viyana-bratislava-gezisi

Bir Bilet, İki Şehir: Viyana – Bratislava Gezisi

Seyahat planı yaparken tek biletle iki farklı şehir ve iki farklı kültür keşfetmek kulağına nasıl geliyor? Avrupa’nın kalbinde yer alan iki tarihi ve kültürel durak olan Viyana ile Bratislava, gezerken keyif alabileceğin duraklar arasında. Tatil planları yaparken büyük şehirlerin cazibesine kapılıp diğer güzel şehirleri es geçmemeni öneriyoruz. Biletini önceden alıp rezervasyonlarını da aynı şekilde halledersen uygun fiyatlı bir tatil yapabilirsin. 

Dilersen önce Viyana hakkında detaylı bilgiler aktarıp sonrasında Bratislava’da yapabileceklerinden bahsedelim. Haydi gel, birlikte bu iki güzel şehrin etkileyici dünyasına doğru bir geçiş yapalım.

Viyana Nerede? Viyana’ya Nasıl Gidilir?

Viyana nerede

Avusturya’nın başkenti Viyana uçak biletimizi Sabiha Gökçen Havalimanı kalkışlı ya da Esenboğa Havalimanı kalkışlı olarak alıyoruz, Viyana Uluslararası Havalimanı’na iniş yapıyoruz. Uçuşumuz yaklaşık olarak 2 saat 15 dakika  sürüyor. Viyana saati, İstanbul saatinden 1 saat geride. Ucuz uçak biletini ise nerede bulacağını zaten biliyorsun. 

Viyana Uçak Bileti Ara

Viyana’ya Ne Zaman Gidilir?

Viyana'ya ne zaman gidilir

Viyana, karasal iklimin hakim olduğu bir bölgede bulunuyor. Yazları neredeyse hiç yağmur yağmazken kışları kar yağışlı geçiyor. Havayla ilgili herhangi bir problem yaşamamak ve kalabalık bir sezonda gitmemek için ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih edebilirsin. İlkbahar da sonbahar da Viyana’ya çok yakışıyor. Yılbaşı zamanı gidersen de ışıl ışıl yılbaşı pazarlarında keyifli vakit geçirebilirsin. Avrupa’daki En Güzel Noel Pazarları: Her Yer Işıl Işıl yazımıza göz atarsan birkaç yılbaşı pazarı önerimizi görebilirsin. 

Avusturya Vizesi Nasıl Alınır?

Avusturya vizesi

Avusturya bir Schengen ülkesi olduğu için buraya yapacağın seyahatler için Schengen vizesine ihtiyacın olacak. Eğer aktif bir Schengen vizen yoksa vize başvurusunda bulunman gerekiyor. Avusturya vize başvuruları VFS Global üzerinden gerçekleştiriliyor. Dilersen Avusturya Konsolosluğu’nun Nasıl başvurabilirim? sayfasından gerekli evraklarla ilgili detaylı bilgi alabilirsin. Vizeye ne kadar erken başvurursan o kadar iyi. 

Viyana Hangi Para Birimi Kullanılıyor?

Avusturya para birimi

Avusturya’nın para birimi euro. Oradaki komisyon farkı değişkenlik göstereceği için yola çıkmadan nakit kullanacağın parayı dövize çevirebilirsin. Avusturya’da büyük yerler hariç genel olarak kredi kartı kullanan çok işletme bulamayabilirsin, aklında bulunsun. Gittiğinde “only accepted cash as payment” yazısını pek çok yerde görebilirsin. Sen her ihtimale karşı kredi kartını yurt dışı kullanımına açmayı unutma. 

Viyana’da Nasıl Tasarruflu Seyahat Edilir?

Viyana'da tasarruflu seyahat

 Kur farkı zorlayıcı olsa da ekonomik bir gezinin mümkün olduğunu bilecek kadar tecrübeliyiz. O yüzden hemen önerilerimize başlayalım: Şehir merkezine 19 km uzaklıkta bulunan havalimanından şehir merkezine ulaşmak için pek çok farklı seçeneğin bulunuyor. Genel olarak Viyana, toplu taşıma anlamında çok gelişmiş bir yer ve tüm hatlar birbirine bağlanıyor. 2-3 gün kalacaksan toplu taşımayı ucuza kullanmak ve dünyanın en önemli müzelerine giriş yapmak için Vienna City Card satın alabilirsin. 

Toplu Taşıma Biletleri

Pasaport kontrolünden çıktığında hemen sağda bir rampa göreceksin, seni doğrudan terminalin altındaki tren istasyonuna götürecek. Rampanın hemen üst sağında bilet gişesi ve bilet makineleri bulunuyor. 

CAT bilet gişesi ve makinesi; CAT, U3 ve U4 metro hatlarına bağlanan Wien Mitte istasyonuna doğrudan giden özel ekspres havaalanı treni için bilet satıyor. Bu tren yolculuğu 16 dakika sürüyor. ÖBB bilet gişesi ve makineleri ise merkeze giden şehir treni için bilet satıyor. Bu tren ise Wien Mitte’ye 30 dakikada ulaşıyor. 

Otobüs kullanmak istersen havalimanının önünden Vienna Airport Lines otobüsleri kalkıyor. Onları da kullanabilirsin. Otobüs ücretleri her hat için aynı. Biletini gidiş dönüş olarak alırsan daha ucuza gelir. 

Konaklamalar

Konaklama için Innere Stadt bölgesinden çok uzaklaşmadan bir yer bulmanı öneriyoruz. Şehir burada akıyor. Tabii burası neredeyse gezeceğin tüm tarihi duraklara yakın olduğu için hayli pahalıya gelebilir. Önceden rezervasyonla halledebilirsen harika bir tatil seni bekler. Otel ve Airbnb gibi seçenekleri değerlendirebilirsin. Viyana’daki mimari harikası evleri deneyimlemek için biz Airbnb’de kalmanı öneriyoruz. Genç ve modern bir Viyana arıyorsan Neubau’da konaklayabilirsin. Daha rahat, sanatçı ve öğrencilerin yaşadığı bir mahalle düşünürsen de​​ Wieden’a bir bak deriz. Margareten ise Inner Stadt’a daha yakın ve uygun bir alternatif diyebiliriz. 

Müzelerin Ücretsiz Günleri ya da Vienna City Card 

Viyana pahalı bir şehir olabilir. Ücretsiz olarak gezilecek müze bulmak da bir o kadar zor olabilir. Merak etme, biz yanındayız. Ludwig van Beethoven, Johann Strauss, Franz Schubert ve Joseph Haydn’ının yaşadığı daireleri görmek istersen 6 farklı mekana yayılmış müze önerimiz var. Her ayın ilk pazar günü ücretsiz olarak ziyaret edebilirsin.

Müzeleri gezmek ve şehirde toplu taşıma kullanmak için en mantıklı kart Vienna City Card. Sitesine girip güncel fiyatları kontrol edebilirsin. Aynı zamanda bu kartla birlikte 100’den fazla turistik mekanı ziyaret edebilirsin. Schönbrunn Sarayı, Sisi Museum Hofburg gibi önemli müzeleri de ücretsiz olarak ziyaret edebileceğini de söyleyelim. 

Viyana’da Gezilecek Yerler Nereler?

Viyana'da gezilecek yerler

 Viyana mimari anlamda büyüleyici bir şehir. “Orta Avrupa’nın her yeri mimari olarak güzel zaten” diyebilirsin. Ama buranın havası bir başka. Mozart’ın topraklarındasın; kültür, sanat ve müzik şehrin her yerine dağılmış. Şehir ise bir o kadar düzenli, her yere gıpta ile bakıyorsun. Tahmin edersin ki burada gezilecek çok durak var. Bir çoğu da müze, saray ve katedralden oluşuyor. Ucuz bir şehir olduğunu söyleyemeyiz, ancak listene birden çok müze eklediysen Vienna City Card ya da Vienna Pass Card ile ücretli müzeleri gezebilirsin. 

Buraya gelmişken mutlaka operaya gitmeni öneriyoruz. Aylar öncesinden buradaki biletler tükenebiliyor, planını önceden yaparsan bir şansın var diyebiliriz. Ayakta da olsa git. Ayakta izlemenin bilet fiyatları normal fiyatlara göre daha düşük oluyor. Tabii öncesinde bacakların için minik bir egzersiz öneriyoruz, zira ayakta durmak bir yerden sonra zorlayabiliyor. Biletleri Wiener Staatsoper sayfasından takip edebilirsin.

Viyana’da Ücretsiz Olarak Yapabileceğin Şeyler yazımızı okursan ücretsiz olarak ziyaret edebileceğin diğer müzeleri de öğrenebilirsin.

Şimdi, biraz da ücretli olarak gezilecek yerlere göz atalım. 

Viyana’da Ücretli Gezilecek Yerler

Viyana'da ücretli olarak gezilecek yerler

  • Belvedere Sarayı

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Belvedere Sarayı, barok mimari usulü ile yapılmış en güzel eserlerden biri. Sarayın içi ayrı, dışı ayrı güzel. Aşağı Belvedere ve Yukarı Belvedere olarak ikiye ayrılan sarayın ortasından muhteşem bir bahçe geçiyor. Bu sarayı gezmek senin için uygun olmazsa bahçesini mutlaka ziyaret etmeni öneriyoruz. 

  • Hofburg İmparatorluk Sarayı

İmparatorluk ailesinin yaşadığı bu muhteşem sarayın içerisinde eski şatafatlı hanedan günlerini anımsatacak çok fazla eser bulunuyor. Ayrıca ikonik İmparatoriçe Elisabeth’in yaşamını inceleyen Sisi Müzesi’nde, Elisabeth ve kocası İmparator Franz Joseph tarafından kullanılan odalara götüren imparatorluk dairelerini de (Kaiserappartements) bulabilirsin. 

  • Viyana Sanat Tarihi Müzesi

Sanat aşıkları toplanın. Viyana Sanat Tarihi Müzesi’ne bayılacaksınız. Özellikle resim konusuna ilgin varsa mimari harikası bir binanın içerisinde gezerken gördüğün resimler karşısında büyülenmek için rotanı Viyana Sanat Tarihi Müzesi’ne çevirebilirsin. 15. ve 17. yüzyıla ait eserleri görmek için öncesinde Kunsthistorisches Museum web sayfasını ziyaret edebilirsin. 

  • Schönbrunn Sarayı

Habsburg Hanedanı’nın görkemli sarayı, güzel bahçesi ve duvarlarına sinmiş hikayeleriyle mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer. Kraliçe Sisi’ye “kafes” olmuş bu görkem sarayı gezerken farklı duygular hissedeceksin.

Viyana’da Nerede Yemek Yenir?

Viyana'da nerede yemek yenir

Schnitzel’in başkenti Viyana’ya gelmişken schnitzel yememek olmaz. Viyana’nın bu konuda en popüler mekanı ise Figlmüeller. Viyana’ya özel bir lezzet olan tafelspitzi de mutlaka denemeni öneriyoruz. Bunun için de Cafe Diglas’ı tercih edebilirsin. Weinbau Herrmann’da da keyifli bir yemek yiyebilirsin. Café Sacher’e uğrayıp orijinal tariflerden yapılan tatlıları deneyimleyebilirsin. Viyana’nın ruhunu yakalayabileceğin en meşhur kafelerden biri olan Café Central’e de mutlaka gidip özellikle Melange (bir kahve çeşidi) içmeni ve tatlılarının tadına bakmanı tavsiye ediyoruz. Sıra beklememek için gitmeden önce rezervasyon yaptırmanda fayda var. 

Viyana’dan Bratislava’ya Nasıl Gidilir?

Viyana'dan Bratislava'ya nasıl gidilir

 Viyana merkez tren istasyonundan trene binerek Bratislava’ya gidebilirsin. Trenle Viyana-Bratislava yolculuğu yaklaşık 1 saat 20 dakika sürüyor. Viyana’da havalimanına indikten sonra direkt Bratislava’ya geçmek istersen de havalimanından trene binip merkez istasyona geçebilirsin. Viyana-Bratislava tren yolculuğunun hoşuna gideceğine eminiz. Biletler için Vienna to Bratislava High-Speed OBB Train Tickets sayfasını ziyaret edebilirsin. 

Bratislava’da Bir Günde Neler Yapılır?

Bratislava'da bir günde neler yapılır

Slovakya’nın başkenti Bratislava, Viyana’ya hayli yakın konumda. Bratislava için direkt seyahat planlamaktansa yakın şehirlere geldiğinde ziyaret etmek çok daha anlamlı. Şehir içerisinde gezilip görülecek yerler elbette var, ancak bir günde şehri gezme işini tamamlayabilirsin. Gezilecek yerler haritandan bir yeri işaretleyeceğin aktivite olarak değerlendirebilirsin.

  • Şehri kuşbakışı izleyebileceğin Bratislava Kalesi, şehre geldiğinde ziyaret etmen gereken bir durak.
  • Çekoslovakya’nın dağılmasından sonra 1993 yılında kurulan Slovakya’nın tarihine şahit olmak için mutlaka eski şehri ziyaret etmelisin.
  • Eski şehir bölgesinde bulunan tek şehir kapısı olan Michael’s Gate de mutlaka görmen gereken yerlerden.
  • 18. yüzyılda inşa edilen Primates Sarayı’nın içerisinde şehrin geçmişine ait sergilere uğrayabilirsin. 
  • Viyana’da opera, tiyatro gibi etkinlikler için bilet bulamazsan bir de Slovak National Theater’ı deneyebilirsin.

Bratislava’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Bratislava'da ne yenir

Bratislava’ya gelmişken Slovak mutfağından bir şeyler tatmadan gitmek olmaz. Krémová cesnaková polievka yani ekmek içinde servis edilen kremalı sarımsak çorbasını mutlaka denemelisin. Macar gulaş yemeğini ve aslında Çek yemeği olan svíčková na smetaněyi de listene eklemeni öneririz. Tatlı olarak da geleneksel trdelník tercih edebilirsin. Pasteleria ve Rooftop by Regal gibi restoranlara uğrayarak lezzetli bir deneyim yaşayabilirsin. 

Bratislava’da Alışveriş İçin Nereye Gidilir?

Bratislavada alışveriş

Alışveriş için Kapitulska Caddesi’ndeki mağazaları gezip hem hediyelik eşya hem de senin için anı olarak kalacak pek çok farklı ürün bulabilirsin. 

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Bir Bilet İki Şehir: Prag ve Berlin Gezisi başlıklı yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın