

Tarihe tanıklık etmeyi, sadece müzelerle sınırlamaya gerek yok. Mustafa Kemal Atatürk’ün 20 bin dekar arazi satın alıp kurduğu, daha sonrasında 107 bin dekar alana kadar yayılan Atatürk Orman Çiftliği, o zamanki ismi ile Gazi Orman Çiftliği, 1937 yılında Hazine’ye bağışlanmış. Ülke tarımına katkıda bulunma ve örnek teşkil etme amacıyla geliştirilen Atatürk Orman Çiftliği’nin devlete hibesinin amacı, o dönem içerisinde tarım reformlarına karşıt düşünceleri olanların fikrini değiştirme ve yöneticiler ile toprak sahiplerinin özverili olmalarına teşvik etmesiymiş. Modern tarım tekniklerinin uygulandığı Atatürk Orman Çiftliği, onlarca yıl önce olduğu yerde duruyor. Atatürk’ün yemyeşil mirası, günümüzde halka açık. Yolun Ankara’dan geçerse mutlaka uğra.

 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın