Şebnem Burcuoğlu, Budapeşte-Paris Gezisi

Noel Heyecanı: Şebnem Burcuoğlu Budapeşte ve Paris Gezisi

Yılın en ışıl ışıl zamanında, Noel heyecanı Avrupa’yı sarmışken sırasıyla Budapeşte’ye ve Paris’e uzanıyoruz.

Kasım sonu itibarıyla süslenmeye başlanan sokaklar, caddeler, mağazalar, evler… Hediye hazırlıkları… Noel gecesi evlerde ailece yenecek yemek planları… Mariah Carey’in ikonik şarkısı “All I Want For XMas Is You” ki söylemeden geçmeyeyim, 1994’te çıkan şarkı 100 Milyon doları aşan bir gelir elde etmiş bugüne dek… 


Havaya karışan neşeyi takip ederek Pegasus uçuşuyla sırasıyla Budapeşte’ye ve Paris’e uzandık ailece. O neşeyi sizlerle paylaşma düşüncesi beni daha da neşelendiriyor açıkçası. Bu güzel dönem için uygun uçak bileti Pegasus’tan, Budapeşte ve Paris seyahat önerileri benden olsun. 

Haydi, size biraz seyahatimden bahsedeyim. 

Budapeşte’de Noel Heyecanı ile Gezilecek Duraklar 

Budapeşte'de gezilecek yerler, City Park Buz Pateni Pisti

City Park Buz Pateni Pisti, Budapeşte’de Noel heyecanının başlangıcıdır diyebilirim. Kahramanlar Meydanı ve Vajdahunyad Kalesi arasında kurulan on iki bin metrekarelik dev pistin geçmişi 1870’e dayanıyor. Bu noktadan şehir merkezine doğru uzandığımızda ise 1998’den günümüze Vörösmarty Meydanında kurulan Noel pazarı çıkar karşımıza.

Basilica Noel Pazarı, Budapeşte

Şehirdeki alışveriş hareketliliğinin kalbi olan meydandan on dakika daha yürürsek de Basilica Noel Pazarı’na ulaşırız. Peki, neler vardır Budapeşte’nin Noel pazarlarında? 

Önce karnımız doysun! Bizim pişimizin bir benzeri olan langos; sığır etinden yapılan gulaş çorbası, yine bizim lahana sarmamıza benzeyen töltött kaposzta, ateşte pişirilen silindir şeklindeki nefis tarçınlı çörekleri kürtöcskalacs, Macaristan’ın geleneksel rulo keki bejgli ve daha nice enfes tat bizi bekler Noel pazarlarında. Hediyelik eşya almak isteyenler için birbirinden orijinal ve el işçiliğiyle tahtadan yapılma biblolar, soğuk havalar için kalpak ve eldivenler favorilerimdir. 

Garden of Lights, Budapeşte

Hem büyüklere hem küçüklere hitap eden multimedya park Garden of Lights’ı öneririm. Bu yıl ilk kez gerçekleşen etkinlik için ışıklardan Alis Harikalar Diyarı’nı kurmuşlar. Mutlaka görülmeye değer! Benim için zamanda yolculukla eş anlamlı, “dünyanın en güzel kafesi” unvanına sahip Cafe New York, her Noel’de olağanüstü güzellikte süslenir. Bu sebeple keyifli canlı müzik eşliğinde yenilen akşam yemeğinin yeri ayrıdır.

Opera Binası Budapeşte

“Budapeşte’de Noel ruhunu tamamlayacak son dokunuş nedir?” diye sorarsanız “Her aralık ayında Opera Binası’nda sahnelenen Fındıkkıran Balesi.” cevabını veririm.

Budapeşte Uçak Bileti Ara

Noel Coşkusunu Yaşamak İçin Paris’te Gezilecek Yerler 

Budapeşte - Paris gezisi, Paris'te gezilecek yerler

İzninizle sondan başa doğru gidiyorum. Çünkü beş yıl yaşadığım, çok seyahat ettiğim ve çok sayıda Noel geçirdiğim Paris’te ilk olarak La Fayette, Le Printemps ve Le Bon Marche isimli alışveriş merkezlerinin vitrin süslemelerini görmeye giderim koşar adım. Noel vitrini dekorları ilk bakışta çocuklara hitap ediyor gibi görünse de eminim benim gibi birçok yetişkini de alır götürür başka diyarlara. 

Budapeşte Paris gezisi, Tuileries Bahçesi, Paris

Vitrinlerdeki atraksiyonlara doyduktan sonra ilk işim, Tuileries Bahçesi’nde kurulan büyüleyici Noel pazarının yolunu tutmaktır. Her Noel’de milyonlarca kişinin ziyaret ettiği bu karnavalda Fransız peynirine gerçek anlamda doyarsınız. Şam fıstıklı, bademli nugaların tadına doyum olmaz. Sıcak çikolata kalbinizi ısıtır. Dönme dolap, çocuklar ve yetişkinler için etkinlikler derken bir günün nasıl geçtiğini anlamazsınız bile. 

Noel Pazarı, Paris

Yılın bu zamanı ışıl ışıl süslenen Paris’in ikonik caddesi Champs Elysees’de artık Noel pazarı kurulmuyor, fakat yukarıdan aşağıya yürümek bile keyif veriyor insana. Büyük La Defense ve butik Saint Michel Noel pazarları da keyifle ziyaret ettiklerim arasında. Jardin des Plantesteki multimedya şovu ve Musée de l’Armée’deki Aura Invalides isimli sürükleyici deneyim, bu yıl Paris’te Noel’in bonusları arasında.

Son olarak Plaza Athénée Otel’in arka bahçesine tam fotoğraflık bir buz pateni pisti kurulduğunu not düşmeliyim.

Noel’de Disneyland Gezisi 

Budapeşte Paris gezisi, Disneyland Paris

Normal zamanda dahi her yaştan insanın ilgisini çeken Paris Disneyland’ın Noel döneminde bir başka güzel olduğunun altını çizmeliyim. Hava soğuk, fakat inanın ki gitmeye değer! Süslemeler, dev yılbaşı ağacı, dört bir yanda çınlayan Noel şarkıları ve Noel şovları adeta peri masalı yaşatıyor ziyaretçilerine. Paris’ten RER hattıyla kırk dakikada ulaştığınız Disneyland’de iki park mevcut. Bu iki parka girmeyi tercih etmiyorsanız da hemen dışarıda kurulan şahane Disney Noel Pazarı’nı ücret ödemeden gezebilirsiniz.

Önerilerimin sonuna geldim. Daha fazla seyahat önerisi okumak isterseniz Şebnem Burcuoğlu Seyahat Yazıları sayfasından diğer yazılarıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın