Assos gezi rehberi

Assos Gezi Rehberi: Konaklama Noktaları, Yemek Durakları ve Görülecek Yerler

Ege’nin tarihi duraklarından birine seyahat etmeye ne dersin? Eğer hem tarih hem arkeoloji hem de deniz ilgini çekiyorsa Assos tam sana göre! Sakinliği ve dinginliği ile büyüleyen Assos, M.Ö. 6. yüzyılda hemen karşı taraftan yani Midilli (Lesvos) adasından gelenler tarafından kurulmuş bir yer. ​​İlk yerleşimin gerçekleştiği Tunç Çağı’ndan bugüne farklı uygarlıkların yaşadığı bu topraklar eşsiz manzaraları ile ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor.  

Assos için ayıracağın birkaç günde güzel koylar bulabilir, tarihi güzergahları gezebilir ve huzurun tadını çıkarabilirsin. Bunları yapabilmen için senin için çeşitli seyahat önerileri hazırladık. 

O zaman ilk olarak “Assos nerede, nasıl gidilir?” sorularına cevap verelim, ardından konaklama noktalarına, yemek ve gezi rotalarına doğru uzanalım. 

Assos Nerede?

Assos Nerede

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Assos, sadece Behramkale Köyü sınırlarında yer alan antik kenti değil, Küçükkuyu’dan Babakale’ye olan kıyı şehrini ifade eden bir bölge. Hemen karşısında ise Midilli adası bulunuyor.

Assos’a Nasıl Gidilir?

Assos'a nasıl gidilir?

Assos’a ulaşmanın en kolay yolu ucuz Balıkesir-Edremit uçak bileti almaktan geçiyor. Edremit’e vardıktan sonra araç kiralama ile bölgeyi rahatlıkla keşfedebilirsin.

Balıkesir-Edremit Uçak Bileti

Assos’ta Nerede Kalınır?

Assos'ta nerede kalınır?

Assos bölgesinde özellikle oda-kahvaltı şeklinde konaklama seçenekleri hayli fazla. Büyük otel, kamp alanı, bungalov, pansiyon ve taş evler de konaklama seçenekleri arasında yer alıyor. Küçükkuyu’dan Babakale’ye kadar olan sahil hattı üzerinde ismi Assos’la başlayan pek çok otel görebilirsin. Sokakağzı ve Sivrice Koyu civarında ise daha uygun konaklama seçenekleri bulmak mümkün.

Assos’ta Nerede Yemek Yenir?

Assos'ta nerede yemek yenir

 Assos, tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıksa da bölgesel lezzetleriyle de göz dolduran bir yer. Gezip tozduktan sonra Ege’nin bu şirin bölgesinde damak tadına hitap edecek pek çok mekan bulabilirsin. Biz senin için 3 mekan seçtik. 

Ethem ile Aslı

“Kerem ile Aslı olmasın?” dediğini duyar gibiyiz. Hayır, Ethem ile Aslı. Bu çift yıllar önce İstanbul’daki hayatlarından kaçıp doğanın kucağına yerleşmiş. Sonrasında da kendi isimleriyle bir restoran açmışlar. Üstelik isli uskumru, zahter salata, tahinli patlıcan gibi mezeler için Yunan bir aşçıyla çalışıyorlarmış. Izgara, zeytinyağlı ve mezelerden oluşan menüsü için bir şans verebilirsin. 

Meşhur Yahya Usta Assos Dondurmacısı

Kendisi için Assos Behramkale’nin ilk dondurmacısı diyor. Sıcak waffle ve bal badem dondurması ile nam salmış olan bu dondurmacıyı Assos’ta sıcaktan bunaldığın bir an ziyaret etmeni öneririz. 

Balıkçı Kahvesi

Sokakağzı’nda bulunan salaş ancak güzel zeytinyağlılar yapan bir yer burası. Beyaz masaları ve mavi sandalyeleriyle tam Ege hissi verdiğini söyleyebiliriz. Üstelik buradan hemen önündeki plaja da kolay bir şekilde ulaşabilirsin, aklında bulunsun. 

Assos’ta Gezilecek Yerler Nereler?
Assos'ta gezilecek yerler 

Assos, Kuzey Ege’nin saklı cennetlerinden biri. Tarihi dokusu, büyüleyici doğası ve samimi atmosferiyle gezginleri kendine hayran bırakıyor. Assos’un en güzel köşelerini keşfetmek için gezilecek yerlere göz atalım. 

Assos Antik Kenti 

Assos Antik Kenti

 Mayıs 2017’de UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne giren antik kent, esasında sönmüş bir volkanik tepenin üzerinde yer alıyor. Kentin en yüksek noktasında Arkaik dönem Anadolu mimarisi ile Anadolu’da yapılan ilk ve tek Dor düzenindeki Athena Tapınağı bulunurken diğer noktalarda Roma Dönemi Antik Tiyatrosu, agora, nekropol (mezarlık) ve surlar bulunuyor. 

Assos; Efes, Milet, Priene ve Bergama ile birlikte Anadolu’da kurulan ilk Yunan kentleri arasında yer alıyor.

M.Ö. 6. yüzyılda kurulmuş olan Assos Antik Kenti için tarih ve doğanın muhteşem bir kombinasyonu diyebiliriz. Tarihseverler için gerçek bir hazine olan Assos Antik Kenti, fotoğraf çekmeyi sevenler için de mükemmel kareler sunuyor. Ayrıca Athena Tapınağı’nın da muhteşem deniz manzarasıyla gün batımını izlemek için ideal bir nokta olduğunu söyleyelim.

Behramkale

Behramkale, Assos

 Assos’a geldiğinde mutlaka uğraman gereken yerlerden biri de Behramkale Köyü. Taş evleri, dar sokakları ve samimi insanlarıyla büyüleyici bir yer. Köydeki taş evlerin çoğu butik otel veya pansiyon olarak hizmet veriyor. Ayrıca köy meydanında yer alan küçük kahvehanelerde yöresel lezzetleri tatmak da mümkün. Bir de köyün girişinde yer alan antik köprüyü görmeden geçme deriz.

Antik Liman

Antik Liman

Tarihin izlerini deniz kenarında sürmek isteyenler için Assos Antik Limanı harika bir seçenek. Eski taş iskeleleri ve antik kalıntılarıyla büyüleyici bir atmosfer sunan bu antik limandaki kafelerde oturup deniz manzarasının tadını çıkarabilirsin. Antik limanda gerçekleştireceğin yürüyüş sana tarihin derinliklerine bir yolculuk yapma fırsatı sunacak.

Yeşilyurt Köyü

Yeşilyurt Köyü, Assos

 Assos’a yakın konumda yer alan Yeşilyurt Köyü, doğayla baş başa kalmak isteyenler için ideal bir kaçış noktası. Zeytin ağaçlarıyla çevrili bu köy, sakin ve huzurlu bir atmosfer sunuyor. Köydeki taş evler ve dar sokaklar sana adeta bir zaman yolculuğu yaptıracak. Dilersen Yeşilyurt Köyü’nde yürüyüş yapabilir, doğanın tadını çıkarabilir ve köyün küçük pazarından doğal ürünler satın alabilirsin.

Hüdavendigar Cami

Hüdavendigar Camii

 Tarihi ve kültürel zenginlikleri keşfetmek isteyenler için Hüdavendigar Cami, Assos’un önemli yapılarından biri. 14. yüzyılda I. Murad tarafından yaptırılan bu cami, Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden biri. Caminin içinde yer alan detaylı süslemeler ve işlemeler, ziyaretçileri büyülüyor. Camiden eski olan Cornelius kentinin kapısı, caminin giriş kapısı olarak kullanıyor. Eğer gidersen aklında olsun. Tarihi dokusuyla dikkat çeken Hüdavendigar Cami, Assos gezinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

Kadırga Koyu

Kadırga Koyu, Assos

 Ege’nin masmavi sularında yüzmek istiyorsan Kadırga Koyu tam senlik. Berrak denizi ve geniş plajıyla ünlü olan bu koy, yaz aylarında oldukça popüler. Plajda şezlong kiralayabilir ve güneşin tadını çıkarabilirsin. Su sporları yapmayı seviyorsan burada çeşitli aktiviteler (jet ski, banana, ringo gibi) mevcut. Kısacası Kadırga Koyu’na doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenler için ideal bir destinasyon diyebiliriz.

Sokakağzı

Sokakağzı, Assos 

Assos’un gizli kalmış cennet köşelerinden biri de Sokakağzı. Kalabalıktan uzak, sakin bir tatil yapmak isteyenler için ideal bir yer. Temiz denizi ve el değmemiş doğası ile dikkat çeken Sokakağzı, deniz keyfi yapmak için mükemmel bir yer. Burada bulunan küçük pansiyon ya da kamplarda konaklayarak doğayla iç içe bir tatil dönemi geçirebilirsin.

Sivrice Koyu

Sivrice koyu, Assos

 Doğal güzellikleri ve sakinliği ile bilinen Sivrice Koyu, Assos’ta mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Temiz denizi ve huzurlu atmosferi ile ziyaretçilerine rahatlatıcı bir deneyim sunuyor. Koyda kamp yapabilir veya piknik yaparak doğanın tadını çıkarabilirsin. Dilersen deniz kenarında yürüyüş yaparak kuzey Ege’nin güzelliklerini keşfedebilirsin.|

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Urla Gezi Rehberi: Hafta Sonu Kaçamağı Yapmak İsteyenlere Özel  başlıklı yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın