• Ana Sayfa
  • Blogger
  • Çocukla Roma Gezisi Mümkün mü: Bir Başka Roma! Hem de Çocukla!
Çocukla Roma Gezisi

Çocukla Roma Gezisi Mümkün mü: Bir Başka Roma! Hem de Çocukla!

Roma çok turistik, çok kalabalık, çok fazla keşfedilecek nokta var. “Çocukla gidilir mi yaa, bilemedim.” dediğinizi duyar gibiyim, demeyin. “Elinizi korkak alıştırmayın.” der ve anlatmaya başlarım. Küçük çocuklarınız varsa Roma’nın birçok parkının ve yeşil alanının keyfine varacaksınız. Daha büyük çocuklarınız varsa da tarihi noktaları, müzeleri birlikte gezeceksiniz.

Çocukla Roma gezisi planlamadan önce ihtiyacınız olan tek şey ucuz bir Roma uçak bileti. Geri kalan tüm seyahat planını, çocuğunuz ve sizin için uzun uzun detaylıca hazırladım. 

Roma Uçak Bileti Ara


Haydi gelin, ilk olarak aklınızdaki soruları cevaplandırayım!

Çocukla Roma’ya Neden Gitmeliyim?

Roma, hem çocuklar hem de ebeveynler için yapılacak şeyleri olan bir şehir. Bu da kimsenin taviz vermesi gerekmediği ve herkesin iyi vakit geçirebileceği anlamına geliyor.

Çocukla Roma’ya Gitmenin Avantajları

  • Eğitim ve eğlenceyi birleştiren bir tatil için muhteşem tarihi cazibe noktalarına sahip.
  • Pizza ve gelato merkezi, ama aynı zamanda daha rafine damak tatları için bir yemek cenneti.
  • Yılın büyük bölümünde güzel ve ılıman bir havası var.
  • Aileler için çok sayıda konaklama ve şehir turu seçeneği var.
  • İtalya’nın geri kalanını ziyaret etmek için merkezi bir konumda ve İtalya’ya yapılacak bir aile gezisinde mükemmel bir ilk durak.

Çocukla Roma’ya Gitmenin Zorlukları

  • Roma, bebek arabası dostu değil. Bebek arabası sürüşünü engebeli hale getiren parke taşlar ve çukurlarla dolu.
  • Roma daima kalabalık! Bu nedenle konaklama ve ilgi çekici yerler için çok önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.
  • Çok fazla trafiğe ve düzensiz toplu taşıma hizmetine sahip büyük bir şehir.

Roma’yı Çocukla Ziyaret Etmek için En Doğru Zaman

Çocuklarla Roma’yı ziyaret etmek için en iyi zaman bahar aylarıdır, yaza kalmayın! Özellikle temmuz ve ağustos ayında nem ve sivrisineklere maruz kalırsınız. Sizin çile çekmenizi hiç istemem. Demek ki en iyi zamanlar; eylül-ekim, nisan-mayıs ve tabii ki Noel! Benim de hiç aklıma gelmemişti Noel dönemi gitmek, ama çocukla keyifli olabilir. Çok soğuk da olmuyor; malum ılıman iklime sahip kendisi.

Çocukla Roma Seyahati Kaç Gün Planlanmalı?

4 ya da 5 tam gün derim 🙂 Evet, doğru duydunuz. Çünkü şu şekilde ilerleyecek: Bir sizin görmek istediğiniz yerler, bir onu mutlu edecek aktivite. Bu yüzden mehter takımı gibi iki ileri bir geri planlanan her şeyin aksaması demek. Kötü bir şey değil bu. Size daha keyifli bir seyahat geçirmenizi sağlayacak, emin olun. Deneyimle sabittir.

Her şeyi görmek için yeterli olmasa da çocuklarla Roma’da dört gün geçirmek; Roma’nın önemli noktalarını görmenize, parklarda çocuklara uygun molalar vermenize, bol bol dondurma yemenize ve bazı çocuk merkezli eğlencelere uyum sağlamanıza olanak sağlayacaktır.

Roma’da Hangi Bölgede Konaklamalı?

Çocukla Roma'da hangi bölgede konaklamalı

Centro Storico Bölgesi: Diyorsanız ki “Ben turistik her noktaya aynı mesafede kalayım. En ikonik tarihi yapılar bir yuvarlak içinde olsun.” o zaman sizin için en mantıklısı. Bu bölge geniş bir alan. Neresinde olursanız olun kendinizi Roma’nın tüm önemli cazibe merkezlerine yürüme mesafesinde bulacaksınız. Roma’da çocuklar için uygun olmayan yoğun otobüs ve metrolardan kaçınabilmek de bu bölgeyi çocuklarla kalmak için mükemmel bir yer yapıyor. 

Trastevere Bölgesi: Trastevere, Roma’nın tarihi merkezinden Tiber Nehri’nin diğer tarafında kalan geniş bir alan. Küçük sokakları ve birçok restoranıyla büyüleyici bir bölge. Özellikle biraz daha gecelerin tadını çıkarabilecek, daha büyük çocukları olan aileler için mantıklı.

Kolezyum Bölgesi / Monti Mahallesi: Özellikle seyahat planınızda önemli bir adım olarak Antik Roma varsa Kolezyum’a yakın kalmak mükemmel bir seçim olabilir. Kolezyum’u ve Roma Forumu’nu ziyaret etmek için ideal bir konum olmasının yanı sıra Roma şehir merkezinin geri kalanına da yakın. Ayrıca mükemmel restoranlara ve boş zaman geçirmek için Oppian Tepesi ve Villa Celimontana gibi güzel yeşil alanlara da sahip.

Konaklamak için Bizim Seçimimiz: Villa Borghese Bölgesi: Şehrin en büyük parklarından biri olan Villa Borghese yakınında kaldık. Burası aynı zamanda Borghese Galerisi’nin bulunduğu yer. Sanatsever anne babalar bu bölgeye bayılacak, eminim. Konaklamanızı hangi Villa Borghese’de seçtiğinize bağlı olarak kendinizi merkeze daha yakın veya daha uzak bulacaksınız. Ancak tüm alanların aileler için uygun olduğunu söyleyebilirim.

Roma’da Konaklama Konusunda İki Seçim: Otel mi, Airbnb mi?

Roma gezisi konaklama

Bana kalırsa çocuklu aileler kesinlikle Airbnb seçmeli. Evinizi park yakınında seçme şansınız var bir kere! Ayrıca ev konforu gibisi yok.  Bu seçim, market alışverişinizi rahatça yapmanızı ve mutfağında çocuğunuz için yemekler pişirmenizi sağlayacak. Bu sayede çocuğunuz için her yerde bulamayacağı anne çorbasını ve sebze yemeğini ısı koruyan termos ile yanınızda taşıyabilirsiniz. Acıkınca haritada delirmenize gerek kalmaz, sakin bir yer bulup yemeğini yedirebilirsiniz. 

Mira için benim çorbamın ve yemeklerimin yerini, dışarıdaki hiçbir yemek tutmuyor. Restoranlarda sadece makarna, pizza, patates kızartması gibi şeyler yedi. Güzelim peynirleri sevmedi 🙂 Ancak sadece hamur yemesi mantıklı değil. Evet, restoranlarda sebzeli seçenekler de var; ama yağından ve baharatlarından dolayı tercih etmedi. Çoğu zaman ona sipariş ettiğimiz sebzeleri de biz yedik 🙂

Kaldığımız Airbnb evi Villa Borghese’e 5 dk yürüme mesafesindeydi. Daha lokal mekanlarla çevrelenmiş, çoğunlukla düz yolların olduğu sokaklardan oluşuyor. En önemli detay da giriş katı olması. Linkini bırakıyorum.

Otel tercih edecekseniz de çocuk dostu olmasına dikkat etmenizi öneriyorum. Booking üzerinden arama yaparken “Aileler için en çok tercih edilenler” olarak filtrelemeyi unutmayın.

Turistik Noktaları Çocukla Gezmek Ne Kadar Mantıklı?

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki çocuğun en az 5-6 yaşında olmasını mantıklı buluyorum. Özellikle Vatikan için. Kızım 2,5 yaşında ve Paskalya dönemi ziyaret ettiğimiz için var olan kalabalığı iki ile çarpın. Elbette size eşlik eder bir şekilde, ama sizin ilk ziyaretinizse pek keyifli olmayabilir. 

Ziyaret edecekseniz seyahat öncesi Vatikan ile ilgili bilgiler içeren bir kitap edinebilirsiniz. 2,5 yaşındaki kızıma Roma ile ilgili bir kitap aldım. İçerisinde bol fotoğraf ve kısa kısa bilgiler vardı. Seyahatimize 2 ay kala her gün ama her gün okudum, resimleri gösterdim. Kolezyum’u, Vatikan’ı görünce çok etkilendi ve oradaki birçok şeye hakimdi. 

Roma Fiumicino Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Roma Fiumicino Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Pasaport kontrol noktasında bebekli ailelere her zaman öncelik var. Bu o kadar büyük bir avantaj ki! O dağ gibi sırada çocuğunla perişan olmuyorsun. Yer hostesleri ve memurlar da yardımcı. Valizleri aldıktan sonra “Nasıl gidelim şehir merkezine?” diye düşünmeyin, buna önceden karar verin! 

Hızlı tren: Roma Fiumicino Havalimanı’ndan, şehir merkezinde bulunan Termini tren istasyonuna Leonardo Express ile 32 dakikada varacaksınız. Çocuklu aileler için şehir merkezine gitmenin en mantıklı yolu hızlı tren. 

Kişi başı 14 euro. (2023 fiyatı)

Çocuklar ücretsiz. 

Leonardo Express, Roma Termini durağından 05:35’ten 22:35’e kadar, Fiumicino Havalimanı durağından ise 06:23’ten 23:23’e kadar çalışıyor.

Tren biletinizi kırmızı renkli bilet otomatlarından kolayca alabilirsiniz. Kredi kartıyla ödemek oldukça kolay ve güvenli. 

Trene binmeden önce mutlaka ve mutlaka sarı makinelerde biletinizi aktif hale getirmeniz gerekiyor, lütfen buna dikkat edin. Bu bilet aktif hale gelmeden trene binilmemeli.

Otobüs: Uygun fiyatlı bir seçenek, ama bebekli seyahatte biraz zor olacağını düşünüyorum. Yolculuk eden çoğu kişi de çok konforlu olmadığını dile getiriyor. Hele ki bebek arabasıyla oldukça zor. Valizleriniz de çoksa çok zorlamayın derim. Nasıl olsa başka ulaşım parası harcamayacaksınız! 

Otobüsle şehir merkezine, Roma Termini istasyonuna varmak 6 euro.

Yolculuk 60-70 dakika sürüyor.

Otobüs firmalarının web sitelerinden bilet alabilirsiniz.

Taksi/Transfer: Yani bu seçenek de çok mantıksız değil tabii. 45-50 euro (2023 fiyatı) gibi bir ücret tutuyor ki 4 kişiyseniz mantıklı olabilir. Ama gönlüm yine hızlı trenden yana!

Şehirde Toplu Taşımaya Gerek Var mı?

Roma Şehir Merkezinde Toplu Taşımaya Gerek Var mı?

Bize sorarsanız yok. Şehir o kadar güzel ki yürüyerek keşfedip harika manzaralar yakalayabilirsiniz. Hele ki şehir merkezi yakınlarında konaklıyorsanız toplu taşıma kullanmanıza gerçekten gerek yok. Ama tabii bu kişisel bir karar; gün sayınız çok az ve yürümeyi sevmiyorsanız Roma da çok büyük bir alanda olduğu için bazen toplu taşıma sistemini kullanmak gerekebilir.

Şehir; tramvay, otobüs ve metrodan oluşan geniş bir ulaşım ağına sahip. Ancak bir Romalıya sorsanız dahi “Gerek yok, yürüyün.” diyecektir. 

Otobüse/tramvaya/metroya binmek için bebek arabasını katlamanız gerekir ve otobüse binmek için basamaklar genellikle çok yüksektir.

Otobüs güzergahları, şehir genelinde en kapsamlı şekilde geliştirilmiş olanlarlardan biri. Sizi şehir merkezindeki konumlardan çevredeki mahallelere kadar şehrin hemen her yerine götürürler. Otobüsler koyu kırmızı, koyu yeşil ve gri renktedir. Çoğu uzun araç, ama şehir merkezinde gerçeğinin minyatürü gibi görünen küçük otobüsler de bulabilirsiniz. Büyüklüğü ne olursa olsun tüm otobüsler aynı bilet sistemini kullanır. Otobüs durakları şehrin her yerinde. Bindiğinizde de biletinizi içerideki sarı makinede doğrulamanız gerekiyor.

Bebek Arabası ile Roma Toplu Taşıma Araçlarını Kullanma Rehberi 

Otobüsler ve tramvaylar şehri gezmek için gereken yürüyüş süresini azaltmanın iyi bir yolu olabilir. Özellikle tramvaylar; hepsi çocukların favorisi olan Roma Hayvanat Bahçesi, Çocuk Müzesi ve Kolezyum’dan (farklı hatlar) geçerken kullanışlı olabilir. Asla bebek dostu olmadıklarını tekrar söyleyeyim. 

Güzergahları Nasıl Bulurum?

Roma toplu taşıma sisteminin bir uygulaması var ve güzel çalışıyor. Uygulamanın adı ATAC. App Store ve Google Play için mevcut ve kullanışlı görünüyor. Bu uygulama ile otobüs hatlarını, varış noktalarını ve hatta yaklaşık bekleme sürelerini bulabilirsiniz.

Tramvay: Roma’da daha eski bir ulaşım yöntemi ve bazıları hala belirli hatlarda çalışıyor. Tramvaylar tıpkı otobüsler gibi çalışıp aynı biletleri kullanıyor. Belirlenen durakta tramvayınızı bekleyin, bindikten sonra tramvayın içindeki sarı makinede biletinizi doğrulayın.

Metro: 15 dakikalık bir yol için binmenize değmez. Hele bebek arabanız da varsa asla binmeyin, vazgeçin bu sevdadan. Her şeyden önce çok az alana hizmet ediyor. Duraklardan birinin yanında yaşamadığınız veya çalışmadığınız sürece muhtemelen ihtiyaç duymazsınız. Hizmet saatleri düzensiz ve istasyondaki asansörler ve yürüyen merdivenler genellikle kötü durumda veya hiç çalışmıyor. Colosseo ve Termini gibi metro durakları en iyi korunan duraklar arasında yer alıyor, ancak adım atarken veya bebek arabasıyla seyahat ederken metroya güvenmemenizi tavsiye ederim.

Biletleri Nereden Satın Alırım?

Tabaccaio büfeleri, otobüs terminalindeki ve metro istasyonlarındaki makinelerden bilet satın alabilirsiniz. Makineler genellikle hizmet dışı ve çoğu zaman yalnızca nakit parayla çalışıyor. Mümkünse bunun yerine bir tabaccaio’dan bilet almanızı tavsiye ederim.

Roma Toplu Taşıma Bilet ve Kartları

Roma’da toplu taşıma sisteminde entegre bir biletleme sistemi kullanılıyor. Bu da aynı tür biletlerin, Roma’nın belediye ulaşım yetkilisi olan ATAC tarafından işletilen tüm ulaşım araçlarında geçerli olduğu anlamına geliyor.

Tek bilet, 24/48/72 saatlik bilet, haftalık bilet

Ara sıra otobüs yolculuğu için kullanılacak en iyi bilet, BIT yani tek yön bilet. Bu bilet tüm ulaşım türlerinde geçerli ve ilk kullanımdan itibaren 100 dakika boyunca tramvay ve otobüste sınırsız kullanım (transferlere izin verilir) veya metroda bir seferlik yolculuk hakkı sağlıyor. Biletinizi ilk binişinizde damgalamanızdan (otobüslerde/tramvaylarda ve metro istasyonuna girişlerde bulunan makinelerde) itibaren 100 dakika boyunca seyahat edebilirsiniz.

24 saatlik bilet: Onaylandıktan sonra 24 saat boyunca Roma içinde sınırsız metro, otobüs ve tren seyahati için geçerli.

48 saatlik bilet:  Onaylandıktan sonra 48 saat boyunca Roma içinde sınırsız metro, otobüs ve tren seyahati için geçerli.

72 saatlik bilet:  Doğrulama tarihinden itibaren 72 saat boyunca Roma içinde sınırsız metro, otobüs ve tren yolculuğu için geçerli.

CIS Haftalık bileti:7 takvim günü geçerli.

Roma’yı çocuklarıyla ziyaret eden aileler için not: 10 yaşından küçük çocuklar için toplu taşıma ücretsiz.

Genel Fiyatlar: Su, Kahve ve Dilim Pizza Roma’da Ne Kadar? ( 2023 Fiyatları)

roma'da genel fiyatlar

Su: Bedava. Roma’nın her yerinde çeşme göreceksiniz. Bu çeşmelerden su içmek güvenli ve içimi çok güzel. Yanınızda şişe taşıyın ve suya asla para vermeyin.

Kahve: 1-5 euro arasında değişiyor. Espresso genelde ayakta içerseniz yani mekanda hızlıca içip giderseniz 1-1,5 euro. Mekana oturarak içerseniz coperto ücreti alınıyor. İtalya’da genellikle bir tür masa servis ücreti olan “coperto” alırlar. Coperto bir bahşiş değil, ancak coperto dahil edildiğinde biraz daha az bahşiş verebilirsiniz. Bizim yaptığımız gibi yuvarlama yaygın değil. Bunun yerine örneğin espresso 1,60 ise 40 cent bozukluğu tezgaha bırakabilirsiniz.

Dilim pizza: 2- 4 euro

Çocukla Roma gezisi pizza

Çocuk Ne Yiyecek Meselesi

Roma restoranları çocuk menüleri sunmaz, ama herhangi bir şeyin porsiyon boyutunu azaltabilir. Çocuğunuz için “mezza porzione” yani yarım porsiyon isteyebilir veya basit bir pizza yapmalarını rica edebilirsiniz.

Tüm restoranlarda mama sandalyesi yok, ama biz nereye gitsek denk geldik.

Restoranların açılış saatlerini mutlaka not edin. Öğle yemeği genellikle 12.30-14.30 saatleri arasında ve akşam yemeği servisi 19.30-00.00 saatleri arasında gerçekleşiyor.

Restoranların yanı sıra Roma’da çok çeşitli atıştırmalıklar sunan (dilim pizza, sandviç) mekanlar bulacaksınız.

Ben Mira’nın kahvaltısını evde yaptırdım. Bu risksiz oluyor. Yumurta, zeytin, domates, salatalık, tost; bitti gitti. Öğlen yemeğini yanıma aldım. Her gün makarna pizza bir yere kadar. Bu arada çoğu restoranda sebze yemekleri de var, ama Mira’nın damak tadına uymuyordu. Genelde evde akşamdan çorba pişirdim, ısı koruyan termosa koydum ve biz bir restorana oturunca o da kendi yemeğini yedi. Vaktim olmadığında da marketlerdeki sebze yemeklerinden aldım. Çok çeşitli sebze sote paketleri var. Mira bayılarak yedi!

Roma Market Fiyatları (2023)

Roman market fiyatları

“Roma’ya gelmişim marketten mi yiyeceğim?” demiyorsunuz inşallah. Marketten alışveriş yapmak oradan oraya koştururken hızlı ve uygun fiyatlı bir kurtarıcı. Kahvaltı için sandviç ya da ev tuttuysanız minik bir kahvaltılık alışverişi yapabilirsiniz. Marketten alacağınız hazır salata ve yemekler ile Roma’nın harika parklarında piknik yapabilirsiniz. Hele ki çocukla bir seyahat ise marketler çok işe yarıyor. Roma’da birçok market var. Bizim en çok kullandığımız Pam ve Coop oldu. Bunun dışında Carrefour/Carrefour Express de göreceksiniz.

Peynir: 1-4 euro

Şeker domates: 1,5 euro

4 muz: 2 euro

6’lı yumurta: 1-2 euro

Dilim pizza-Focaccia: 1-2 euro

Hazır yemek-salata: 2-4 euro

Roma’daki (Çocuk Dostu Olanlar Dahil) Favori Restoran ve Kafelerim

Faro: Roma’da böyle cool mekan bulmak zor. Tatlı-tuzlu hamur işleri ve yenilikçi kahvaltı tabakları var. Maritozzi’yi muhakkak burada deneyin. Mini pizza, kruvasan ve sebzeli scrambled egg çok başarılı. Çocuklar da bayılacak!

Roma favori restoranlar

Antico Forno Roscioli: Campo de’ Fiori yakınlarındaki bu fırın, hem yerel halktan çocukların hem de yetişkinlerin gözdesi. Hem dilim pizza hem de çeşitli atıştırmalıklar var. “Sebze yok mu yaa?” diye düşünürken hop karşıma sote ıspanak, sote sebze, kabak kızartması gibi seçenekler çıktı ve gerçekten kurtarıcılar! Tabii ki sıcacık dilim pizza da müşterileri mutlu etmek için fırından çıkıyor. Malzemeler ise basit bir margherita (domates sosu ve mozzarella) ve rossa’dan (sadece domates sosu) sosis ve fiori di zucca gibi daha karmaşık çeşitlere kadar uzanıyor. Herkesi memnun edecek bir şey var. 

Çocukla Roma gezisi, dondurmacı

Gelateria dell’Angeletto: Monti’deyken dondurmayı nereden alsam derdine son. Gösterişsiz ama bir o kadar da lezzetli gelato için tavsiyemizdir. Biz kendisini 2016 senesinde de ziyaret etmiştik. Minicik bir dükkan. Sahibi çok tatlı. Küçük top dahi alsanız size 15 çeşit dondurma denetiyor. Küçük boy 3 top dondurma 3,5 euro.

Ce Stamo A Pensa: Listemde olmayan, tamamen kapısındaki kuyrukla gaza gelip girdiğim ve çok beğendiğim bir mekan oldu. Mekanda çocukla yemek için değil. Çeşme önünde yemek için bir şeyler almalık! Ben cacio e pepe ve dilim pizza aldım! 

Çocukla Roma gezisi, favori tatlıcı

Forno Conti: Buraya kesin gitmelisiniz! Tatlı mı tatlı bir kafe. Ekmekleri çok meşhur. Biz Paskalya döneminde orada olduğumuz için Paskalya çöreği kuyruğu vardı. Tatlıları, tuzluları her şeyi çok güzel. Yakınında da bir park var: Giardini di Piazza Dante. Çocuğu salın, take away kahvenizle güneşli havanın keyfini çıkarın!

Suppli: Roma atıştırmalıklarını yiyeceğiniz en lezzetli, en uygun fiyatlı mekan burası. Dilim pizzadan kabak kızartmasına her şey var!

Dar Filettaro a Santa Barbara: Eğer çocuğunuz balık seviyorsa süper bir yer. Morina balığı filetosu çok meşhur. Menüde filetto di baccala olarak geçiyor. Porsiyonu 7 euro. Çok lezzetli.

Emma Pizzeria: Roma’nın kalbinde, “Roma’nın en iyi pizzalarından birini yapmak!” iddiasıyla çok popüler ve lezzetli bir aile dostu restoran. Gerçekten de pizzaları lezzetli, ama restoranın sunduğu tek şey bu değil: Suppli ve başka lezzetler de bulabilirsiniz.

Pizzeria Remo: Testaccio Bölgesi’nin yıldızı. Çocuklu aileler için de kurtarıcı bir yer. İnce çıtır pizzanın yanı sıra patates kızartmasından krokete, kabak kızartmasından enginara çokça seçeneği var. 19.00’da açılıyor. Kapıda olun!

Felice a Testaccio, Roma

Felice a Testaccio: Roma’da cacio ve pepe için en iyi yer olan Felice, Roma’daki en iyi aile dostu restoranlarından biri. Aslında genel olarak Roma’daki en iyi restoranlardan biri. En talepkar gurmeleri tatmin edebilecek lezzette. Atmosfer aileler için uygun ve personeli her zaman çocukların ihtiyaçlarına ekstra özenli. Rezervasyon şart. Online olarak da yapabilirsiniz.

Çocukla Roma gezisi, Nannarella

Nannarella: Lezzetli büyük porsiyonlar ve aile dostu bir mekan. Bizi kuyrukta çok bekletmeden yardımcı oldular. Mama sandalyesi getirdiler ve Mira’yla fazlasıyla etkileşime geçtiler. Yemekler gayet güzel. Lazanya, tagliatelle ve pizza aldık, hepsi harikaydı.

Roma, Tonnarello

Tonnarello: Trastevere’de iyi bilinen, lezzetli ve aile dostu bir restoran. Yabancılar tarafından çok iyi biliniyor ve o kadar popüler ki her zaman dışarıda bir kuyruğu var. İlk bakışta size turist tuzağı hissi verebilir, ama değil! Yemekler mükemmel, servis hoş ve boyama sayfaları da dahil olmak üzere çocuklar için özel ilgileri var. Roma’da nadir görülen bir şey!

Çocukla Roma gezisi, two sizes

Two Sizes: En iyi tiramisu için burayı kaydedelim, oturma alanı yok yani take away. 2 boy var. Küçük boy 2,5 euro, büyük boy 3,5 euro.

Çocukla Roma gezisi, Pastificio Guerra

Pastificio Guerra: Take away makarnacıların en eskisi, hatta çıkış noktası desek yeri. Her gün 2 çeşit makarna yapılıyor. Porsiyonu 4,5 euro. Çocuklu aileler için lezzetli ve pratik bir çözüm.

Roma, Caffe Greco

Caffe Greco: Tarihi bir mekanda hızlı bir kahve keyfi. Oturursanız ayrı ücret, bar bölümünde içerseniz ayrı. Hemen her mekan bu şekilde. Zaten çocukla bir mekana oturmak zor. O yüzden oturmadan bir espresso içiyoruz. Fiyatı 1,40 euro.

Çocukla Roma gezisi, Cantina a Cucia

Cantina a Cucia: Piazza Navona yakınlarındaysanız yemek için buraya uğrayın. Mekan küçük, ama çocuk dostu. Derhal Mira’ya mama sandalyesi geldi. Yemekleri zaten çok güzeldi. Cacio e pepe, lazanya ve enginar kızartması aldık. Mira’ya boyama kitabı ve boya da getirdiler. Harika bir servisti. Meşhur tiramisucunun hemen yanında olması da ayrı güzel!

Roma, Seu Pizza Illuminati

Seu Pizza Illuminati: Şehirdeki en iyi pizzayla anılan Seu Pizza Illuminati, Roma’da pizzaseverlerin mutlaka uğraması gereken bir yer. Çocuk dostu ve rezervasyon şart. Mama sandalyesi de var. Sürekli olarak dünyanın en iyi 10 pizza restoranı arasında yer alıyor ve oldukça uygun fiyatlarla yaratıcı pizza sosları ile olağanüstü kaliteli yiyecekler sunuyor. Trastevere’deki en iyi pizzacısı.

Da Enzo al 29: Hareketli Trastevere semtindeki bu küçük ve rahat restoran, kızarmış enginar ve işkembe gibi klasik Roma yemekleriyle ünlü; ancak cacio e pepe, carbonara ve amatriciana gibi tüm yerel makarnaları da bulabilirsiniz.

Roma, Osteria da Fortunata

Osteria da Fortunata: Buranın ambiansı muhakkak çocuğunuzun da ilgisini çekecek. Bizde işe yaradı. Makarnalar gözünüzün önünde açılıyor, bu da ortamı eğlenceli hale getiriyor. Tipik Roma menüsü var. Pomodoro soslu ve taze fesleğenli tagliolini en sevdiğimiz yemeklerden, ossobucco yumuşak ve lezzetli. Bu arada Jordan da burada makarna yemiş 🙂

Casina Del Lago: Villa Borghese’deyken uğradığımız bir kafe. Oturmak çok keyifli. Bırakın çocuğunuz sağa sola koştursun, siz de içeceğinizi yudumlayın.

Flavio al Velavevodetto: Buranın amatricanası çok iyi o ayrı; ama köftesi, sebze soteleri olması da ayrı güzel. Polpette di bollito’yu (ufalanmış kızarmış kıyılmış köfte) mutlaka deneyin.

Roma, La Romana

La Romana: Benim için dünyadaki en iyi gelato buradadır. Maalesef daha iyisini tatmadım. Roma seyahatimizin her günü, hatta bazen günde 2 defa buradaydık.

Otaleg: Roma’nın en iyi dondurmalarından biri. Listelerde hep ilk sıralarda. Trastevere’de yürürken asla pas geçmeyin. Yolunuzu düşürün. Fıstıklısı olağanüstüydü.

Roma, Fata Morgana

Fata Morgana: Çocukları yemekten sonra dondurmadan daha mutlu ne edebilir? Roma’daki en iyi gelatolardan bazıları Fata Morgana’da bulunur. Bu gelateria, lezzetli gelato tatları yaratmak için tamamen doğal içeriklerde uzmanlaşmış. Çikolata, çilek ve krema gibi klasik ve çocuklara uygun lezzetlerin yanı sıra cüretkar yetişkinler için fesleğen, ceviz, bal ve kızarmış badem gibi daha maceralı seçeneklere sahip.

Roma, Gelateria dei Gracchi

Gelateria dei Gracchi: Ünlü şeflerin ziyaretleri ve Anthony Bourdain gibi yemek programı sunucularıyla tanınan Gelateria dei Gracchi, belki de Roma’nın en iyilerinden biri. İtalya’nın meşhur gelato lezzetlerinden biri olan “gelato al pistacchio”yu mutlaka denemelisiniz. Bu gelato, kadifemsi kremayla mükemmel bir karışım sunuyor.

Hard Rock Cafe Roma: Çocuğunuz pizza makarnadan sıkıldıysa mantıklı. Hamburger patates dahil, sote brokoli ve sebzeler de bulacağınız harika tabaklara sahip.

Roma’da Gezmeye Nereden Başlasak?

Çocukla Roma gezisi

Bu tamamen size kalmış, çünkü herkesin aile dinamiği farklı. Ben buraya şöyle bir rota çizin desem tamamen buna uyamayabilirsiniz. Çünkü küçük bir çocukla geziyorsunuz. Bunun ipucu şu: Telefonunuza offline harita indiriyorsunuz ve gitmeniz gereken yerleri işaretliyorsunuz. İster müze, ister mesire alanı, ister restoran-kafe. Gezmeden önce “Buradan buraya, sonra buraya gideriz.” diye planlıyorsunuz. Artık olduğu kadar! Ama illa 3 günlük plan isterseniz: 

1.Gün:

Sabah: Kolezyum, Palatino Tepesi, Roma Forumu

Öğleden sonra: Monti, Circus Maximus, Gerçeğin Ağzı, Testaccio Bölgesi

2.Gün:

Sabah: Pantheon, Trevi, Piazza Navona, Campo de Fiori Pazarı

Öğleden sonra: Spanish Steps, Villa Borghese-Explora Bambini

3.Gün:

Sabah: Vatikan Müzeleri, Castel Sant’Angelo

Öğleden sonra: Trastevere Bölgesi

Çocukla Roma, Kolezyum

Kolezyum

2,5 yaşındaki kızımla içeriyi ziyaret etmedik, çünkü yarım günden fazla zamanımızı bu tarihi geziye ayırmamızı gerektiriyordu. Roma’da kalış gün sayımız 3 gün olduğu için ve daha önceki seyahatimizde gezdiğimiz için keyfini çıkarmaya ayırdık. Ama kızım Mira biraz daha büyüdüğünde kaçınılmaz bir gezi olacak! Kolezyum, Roma Forumu ve Palatino Tepesi’nin hemen yanında. İstediğiniz gibi ziyaret edebilir veya onları içeren bir aile turu seçebilirsiniz.

18 yaş altı için giriş ücreti yok!

Kolezyum, her ayın ilk pazar günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. Noel günü (25 Aralık), yeni yıl günü (1 Ocak) ve İşçi Bayramı’nda (1 Mayıs) ise kapalı.

Kolezyum’u çocuklarla ziyaret etmek için ne kadar süreye ihtiyacınız var?

Kolezyum’a standart bir ziyaret 2 saat sürer. Roma Forumu’nu da içeren bir aile turu alırsanız yaklaşık 3 saat sürer.

Mümkün olduğunca erken rezervasyon yapın!

Kolezyum her gün çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyor ve biletler hızla tükeniyor.

Kolezyum biletlerinizi Roma’da olacağınızdan emin olur olmaz veya en az birkaç hafta önce ayırtmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Kolezyum rezervasyon sistemini bilmeniz gerekiyor!

Kolezyum biletinizi ne kadar erken rezerve edebileceğiniz, seçtiğiniz bilete ve tura bağlı.

Doğrudan Kolezyum’dan satın aldığınız daha ucuz Coopculture bileti, gezmek istediğiniz günden yalnızca 30 gün önce alınabilir. Yalnız bilmeniz gerekiyor ki kurallar her zaman değişiyor. Müşteri hizmetleri ve biletleme söz konusu olduğunda uğraşılması çileden çıkaran bir şirket, ancak Kolezyum’daki deneyim iyi. Rezervasyon yaparken sabırlı olun!

Çocuklarınız 5 yaşından büyük ise bütçenize bağlı olarak ücretsiz sesli rehberler almak veya rehberli bir tur rezervasyonu yapmak isteyebilirsiniz. Onlardan bazıları:

LivTours’tan Çocuklar İçin Kolezyum Turu (Özel Tur): İtalya’daki en iyi aile turu sağlayıcılarından biri tarafından sunulan, oyun yaklaşımıyla Kolezyum’u gezmenizi sağlayacak mükemmel bir aile turu.

Mariaclaudia Tours’tan Çocuklar İçin Kolezyum Turu: 6-11 yaş arası çocuklar için mükemmel bir turdur. Tur, yer altı veya arena alanına erişimi içermez; ancak ilgi çekici, eğlenceli, uygun fiyatlı ve o yaş için mükemmel bir seçenek. 

Bebek arabasını evde bırak

Colosseum’a bebek arabalarıyla erişilebilir, ancak kalabalık nedeniyle tekerleklerle ziyaret etmek kolay değil. Puseti evde bırakamıyorsanız merak etmeyin, içeride asansörler var ve çoğu yere erişilebilir durumda. 

Devasa alt değiştirme çantalarını unut

Güvenlik nedeniyle Kolezyum’a çok büyük sırt çantalarıyla girilmesi riskli olabilir. Normal boyuttaki el ve sırt çantaları sorun değil, ama büyük olanlara dikkat edin. Çocukların ihtiyaçları söz konusu olduğunda oradaki güvenlik görevlileri çok makul olsa da sorun yaşamamak için alt değiştirme çantasını aşırı doldurmaktan kaçının ve Kolezyum’a girerken güvenlik kontrolleri için çantayı açmaya hazır olun.

Muhakkak atıştırmalık getir

Kolezyum’un çevresinde birçok restoran ve kafe var, ama tahmin edeceğiniz üzere pahalı. Bu yüzden aperatif mini sandviçler, kurabiyeler, krakerler kurtarıcı olacaktır.

Su için bir şişe getir

Kolezyum hem içeride hem de dışarıda ücretsiz içme çeşmeleri ile donatılmış. Suya para vermeye gerek yok!

Tuvalet için bozuk paran olsun

Evet içerideki tuvaletleri kullanmak için 1 euro lazım olacak. Çocuk bu, ne zaman tuvalete gitmek isteyeceği belli olmaz 🙂

Çocuklarla Roma İpucu: Colosseo Metro İstasyonu’nun hemen dışında ücretsiz su şişesi doldurma ve cep telefonu şarj istasyonu var.

Palatino Tepesi

Roma’nın Yedi Tepesi’nden biri olan Palatino Tepesi, şehrin en eski yerlerinden biri. Sabahın erken saatlerinde Palatino Tepesi’ni ziyaret etmek, Roma’da çocuklarla birlikte yapılacak harika bir şey; çünkü iyi ağaçlandırılmış doğal alanda endişe duymadan koşabilirler.

Roma Forumu 

Burası çocuklar için daha az ilgi çekici. Hızlı sıkılacaklardır. O yüzden önce Roma Forumu’nu gezip sonra Palatino Tepesi’ne çıkın derim.

Roma Forumu ve Kolezyum’a çocuklu aileler için hızlı giriş bileti burada. Bu bilet sayesinde uzun kuyruklardan sıyrılmanız için garantili biletleriniz olacak. Karış karış gezip bu tarihi yapıyı detaylı şekilde öğrenmek istiyorsanız rehberli tur öneriyorum. İlla gidecekseniz almaya değer.

Aile yemeği ipucu: Bu 3 tarihi yeri gezdikten sonra kurt gibi acıktığınızı biliyorum. Celio Mahallesinde; Ristorante Pizza Forum Roma-Forno a Legna’da pizza molası verebilirsiniz ya da Monti-Trastevere Bölgesi’ne geçebilirsiniz.

Trevi Çeşmesi

Şehrin simgesi olan bu çeşme, ücretsiz en güzel noktalardan ve Roma’yı özel yapan anıtlardan biri. Şehir merkezinde bir gezintiye çıkıyorsunuz ve bir anda kendinizi tam karşısında buluyorsunuz. Çocuklar çeşmeye hayranlıkla bakarken siz de Trevi Çeşmesi’nin baş döndürücü güzelliğinin keyfini çıkarın. Çeşme bir mucize ve küçük bir meydanda aniden ortaya çıkması onu daha da unutulmaz bir manzara haline getiriyor. Sabah en geç 8’de muhakkak orada olun. Kimse Roma’ya gelip de Trevi Çeşmesi’ne bozuk para atmadan dönmez! 

Çocukla Roma, Trevi Çeşmesi

Eğlenceli gerçek: Trevi Çeşmesi’ne bozuk para atmak için bir teknik var. Sırtınızı çeşmeye dönmeniz ve sağ elinizle sol omzunuzun üzerinden bozuk parayı atmanız gerekiyor.

Trevi’de Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Suya asla giremez, el ve ayak dokunduramazsınız.
  • Piazza di Trevi, bebek arabası için uygun olsa da çeşmenin kendisi öyle değil. Basamaklar olduğundan ona yaklaşmak için sırayla gitmeniz gerekir.
  • Yoğun bir zamanda ziyaret ediyorsanız el ele tutuşmak çok önemli, çünkü  küçük bir çocuğu gözden kaçırmak çok kolay. Çok dikkat edin.
  • Çocuklar muhtemelen çeşmeye birden fazla bozukluk atmak isteyeceklerinden birkaç cent bulundurun! 
  • La Rinascente, kalabalıktan kaçmak için harika bir seçenek. Çocuklarınız varsa ücretsiz tuvaletleri kullanmak için mükemmel bir yer!

Piazza Navona

Roma, Piazza Navona

Sabah 8 civarında Piazza Navona’da olun ki çeşmeleri aydınlatan sabah güneşi ile büyülü bir ilk deneyime imza atın. Siz fotoğraf çekerken çocuğunuz çeşmelerin etrafındaki güvercinleri kovalasın.

Aile yemeği ipucu: Eğer pizza ve makarna artık yettiyse Piazza Navona’ya 5 dakika yürüme mesafesinde Mc’Donalds var. Üst katta etkileşimli bir oyun masası da var. Çocuğunuz 15-20 dakika burada oyalansın. Bir çocuk menüsü onu mutlu edecektir. Patates kızartmasına kim hayır diyebilir! Ayrıca çocuk menüsünde ananas-elma-parmesan tercihi de var.

Pantheon

Açılışından 15-20 dakika önce orada olursanız kalabalıklara da maruz kalmazsınız. Pantheon’un güzel kubbeli tavanına, sütunlarına ve heykellerine hayran kalarak dolaşırken çocuklarınız da devasa bir alana girmenin şaşkınlığını yaşayacak. Pantheon’un harika bir akustiği olduğunu anlamaları uzun sürmüyor, sesler çıkarıp yankılanmasıyla eğlenmeye başlıyorlar. Eğlenceli, ama çok da abartmamak lazım 🙂 Bu arada İtalyanlar çocukları seviyor! Pantheon’un önündeki Fontana del Pantheona’nın merdivenlerine oturup atıştırmalıklar yemek keyifli olacaktır.

Roma, Campo de’ Fiori

Campo de’ Fiori

Burayı ziyaret etmek, Roma’da çocuklarla yapılacak harika bir şey. Bir Roma sokak pazarından beklediğiniz her şeye sahip: Taze meyve ve sebze, makarna, çiçek ve hediyelik eşyalar. İtalyanlar yemek kalitelerini çok ciddiye alıyorlar. İnanın domatesleri hiç bu kadar kırmızı görmemiştim! Campo de’ Fiori’deki satıcılar, çocuklarla etkileşime girmeye bayılıyor ve bu da bunu onlar için özel bir Roma etkinliği haline getiriyor. Campo di’ Fiori, kafeler ve restoranlarla çevrili; öğle yemeği ya da bir kahve içmek için iyi bir yer. 

Aile yemeği ipucu: Pazarın kuzeybatı köşesindeki Forno Campo de’ Fiori’de pizza deneyin. Pizza bianca (çok popüler bir sokak yemeği) yiyen birçok kişi gördük. Sorduğumuzda Forna Campo de’ Fiori’den olduğunu ve Roma’daki en iyi pizza bianca olduğunu söylediler. Burası Roma’da çocuklarla yemek için harika bir yer.

Piazza Del Popolo

En etkileyici meydanlardan biri ve muhakkak Villa Borghese sonrası bu meydana inmek lazım. Popolo’da pek çok çeşme var. Etrafında konumlanan birçok insan göreceksiniz. Onlara katılın ve ihtişamlı meydanın keyfini çıkarın. Çocukla gezmek için ideal bir konum. Çocuğunuz bebek arabasından inip havuzda suyla oynayabilir 🙂

Roma, Sant’angelo Castle

Sant’angelo Castle

Bu heybetli kaleyi gezeceksiniz, ama çocuklar için eğlenceli bir aktivite de şart. İşte, o noktada kaleyi çevreleyen park olduğunu keşfediyoruz. Bu Roma parkı, eskiden kale hendeği olan alanı kapladığı için gerçekten harika bir ortamda. Bingo! İçerde oyun alanı da var. Ağaçlıklı bir park, ama yine de gölgeli değil. Bu yüzden çocuklar için güneş kremi taşıyın yanınızda.  

Vatikan

Çocukla Roma, Vatikan

Çocukla Vatikan Gezisini Eğlenceli Kılan Sebepler 

Vatikan, İtalya’dan ayrı bir devlet. Bu da teknik olarak uluslararası bir sınırı yürüyerek geçtiğiniz anlamına geliyor. Ziyaret rekoru kıran bir bazilikası ve kubbesi var. Meydanın gerçekten etkileyici bir perspektif hilesi var, çocuklar bunu sihir sanacak. Belirli noktalarda durup sütun dizisine bakarsanız sıraların çoğu kayboluyor! Daha büyük çocukların en azından Sistine Şapeli’ni duymuş olması muhtemeldir ve burayı ziyaret etmek, ebeveynler için olduğu kadar onlar için de bir yapılacaklar listesi maddesi olabilir.

Vatikan’ı Çocuklarla Ziyaret Etmeme Nedenleri

Vatikan’ı çocuklarla ziyaret etmemenin ana nedeni kalabalık olması. Vatikan şehrinin tamamı ve özellikle müzeler çok kalabalık.

Kapılarının dışında yüzlerce metre kuyruk var ve içeri girdiklerinde bile o kadar çok insan var ki başyapıtların çoğunu görmek için dirsek dirseğe yolunuzu bulmanız gerekiyor. Bu her yaşta hoş bir deneyim değil, ama küçük çocuklar için tam anlamıyla KORKUNÇ.

Ziyaret edilmemesinin bir diğer nedeni de müzelerin çok büyük olması ve çocukların ilgisini çekecek çok az şey olması.

Vatikan Müzeleri uçsuz bucaksız, hiçbir şeye dokunulmaz ve Sistine Şapeli sessiz olmanızı gerektiriyor. Bu da çocuklar için gerçekten zor olabilecek bir şey.

Çocuklarla Vatikan’ı Ziyaret Etmek İçin En İyi İpuçları 

Gitmeden önce ne göreceğinize karar verin: Aziz Petrus Meydanı, Aziz Petrus Bazilikası, Aziz Petrus Kubbesi ve Vatikan Müzeleri birbirine yakın hatta birbirine yapışık, ama farklı girişleri ve farklı biletleme sistemleri var. İstediğinizi ziyaret edebiliyorsunuz. Tabii bu biraz planlama gerektiriyor. Bu yüzden çocuklarla Vatikan’ı ziyaret edeceklere ilk tavsiyem şu: Ne göreceğinize karar verin!

Aziz Petrus Meydanı: Vatikan’ın yedekte çocuklarla ziyaret edilmesi en kolay kısmı açık ara ana meydanı. Çarpıcı Aziz Petrus Bazilikası’nın önüne açılan geniş bir dış alan bulunuyor. Girmek için herhangi bir özel hazırlık, bilet veya önlem almanız gerekmiyor.

Aziz Petrus Bazilikası Ana Katı: Aziz Petrus Bazilikası görülmesi gereken bir yer. Etkileyici cephesinin keyfini dışarıdan rahatlıkla çıkarabilirsiniz, içeride çocuklarla da rahat rahat gezebilirsiniz. Bazilikanın ana katı ücretsiz. Bekleme sırası çocuklar için yorucu olsa da içerisi genellikle onları etkiliyor. Bazilika çok büyük, çocuklar için etkileyici ve ilgi çekici. Bazilikayı görmek için bilet gerekmiyor, ama sıra beklemek istemiyorsanız online biletlere göz atabilirsiniz. Bunlar iyi bir seçenek olabilir, ancak herkesin güvenlikten geçmesi gerektiğini unutmayın. Bu nedenle her zaman kuyruğa girmeniz gerekiyor.

Aziz Petrus’un Kubbesi: Aziz Petrus Bazilikası’nın tepesindeki taç kısmı. Ziyaret için ayrı bir bilete ihtiyacınız var ve bu nedenle biraz farklı bir planlama gerektiriyor. Kubbeye tırmanmak gerçekten eğlenceli ve yukarıdan manzara muhteşem yani büyük çocuklarla yapılacak iyi bir aktivite. Yürümeye başlayan bir çocuğa veya o alanın tuhaflığını zorlayıcı bulabilecek herkese tavsiye edemem. Bu arada yükseklik ve dar kapalı alanda kalma korkunuz varsa merdivenlerden yukarı çıkmak oldukça klostrofobik, bilginize.

Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapeli: Müzeler bazilikanın hemen yanında, ama farklı bir bilet sistemiyle çalışıyor ve ayrı bir girişi var. Vatikan Müzelerini çocuklarla ziyaret etmek oldukça zahmetli. Çocuklarla Sistina Şapeli ziyareti istiyorsanız en mantıklısı aile turu satın almak olacaktır. Bu özel aile turu, oyun yaklaşımı sayesinde potansiyel olarak sıkıcı bir müzeyi bir harikalar hazinesine dönüştürebilir Bu bütçenizi aşıyorsa kendi başınıza bir giriş bileti ya da tur da seçebilirsiniz.

Vatikan bebek arabası kuralları

Güzel haber şu ki Vatikan, bebek arabası dostu. Müzelerin bir kısmı erişilebilir bir yola sahip ve bazı kısımlar asansörlü. Bununla birlikte standart rotayı izlerseniz bazen basamaklar olduğu için ara sıra puseti kaldırmanız gerekecek.

Bir bebek arabasına sahip olmanın dezavantajı, kalabalığın yoğun olması yani maalesef kendinizi sürekli olarak diğer insanların ayak bileklerine çarparken bulabilirsiniz. Müzelerin aksine Aziz Petrus Bazilikası bebek arabalarına izin vermiyor. Ancak bebek arabanız varsa bazilikanın vestiyerine bırakabilirsiniz.

Vatikan’a uygun giyinmek

Vatikan’ın katı bir kıyafet yönetmeliği olduğunu ve buna uymanın öneminin yeterince vurgulanamayacağını duymuş olabilirsiniz. İnsanlar uygunsuz giyinirlerse Vatikan’a girişleri düzenli olarak reddedilir. 

Vatikan’da aşağıdaki ögelere izin verilmez:

  • Kendinizi şal ile örtseniz bile diz üstü şortlar 
  • Mini etekler 
  • Spagetti askılı kaşkorseler ve atletler gibi straplez ve kolsuz üstler 
  • Göbeği, dekolteyi, sırtı açıkta bırakan üstler
  • İçi gösteren ya da dar olan her şey
  • Şapkalar (müzelerde katı değil, bazilika ve şapelde katı)
  • Hacimli sırt çantaları (güvenlik nedeniyle)

Arada kaldığımız, ancak Vatikan’a girmesine izin verilen giysiler:

  • Omzu kapatan tişört (yani normal tişörtler)
  • Kapri pantolon (bilek boyu)
  • Sandalet
  • Kadınlar için çapraz çanta gibi normal çantalar

Çocuklar söz konusu olduğunda kıyafet kuralı biraz daha rahat, ama yine de geçerli.

Spanish Steps (İspanyol Merdivenleri)

Roma, İspanyol Merdivenleri

Çocukların seyahat ederken bile oynamak için zamana ihtiyaçları var. Bu yüzden uyku saatinden sonra Villa Borghese’e gitmek mantıklı geldi. Tabii yolumuzun üstünde İspanyol Merdivenleri vardı. Öğle saatlerinde inanılmaz kalabalık oluyor. En alttaki Barcaccia Çeşmesi’nden İspanyol Merdivenleri’nin en tepesine kadar her yer insan kaynıyordu. Ama merdivenlere biraz tırmanıp zıplamayı ihmal etmedik. Fotoğraflar da çekildiğine göre hadi Villa Borghese’e!

Aile Yemeği İpucu: Bazen restorana girmene gerek kalmaz. Roma’da yediğimiz en eski ve en iyi take away servislerinden biri: Pastificio Guerra. Makarna 4,5 euro (2023). Günde sadece 2 çeşit çıkıyor.

Villa Borghese

Muhakkak yapılması gereken en eğlenceli şeylerden biri de kuşkusuz Villa Borghese ziyareti. Neredeyse 200 dönümlük bir alanda başlayıp Piazza del Popolo, Piazza di Spagna ve Via Veneto bölgelerine uzanan bir yer. Gezinizi bu güzergâha göre planlayabilirsiniz. (Öğleden sonra planınızı burada yapın). Hem içerisinde Galleria Borghese var! Bir taşla iki kuş. Ama onun için de en az 1 ay önceden bilet bakmanız gerektiğini unutmayın.

Çocukla Roma, bisiklet kiralama

Bisiklet Kiralayın: Roma şehir merkezindeki büyük bir park olan Borghese Bahçeleri, sadece rahatlamak için bol bol alana sahip. Ailece yapacağınız bisiklet turu ile çok eğleneceğinize eminim. 1 saatlik bisiklet turu 12 euro (2023 fiyatı). Kızım Mira, Villa Borghese Gardens’ta bisiklet kiralamamıza bayıldı! Çok güldü ve bisikleti ”yönlendirirken” harika zaman geçirdi. Herkese el salladı. Bu deneyim onun için inanılmaz keyifliydi.

Çocukla Roma, sandal keyfi

Yapay Gölde Sandal Keyfi Yapın: Çocuklarla eğlenceli bir aktivite ve şahane bir manzara da sunuyor olması cabası! Bu keyfi yaşamak için kiralık kayıklardan birine binin.

20 dakikalık bir süre için kişi başı 3 euro (2023 fiyatı).

Pincio Terrace’tan Roma Manzarasını İzleyin: Villa Borghese’nin birkaç güzel bölümü var, ama en manzaralı olanı şüphesiz Pincio Terrace. Burası şehre bakan bir balkonu olan büyük bir meydan ve görülmesi gereken bir manzara. Teras, şehrin geniş bir manzarasını sunmanın yanı sıra ayaklarınızın altında görkemli bir şekilde uzandığını gördüğünüz Piazza del Popolo’nun da hemen üzerinde.

Parkta Kahve ya da Soğuk Bir Şeyler İçin: Villa Borghese’de soğuk-sıcak içecekler sunan küçük büfelerden teraslara ve restoranlara kadar birçok güzel kafe bulunuyor.

Bio Parco, Roma Hayvanat Bahçesi’ni Ziyaret Edin: Roma Hayvanat Bahçesi; şimdiye kadar ziyaret edeceğiniz en muhteşem hayvanat bahçesi değil belki (cidden burası Londra veya Sidney değil), ancak özellikle küçük çocuklarla ziyaret etmek için güzel bir yer. Villa Borghese’nin içinde yer alıyor. Hayvanlara, bazı güzel oyun alanlarına ve güvenli bir şekilde koşabileceğiniz birçok yere sahip. Bilmekte fayda var: Hayvanat bahçesi, Borghese Galerisi’nin yanında bulunuyor. Bu nedenle çocuklarınız müze sevmiyorsa ebeveynler sırayla aynı gün her iki cazibe merkezini de ziyaret edebilir!

Küçük Treni Yakalayın: Villa Borghese Garden sokak trenine binin. Küçük bacakları yormadan bahçenin büyük kısımlarını görmenin en kolay yolu!

Trastevere

Roma şehrinin en önemli semtlerinden biri. Gençlerin ve bohemlerin vazgeçilmezi. Bana göre fazlasıyla romantik. Yapıların çoğu sarmaşıklarla çepeçevre kaplanmış sanki. Aheste aheste dolaşırken yüzünüzde bir tebessüm beliriyor ki işte, biz ona huzur diyoruz! Çocuklarla Piazza Santa Maria Çeşmesi’nin merdivenlerinde oturun, sokak sanatçılarıyla eğlenin ve tempo tutun.

Testaccio

Roma’da kalabalıklardan bunalırsanız size bir önerim var: Testaccio! Tam bir Roma mahallesi: Parklar, banklarda sohbet eden teyzeler-amcalar, sessizlik içinde sevimli bir yerleşim bölgesi. Gerçek Roma’ya hoş geldiniz!

Roma park önerisi

Park önerisi: Piazza Santa Maria Liberatrice. Bu parkta kızım 2 saat keyifle oynadı, hatta zor aldık diyebilirim. İtalyan çocuklarla sosyalleşti, biz de güneşin keyfini çıkardık.

Aile yemeği ipucu: Pizzeria a Remo

Rione Monti

Daracık sokaklardan sana koşa koşa geldim! Kolezyum kalabalığından sonra rahat bir nefes almak için güzel bir nokta. Daha çok yerli halkı gözlemleyeceğiniz, entelektüel insanlarla karşılaşacağınız yer tam da burası. Vintage kıyafetler, antika dükkanları, aksesuar satan tatlı minik butikler, konsept ve sürpriz mekanlar da burada. Şık ve estetik dizayn edilen dükkanlar ise göz alıcı. 

Monti’de Giacomo della Porta’nın güzel bir sekizgen çeşmesi var. Onu bulun ve merdivenlerinde oturup etrafın güzelliğini seyredin. Çocuğunuz da kuşların peşinden koştursun 🙂 Çeşmenin basamaklarında yerli halkı göreceksiniz. Oturup gelato veya çevredeki yiyecek dükkanlarından aldıkları atıştırmalıkların tadını çıkarıyorlar. Onlara katılın!

Roma’da Çocukla Yapılacak Diğer Aktiviteler

  • Roma’nın çeşmelerinden için: Kuşkusuz çocuklar için en eğlenceli ve unutulmayacak aktivitelerden biri olacak. Roma’da birçok çeşme göreceksiniz. Bu çeşmelerden akan suyu güvenle içebilirsiniz. Tek yapmanız gereken, musluğun ağzını parmağınızla kapatıp borudaki 2 delikten çıkan suyu ağzınızla yakalamak! Çok eğlenceli, ama ilk seferde etrafta kimse olmamasına özen gösterin!
  • Via Appia’da bisiklete binin: Kültür ve açık hava etkinliklerini birleştiren çocuklar için Roma’da yapılacak harika şeyler var. Appian Yolu’nda bisiklet sürmek de bunlardan biri. Roma’nın merkezindeki çılgınlıktan uzakta, dışarıda biraz fiziksel aktivite yapmak istiyorsanız Appian Yolu’nda bisiklet sürmek Roma’da çocuklarla yapılacak harika bir şey.
  • Tiber Nehri yürüyüşü yapın: Vatikan ziyareti yaptığınız gün çocuğunuz için de yorucu ve sıkıcı bir gün olacak. Özgürce yürümesi için Tiber Nehri’ni kullanın. Çocukların Tiber boyunca koşup oynamasına izin vermek mantıklı. Tabii dikkatli olmakta fayda var. Gözünüzü ayırmayın.

Roma, Circus Maximus

  • Circus Maximus gezisini unutmayın: Öyle bomboş bir yeşil alan demeyin. Vakti zamanında burası devasa bir hipodrommuş. Şu an ise insanların piknik yapıp çimlerde oturduğu yeşillik bir alan. Burayı çocuklarla koşturup oynamalı bir durak olarak değerlendirebilirsiniz. Buradan da “Gerçeğin Ağzı”nı ziyaret edebilirsiniz. Umarım çok kuyruk olmaz 🙂

Roma, Gerçeğin Ağzı

  • Gerçeğin Ağzı’nın yalan tespit etme gücünü test edin: Efsaneye göre bu figür, yalan tespit uzmanı. Elinizi ağzına koyun, yalan söylerseniz elinizi ısırır! 🙂 Denemek ister misiniz?
  • Explora Il Museo dei Bambini di Roma’da çocuklarla eğlenin: Çocukla gezilecek müzelerden biri de burası. Şehir turundan feragat edeceğiniz günü ve zaman dilimini seçin. Bu seçimi yaparken en az 2 saatinizi buraya ayıracağınızı hesaba katmayı unutmayın. Hele ki yağmurlu bir gün ise bingo! O gün bu gün 🙂 Piazza del Popolo’ya 4 dakika yürüme mesafesinde. O yüzden Vatikan, Castel S’ant Angelo, Piazza del Popolo, gezintinizden sonra uğrayabilirsiniz. Giriş kişi başı 10 euro ve ziyaret 2 saat sürüyor (2023 fiyatı). Günde 3 seans oluyor. Gitmeden önce saatlerine bakmanızda fayda var, çünkü sürekli açık değil. İçeride deneysel, öğretici ve eğlenceli etkinlikler var. Her yaş için de gerçekten çok sayıda aktivite mevcut.
  • İllüzyon Müzesi’ni kaçırmayın: İllüzyon Müzesi, gezmeye ara vermeye ihtiyaç duyan gençler için mükemmel, yeni açılmış bir Roma cazibe merkezi. Müze, şehir merkezinde yani Via Merulana’da bulunuyor. Renk ve mekân algınızla oynayarak fizik kurallarını esnetiyor gibi görünen eğlenceli görüntüler, enstalasyonlar ve etkileşimli odalardan oluşan bir koleksiyona sahip. Santa Maria Maggiore Bazilikası ve Monti’ye yakın.
  • Makarna-pizza yapımı atölyesine katılın: Roma’da yapılacak harika aktivitelerden biri de yerel bir evde ya da atölyede makarna yapma dersi. Bulduğum pizza atölyesinden biri bu.
  • Ikono Roma’yı Ziyaret Edin: Pantheon’a yakın olduğu için aynı gün uğranabilir. Ikono Roma, gezerek geçirilen bir güne biraz eğlence katmak için mükemmel bir deneyim olacaktır. Farklı fotoğraflar ve özçekimler için arka plan hazırlayabileceğiniz enstalasyonlarla dolu birkaç etkileşimli oda var. Aralarında en başarılı olanı toplarla dolu yüzme havuzu. Giriş ise 0-3 yaş grubuna ücretsiz! Bilet almak için tıklayın.
  • Mısır Piramidini Keşfedin: Roma’nın bir piramidi olduğunu biliyor muydunuz? Burası Roma Dönemi’ne kadar uzanıyor ve içini de dışını görmek çok eğlenceli! 

Roma’da Çocuklar İçin Butikler ve Oyuncakçılar

Roma oyuncakçı önerisi

  • Ottimomassimo: Gördüğüm en tatlı çocuk kitapçısı olabilir! Ayrıca atölye çalışmaları da yapılıyor. Trastevere’de bir ara sokakta tesadüfen gördüğüm bu tatlı dükkana muhakkak uğrayın. Kitap, oyuncak, hediyelik minik eşyalar satılıyor.

Roma, Ottimomassimo

  • Citta del Sole: Çocuklarınıza bir oyuncak alacaksanız direkt bu İtalyan oyuncak mağazasını önerebilirim. Her yaştan çocuklar için uzun vadeli kullanım sunan harika hediyelerle dolu! Hem İtalyan hem de diğer Avrupa ülkelerinden ithal edilen tüm ürünler, bir çocuğun gelişimi ve eğitimi düşünülerek özenle raflara konmuş. 

Roma çocuk kitapçısı

  • Natinudi: Küçük bir kentsel şıklık dokunuşuyla cool ve renkli bir butik burası. İçeriye girmedim, ama beğendim. Göz atabilirsiniz.
  • Al Sogno – Giocattoli, Bambole e Peluche: Burası Navona Meydanı’nda harika eski bir oyuncak dükkanı. İçerisi tam bir cümbüş. Navona’da tarihi ziyaretiniz sonrası çocukları neşelendirmek için süper!
  • Pinocchio Toys Rome: Ahşap pinokyo mu almak istiyorsunuz? Doğru adres! Daha eski bir lego seti mi arıyorsunuz, muhtemelen burada var!

LEGO Certified Store Roma

  • LEGO Certified Store Roma: Türkiye’ye fiyatları aynı, ama ürün ve çeşitlilik mükemmel düzeyde. Çocuklarınızı bırakın, keyifle gezsinler. Siz de kendinize ödül verip minyatür Kolezyum almaya ne dersiniz?

Benim bu gezi boyunca yaşadıklarım bunlardı. Unuttuğum başka Roma gezisi önerileri de vardır elbet. Tabii ki siz de bu güzel şehirde birçok şey keşfederek bambaşka bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Hem de çocukla 🙂 Eğer daha fazla çocukla tatil önerisi isterseniz de Eğlence Dolu Bir Gezi Arayanlara Özel: Çocukla Londra Seyahati başlıklı yazı sizi bekliyor.

Özlem Küçüközcan, namıdiğer Keyfigüzergah, İstanbul Aydın Üniversitesi İnternet Gazeteciliği ve Yayıncılığı, Beykent Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünden mezun olup haber sektörünün önde gelen isimlerinde haber müdürü olarak çalıştı. Şimdi seyahat yazarlığı, sosyal medya yönetimi, çeşitli dijital platformlarda içerik üretimi, yazarlık yapıyor.

One Comment

Bir yanıt yazın