İlginç şehir lakapları ve hikayeleri

Şehirlerin de Takma Adı Olur: İlginç Şehir Lakapları ve Hikayeleri

Şehirlerin lakapları olduğunu duymuş muydun? Türkiye’deki şehirlerin lakapları denilince akla Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman geliyor; ama bu konuyu daha farklı bir şekilde ele alacağız. Şehirlerin unvanlarından çok onlara verilmiş lakaplardan bahsedeceğiz. Belki kimisini daha önce duymuşsundur. İçlerinde daha önce duymadığını düşündüklerimiz de oldu. Biraz da sürpriz olsun.

Haydi gel, yolculuğumuza Kahire’den başlayalım; Budapeşte, Venedik derken Avrupa şehirlerlerine de bir bir uğrayalım.   

Dünyanın Annesi: Kahire

İlginç şehir lakapları ve hikayeleri, Kahire

Dünyanın en kadim şehirlerinden biri olan Kahire, günümüzde yaklaşık 10 milyonluk nüfusuyla dev bir metropol konumunda. Antik Mısır’ın görkemli tarihiyle beslenmiş Kahire’nin lakabı ise eski haşmetinden geliyor. Dünyanın Annesi (Umm al-Dunya) Kahire, tarihi macera tutkunlarının kesinlikle görmesi gereken bir yer.

Ucuz Mısır uçak bileti için nereye bakman gerektiğini biliyorsun. 

Mısır Uçak Bileti Ara

Tuna’nın İncisi: Budapeşte

İlginç şehir lakapları ve hikayeleri, Budapeşte

Tuna Nehri’nin iki yakasına kurulmuş Buda ve Peşte şehirlerinin birleşiminden oluşan Budapeşte, Tuna Nehri üzerindeki en güzel şehirlerden biri olmasını lakabıyla taçlandırıyor. Budapeşte yani Tuna’nın İncisi!

Ucuz Budapeşte uçak bileti arıyorsan Pegasus’un kampanyalarını değerlendirmeyi unutma. 

Budapeşte Uçak Bileti Ara


La Serenissima (En Mutlu, Huzurlu Yer): Venedik

İlginç şehir lakapları ve hikayeleri, Venedik

İtalya’nın en romantik şehri Venedik, yüzyıllardır huzurlu ve sakin atmosferiyle biliniyor. Venedik’in eski adı ve şimdiki lakabı La Serenissima da buradan geliyor. İtalyancada en en mutlu yer anlamına gelen La Serenissima, Venedik’e çok yakışıyor. Ucuz Venedik uçak bileti için nereye bakman gerektiğini biliyorsun.

Venedik Uçak Bileti Ara

La Città Eterna (Ebedi Şehir): Roma

İlginç şehir lakapları ve hikayeleri, Roma

Her yolun çıktığı şehir Roma, yüzyıllardır İtalyancada “La Città Eterna” olarak geçen “Ebedi Şehir” olarak anılıyor. La Città Eterna ismini tarih boyunca çeşitli şairler, yazarlar ve tarihçiler Roma’nın mirasının kalıcı özünü ve onun önemli tarihi, kültürel ve manevi katkılarını yakalamak amacıyla kullanılmış. Roma’nın tarihine bakınca bu ismin ona ne kadar uygun olduğunu konuşmaya gerek kalmıyor. 

Roma Uçak Bileti Ara

Menekşe Taçlı Şehir: Atina

İlginç şehir lakapları ve hikayeleri, Atina

Klasik edebiyatta Atina zaman zaman “Menekşe Taçlı Şehir” olarak anılmış. Şehrin neden bu takma adı aldığına dair birkaç teoriden ilki, Yunanistan’ın önceki adı olan Ionia’nın (adını Kral İyon’dan alan) çevirisiyle ilgili olduğu şeklinde. İyon, Yunancada menekşe anlamına geliyor. Atina da Kral İyon’un taç giydiği yer. Diğer teori, Pinda adlı bir Yunan şairin şiirindeki bir dizeden geldiği yönünde. Şiirin o dizesi şöyle: Şairlerin sevdiği mor tacı olan ışık şehri, sen Yunanistan’ın kalesisin.

Atina Uçak Bileti Ara

La Dotta, La Grassa, La Rossa: Bolonya

İlginç şehir lakapları ve hikayeleri, Bolonya

Bologna yani Bolonya, Kuzey İtalya’daki Emilia-Romagna bölgesinin başkenti ve en büyük şehri. Şehir mutfağı ile ünlü olunca Bu durum Bologna’ya “La Grassa” yani “şişman” lakabını kazandırıyor.

Şehre atfedilen bir diğer lakap ise “La Rossa” yani “kırmızı”. Bu lakabın, tarihi şehir merkezindeki binaların tuğlalarının rengine bir gönderme olduğunu söyleyelim. “La Dotta” yani “bilgili” lakabını ise 1088 yılında kurulan, dünyanın en eski ve prestijli üniversitelerinden biri olan üniversitesinden alıyor.

Keyfigüzergah’ın hazırladığı Yine Yeniden Bolonya! Seni Gidi Şişman Bolonya! başlıklı yazıya bakarsan şehirle ilgili detaylı bilgi edinebilirsin.

Bolonya Uçak Bileti Ara

Tigerstaden (Kaplan Şehir): Oslo

İlginç şehir lakapları ve hikayeleri, Oslo

Sen sormadan söyleyelim, Oslo’da kaplanlar yaşamıyor. Oslo’nun lakabı Kaplan Şehir, şair ve politikacı Bjørnstjerne Bjørnson’un yazdığı bir şiirden geliyor. Bir atla dövüşen kaplandan bahseden şiir için aynı zamanda Oslo tren garının önüne bir kaplan heykeli dikilmiş. Oslo’nun ucuz olduğunu söyleyemeyiz, ancak ucuz Oslo uçak bileti konusunda yardımcı olabiliriz.

Oslo Uçak Bileti Ara

Mokum: Amsterdam

İlginç şehir lakapları ve hikayeleri, Amsterdam

Amsterdam’ın birçok lakabı var. İki tanesini sayalım: Özgürlük Şehri ve Kuzey’in Venedik’i… Bunların dışında araştırmamızı derinleştirdiğimiz zaman Amsterdam’a Mokum dendiğini bulduk! İbranice Makom’dan gelen Mokum, güvenli yer gibi bir anlama geliyormuş. Dünyanın en yüksek yaşam standartlarına sahip şehirlerinden biri olan Amsterdam, bu lakabını tamamen hak ediyor. Ucuz Amsterdam uçak bileti için bakman gereken yeri biliyorsun.

Amsterdam Uçak Bileti Ara

100 Kuleli Şehir: Prag

İlginç şehir lakapları ve hikayeleri, Prag

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’ın lakabı, 100 Kuleli Şehir. Korunmuş Orta Çağ mimarisiyle büyüleyici bir atmosfere sahip olan Prag’ın her köşesinden yükselen kuleler, ona bu lakabı kazandırmış. 100 Kuleli Prag’ı görmek istersen ucuz Prag uçak biletlerine Pegasus aracılığıyla ulaşabilirsin.

Prag Uçak Bileti Ara

Işıklar Şehri: Paris

İlginç şehir lakapları ve hikayeleri, Paris

Aşıklar şehri, romantizmin şehri, sanatın şehri… Paris’in deyim yerindeyse binbir lakabı var, ama en bilineni Işıklar Şehri; çünkü Paris, elektrik sistemiyle aydınlatılan ilk şehir olma özelliğini taşıyor.

Paris Uçak Bileti Ara

Barna: Barselona

İlginç şehir hikayeleri, Barselona

Barça denince aklına Barselona geliyor olabilir. Şehirden bahsederken Barça diyorsan İspanya’ya gittiğinde yerel halk için bu ismin sadece Barcelona Futbol Kulübü’nü ifade ettiğini söyleyelim. “Yerel halk için Barselona’nın lakabı ne?” dersen Barselona’nın kısaltması olan Barna olduğunu söyleyebiliriz. Kendi aralarında konuşurlarken Barselona’ya Barna derlerse şaşırma.  

Ucuz Barselona uçak bileti ararsan bakman gereken yeri biliyorsun. 

Barselona Uçak Bileti Ara

Bu bilgi ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Tek Kuruş Harcamadan Gez: Atina’da Ücretsiz Olarak Yapabileceğin Şeyler başlıklı yazımıza göz atabilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın