Westminster Sarayı Elizabeth Kulesi

Muhtemelen Londra Hakkında Hiç Duymadığınız 7 “Yok Canım!” Bilgisi

Herkesin Londra hakkında az çok bilgisi vardır. Kırmızı telefon kulübeleri, Big Ben saat kulesi, fish and chips’i, kahvaltısı, iki katlı otobüsleri, Tower Köprüsü… Yani Londra’da gezilecek yerler başlığına aslında herkes bir şeyler yazabilir. Marka bir şehir olmak zaten bunu gerektirir. Fakat bu şehirde aslında birçok kişi tarafından bilinmeyen ayrıntılar da en az kült olmuş özellikleri kadar iyidir. İşte kentin içinde gizlediği, sana Londra ucuz uçak bileti aldıracak o ayrıntılar.

Venedik’in Küçük Bir Versiyonu Londra’da

Yaz aylarında özellikle yerli halk tarafından sıkça ziyaret edilen Little Venice yani Küçük Venedik, iki ana kanal üzerine kurulmuş yeşil mi yeşil bir mekan. Kanal üzerinde yapılan tekne turları tıpkı Venedik’i andırıyor. Venedik kanallarının çevresinde yer alan evlerin yerine burada seni ağaçlar karşılayacak. Ortak özellikleri ise her iki Venedik’in de romantik ve farklı bir deneyim olması.

Londra’yı En İyi Black Cab Sürücüleri Tanır

Bizde geçerli olan “Kime sorsan gösterir” lafı, Londra’da en çok black cab sürücülerine yakışır. Şimdi zaten onların taksici olduğunu ve elbette ki birçok yeri bileceklerini düşünebilirsin. Ama bu sürücüler seni Londra’nın her yerine götürebilirler. Çünkü onlar, taksi sahibi olmadan önce bir sınavdan geçmek ile yükümlüler. Bu sınavdan geçmek isteyen her sürücü 25 bin sokağı, 320 yolu ve 20 bin kent işaretini ezberlemek zorunda!

Black Cab

 

Big Ben Aslında Big Ben Değil

O Big Ben olarak ziyaret edeceğin yer aslında Big Ben değil. Big Ben sadece kalenin içinde bulunan çanın ismi. İngilizler sanıyoruz bunun bir eksiklik olduğunu düşünmüşler ve 2012 yılında saat kulesine, “Westminster Sarayı Elizabeth Kulesi’’ ismi vermişler. Tabii İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in tahttaki 60. yılı onuruna kulenin adının ‘Elizabeth Kulesi’ olması da hemen onaylanmış. Chek-in yaparken rastlarsanız şaşırmayın, doğru bir yerdesiniz.

Westminster Sarayı Elizabeth Kulesi

Waterloo Köprüsü Çoğunlukla Kadınlar Tarafından İnşa Edildi

Belki bilirsin, Waterloo Köprüsü 2. kez inşa edilen bir köprü. Hollanda ve Prusya zaferinin onuruna yapılan bu köprünün yıkılmadan önceki versiyonu 1815 yılında inşa edilmiş. İnşası sırasında bu köprü ile en çok kadınlar ilgilenmiş. Yani inşasında büyük ölçüde kadın eli var. Bu yüzdedir ki köprünün bir değer adı Kadınlar Köprüsü.

Waterloo Köprüsü

Londra Metrosu’ndaki Hayalet İstasyonlar

Londra Metrosu’nun geçmişi neredeyse 150 yıla dayandığı için yeraltında birkaç kullanılmayan istasyon bulunur. Bu istasyonlara da “hayalet istasyon” denir. En ünlüsü, Tottenham Court Road ve Holborn arasında yer alan British Museum istasyonudur. Bir diğeri ise Aldwych. Hatta bu istasyon birçok filmde kullanıldı. V For Vendettanın o meşhur sahnesi de tam olarak bu istasyonda çekildi.

Londra Hayalet Metro İstasyonları

Tower Köprüsü ve Aşırı Acıklı Hikâyesi

Tower Köprüsü her dönemde kentin yaşam alanı olarak bilinir. Ama bu köprünün ürkütücü bir yanının olduğunu belirtmeliyiz. Önceden hainlerin kafaları, köprüde bulunan sivri bir kazığa takılırmış. Bu diğer yapılacak hainliklere karşı verilmiş net bir mesajmış. Şehrin her yerinden görünen bu kazıklar, köprüde acı bir anı bırakmış. Yani Londra’da da böyle şeyler oluyor. Olay sürekli 5 çayı asaletti üzerinden dönmüyor.

Tower Köprüsü

Londra Aslında Fazlasıyla Yeşil

Genel bir bilgi ile kapatmak istiyoruz. Londra, dünyanın en büyük yeşil alanına sahip kentlerinden biridir. Evet, bir metropol fakat bu yeşil olmadığı anlamına gelmiyor. Londra’da yüzölçümünün yüzde 40’ına eşit kamuya açık yeşil alan bulunuyor. Burada ziyaret edeceğin parklar, meydanlar, bahçeler ve hatta ormanlar bunu sana kanıtlayacaktır.

Greenwich Park

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...