urla gezi rehberi

Urla Gezi Rehberi: Hafta Sonu Kaçamağı Yapmak İsteyenlere Özel

Hafta sonu şehirden uzaklaşıp tatlı bir kaçamak yapmak istiyorsan Ege’nin güzel sahil kasabası Urla’yı mutlaka değerlendir deriz. Alaçatı-Çeşme yolunu sıkça aşındırıp Urla sapağından girmediysen yolunu Urla’ya çevirmek için sana pek çok sebep vermek istiyoruz. Çünkü Urla buna değer… 

Son yıllarda özellikle gastronomi ve bağcılık konusunda önemli gelişmelerin yaşandığını ve ülkemiz adına hayli yol katedildiğini Urla’da görebilirsin. Geçmişe dönersek de Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde Urla’nın zeytinini ve üzümünü öve öve bitiremediğini söyleyebiliriz.

Kısacası Ruhunu doyuracak bir yer Urla. Biraz sahil havası, biraz deniz, biraz lezzetli yemek ve bolca keyif vadediyor. Üstelik bağ yollarına girince kendini Toskana’da gibi hissedebilirsin. 

Urla’yı daha önce sadece Kavak Yelleri’nde duyduysan hazırlan, çünkü okumaya devam edersen burası ile ilgili büyük bir bilgi sağanağına tutulacaksın. İlk olarak “Urla nerede, Urla’ya nasıl gidilir?” sorularının cevabını verelim, sonrasında da Urla’da gezebileceğin duraklardan bahsedelim. 

Urla Nerede?

Urla nerede

İzmir’in güzel ilçesi Urla, şehir merkezine 38 km uzaklıkta. Urla aslında bir yarımada. Kuzeyinde ve güneyinde Ege Denizi, batısında Çeşme ilçesi, doğusunda ise Güzelbahçe ilçesi bulunuyor. 

Urla’ya Nasıl Gidilir?

Urla'ya nasıl gidilir

İzmir’den farklı bir şehirde yaşıyorsan Urla’ya ulaşmanın en kolay yolu, ucuz İzmir uçak bileti almaktan geçiyor. İzmir’e vardığında Havaş’ı kullanarak 40 dakika içerisinde Urla’ya ulaşabilirsin. 

Yaz tarifesinde İzmir Adnan Menderes – Urla HAVAŞ kalkış saatleri aşağıdaki gibi:

02:00 – 06:30 – 10:00 – 12:00 – 14:00 – 16:00 – 18:00 – 22:00

Güncel Havaş saatlerine ise HAVAŞ web sitesi üzerinden ulaşabilirsin. Dilersen taksi ile de İzmir’in en güzel yerlerinden biri olan Urla’ya gidebilirsin. Kendine araç kiralamayı düşünüyorsan da Pegasus araç kiralama servisine göz atabilirsin.

Urla’da Gezilecek Yerler Nereler?

Urla'da gezilecek yerler

Urla küçük bir ilçe olmasına rağmen gezilecek yer hayli fazla. Yani burası için “Bir sahili vardır, bir de küçük bir hediyelik eşya satan caddesi.” diye düşünme. Ayrıca Urla’nın gastronomik bir cennet olduğunu da unutma. Bunları cebine koyduysan içini coşkuyla dolduracak Urla gezimize başlayalım!

Uzbaş Arboretum

Uzbaş Arboretum

Sevgili gezgin; yeni bitkiler keşfetmek, müthiş bir manzara ve peyzaj ile karşılaşmak istersen Uzbaş Arboretum’a mutlaka gitmeni öneriyoruz. Kapısından girdiğin gibi etkileneceğin bu doğal güzellik seni zaten birden içine çekiverecek. Buraya geldiğinde kapıda giriş ücreti ödemen gerekiyor. Sonrasında ortasında devasa bir zeytin ağacı yer alan kafesine gidip tur yapmak için adını yazdırmalısın. Eğer küçük bir tur sana yeterse de bir ücret ödemeden bu harika yeri bilgi alarak keşfedebilirsin. Vaktin varsa tüm araziyi golf aracı ile gezebilir, gezerken de tüm bitkilerle ilgili hikayeler ve bilgiler edinebilirsin.

Buraya geldiğinde mutlaka servisler arasında fotoğraf çekip Instagram’ını like sağanağına hazır hale getirebilirsin. Kadrajının denk geldiği tüm noktalar aşırı havalı çıkacak, bizden söylemesi. Detaylı bilgi için Uzbaş Arboretum web sayfasına bir göz atabilirsin. 

Arkas Sanat Urla

Urla’dan beklentin biraz deniz havası, biraz sokak gezisi ise Arkas Sanat seni çok şaşırtacak. Binanın kendisi ve peyzajı yeterince ilgi çekmiyormuş gibi içerisinde yer alan sergilerin de hayli etkileyici olması ve bunun muhteşem bir doğa içerisinde yer alması gerçekten büyüleyici. Eğer kültür ve sanat ile ilgileniyorsan mutlaka Arkas Sanat Urla’ya uğraman gerekiyor. Büyük haber: Giriş ücretsiz! Ziyaret günleri ve saatleri hakkında güncel bilgi almak için Arkas Sanat Urla web sitesini mutlaka ziyaret etmeni öneririz.

Urla pazarı

Urla İskele Pazarı

Enginar cenneti olan Urla’nın küçük yerel pazarı da mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalardan biri. Eğer pazar günü sabah erken kalkıp pazara gidersen çeşit çeşit ot, enginar ve zeytin göreceksin. Renkli çiçekler ve yöresel lezzetlerin yer aldığı pazardan herhangi bir şey almasan bile zeytinlerin tadına bakmanı öneririz.   

Urla Sanat Sokağı

Eskiden İzmir-Çeşme yolunun geçiş noktası olan Zafer Caddesi, 2010 yılında resim galerileri ile seramik atölyelerinin açılması ve sanatçıların bir araya gelerek sanat festivalleri düzenlemeleri sonucu bugünkü halini almış. Bu yüzden de adı Sanat Sokağı olarak kalmış. Dokusu bozulmamış taş evler restore edilerek avlulu ve bahçeli kafelere, yeme-içme duraklarına, hediyelik eşya alınacak yerlere dönüştürülmüş. Şu anda sadece birkaç sanat atölyesi bulunsa da sokak, Urla’nın en turistik noktalarından birini oluşturuyor.

Malgaca Pazarı

Malgaca Pazarı

Malgaca Pazarı, Urla merkezde bulunan otantik ve yerel bir durak. Burada pazarın yanı sıra atadan babadan kalma meslekleri ve dükkanları devam ettirme durumu söz konusu. Saat tamircileri, çeyizciler, kahveler görebilirsin. Kahvelerde oturabilir, Seniçeli Boşnak Börek Evi’nde çay eşliğinde lezzetli börekler yiyebilirsin. Bu ziyarette asırlık söğüt ağacı da sana eşlik edecek. 

Karantina Adası

Karantina Adası’nda 1800’lü yıllarda Fransız mimarlar tarafından karantina uygulamak için hazırlanmış yapılar yer alıyor. Urla İskele’nin karşısında yer alan ada, salgın hastalıkların yayılmasını önlemek adına kullanılmış. 1950’lerde Deniz ve Güneş Enstitüsü, 1960’larda Kemik ve Mafsal Hastalıkları Hastanesi olan tesisler, 1986’da Urla Devlet Hastanesi’ne dönüştürülmüş. Urla Devlet Hastanesi, 2014 yılında ilçe merkezine taşınınca adayı müzeye dönüştürme fikri ortaya çıkmış. Bir hafıza mekanı olarak kıymetli olan bu alan henüz ziyarete açılmamış, ancak Büyük İskender zamanında denizi doldurularak yapılan yoldan adaya ulaşabilirsin. 

Karantina Adası, ABD ve Hırvatistan’da bulunanlarla beraber dünyadaki tescilli üç karantina adasından biri. 

Bizim Urla’da gezilecek yerler konusundaki önerilerimiz bu kadar. Elbette gezilip görülecek daha çok yeri var. Şimdi de yaz aylarının vazgeçilmezi deniz mevzusuna giriş yapalım.  

Urla’da Nerede Denize Girilir?

Urla'da nerede denize girilir

Hafta sonu kaçamağına bir de deniz eklemek istersen Urla’nın mavi sularında güneşi ve huzuru kucaklayabilirsin. Üstelik Urla’nın tam 7 tane Mavi Bayraklı plajı bulunuyor (2024).

İşte, Urla’nın Mavi Bayraklı plajları: 

    • Kum Denizi Halk Plajı: Burası merkezde yer alıyor. Denizi sığ olduğu için ailelere hayli uygun bir güzergâh. Ayrıca belediyenin de tesisleri bulunuyor. Ücretsiz olduğunun altını çizelim.   
    • Gelin Kaya Halk Plajı: Bu plaj da merkezde bulunan plajlardan. Belediyenin işletmesi ve ücretsiz girişli. 
    • TCDD Urla Eğitim ve Dinlenme Tesisleri: Şehir merkezine 5 km uzaklıkta yer alan tesisin girişi ücretli, ancak ekonomik bir yer olduğunu söyleyebiliriz. 
  • Aren Beach Club: Beach club’lardan vazgeçemeyenlere özel bir işletme. Gitmeden önce Tripadvisor’dan yorumlara bakmayı unutma. 
  • Çamlıçay Halk Plajı: Girişi ücretsiz, plajı kum. Plajda sadece bir büfe yer alıyor, bilgin olsun. 
  • Urla Belediyesi Kalabak Halk Plajı: Sığ olduğu için özellikle aileler tarafından tercih edilen ücretsiz bir plaj.
  • Urla Belediyesi Zeytinalanı Mahallesi Plajı: Bu plaj da sığ ve ücretsiz. Şehir merkezine yakın bir konumda yer alıyor. 

Demircili Koyu ve Altınköy Plajı da denize girmek için en çok tercih edilen plajlar arasında yer alıyor. 

Urla’da Nerede Yemek Yenir?

Urla'da nerede yemek yenir

Geldik asıl mevzuya. Urla sadece yemek yemek için bile ziyaret edilebilecek bir yer. Urla’nın gastronomik denklemini sana şöyle açıklayalım: 

Maharetli şefler + tarlada, yerel üreticinin elinde yetişen sebzeler ve otlar + bereketli bir deniz = Urla mutfağı 

Michelin yıldızlı restoranlar ve yerel üretime verilen değerle birlikte köklerinden gücünü alan bir mutfaktan söz ediyoruz. Yakın zamanda Şanlıurfa, Adana, Gaziantep ve Hatay gibi Urla’nın adı da gastronomi dendiği zaman akıllara gelecek duraklardan biri olacak, bizden söylemesi. 

Leone 

Leone sayacağımız diğer duraklardan biraz daha farklılaşan bir yer. Urla’ya gelmişken yöresel lezzetler peşinde olabilirsin. Ancak bir kahvaltı için Leona’ya da şans verebilirsin. Servis ettikleri tüm ürünler kendi üretimleri. Kapısından geçerken içeriden gelen kokuyu takip edersen ne demek istediğimizi anlayacaksın. Bademli kruvasanlarını mutlaka denemeni öneririz. 

Od Urla

Urla’nın Michelin yıldızlı restoranı Od Urla, kendini bir şef ve deneyim mutfağı olarak tanımlıyor. “Tarladan sofraya” felsefesi ile oluşturulmuş yemek menüleri mevsimsel olarak her ay değişiyor. Tabaktaki bitki de burada yetiştiriliyor, çalışanın giysisi de burada kuru temizleme hizmeti alıyor. Yani hemen her şeyi kendileri yapıyorlar. Elbette burası bir fine dining restoran olduğu için ücretleri değerlendirirken sadece bir yemek değil, bir deneyim olarak da düşünmek gerekiyor. Menü, rezervasyon, fiyat bilgisi gibi konular için OD Urla web sitesinden detaylı bilgi alabilirsin.  

Beğendik Abi

Beğendik Abi

İsmiyle müsemma yenilen ve her yemek sonunda “Beğendik abi” dedirtecek bir yer. Burası esasen bir esnaf lokantası, ancak Michelin yıldızlı. Görüyorsun ki Urla’nın esnaf lokantası bile Michelin Bib Gourmand listesine girebilmiş. Özel lezzetleri olarak keşkek, elbasan tava, enginar çanak, mücver ve tava yoğurdu gibi önerilerimiz olacak. Urla’ya gelmişken şevketibostan gibi yöresel otların bulunduğu yemekleri de mutlaka dene deriz. 

Güzel Köy Kahvesi, Yağcılar, Urla

Güzel Kahve, Yağcılar Köyü 

Köy kahvesi, ama yeni nesil… Kruvasanların ve espressoların olduğu bir köy kahvesi hayal et. Şimdi, oraya yöresel lezzetler de koy. Balı, kaymağı, reçeli, zeytini ve ekmeği de o köyde üretilsin. Hem yerel halkın dinlendiği hem de turistlerin gelip kahvaltı yaptığı bir köy kahvesinden bahsediyoruz. Yolunu mutlaka bu köye düşürüp bir kahvaltı yapmanı öneriyoruz. 

Yengeç Restoran

Lezzetli deniz ürünleri tüketebileceğin ve deniz kıyısı keyfi yapabileceğin bir yer ararsan kendini Yengeç Restoran’ın beyaz masalarına emanet edebilirsin. Deniz ürünlerinin yanı sıra lezzetli mezeleri de burada bulabilirsin. Ballı kalamalara mutlaka şans vermeni öneririz. Tabii önceden rezervasyon yaptırmanda fayda var. Detaylı bilgi için Yengeç Restaurant Instagram sayfasına bakabilirsin.  

Urit Urla Lokanta ve Kafe

Urla’da belediyeye ait birkaç tane lokanta, kafe ve plaj işletmesi bulunuyor. Bu duraklarda hem bütçe dostu hem de lezzetli yiyecekler yiyebilmek mümkün. Urla İskele’de yer alan Urit Urla Lokanta’da çeşit çeşit mezeden taptaze balıklara uzanan menüleri değerlendirebilirsin. Az ilerisinde yer alan Urit Kafe’de ise kahvaltı yapabilir, çay-kahve içebilir, denizin kokusuyla ruhunu dinlendirebilirsin. Ayrıca İskele Ekmek Fırını’ndan simit alıp burada çok lezzetli simitler yemenin hazzını yaşayabilirsin.

Urla’da Mutlaka Yapman Gerekenler 

Urla'da mutlaka yapman gerekenler

  • Urla Bağ Yolu, buraya gelmişken mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir rota. Detaylı bilgiyi Urla Bağ Yolu Instagram sayfasında bulabilirsin.  
  • Urla İskele’de biraz mola vermek istersen Rast Urla’nın iç bahçesinde oturup dinlenebilirsin. Mekanın mimarisine ve hizmetine bayılacaksın. 
  • Urla’nın en ilginç köylerinden biri olan Barbaros’a ve Türkiye’de ilk köy tiyatrosunun kurulduğu yer olan Bademler Köyü’ne mutlaka uğra.
  • Zeytinin Anadolu’daki yolculuğunu izlemek için Köstem Zeytinyağı Müzesi’ni ziyaret et.
  • Urla güveci ve enginarı nerede bulursan mutlaka dene.
  • Ayrıca balık mezatına da mutlaka uğramanı öneriyoruz. Balık almasan da balıkları sor, öğren ve mezat coşkusunu yaşa diyoruz.

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Alaçatı Gezi Rehberi: Alaçatı’da Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın