Dünyanın En İyi Doğa Belgeselleri

Dünyanın En İyi Gezi ve Doğal Belgeselleri Hangileri?

Gezi ve doğa belgeselleri, tabiat tutkunları için tıpkı meditasyon gibidir. Dünyanın en eski yerlerini keşfederek kadim kültürlerle tanışmak ve el değmemiş doğanın içinde birbirinden ilginç hayvanları gözlemlemek, gelecek tatil planları için ilham verirken günlük yaşamın yorgunluğunu alır götürür.

En iyi gezi ve doğa belgeselleri insanın bakış açısını değiştirir, yaşama ilham verir, toplumu geliştirir ve en önemlisi; bize kim olduğumuzu ve nereden geldiğimizi hatırlatır. Dünyanın küçük olduğu söylenir, ama aslında çok büyüktür. Seyahat belgeselleri için konu asla bitmez. Doğa, hangi görünümünde olursa olsun; ister çorak arazilerde ister yağmur ormanlarında, her zaman huzur vericidir.

“Bugün ne izlesem?” diye düşünüyorsan doğa belgeseli mükemmel bir seçim olur. Peki, hangisi? Senin için en iyi doğa ve gezi belgeselleri listesi hazırladık. Bizce tek biriyle yetinme, bu belgesellerin hepsini izlenecekler listene ekle.   

#1 Blue Planet II (Mavi Gezegen II) IMDB:9,7

Blue Planet Belgeseli

Kaynak

David Attenborough’un dinlendirici sesiyle bir BBC baş yapıtı… Blue Planet II (Mavi Gezegen 2), günümüzdeki en iyi doğa belgeseli olarak tüm insanlığın izlemesi gereken bir ders niteliğinde. Okyanuslarda daha önceden hiç görülmemiş canlıları ve onların rutinlerini izleyebileceğin Mavi Gezegen 2, çekimleri tam 4 yıl süren devasa bir prodüksiyon. Bu süre içinde çekim ekibi, 3 evlilik ve 5 doğuma tanık olmuş 🙂

125 farklı çekim açısının kullanıldığı 7 bölümlük mini belgesel serisi Blue Planet II, 6000 saatlik su altı çekimi ve 1000 saatlik denizaltı türevi aygıtlarla yapılan kayıtların kurgulanmasıyla ortaya çıkmış. Müzikleri Hans Zimmer tarafından bestelenen 2017’in en iyi doğa belgeseli Mavi Gezegen II, dünyayı daha yakından tanımak isteyen herkes için bir baş ucu yapıtı olacak.

Asya Davarbaşı diye bir balık duymuş muydun hiç? Bu balığın dişileri, yeterince büyüyebilirse erkeğe dönüşerek sürünün lideri olabiliyor. Okyanuslar hakkında ne kadar az şey biliyormuşuz meğer. Mavi Gezegen 2, bize bu gerçeği inanılmaz çekim açıları ve montaj teknikleriyle gösteriyor. Şimdiye kadar yapılmış en iyi belgesellerden Blue Planet II, sana hiç görmediğin anları vadediyor.   

#2 Planet Earth II (Yeryüzü 2) IMDB: 9,6

Planet Earth Belgeseli

Kaynak

Doğanın mucizelerinin peşine düşenler, yolda her zaman David Attenborough ile karşılaşıyor. BBC’nin dünya konusunda en kapsamlı doğa ve seyahat belgesi Planet Earth, ikincisiyle de doğa tutkunlarını mest ediyor. On binlerce belgesel tutkunu tarafından tam puana layık görülen Planet Earth II, dünyanın ne kadar büyük olduğunu fark etmek için muhteşem bir sanatsal şaheser. 2016 yılında yayınlanan 11 bölümlük doğa ve belgesel serisi Planet Earth II, Türkçesiyle Yeryüzü 2; içinde inanılmaz emek, sevgi, merak ve heyecan barındırıyor.

#3 Frozen Planet (Kutuplar Atlası) IMDB: 9

Kutuplar Ailesi Belgesel

Kaynak

David Attenborough ile beraber bu sefer dünyanın en tenha ve soğuk bölgelerine gidiyoruz. Dünyanın kuzey kutbu Arktika ve güney kutbu Antarktika, 2011 yılında yayınlanan doğa belgeseli Frozen Planet’in ana konusu. Gezegenin en ücra köşeleri, cansız ve tenha görünebilir ama içinde sıra dışı bir ekoloji barındırıyor. Penguenleri, balinaları ve kutuplarda yaşayan diğer canlıları, Frozen Planet mini belgesel serisiyle çok daha yakından tanıyabilirsin. Uzaktan aynı görünebilirler ama yakından, hepsi kendine özgü, özel bir birey.

#4 An Idiot Abroad IMDB: 8,3

Ünlü mizahçı ve aktörler Ricky Gervais ve Stephen Merchant tarafından dünya gezisine ikna edilen Karl Pilkington’un maceraları konu alan belgesel, gülerken gözleri yaşartma garantili bir eser.

Mizahi bir gezi belgeseli fikri çekici geldiyse hiç durma, hemen An Idiot Abroad’u izlemeye başla. Karl Pilkington yeni yerler keşfederken sana bolca kahkaha, çokça şaşırma vadediyor!  

#5 A Map for Saturday IMDB: 7,9

A Map for Saturday

Backpacker olma hayalin varsa sana ilham verecek en iyi gezi belgesellerinden biriyle devam ediyoruz. A Map for Saturday, birçok kişinin yerinde olmak istediği bir çalışanın (Brooke Silva Braga), her şeyi geride bırakıp sırt çantasıyla dünyayı gezmeye başlamasını anlatan bir seri.

#6 The Endless Summer IMDB:7,8

Yaz mevsiminin peşinde, dünyayı gezen sörfçüler kulağa nasıl geliyor? Mükemmel dalgaların peşinde okyanus kıyılarını gezen Mike Hyonson ve Robert August isimli iki sörfçünün seyahat maceralarını izleyebileceğin The Endless Summer, 1966 yılında yayınlanmış.

#7 180° South (180 Derece Güney) IMDB: 7,7

180 Derece Güney Belgeseli

Şili ve Arjantin’in ortasında kalan, dünyanın el değmemiş bölgelerinden Patagonya’ya yapılan bir seyahati anlatan Chris Malloy yönetmenliğindeki belgesel film, macera tutkunlarının izlerken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacakları bir eser. Tırmanış, sörf ve doğa yürüyüşlerini seviyorsan 180 Derece Güney sana hem çekimleriyle hem de müzikleriyle ilham verecek.  

#8 Austin to Boston IMDB: 7,2

Austin to Boston Belgesel

Kaynak

Müzik ve seyahat tutkunlarını ekrana kilitleyecek bir belgeselle listemizi sonlandırıyoruz. Minibüsleriyle Amerika’da 3000 millik bir yolculukla turneye çıkan 4 müzik grubunu anlatan Austin to Boston, “Amerikan road trip” konulu eserleri izlemeyi sevenlerin kaçırmaması gereken bir yapıt.

Gezginleri izlemek her zaman ilham vericidir. Yeni yerler, yeni insanlar, yeni kültürler, yeni dillerle karşılaşacağın maceraların için en ucuz uçak biletlerini Pegasus tarifelerinde bulabilirsin.  

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın