Amasya Gezi Rehberi

Bahar Geldi Şimdi Tam Zamanı: Amasya Gezi Rehberi

Karadeniz’in doğası ve evleriyle meşhur şehrini keşfetmeye ne dersin? Amasya gezi rehberi ile Kalkolitik Çağ’dan beri insan yerleşime sahne olmuş bu doğa harikası şehrin gizemlerini öğrenmeye hazır ol! Büyükşehirin kalabalık ve gürültüsünden bir süreliğine kaçmak isteyen her gezgin için ideal bir rota olan Amasya’da, sanal bir tura çıkıyoruz.

Yeşilırmak Vadisi üzerinde, tarihi çok eski zamanlara dayanan ve şehzadelerin şehri olarak bilinen Karadeniz güzelliğinin özeti Amasya… Karadeniz doğası ve İç Anadolu tarihinin birleşmesiyle mükemmel manzaralar ve hikayeler oluşturan Amasya, aynı zamanda mutfağıyla da ön plana çıkıyor. Nehri, geleneksel evleri ve daracık sokaklarıyla kendini tazelenmiş hissedeceğin ilkbahar kaçamağına hazırsan Amasya ucuz uçak biletini ayarlayıp anlatacaklarımızı değerlendirmende fayda var.

Amasya Yalıboyu Evleri

Ana Tanrıça Mâ’nın Şehri

Amasya’nın ismi, tarihsel bulgulara göre Hitit Dönemi’nde Hakmiş; daha sonrasında ise Amasseia imiş. Pers kültürünün bir uzantısı olarak Anadolu’da yayılan Ana Tanrıça Mâ inancı, Amasya şehrine ismini vermiş.

Amasseia, “Ana Tanrıça Mâ’nın Şehri” anlamına gelmekte ve bu isim Amasya şehir sikkelerinde de sıkça görülmekte. Tarihi boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapmış bu kadim şehir, ismini o zamanlardan beri koruyor… Amasya gezi rehberi içerisinde gezip görülecek yerlerin birçoğu, dönemin tarihi atmosferini insana yaşatıyor diyebiliriz. Binlerce yıllık tarihini günümüze kadar korumuş Amasya, geçmişe yolculuk etmeyi sevenlerin seyahat anılarında unutamayacakları yerlerden biri olacak.

Amasya Yalıboyu Evleri Yeşilırmak Nehri

Yeşilırmak Kıyısında Eşsiz Güzellik: Amasya Yalıboyu Evleri

Pers, Pontus ve Roma İmparatorluğu dönemlerinde bir ticaret kenti olan Amasya, Osmanlı döneminde bu görevini, şehzadelere ev sahipliği yapmakla sürdürdü. Bunun için şehzadelerin eğitildiği Amasya’da, şehir yapılanmasına çok önem verildi. Evlerinde, sokaklarında ve camilerinde Osmanlı’nın izlerine sıkça rastlanan Amasya’da en sevilen yer Yalıboyu, yani Amasya evleri. 19. yy’dan kalma bu evlerin Yeşilırmak şeridinde toplanması ve doğaya uyumlu bir tarih tablosu çizmesi, ziyaretçilerin fazlasıyla dikkatini çekiyor. Bu evler, genellikle otel ve restoranlardan oluşuyor. Yani sabah güneşini buradan selamlayıp Karadeniz mutfağının en güzel lezzetlerini bu eşsiz manzarada tadımlayabiliyorsun.

Amasya Yeşilırmak Kıyısı

Amasya Yalıboyu Evlerinin Tarihi

Son dönem Osmanlı konut mimarisini inceleme şansı sunan Yalıboyu evleri, dingin bir şekilde akan Yeşilırmak’ın kıyısına yaslanmış Hatuniye Mahallesi ve Hazeranlar Sokak boyunca sıralanıyor. Çoğunlukla avlulu ve bahçeli olan bu evler, Osmanlı kültürüne uygun olacak şekilde haremlik ve selamlık olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Sırt sırta bir şekilde tüm sokağı kaplayan evler, günümüze kadar birçok deprem ve yangın gibi yıpratıcı süreçlerle karşılaşmış olsa da düzenli restorasyon çalışmaları neticesinde günümüze kadar ulaşmış. Cumbalarıyla pek sevimli, ahşap doğramalarıyla çok şık ve bembeyaz renkleriyle oldukça estetik görünen bu evler, Amasya gezip görülecek yerler listesinin ilk sırasında bulunmayı tam anlamıyla hak ediyor!

Amasya’nın Tarihine Yolculuk

Amasya’da gezilecek yerlerin ikinci sırasında Amasya Müzesi geliyor. Osmanlı ve Selçuklu döneminden kalma arkeolojik ve etnografik tam 24 bin eser sergileniyor. Burada bulunan mumyalar bölümünü kesinlikle gezmelisin. Bunun dışında şehri tepeden izleyeceğin Amasya Kalesi, Şehzadeler Müzesi, mimarisine hayran kalacağın II. Beyazıt Camii ve Külliyesi de diğer tarihi mekanlardan. Amasya’nın tarihi yerlerini merak edenler ve uçak biletini çoktan alanlar için konuyu biraz açıyoruz.

Amasya Kale Sur Kule

Amasya Tarihinin Tanığı: Amasya Kalesi

Harşena Dağı eteklerine kurulu Amasya Kalesi, binlerce yıllık tarihinde birçok kez yıkılıp tekrar kurulmuş. 18. yy’ye kadar önemli savunma noktası olan bu kale, o dönemden sonra askeri önemini kaybederek tarihi bir esere dönüşmüş. Amasya Kalesi, günümüzde Amasya’yı keşfeden gezginlerin ilk duraklarından biri konumunda.

Şehzadeler Müzesi

Yalıboyu’nun en eski köprülerinden biri olan Alçak Köprü’nün hemen bitişiğinde, Kral Kaya Mezarlıkları manzarasına sahip iki katlı ahşap binada hizmet veren Şehzadeler Müzesi, bölgenin tarihini incelemek isteyenlerin mutlaka uğraması gereken bir durak. Özgün hat desenleriyle bezenmiş duvarlarıyla ziyaretçilerin gözünü okşayan Şehzadeler Müzesi’nde, Osmanlı Dönemi’nden kalma el dokuması halılar, oryantalist çizgileri sevenleri kesinlikle etkileyecek… Müzenin sergisinde yer alan diğer objeler ise bize o dönemde saray içerisinde nasıl bir iç mekan tasarımı olduğunu hayal ettiriyor. Müze içerisinde Osmanlı Dönemi’nden bilgiler veren 30 dakikalık bir film de oynatılıyor; dileyenler kulaklık aracılığıyla İngilizce olarak da bu filmi izleyebiliyor.

Adres: Hatuniye Mah. Hazeranlar Sk. No: 1

Amasya Kral Kaya Mezarları

Kral Kaya Mezarları

Helenistik Dönem’de, Amasya’nın kontrolünü elinde bulunduran Pontus Krallığı zamanında kayalara oyularak inşa edilen Kral Kaya Mezarları, Amasya’da gezilebilecek en ilginç yerlerden biri. Ünlü kralların adını sonsuza kadar yaşatmak adına yapılan bu mezarlar, Yeşilırmak’a bakan tepe boyunca sıralanıyor. İrili ufaklı olmak üzere 21 tane olduğu düşünülen mezarların sadece birkaç tanesi, günümüze kadar ulaşabilmiş.

Yani Şimdi Burası Mezarlık mı?

Mezarlıklar, her zaman ürkütücü olmaz. Bunu Amasya gezi rehberi aracılığıyla öğrendik. Yalıboyu evleriyle mükemmel bir manzara oluşturan bu mezarlık da çok ziyaret ediliyor. Kalker kayaları oyarak oluşturulan yollar ve merdivenler, bu mezarlığa çıkıyor. Hatta mezarlara ulaşan bu yollar değişik yerlere de çıkıyor. Mesela bir tane tünel, nehrin kenarına kadar ulaşmanı sağlıyor. Oldukça gizemli değil mi?

II. Beyazıt Camii ve Külliyesi

Amasya Minyatür Müzesi’ni de kapsayan II. Beyazıt Camii ve Külliyesi, çay fiyatını senin belirlediğin sohbet eviyle de çok ünlü.  1485-86 yılları içerisinde Sultan II. Beyazıt adına yaptırılan cami, yarı mekanlı olacak şekilde tasarlanan camilerin gelişmiş örneğinden biri.

Boraboy Gölü Tabiat Parkı

Amasya gezisinde rotasını tarihi yerlerden doğal güzelliklere çevirmek isteyenlerin ilk bakması gereken yer, Boraboy Gölü Tabiat Parkı. Burada gezginler tarafından kiralanabilen bungalov tipi ağaç evlerde kalarak, mis gibi havanın ve yemyeşil doğanın tadını çıkarabiliyorsun. Yazı ayrı, kışı ayrı güzel olan Boraboy Gölü Tabiat Parkı; Amasya’nın el değmemiş doğasını keşfetmek için ideal bir rota.

Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi

Amasya gezilecek tarihi mekanlardan devam ediyoruz.  Eski tip cerrahi aletleri ve müzikle tedavi gibi alternatif yöntemlerin altında yatan fikirleri inceleyebileceğin Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi, özellikle tıp sektöründe çalışanların mest olacağı bir müze olarak Amasya gezi rehberi içeriğimize giriş yapıyor. Ünlü tıp bilgini Sabuncuoğlu Şerefettin’in yaşamından kesitler sunan müze, o dönemlerde ruhsal hastalıkların müzikle tedavi edildiği bir hastaneymiş.

Adres: Mehmet Paşa Cad.

Amasya gezi rehberine ekleyebileceğin başka yerler arıyorsan şu mekanlara da bir göz atmanı öneriyoruz.

  • Amasya Arkeoloji Müzesi
  • Ferhat Su Kanalı
  • Kumacık Hamamı
  • Halifet Gazi Türbesi
  • Çelebi Mehmet Medresesi

Amasya’da Gezilecek Yerlerin Ardından: Acıktık mı?

Konumuz Karadeniz ise bir şekilde konu yemeklere gelecek. Amasya bildiğin gibi elmasıyla meşhur. Mis gibi elma kokularıyla donatılmış tezgahlardan bol bol elma yiyeceksin. Bunun dışında Amasya evlerinin bulunduğu bölgelerde sofralarını açan restoranlar mideni bir güzel şenlendirecek. Asma yapraklarının bol olduğu bu bölgede sarmanın tadı bir başka. Bunun dışında menülerde sık sık Amasya çöreği, toyga ve çatal çorbasını göreceksin. Bu çorbalarla beraber bakla dolmasını denemeyi unutma.

Amasya gezi rehberi burada sonlanıyor, sana iyi yolculuklar dileriz!

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...