Tahran Gülistan Sarayı

Bir Tahran Tarih Güzellemesi; Gülistan Sarayı

Tahran, gezi rotaları arasında bulunan en otantik seçeneklerden biri. Şehir ekonomik uçak bileti fırsatlarıyla ziyaretçilerine, doğu medeniyetlerinin tarihini, kültürünü geniş bir biçimde analiz etme fırsatı sunuyor. Kültürü bize çok yabancı olmasa da sürekli şaşıracağın bir şehir burası. Çarşılarında satılan bir ürün, dikkatini çeken bir sokak, önünden geçtiğin bir kahvehane sana ilginç bir şeyler sunuyor. Hem ilginç hem büyülü… İşte Tahran tanımı bu.  Hatta Tahran’ı oluşturan her şeyin tanımı da diyebiliriz. Mesela Gülistan Sarayı. Bir kentin ağırlığını tek başına belirleyen muhteşem bir pers harikası. Tahranın ilginç atmosferine ihtişam katan Gülistan Sarayı’nı görmek için bile Tahran ucuz uçak bileti alınabilir!

Pers Kültürünün Yansıması

Köklü Pers kültürü, biraz da batı mimarisiyle harmanlanıp oluşturulan müthiş bir sarayın kente nasıl ihtişam kattığına değinmeden önce, Gülistan Sarayı hakkında bilmen gerekenlerin olduğunu düşünüyoruz. Kaçkar dönemine ait bir saray burası. İlk yapıldığında bir saray değilmiş. İlk olarak Safevi hükümdarı I. Tahmasb (1524-1576) burayı  kale olarak inşa etmiş. Fakat Kaçkarlar döneminde bu bina resmen tekrar inşa edilmiş ve zamanla çevresine farklı binalar yapılarak muazzam bir saraya dönüştürülmüş. Zamanla Şahların rezidansı haline gelen Gülistan Sarayı’nın tek değişmeyen şeyi de tarihi boyunca hükümdarların vazgeçilmezi olmasıymış.

Tahran Pers Kültürü

İhtişam, Sanat, Tarih

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan bu muhteşem sarayın mimarisi çok zengin. Yüksek tavanları, el işçiliği ile süslenmiş ahşap oymaları ve dev sütunları buranın bir saray olduğunu kanıtlıyor. Tarihi eser niteliğindeki perdeler ve mobilyaların bütünlük gösterdiği salonlarda, farklı seramik örnekleri ve paha biçilemez İran halıları bulunuyor.  İranlı ünlü ressam Kemal-ul Mülk’ün eserlerine de yer verilen tablolar ise neredeyse her odaya zenginlik katıyor. Salonu süsleyen avizelerin çoğu Avrupa’dan getirilirken, sipariş üzerine yaptırılanların yanı sıra Nadir Şah’a yurtdışı seyahatlerinde takdim edilen hediyeler de saraya yerleştirilmiş.

Tahran İhtişam Sanat Tarihi

Görülmesi Gereken Salonlar ve Binalar

Gülistan Sarayı, farklı binalar ve odalardan oluşuyor. Özel toplantılar, gece şenlikleri ve resmi resepsiyonlar için kullanılan Mermer Taht Binası, İran ihtişamını her adımda hissedeceğiniz kristal avizeleri ve süslemeleriyle ünlü Aynalı Salon, yabancı devletlerden gelen hediyeleri saklamak için kullanılan Fildişi Salonu, mavi, sarı ve siyah sırlı çini ve altın kubbe ile örtülü Rüzgâr Binası ve misafirlerin kaldığı Yurt Binası Gülistan Sarayı’nın gezilecek bölgeleri arasında başı çekiyor. Saraya girmek ücretli. Unutma, her girdiğin binaya ayrı ayrı bilet almalısın.

 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...