• Ana Sayfa
  • Ucuz Tatil
  • Tek Kuruş Harcamadan Gez: Atina’da Ücretsiz Olarak Yapabileceğin Şeyler

Tek Kuruş Harcamadan Gez: Atina’da Ücretsiz Olarak Yapabileceğin Şeyler

Biraz İstanbul biraz İzmir havası, “yabancı bir yerde olma” hissinin minimumda yaşandığı bir komşu kapısı Atina… Ayrıca her şeye rağmen Avrupa başkentleri içerisinde en bütçe dostu şehirlerden biri. Özellikle elinde uzun süreli ve çok girişli bir Schengen vizen varsa ve bunu kısa bir kafa dinleme molası için değerlendirmek istiyorsan Atina gezisi bu plan dahilinde sana istediğini fazlasıyla verecek.

Atina’yı bütçe dostu yapan en önemli özelliklerinden biri de şehirde gezip görmek ve vakit geçirmek isteyeceğin birçok yerin ücretsiz olması. Bu da şehrin tadını doyasıya çıkarırken aynı zamanda tasarruf etmeni sağlayacak. Atina’nın bir diğer güzel tarafı ise hangi mevsimde gidersen git mutlaka sana sunacak güzelliklerinin olması. 

Atina Uçak Bileti Ara

En yakın ve en müsait tarihe Atina uçak biletimizi alıp yola koyuluyorsak Atina’da ücretsiz yapabileceğin şeyleri sıralamaya başlayabiliriz:

1- Monastiraki Meydanı

Monastiraki Meydanı, Atina

Atina’nın tarihi meydanlarından biri olan Monastiraki Meydanı, şehrin merkezine yakın bir konumda yer alıyor ve birçok turistik gezi noktası için geçiş yolunda bulunuyor. Meydanın hemen yanı başında yer alan Osmanlı dönemine ait Tzisdarakis Camii ve onun yanında yer olan Roma döneminden kalma Hadrianus Kütüphanesi kalıntıları, bu meydanın tarih boyunca tanıklık ettiği kültürler ve olaylar hakkında ipuçları veriyor. Ayrıca bu meydan, Akropolis manzarasını hem gece hem gündüz en net şekilde görebileceğin noktalardan biri.

2- Monastiraki Flea Market/Monastiraki Bit Pazarı

Monastiraki Bit Pazarı, Atina

Hazır Monastiraki Meydanı’ndayken hemen bir sonraki durağımıza doğru ilerliyoruz ve metro durağının hemen solunda yer alan Monastiraki Bit Pazarı’na giriyoruz. Burada hediyelik eşyacılar, antikacılar ve askeri malzemeler satan dükkanlar karşılayacak seni. Biraz daha ilerlediğinde ikinci el ürünlerin sergilendiği ve satıldığı tezgahlara denk geleceksin. Burada antika gramofonlardan yayılan rembetikolar çalınacak kulağına.

3- Plaka 

Atina'da ücretsiz olarak yapabileceğin şeyler, Plaka

Atina’nın tarihi mahallelerinden biri olan Plaka, tüm canlılığıyla turistlerin şehre gelir gelmez uğradıkları ilk duraklardan. Buradaki tarihi Atina evleri (Hatta Atina’nın en eski evinin bulunduğu yer de burası. Kapısında Atina’nın en eski evi tabelasını göreceksin.), hediyelik eşya dükkanları, sokak bitişlerinde karşına çıkacak tarihi kalıntıları ve ibadethaneleriyle Atina’da en çok seveceğin yerlerden biri olacak.

4- National Garden of Athens/ Atina Ulusal Bahçesi

Atina Ulusal Bahçesi

İçinde bazı antik kalıntıların da bulunduğu bu park; portakal ağaçlarının süslediği yolları ile uzun yürüyüşler yapacağın, bol oksijene doyacağın bir cennet adeta. Parkın içinde yapımı 1888’de tamamlanan Zappion isimli kongre ve sergi merkezi de bulunuyor. Yakın bir yerden aldığın souvlakini parktaki banklarda oturarak yiyebilir ya da kahveni yemyeşil manzaranın tadını çıkararak yudumlayabilirsin.

5- Panathenaic Stadium/Panathinaiko Stadyumu

Panathinaiko Stadyumu, Atina

Parkın çıkışında karşına büyük ihtimalle daha önce şehrin yüksek yerlerinden de gördüğün olimpiyat stadyumu çıkacak. Bu stadyum, 1896’daki ilk olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmış olan tarihi bir stadyum. Instagram’ına muhteşem fotoğraflar çıkarmak için güzel bir arka plan 😉

6- Panagia Kapnikarea Kilisesi

Panagia Kapnikarea Kilisesi

Atina’nın en eski kiliselerinden biri olan bu Bizans kilisesinin 1000 yıldan uzun bir geçmişi var. Şehrin merkezi sayılan Ermou Caddesi’nde bir anda karşına çıkacak olan bu tarihi ibadethaneyi bulmak için uğraşmayacaksın bile belki de. Dış cephesi de oldukça etkileyici olan bu kilisenin içine girmek ücretsiz.

7- Ermou Caddesi

Ermou Caddesi, Atina

Şehrin kalbinin attığı cadde… Yine klişe cümlemizi söylemeden geçmeyelim: Atina’nın İstiklal Caddesi… Global markaların çok katlı mağazalarının bulunduğu Ermou Caddesi’ne Atina ziyaretin boyunca birkaç kez yolun düşebilir. Akşam saatlerinde buralarda sokak müzisyenlerinin canlı performanslarına denk gelebilirsin.

8- Syntagma Meydanı

Syntagma Meydanı, Atina

İşte, tam olarak şehrin merkezi diyebileceğimiz meydan. Burası Atinalıların toplanma alanı gibi. Noel zamanı ağacın kurulduğu, konser ve diğer etkinliklerin düzenlendiği meydan burası. Özellikle akşam saatlerinde yaz kış fark etmeksizin hem Atinalı gençleri hem turistleri buradaki merdivenlerde otururken ya da yalnızca merakla etrafı izlerken bulabilirsin. 

9- Psyri Bölgesi

Psyri Bölgesi, Atina

Duvarlardaki grafitileri, eğlence mekanları, sokaklara taşan rembetiko sesleri ve lokal dükkanlarıyla Psyri bölgesi birkaç kez hem gündüz hem de gece gelip görmek isteyeceğin bir bölge olacak. Özellikle Atina’nın gece hayatı ruhunu tam olarak idrak edebilmek için Psyri sokaklarında tur atman bile yeterli olacak.

10- Kolonaki Bölgesi 

Şehrin kalburüstü kesiminin yaşadığı Kolonaki’de tasarım ürünler satan mağazalar, şık restoranlar, sanat galerileri ve gece kulüpleri bulunuyor. Şehrin geleneksel yüzünün yanı sıra modern yüzünü de görmek ve gözlemlemek için Kolonaki bölgesinde biraz turlamak isteyebilirsin.

11- Philopappos Tepesi

Philopappos Tepesi, Atina

 

Philopappos Tepesi, Atina şehir manzarasını ve Akropolis manzarasını en iyi görebileceğin noktalardan biri. Bu tepeye ulaşmak için gireceğin parkta aynı zamanda Sokrates’in hapishanesi olduğu yönünde rivayetler olan demir parmaklıklı bir mağara görme şansın da olacak. Philopappos Tepesi’nden parkın arkalarına doğru yürüdüğünde burada ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen, ama tarihinin yüzyıllar öncesine dayandığı tahmin edilen Demetrios Kilisesi’ni de ziyaret edebilirsin. Parkta ağaçların arasına yapılmış bu mütevazı ahşap kilisenin tarzı oldukça dikkat çekici. 

12- Anafiotika Bölgesi

Anafiotika Bölgesi, Atina

Akropolis’in kuzey doğusunda bulunan bu mahalle, daracık merdivenli sokaklarıyla bir labirenti andırıyor. Bu bölge Atina’nın geri kalan bölgelerinin aksine mimari olarak Yunan adalarına benziyor. Anafi adasında yaşayan insanların Atina’ya yerleşmesiyle kurulan bu mahallenin adalardan izler taşıması tesadüf değil. Atina gezinde mutlaka Anafiotika bölgesinde bir tur atmanı tavsiye ederiz.

13- Ücretsiz Yürüyüş Turları

Ücretsiz yürüyüş turları, Atina

Birçok şehirde olduğu gibi Atina’da da yerel gruplarla ücretsiz yürüyüş turları yapmak mümkün. Bunun için önerebileceğimiz gruplardan birine buradan ulaşabilirsin. Başka gruplar için “free walking tours Athens” benzeri aramalarla sana en uygun grubu bulup ücretsiz Atina şehir turuna katılabilirsin. Şehrin yerel insanları eşliğinde Atina’yı turlamak, sonraki deneyimlerin için sana önemli ipuçları verecektir. 

Bu öneri ile de yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Vizesiz, Pasaportsuz 3 Günlük Bakü Seyahati yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın