Kapadokya, Nevşehir.

Güzel Atlar Ülkesi: Kapadokya

Kapadokya Gezisi Yapacaklara 9 Önemli Bilgi

Kapadokya, eski adı “Katpatuka”, yani “Güzel Atlar Ülkesi” olarak bilinen; aslında Niğde, Aksaray, Nevşehir, Kayseri ve Yozgat illerini kapsayan, dünyanın en güzel yer şekilleri güzelliklerini barındıran, benim de 7 kez gittiğim olağanüstü bir coğrafya.

Peri bacalarına, 4.000 yıllık yer altı şehirlerine ve doğanın özenle süslediği vadilerin güzelliklerine şahit olmak; en önemlisi masalsı balon gezisini yaşamak için yine yollara düşüyorum. İstikamet: Kapadokya.

#1 Kapadokya Nerede?

Yukarıda da söylediğim gibi: Kapadokya aslında bir bölge ve yukarıda saydığım 5 ili kapsıyor.

Bir çok kişinin düşündüğü “Kapadokya hangi il/ilçe acaba ?” ön görüsü, ne yazık ki “Aaa. Hiç öyle düşünmemiştim!” şaşkınlığı ile sonuçlanıyor. Çünkü burası bir bölge aslında. Pegasus ile  Kayseri’ye ucuz uçak bileti alarak Kapadokya turuna başlayabilirsiniz. 😊

#2 Kapadokya Gezisi için Kaç Gün Ayırmalı?

Kapadokya Seyahati Nasıl

İlk önce, bölgeyi nasıl gezeceğimizi planlayarak başlayalım. Ben, hiçbir zaman 2 günden daha az süreyi kapsayan plan yapamadım bu bölge için. Çünkü, bölgede bulunan onlarca noktadan hiçbirisini kaçırmak istemedim. Bölgeyi gezmek için araç kiralamak en pratik çözüm, kampanyalı araç kiralama için www.flypgs.com’a bakmanızı öneririm.

Özellikle Nevşehir’de klasik rotalar arasında bulunan Göreme, Uçhisar, Avanos veya Ürgüp’ün yanında, biraz daha az bilindiğini düşündüğüm yerleri size rota olarak aşağıda anlatmak istiyorum.

Mesela; Derinkuyu Yeraltı şehri, Mustafapaşa bunlardan sadece bir kaçı.

#3 Göreme Açık Hava Müzesi’ni Görmeden Dönmeyin

Kapadokya Göreme Açık Hava Müzesi

Kapadokya bölgesinde en güzel noktaların başında gelen Göreme Açık Hava Müzesi, aslında Kapadokya bölgesinin en eski yerleşim yerlerinden.

Romalılardan kaçan Hristiyanlar, yerleşim yeri olarak bu bölgeyi seçmişler. Milyonlarca yıllık peri bacalarının iç kısımlarını oymuşlar. 6 tane kilise, 2 tane manastır ve yaşam alanları inşa etmişler. 2017 yılı için giriş: 30 TL. Müze kartlılara ücretsiz.

#4 Avanos, Uçhisar, Ürgüp ve Çavuşin’i Keşfedin

Kapadokya Avanos Ürgüp Uçhisar

Nevşehir’i keşfederken, her gelişimde keyif aldığım bölgelerden de bahsetmek istiyorum.

Avanos; Kızılırmak’dan gelen killer sayesinde, özellikle çömlek yapımında çok gelişmiş bir bölge. Onlarca işletmede çalışan üstadlar, çömlekleri gözlerinizin önünde elleri ile hazırlıyorlar.

Ayrıca, bölgede seramik işçiliği de çok gelişmiş. Adresiniz: Güray Müze olsun. Bununla beraber, Avanos’ta bulunan, dünyanın en ilginç 10 müzesinden birisi seçilen Saç Müzesi’ne de mutlaka uğrayın.

Uçhisar’da bulunan Uçhisar Kalesi, bölgeyi tepeden izleyebileceğiniz en yüksek noktalardan. Eskiden yerel halk kalenin içerisindeki mağaralarda yaşasa da; şimdilerde buna güvenlik sebebiyle izin verilmiyor. 2017 yılı için kaleye giriş: 6.50 TL. Müze kartı olanlara ücretsiz.

Bu arada, Uçhisar Kalesi’ne kadar gelmişken, mutlaka Çiko Mehmet’in yerinde, Cevizli bölgesindeki peri bacalarına bakarak güzel bir bardak çay eşliğinde keyfini çıkarmanızı öneririm.

Ürgüp, Nevşehir’deki en güzel bölgelerden birisi. Onlarca peri bacasının içerisine kurulmuş oteller; el emeği göz nuru hediyelik eşyalar satan dükkanlar, bölgenin lezzetli yemeklerini tadabileceğiniz restoranlar. Hepsi burada bulunuyor.

Özellikle Aşıklar Tepesi’ne çıkıp, bölgenin nefes kesici manzarasına şahit olmayı da unutmayın.

Çavuşin Köyü, hemen dağın eteklerine kurulmuş, Kapadokya’nın en eski köylerinden birisi.

Köyün tam üst kısmında, büyük bir kayanın içerisine oyulmuş yerleşim yerleri hala günümüzde ayakta kalmayı başarmış. Hatta bu yerlerde, Kapadokya’nın en büyük kilisesi olarak bilinen Vaftizci Yahya Kilisesi yani St. John The Baptist Kilisesi de bulunuyor. Giriş ücretsiz.

#5 Bölgede ATV Turu ve Yürüyüş Turları Yapın 

Kapadokya Aktiviteler

Her ne kadar at turları yaparak bölgeyi gezebilseniz de; Kapadokya’yı hissederek keşfetmenin en güzel yanı ATV turları yaparak veya yürüyerek gezmek.

Eğer rahatça gezmek isterseniz, ATV turları ideal olacaktır. Yüzlerce peri bacasının etrafından dolaşıp; rengarenk vadileri keşfetmek için biçilmiş kaftan. 2017 yılı için ortalama olarak 70 TL ödeyerek, 1 saatlik veya 2 saatlik ATV turları ile bu keyfi yaşayabilirsiniz.

Eğer yürüyerek bölgeyi keşfetmek isterseniz, benim size önereceğim vadiler: Kızıl Vadi, Aşk Vadisi ve Güvercinlik vadisi olacak. Bu vadilerin hepsi de birbirinden güzeldir ve inanın bana, vadilerde dolaşırken, siz de kendinizi filmin içerisinde bir sahnedeymiş gibi hissedebilirsiniz.

#6 Balon Turu Yapmadan Dönmeyin

Kapadokya Seyahati Nasıl

Kapadokya’nın en en en güzel yanı, sanırım dünyanın en güzel 10 balon uçuşu noktasından birisine ev sahipliği yapması olsa gerek.

Her yıl yüz binlerce turist, özellikle gün doğumu anında bu güzel görsel şova şahit olmak için dünyanın dört bir yanından bölgeye akın ediyor.

Ben de, hayatımda 1 kez de olsa, bu güzel deneyimi yaşayanlardan oldum. O yüzden tek söyleyeceğim: Kapadokya’da balon turu yapmadan asla dönmeyin.

Bölgede her gün, yaklaşık 100 balon uçuş yapıyor. Balon turu yapmasanız bile, erken saatlerde uyanıp, bölgenin üzerinde süzülen balonların sunduğu olağanüstü görsel şovu mutlaka izleyin.

Dünyada, aynı anda balonun kalkış yaptığı nadir yerlerden hatta tek yer Kapadokya olarak biliniyor.

Biz, son derece güvenli 1 saatlik uçuş deneyimi yaşadık. Balon ile uçarken, birçok kişinin aklında beliren “GÜVENLİK” sorusunu da dilerseniz net bir şekilde aktarayım :

Balonlar, sıcak hava ile ısıtılıyor ve yükselen sıcak hava, balonların havalanmasını sağlıyor. Siz, balonun sepet kısmına biniyorsunuz ve yükselen sıcak hava ve akabindeki balonun kalkışı ile, 1.000 metre irtifalardan Kapadokya manzarasını izliyorsunuz.

Eğer ki; hava şartları elverişli değilse, uçuş gerçekleşmiyor. Zaten her sabah gün doğumundan önce belirli bir noktada buluşuluyor; kahvaltı yapılıyor ve bölgedeki uçuş amirliğinden onay bekleniyor. Eğer hava şartları elverişli olmazsa; uçuş iptal ediliyor. 2 kez başıma gelen süreç, tam da böyle işliyor.

Bu deneyimi yaşamak isterseniz, dönem ve mevsim şartlarına göre değişmekle beraber, 2017 yılında ortalama olarak 250-350 TL arasında balon turu ücreti ödemeniz gerekiyor.

#7 Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirlerine Hayran Kalın

Kapadokya Derinkuyu Yeraltı Şehri

Dünyada eşi benzeri olmayan yer altı şehirleri, Kapadokya bölgesinde olmazsa olmazlardan. Bundan yaklaşık 4.000 yıl öncesinde, Kapadokya bölgesinde inşa edildiği düşünülen yer altı şehirlerinin sayısı ne kadar biliyor musunuz? Tam 200 tane.

Peki bu yeraltı şehirleri neden ve nasıl inşa edildi dersiniz? Cevabını söyleyeyim: Güvenlik amacıyla.

O dönemlerde, bölgeleri işgal etmeye gelen düşmanlardan korunma amacıyla inşa edilen yer altı şehirleri, aslında halkın sığınması için kazılarak inşa edilmiş. Ortalama olarak tam 10.000 kişi, yer altı şehirlerine sığınabiliyormuş.

Sadece insanlar mı? Hayvanlar da bu yer altı şehirlerinin ilk katında güvenli bir şekilde yaşıyorlarmış.

Bu şehirlerin içerisinde havalandırma borularından tutun da, en alt katındaki göletlere kadar düşünülmüş. Şaraplar, yemekler, tahıllar için depo görevi gören bu yer altı şehirleri, yer yüzüne nazaran daha serin olduğu için, özellikle gıdaların saklanmasında çok avantajlıymış.

Ben, bu yer altı şehirlerinden Kaymaklı’ya gittim. Şimdilerde, 8 katlı bu şehrinde sadece 4 katı ziyaret edilebiliyor. Bu arada, yer altı şehrini gezerken gidiş ve dönüş güzergahları tamamen farklı. Böylece, 4 katın neredeyse tamamını görebiliyorsunuz. Yaklaşık olarak 1 saatte, bu enfes şehri gezebilirsiniz. 2017 yılı için giriş 25 TL. Müze kartı olanlara ücretsiz.

#8 Testi Kebabını Tatmadan Dönmeyin

Kapadokya Testi Kebabı

Gelelim Kapadokya bölgesine gelince tatmadan dönmemenizi önerdiğim yemeklere. Nevşehir, ne yazık ki Güneydoğu Anadolu veya Antakya bölgesindeki gibi yemek açısından çok zengin bir bölgemiz değil.

Ama yine de, belli başlı yemeklerinden bahsetmeden de olmaz. Bunlardan en önemlisi, testi kebabı.

Testinin içerisine konulan kuzu eti, tavuk veya dana eti, sebzeler ve baharatlar ile harmanlanıp, odun ateşinde 2 saat kadar pişirildikten sonra; masanıza aynen testi ile getiriliyor.

Siz, genellikle yöreye özgü büyük bir kapı anahtarı ile testinizi kırıyorsunuz. Sonrasında ise, masanıza bu lezzetli yemek servis ediliyor.

Bununla beraber; kabak çiçeği ve soğan dolması, ayrıca aside tatlısı yemeden ve bölgenin sonsuz topraklarında yeşeren üzümlerden özenle yapılan şaraplarından içmeden, Kapadokya bölgesinde ayrılmayın derim.

#9 Zamanı Bol Olanlara

Kapadokya Peri Bacaları

Şu ana kadar, sizler için yaklaşık 2 günlük bir rota hazırladım. Eğer daha fazla vakit ayırmak isterseniz; Üç güzeller, Devrent, Paşabağı, Ürgüp gibi önemli noktaları da listenize alabilir; hatta daha da vaktiniz kalırsa, Aksaray ilinde bulunan, ülkemizin en büyük vadilerinden Ihlara Vadisini de görebilirsiniz.

Kapadokya Nasıl Oluştu

Akşamları ise, Zelve Açık Hava Müzesi’nde kurulan Zelve Mapping Show’u yani ışıkların peri bacalarına yansıtılarak, Kapadokya bölgesinin milyonlarca yıl önce nasıl oluştuğunu ve günümüzdeki haline nasıl dönüştüğünü yaklaşık 40 dakikada gözlerinizin önüne getiren görsel şöleni de mutlaka izlemenizi öneririm.

Böylesine güzel, özel ve değerli bir bölgenin, milyonlarca gezgin, turist, seyyah tarafından ziyaret edilmesi için daha yüzlerce neden olabilir. O yüzden, sonu gelmeyen bir yolculuktur Kapadokya. Hayal edin. Düşün peşine…


Bir Hayalin Peşinde olan Deniz Pehlivan kimdir?

28 yaşındaki Deniz Pehlivan, sırt çantası ile çıktığı dünyayı keşfetme yolculuğunda, bu zamana kadar 68 farklı ülkede; 300’den fazla şehir gördü. Hedefi 30 yaşına kadar 100 farklı ülkeyi görmek. 😊 Japonya’dan Brezilya’ya; ABD’den Filipinler’e tüm deneyimlerini hem blogunda, hem de sosyal medya hesapları Birhayalinpesinde‘de paylaşıyor.

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. Finansal Danışmanlık alanında 6 sene çalıştıktan sonra, kendi dijital pazarlama şirketini kurdu. Bu sayede dünyadaki en büyük tutkusu olan seyahat etmenin peşine düşerek, bu zamana kadar 100’den fazla ülkede bulundu.

2 Comments

Bir yanıt yazın