• Ana Sayfa
  • Kamp
  • Gökyüzü Gözlem Yerleri | Yıldızları İzlemek İçin En İyi Yerler
Türkiyede Yıldız İzlenecek Yerler

Gökyüzü Gözlem Yerleri | Yıldızları İzlemek İçin En İyi Yerler

Işıl ışıl parlayan gökyüzünü seyretmek ve yıldızlara odaklanmak, insanlık tarihi açısından oldukça eskiye dayanıyor. Antik dönemlerden bu yana hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan yıldızları izlemek, günümüzde astronomi ve uzay bilimleri açısından da oldukça önemli. 

Özellikle sevdiğin insanlarla beraber açık bir gökyüzünü izlemek ve hayallere dalmak hayli keyifli. Fakat bu büyülü anları büyük şehirlerin ışık ve hava kirliliği içinde yaşama imkanı yok. Maalesef metropol hayatındaki ışık yoğunluğu gökyüzünü seyretmek için büyük bir engel.

Bu nedenle bu etkinliği en doğru ve en keyifli şekilde yaşayabilmek için doğanın kalbine doğru gitmek gerekiyor. Hem pandemi koşulları ve sosyal izolasyon kurallarını göz önünde bulundurunca, şehir hayatından uzaklaşmak ve böyle bir aktivite yapmak ruhunu dinginleştirebilir. 

O yüzden bu yazımızda Türkiye’de yıldızları izlemek için en iyi yerlere göz atacağız ve seni gökyüzü gözlem yerlerine götüreceğiz. Haydi gel, doya doya göğe bakalım. 

Göğe Bakma Durakları: Huzur Veren Yerler 

Göğe Bakma Durakları

Yaşadığımız coğrafyada şehir hayatından uzaklaşılabilecek ve izole olunabilecek birçok doğal alan bulunuyor. Doğrusunu söylemek gerekirse, bu konuda oldukça şanslıyız. 

Bu nefes kesen doğal alanlardan bazıları ise gökyüzünü ve yıldızları izlemek için biçilmiş kaftan niteliğinde. 

Ayrıca bu doğal alanlarda kamp yapmak da mümkün. Eğer doğanın kalbinde olmaktan, geceleri yakılan ateşin çıtırsını dinlemekten ve kamp yapmaktan hoşlanıyorsan, seçtiğimiz duraklar tam sana göre. 

Yanında uyku tulumu, uyku ekipmanları ya da başka türden kamp ekipmanları götürmek istersen de bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edebilir, uçak biletine göre limitleri öğrenebilirsin. Bu önemli hatırlatmayı da yaptığımıza göre senin için seçtiğimiz sihirli gözlem yerlerine geçebiliriz. 

1. Kaz Dağları: Mitolojik Bir Güzellik

Kaz Dağları Yıldız

Kaz Dağları, sadece Türkiye’nin değil aynı zamanda tüm dünyanın en güzel köşelerinden bir tanesi. Biga yarımadasında yer alan bu özel alan, yemyeşil doğası ve zengin bitki örtüsü ile dillere destan bir durak.

Aynı zamanda ülkemizin oksijen oranı en yüksek bölgelerinden biri olan Kaz Dağları; sadece gökyüzünü izlemek için değil, aynı zamanda kamp alanları ile de harika bir kaçamak noktası. 21.300 hektarlık bir alana yayılan bu devasa bölgede, yeşil ile mavi dans ediyor. 

Edremit Körfezi’nin kuzey tarafında bulunan Kaz Dağları, tarihi ve kültürel açıdan da Türkiye’nin önemli güzergahlarından bir tanesi. Antik dönemlerde ve mitolojide “İda Dağı” olarak isimlendirilen bu yer, Homeros’un efsane yapıtı İlyada destanında bile geçiyor. 

Geçmişi MÖ 2000’li yıllara kadar uzanan Kaz Dağları, binlerce yıl boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış. Bu nedenle burası korunması gereken de bir kültürel miras. Ülkemizin eşsiz doğa harikalarından biri olan Kaz Dağlarında, hem gökyüzünü doyasıya izleyebilir hem de dilediğin gibi kamp yapabilirsin.

Yeşilin her tonunu görebileceğin türden bir yer olan Kaz Dağlarına ulaşmanın en kolay yolu ise Edremit’e uçup buradan aktarma yapmaktan geçiyor. 

Balıkesir-Edremit Uçak Bileti Ara

2. Sivri Dağ Milli Parkı: Beydağlarının Zirvelerinden 

Sivri Dağ Milli Parkı Kamp

Sivri Dağ Milli Parkı, Antalya‘da yer alıyor. Ünlü Konyaaltı bölgesinin sınırları içerisinde bulunan milli park, Antalya’nın neresinden bakılırsa bakılsın görülen Beydağlarının bir uzantısı. 

Akdeniz’i kucağına alan bu dağ, Beydağlarının en yüksek zirvelerinden biri konumunda. Türkiye’de yıldızların izlenebileceği en güzel yerlerden biri olan bölge, özellikle nefes kesen manzaraları ile dikkat çekiyor.

Sarp kayalıkların eteklerinden gökyüzü ve yıldızlar tüm büyüleyiciliğiyle izlenebiliyor. Yağışın olmadığı ve havanın alabildiğine açık olduğu gecelerde burada yıldızlar ile baş başa kalabilirsin.

Dağcıların da sıklıkla uğradığı milli parkın, zirvesinde ise gökyüzü daha berrak şekilde izlenebiliyor. Ancak zirveye ulaşmak için dağcılık konusunda eğitimli ve tecrübeli olmak gerekiyor. 

Ayrıca Sivri Dağ Milli Parkı civarında kamp yapılabilecek doğa harikası yerler bulunuyor. Çam ve sedir ağaçlarının etrafında, ruhunu dinginleştirmek istersen burası tam sana göre. 

Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Antalya’ya uçmaktan ve bölgeye aktarma yapmaktan geçiyor. 

Antalya Uçak Bileti Ara 

3. Kaçkar Dağları: Atmosferi Bir Başka

Kaçkar Dağları Kamp

Kaçkar Dağları, Rize’de bulunan Çamlıhemşin ilçesine bağlı. 2400 metre yükseklikte yer alan bölge, Karadeniz’in nefes kesici güzellikteki noktalarından. Aşağı Kaçkar ve Yukarı Kaçkar olmak üzere ikiye ayrılan bölge, Kaçkar Altıparmak Dağlarının eteklerinden başlıyor. 

1994 yılında milli park olarak kabul edilen bölge, gökyüzünü izlemek için hayli uygun. Bölgede ışık ya da hava kirliliği olmadığı için gökyüzü en temiz haliyle seyredilebiliyor. 

Ayrıca bölge bakir doğası, oksijeni bol ortamı ve göz alan manzaraları ile dikkat çekiyor. 

Çamlıhemşin’e 29 kilometre uzaklıkta bulunan Kaçkar’a ulaşım da çok kolay değil. Bu durum da bölgeyi izole olmak için çok müsait bir yer haline getiriyor. Bölgeye ulaşım patikalar üzerinden yapılıyor ve bu patikalar da ortama farklı bir atmosfer sağlıyor.

Büyük şehirlerin kaosundan uzaklaşarak kamp yapmak ve gökyüzünün tadını çıkarmak istiyorsan Kaçkar seni bekliyor! Kaçkar Yaylalarına ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Trabzon’a uçup buradan bölgeye aktarma yapmaktan geçiyor.

Trabzon Uçak Bileti Ara 

4. Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı: Doğa Bilimcilerinin İlgi Odağı 

Kartal Gölü Yıldız

Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı, Muğla’ya bağlı özel bir yer. Denizden yüksekliği 1903 metre olan bölge, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü” tarafından koruma altında. 

Ülkemizin en yaşlı karaçam ormanının bulunduğu Kartal Gölü ve Tabiatı Koruma Alanı, bitki florası bakımından da oldukça zengin. Bu nedenle burası doğa bilimcilerinin çalışmalar yaptığı ve ilgi duyduğu da bir yer. 

Türkiye’de yıldızları izlemek için en güzel yerlerden olan bölgenin içerisinde bir de buzul vadisi yer alıyor. “Kartal Gölü Buzul Vadisi” ismiyle anılan bu vadi, belirgin buzul şekillerini bünyesinde barındırıyor. 

Ayrıca bölgede karahindiba, sarı çiçekli gazal boynuzu, üç gül, yonca gibi farklı mera bitkileri de bulunuyor ve Kartal Gölü Tabiat Koruma Alanı kamp yapmaya oldukça elverişli bir ortam sunuyor. 

Eğer zengin bir bitki örtüsü içerisinde gökyüzünü izlemek ve doğayı dinlemek istersen, gelmen gereken yer burası! Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Dalaman’a uçmaktan ve burdan aktarma yapmaktan geçiyor. 

Dalaman Uçak Bileti Ara 

Bu öneri ile de yazımızın sonuna geliyoruz ancak okumaya devam etmek istiyorsan Ege’de Kafa Dinlemeye Uygun Duraklar: Herkesten Uzaktaki Yerler içeriğimize geçebilirsin. 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

One Comment

Bir yanıt yazın