Başlı Başına Bir Şehir, Prag Kalesi

Prag’ta gezilmesi gereken yerlerin başında gelen, hatta bu listenin neredeyse tümünü kaplayan güçlü bir yapı, Prag Kalesi. Orta Çağ döneminden kalma kale, kentin en turistik noktası. Prag ucuz uçak biletlerinizi alıp, kente vardığınızda ilk ziyaret edeceğiniz yer olan Prag Kalesi, aslında şehir içinde gizemli bir şehir. Kendisi 70.000 m²  alanı ile dünyanın en büyük kalesi ki bu özelliği, Guinness Rekorlar Kitabı’na kadar uzanıyor. Orta Çağ esintilerinin görüldüğü bu kale, o kadar güçlü ve sağlam ki direkt olarak şehrin atmosferini de etkiliyor. Belki de Prag’ın bu kadar bohem olması bu kalenin gizemi ve ihtişamından kaynaklanıyor. Kim bilir! Prag’a ucuz uçak bileti alıp kendin keşfetmeye ne dersin?

Masal Diyarına Giriş

Prag Kalesi’nin ne kadar büyülü olduğu, giriş kapısından anlaşılır. Çünkü kale kapısı, ziyaretçilerini bir masal diyarına hazırlar gibi karşılar. Eski kale merdivenlerinden sonra kalenin giriş kapısına varıldığında, aslan ve kartal heykelleri ile kalenin heybeti hakkında bir ipucu yakalamak hiç de zor değildir. Dini yapılardan bahsetmeden hemen önce seni Eski Kraliyet Sarayı ile tanıştıralım. Bohemya Kral ve Kraliçelerine ev görevi gören bu yapı, şu anda Çek Cumhuriyeti başbakanlarının konuklarını ağırlaması için kullanılıyor. Ayrıca başbakanların göreve başlama merasimleri de bu binada yapılıyor. Biraz ötede Prag Kalesi Resim Galerisi ziyaretçilerini bekliyor.1965 yılında kale içinde inşa edilen galeri, Hans von Aachen’den “Bir Kızın Portresi”, Rubens’in “Olimpiya’da Tanrılar”, Rudolf’un üç katlı portresi, Tiziano imzalı “Tuvalet Masasında Oturan Genç Kız”, Tintoretto’nun “İsa’nın Kırbaçlanması” gibi dünyaca ünlü tablolara ev sahipliği yapıyor. Kalenin bahçelerinden ayrıca bahsetmek gerekiyor. İngiliz bahçeleri tarzında düzenlenen bu eşsiz bahçelerde yıl boyunca çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Troja Kalesi Prag

Güçlü Dini Yapılar

Bir UNESCO Dünya Mirası olan bu kale, 14. yüzyılın gotik tarzını ve bundan önce 10. yüzyılda Romanesk binalarının kalıntılarını taşıyor. Saraylar ve dini binalar bu kalenin kompozisyonunu oluşturan en önemli şeyler. Kompleksin içindeki en baskın yapı hiç tartışmasız Aziz Vitus Katedrali. Prag Kral ve kraliçelerinin taç giyme merasimlerinin yapıldığı bu katedral, aynı zamanda onların mezarlarını da bulunduruyor. Bizce kendisi Prag’ın en muhteşem yapısı. Bunun dışında Aziz George Bazilikası, Aziz George Manastırı mutlaka görülmesi gereken dini yapılardan.

Aziz Vitus Katedrali

En Sevilen Bölüm, Altın Yol

Kalenin en sevimli tarafı ise kesinlikle Altın Yol. Rengârenk tarihi binaların yer aldığı bu yol, dünyanın en sevimli sokağı olabilir. Önceleri saray görevlilerin barınması için yapılmış evler, restorasyon çalışmaları ile birlikte şimdilerde açık hava müzesi olarak kullanılıyor. 22 numaralı evde bir zamanlar Kafka’nın da yaşadığı söyleniyor. Yoldan yürümek ile yetineyim deme, eğer biraz sıra beklemeyi göze alırsan, bu evlerin içine bile girebilirsin. Bu gizemli kalenin en ince ayrıntılarını keşfetmelisin çünkü Prag kalesi dünyada görebileceğin en iyi kale.

Altın Yol

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...