Yıllık Seyahat Planı

Yıllık Seyahat Planınıza Şekil Veren 8 Hatay Lezzeti

Hatay denince hemen arkasından bir kelime daha gelir: Yemek! Hatay mutfağı o kadar zengindir ki, parmak ısırtır, damakta iz bırakır, sırf doya doya lezzetine varmak için yollara düşürür. Arap, Türk, Yörük, Orta Doğu ve Akdeniz mutfaklarının birleşiminden oluşan eşsiz sofralara konuk olunur.

Pegasus ile avantajlı uçak biletleri sayesinde Hatay’a yılın istediğiniz döneminde gitmek artık çok kolay. Hal böyle olunca aklınızı başınızdan alan bu lezzetlerin yıllık seyahat planınıza da etki etmesi kaçınılmaz. Hangi ziyaretinizde hangi lezzetleri tadacağınızın listesini yapmaya başlayabilirsiniz.

Künefe

Künefe
Künefe vardır, bir de Hatay künefesi vardır. Ayrım bu kadar nettir. Sırrı, künefenin içindeki özel peynirde denilse de, aslında bu sırrın Hataylı ustaların elinde olduğunu biliyoruz. Antakya yöresinin bu klasik tatlısı Hatay’da yenilecek yemeklerin elbette ki başında geliyor.

Sini Oruğu

Sini demek, tepsi demek. Sini oruğu ise tepsinin üstüne sıra sıra dizilmiş mis gibi içli köfte harcı demek. Bildiğimiz harçtan farklı olarak içinde ceviz de var. Hatay’a gittiğinizde hemen önünüze bir tepsi sini oruğu çekin. Nasıl bittiğini siz bile anlamayacaksınız.

Sembusak

Bir kahvaltıda, olmadı beş çayıyla birlikte tadına bakılması gereken bir börek türüdür Sembusak. Hataylıların gözbebeğidir. Baharatlarla terbiye edilen kuzu kıymanın üç kat hamurun içine gizlenerek hayat verdiği sembusak, enfes bir lezzettir.

Küflü Çökelek

Kufly Çökelek

Tarçın, kimyon, bahar, kekik, kırmızı biber ve sarımsak bir araya getirilir, zeytinyağı, tuz ve çökelek de bu cümbüşe eklendi mi bir güzel şekil verilir. Hatay sofralarının vazgeçilmezi olan küflü çökelek, formunu almadan önce birkaç gün kurutulup kağıda sarılır. Ta ki küflenene kadar. Sonrası ise muhteşem bir lezzet.

Tuzlama Tavuk

Hataylılar tavuk işini çok iyi biliyorlar. Tuzlama tavuk ise bunun küçük bir ispatı. Tavuk baharatlarının hepsini alıp tuzdan harcın içine yerleştirmelerinin ardından tavuklar fırına veriliyor. Tuzlama tavuğun enfes lezzeti ise bundan sonraki aşamada gizli çünkü üzerindeki kalın tabakayı kırmak hüner istiyor.

Hatay Katıklı Ekmek

Hatay’a yapacağınız seyahatte kallavi bir kahvaltı sofrası kurmak, bu işin olmazsa olmazı. Bu kahvaltı sofrasının başköşesinde göreceğiniz ekmek ise meşhur katıklı ekmek. Küflü çökelek ile mükemmel bir uyuma sahiptir. Her yemeğe afiyetle eşlik eder.

Tepsi Kebabı

Kebap denince Hatay’ın ismi geçmezse olmaz. Özenle tepsiye dizilen kıymanın üstünü süsleyen biber, domates ve sarımsak üçlemesinin odun ateşinde son halini bulduğu bu eşsiz lezzet tam bir efsanedir.

Kağıt Kebabı

Antakya ve kağıt kebabı… Yolunuz Uzun Çarşı’ya düştüğünde mutlaka usta ellerin hayat verdiği bu yemeğin tadına bakın. Salçalı sosundan gelen aromanın tadına doyum olmuyor.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...