• Ana Sayfa
  • Fransa
  • Dikkat! Lyon Tadını Damaklarda Bırakır: En İyi Lyon Yemekleri
En İyi Lyon Yemekleri

Dikkat! Lyon Tadını Damaklarda Bırakır: En İyi Lyon Yemekleri

Lyon demek, Rönesans mimarisi ve yemek kültürü demektir. Sanata ve sanatçıya verdiği değer kadar yemeklerine de önem veren kent, dünyanın gastronomi merkezi olarak biliniyor. Dünya mutfağına kazandırdığı lezzetlerle nam salan Lyon’un cadde ve sokaklarından mis gibi kokular yükseliyor. Eğer bir seyahatten beklentin sanat, tarih, huzur ve damak tadıysa Lyon uçak bileti seçeneklerine gönül rahatlığı ile göz atabilirsin. Uyarmakta yarar var, Lyon yemekleri en çok etoburların işine gelecek. Çünkü Lyon’un lezzetlerinin neredeyse tamamı etten oluşuyor. Alternatif lezzetler de bulunuyor ama bu lezzetler de et severler için ideal. Bunun dışında krepler, şekerler ve boulangerie adını verdikleri pastane tipi dükkânları da meşhur. Beklentilerin en yüksek seviyede tutabilirsin. İşte diyette olanlara yeminini bozduran, 36 bedene sahip kadınları bile çığırından çıkaran dünyaca ünlü lezzetleri ve muhteşem sunumları Lyon yemekleri. Ucuz uçak biletini ayarladıysan, Lyon lezzetlerinden bahsetmeye başlayabiliriz:

Kars Kazı Kadar Ünlü: Foie Gras (Kaz Ciğeri)

Lyonlular kendilerine Lyonnais demeyi tercih ediyor. 1950 yılında kurdukları spor kulübü Olympique Lyonnais’de adını buradan almaktadır. Spor alanında tanınmaları biraz geç olsa da Lyonlular mutfaklarıyla yüz yıldır kendilerinden söz ettirmeyi başarıyor. Lyon’un dünya mutfağına kattığı leziz lezzet kaz ciğeri, gurmelerin tadına baktıklarında hayran kaldıkları ve en yüksek notu verdikleri yemektir. Yağlı kaz ciğeri, balsamic sirkesi ile marine edilip biftek şeklinde sunulan Fransızların vazgeçilmez bir lezzetidir.

Lyon Foie Gras Kaz Ciğeri

Ağız Eğlencesi: Amuse Bouche

Bir kaşığa gideceğiniz restoranın şefi tarafından hazırlanan yiyecektir. Fransızlar ağız eğlencesi gibi isimler veriyor. Biraz haklı sayılabilirler. Gerçekten tek bir lokma da bitiyor ve ağzınızın suyunun akmasına neden oluyor. Amuse Bouche ile ilgili en önemli nokta ise yiyeceğin yemeğin tarzı ile uyumlu olmasıdır.

Biraz Farklı: Palourdes Crémeuse

Kremalı deniztarağı Lyon’da fazlasıyla tercih edilen, yukarıdaki tatlardan daha hafif bir lezzet. Sote şeklinde olan ve krema ile hazırlanmış bu lezzeti Fransızların neden bu kadar sevdiğini, onu tattıktan sonra anlayacaksın. Daha önce hiç deniz tarağı görmediysen sana şöyle tarif edebiliriz; midyeye ve istiridyeye benzeyen bir canlıdır, deniz dibinde yaşar. Çocukluğunda izlediğin çizgi filmlerde midye olarak düşündüğün birçok canlı aslında deniz tarağıdır.

Lyon Palourdes Cremeuse Kremali Deniztarağı

Bugnes

Lyon’un en ünlü çıtır böreği Bugnes. İsteğe göre içine portakal da rendelenen bu harika çıtır hamurların üzerine pudra şekeri serpiştiriliyor. Sıcak yağda pişirilen bu lezzet, oldukça gevrek. Fransızların ideal atıştırmalığı ve hemen her pastanede bulunuyor. Tatlı olarak ise krep pastası tercih ediliyor. Üst üste konulan kreplerin arasına çikolata sosları sürülüyor ve üzerine yine çikolatalı sosu ilave ediliyor. Pasta seviyorsan bu lezzeti kesinlikle denemen gerekiyor.

Lyon Yemek Bugnes

Gerçek Lyon Lezzetleri İçin Bouchon

Lyon demişken bouchon’lardan bahsetmemek olmaz. Birçok ülkenin yöresel yemekleri turistlere göre uyarlanmaktadır. Bouchon denilen restoranlar tamamen Lyon mutfağını yansıtmaktadır. Yurt dışına daha önce çıktıysanız ve orada döner ya da kebap yediyseniz ne demek istediğimizi daha net anlayabilirsiniz. Örneğin; Londra’daki birçok dönerci de Türkiye’de göremeyeceğiniz parmesan, Amerikan salatası gibi farklı tatlar katılarak döner yabancılara uyarlanmaktadır. Tıpkı bunun gibi yemekler yerine bouchon’lara giderek Lyon’un gerçek tatlarına bakabilirisin.

Lyon Lezzeti Bouchon

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...