• Ana Sayfa
  • Bisiklet
  • Bisikletseverleri Kendine Hayran Bırakacak Bisiklet Dostu Şehirler
Bisiklet Dostu Şehirler

Bisikletseverleri Kendine Hayran Bırakacak Bisiklet Dostu Şehirler

Hepimizin çocukluk hayali, o kırmızı bisiklet. Okuma bayramı, karne gününde kavuştuğumuz ödülümüz. El bırakıp da sürmeyi öğrendiğimizde yaşadığımız adrenalinimiz, arka tekerleğine ayağımızı koyarak, bozulmuş fren sistemine ustaca çare üretme sebebimiz. Bisiklet bize nostalji gibi gelse de bunu bir tutku, spor dalı ve hobi haline getiren insanlar mevcut. Ülkemizde bulunan çok az sayıdaki bisiklet yolu, bu insanları mutlu etmeye yetmiyor. Avrupa caddelerinde takım elbiseleri ile bisiklete binen iş insanlarını, okula bisikletle giden öğrencileri ve bisiklete binerek spor yapan hatta bisikleti yegane ulaşım aracı olarak benimseyen insanları düşündükçe üzülüyor olabilirler. Muhtemelen, geniş bisiklet yolu ağlarını ve sağlam bir temele oturtturulmuş bisiklet kurallarını ağzı açık bir şekilde araştırıyorlar. Bu duyguları en derinden yaşayan sevgili bisikletçiler, güven içinde bisiklet ile bir kenti baştan aşağı fethetmek isteyenler, bisiklete binmeyi çok özleyenler! Hala uçak bileti almadıysan promosyonlu uçak biletlerinizi de satın alır almaz, Avrupa’nın bisiklet dostu olma özelliğine sahip şehirlerinde özgürlüğe pedal çeviriyoruz!

Bisiklet Özgürlüğü = Amsterdam

Hollanda, dünyanın en geniş bisiklet yolu ağına sahip ülke. Özellikle Amsterdam’da insanlar bisikleti motorlu taşıtlardan daha çok tercih ediyorlar. Hem hava temizliğini hem sağlığını hem de bütçesini koruyan bu insanlar, bisikleti artık bir kültür olarak benimsemişler. Kentte yapılan şehir içi yolculukların yüzde 38’i bisiklet ile gerçekleştiriliyor. Genç, yaşlı, çocuk herkes pedal çeviriyor. Resmi rakamlara göre kentte tam 1.000.000 bisiklet bulunuyor. Eğer Amsterdam’da bisiklet sürme keyfini yaşamak isterseniz, günlük olarak bisiklet kiralayabilirsiniz. Amsterdam’da bisiklet yolunun rengi, kahverengi. Trafik ışıkları bisikletlere göre ayarlanmış durumda. 1120 adet bisiklet park etme platformu ile dilediğiniz gibi bisiklet sürme keyfine mola verebilirsiniz. Ayrıca bisikletle, metro ve tramvaylara bisiklet ücretinizi ödedikten sonra kolaylıkla binebilirsiniz.

Bisiklet Dostu Şehirler Amsterdam

Bisikletçilerin Favorisi Kopenhag

Yaklaşık 350 kilometre bisiklet yolunun olduğu Kopenhag’da, ulaşım ağının yüzde %50 sini bisiklet ağı oluşturuyor. Bu yüzden Kopenhag, bisiklet denince akla gelen ilk Avrupa şehirleri arasında bulunuyor. Sürekli yeni bisiklet yolları inşa eden hatta köy yollarını da bisiklete uygun hale getiren Kopenhag Büyükşehir Belediyesi bu konuda çok hassas. Belediye, birkaç yıl içerisinde 50 kilometre daha bisiklet yolu yapmayı amaçlıyor. Amsterdam’da olduğu gibi, Kopenhag’da da trafik kuralları, bisiklet kullanıcılarına uygun bir şekilde düzenlenmiş. Burada bisiklet sürmek istiyorsanız, bisiklet kiralayacağınız yerden temel trafik kurallarını öğrenmeyi ihmal etmeyin. Bisiklet kullanıcıları için özel trafik ışıkları bulunan şehirde sabahları bisiklet trafiğine takılırsanız sakın şaşırmayın.

Bisiklet Dostu Şehirler Kopenhag

Berlin’de Pedal Çevirmeyen Kalmasın!

Bisiklet kültürü konusunda Amsterdam ve Kopenhag ile aynı seviyede olan Berlin, aslında zor olanı başarmış kentlerden. Yoğun nüfusa ve gelişmiş ulaşım olanaklarına sahip Berlin, bisikletin öneminin hep farkında olmuş. Geniş caddelerinde bisiklet yolu olmasına rağmen, ana caddelerden gitmek istemeyen bisiklet kullanıcıları için, kaldırımlarda da bisiklet yolları mevcut. Ayrıca büyük parklarda da bisiklete binebilirsiniz. Kentte bisiklet için en uygun park, Tiergarten Parkı. Berlin’de bisiklet kuralları, Amsterdam ve Kopenhag kadar katı değil. Bisiklet sürenlere fazlasıyla müsemma gösteriliyor. Fakat yine de dikkatli olup, kurallar çerçevesinde bisikletin keyfini çıkarmanızda yarar var.

Bisiklet Dostu Şehirler Berlin

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...