Vizesiz gezilebilecek noel pazarlari

Vizesiz Gidilebilecek En Güzel Noel Pazarları (2023)

Dünyanın pek çok farklı yerinde Noel pazarları kurulmaya başladı. Kasım ve ocak aylarını kapsayan bu geleneksel pazarlar, adeta yılbaşı ruhunu ve heyecanını tüm atmosfere yayıyor. Bu sebeple Noel pazarlarını ziyaret etmek yılın bu dönemi için keyifli etkinlikler arasında zirveye yerleşiyor. 

Farklı bir ülkede gideceğin her Noel pazarı; o ülkenin kültürüne, mutfağına ve el sanatlarına dair örnekler sunuyor. Eğer farklı kültürleri deneyimlemeyi seven biriysen bu pazarları biraz kültür turu olarak da değerlendirebilirsin.  

Avrupa’daki Noel pazarları etkileyici atmosferleriyle ön plana çıkarken artık Balkanların da Noel pazarlarıyla anılmaya başladığını söyleyebiliriz. Üstelik vizesiz ülkeler de bu listeye dahil. Gezginlere gezmek için bahane çok. Şayet vizen varsa ve yeni yıl için keyifli bir rota peşindeysen “Avrupa’daki En Güzel Noel Pazarları: Her Yer ışıl ışıl (2023)” başlıklı yazımıza göz atabilirsin. “Peki, bu vizesiz Noel pazarları nerede?” diye düşünüyorsan ya da yılbaşında vizesiz gidilecek ülkeler arıyorsan o zaman doğru yerdesin. Ucuz uçak biletini nerede bulacağını zaten biliyorsun. 

Senin için vizesiz gidilebilecek Noel pazarlarını derledik. İlk olarak rotamızı Sırbistan’a çevirerek başlıyoruz!

Sırbistan, Novi Sad (10 Aralık – 15 Ocak)

Vizesiz gezilebilecek noel pazarları, sırbistan

2019 yılında Avrupa’nın en iyi Noel pazarları arasına giren Novi Sad, “Novosadski Zimzolend” olarak bilinen kış festivaliyle ziyaretçilerinin ilgisini çekmeyi başarıyor. Sırbistan denince aklında Belgrad canlanıyor olabilir. Belgrad’ın büyüleyici güzelliği bir yana, Novi Sad’ın etkileyici Noel pazarı ise bir yana diyebiliriz. Novi Sad’da kurulan Noel pazarının bir diğer özelliği ise ülkenin en eski Noel pazarı olması.

Bu güzel pazar, Novi Sad Katedrali’nin karşısındaki Özgürlük Meydanı’na kuruluyor. Pazarda yöresel yiyecekler, hediyelik eşyalar ve eğlenceli konserler bulabilirsin. Ayrıca büyük bir Noel ağacının altında 10 farklı dilde şarkılar söyleyen koro da yeni yıl ruhunu yakalamana eşlik edecek. Sıkı sıkı giyinmeyi unutma, Balkan soğuğu diye bir gerçek var. 

Yılbaşında yurt dışında vizesiz gidebileceğin bir yer arıyorsan Sırbistan’ı değerlendirmeni öneririz. Buraya ulaşmanın en kolay yolu ise Belgrad’a uçup aktarma yapmak.

Belgrad Uçak Bileti Ara

Karadağ, Podgorica ve Kotor (1 Aralık – 7 Ocak)

Vizesiz gezilebilecek noel pazarları, Karadağ

Yaz aylarının vizesiz popüler durağı, yeni yıl kutlamalarında da karşımıza çıktı. Evet, Karadağ’dan bahsediyoruz. Henüz vizesiz gidilebiliyorken bol bol ziyaret etmeni öneriyoruz. Bağımsızlık Meydanı’nda kurulan Noel pazarı, Podgorica’nın en renkli dönemine ev sahipliği yapıyor. Direkt uçuşla ulaşabileceğin Podgorica’dan sonra rotanı Karadağ’ın diğer güzel şehri Kotor’a çevirebilirsin. Özellikle 2 günden fazla tatil planın varsa Karadağ’a gelmişken bu iki şehri de Noel pazarlarının kurulduğu dönemde ziyaret etmeni öneriyoruz. 

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kotor, kışın gelişiyle daha da büyüleyici bir atmosfere sahip oluyor. Yılbaşı eğlenceleri, el yapımı ürünler ve etkileyici Kotor manzarası birleşince bambaşka bir yılbaşı tatili seni bekliyor diyebiliriz. Buradaki Noel pazarı, Square of the Arms’ta düzenleniyor. Eski şehrin surlarını takip edersen ayakların seni bu ışıklı ve eğlenceli ortama getirecek.

Buraya ulaşmanın en kolay yolu ise Podgrorica’ya uçmak. Kotor için de aktarma yapabilirsin.

Podgorica Uçak Bileti Ara

Kuzey Makedonya, Üsküp (24 Aralık – 31 Aralık)

Vizesiz gezilebilecek noel pazarları, Kuzey Makedonya

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp, Noel’i diğer Avrupa ülkeleri kadar coşkulu yaşamasa da yeni yıl ruhunu hissebileceğin duraklar barındırıyor. Bunlar da elbette Noel pazarları. Dumanı üzerinde kestaneler ve kışın resmi içeceği olmaya aday salep, buradaki Noel pazarlarını gezerken seni ısıtmak için hep yanında olacaklar. Onları bulmak istersen kokularını takip edebilirsin. Eski bir Osmanlı şehri olan Üsküp ise kışın sert soğunu misafir ederken tarihi dokusuyla da ziyaretçilerini memnun etmeyi mutlaka başarıyor. Bu sene bir denemeni öneriyoruz. Pazarı Makedonija Caddesi üzerinde bulabilirsin. 

Buraya ulaşmanın en kolay yolu ise ucuz Üsküp uçak bileti almaktan geçiyor. 

Üsküp Uçak Bileti Ara

 

Kosova, Priştine (8 Aralık – 30 Aralık)

Vizesiz gezilebilecek noel pazarları, Kosova

Kosova’nın en büyük Noel pazarı Priştine’de kuruluyor. Rahibe Teresa Meydanı’na kurulan Noel pazarında Kosova’nın geleneksel el sanatları (ahşap, telkari), yöresel tatları (fliayı kesinlikle denemelisin.) ve sıcak içecekleri ile adeta kültürel bir sunum yapıyor. Pazarda Türk kahvesi olarak satılan kahve de bizim içtiğimiz kahvelere pek benzemiyor, bilgin olsun.

Priştine’deki Noel pazarına gitmeyi planlıyorsan yanına kalın ve sıcak tutan kıyafetler almayı unutma. Buraya ulaşmanın en kolay yolu ise ucuz Priştine uçak bileti almaktan geçiyor.

Priştine Uçak Bileti Ara

Gürcistan, Tiflis (25 Aralık – 15 Ocak)

Vizesiz gezilebilecek noel pazarları, Gürcistan

Tiflis, yılbaşı döneminde Avrupa’daki farklı duraklara taş çıkaracak bir atmosfere bürünüyor. Şehrin hemen her noktasında renkli ışıklar, çam ağaçları, yılbaşı temalı dekorasyonlar görebilirsin. Havai fişek konusunda biraz abartıya kaçan Gürcüler yeni yıla son bir hafta kala neredeyse günün her saati havai fişeklerle kutlama yapmaya başlıyorlar. Bunu özel bir etkinlik olarak düşünme, halkın kutlama şekli bu. Yeni yıla girerken iyice artan bir etkinlik olduğunu söyleyebiliriz. Bu havai fişek gösterilerini şehri kuşbakışı gören Narikala Tepesi’nden izleyebilirsin.  

Aralık ayı boyunca süren Noel pazarlarına hemen her köşe başında rastlayabilirsin. Birinci Cumhuriyet Meydanı’nda ise büyük bir Noel pazarı bulacaksın. Kukla tiyatrosu, açık hava sineması ve konserler bu meydanda aralık ayı süresince devam ediyor. 7 Ocak olarak kabul ettikleri Noel sabahında ise Alilo adı verilen geleneksel Noel yürüyüşü düzenliyorlar. Denk gelirsen bu yürüyüşe de katılmanı öneriyoruz.

Tiflis Uçak Bileti Ara

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Yılbaşında Gidilecek Uygun Fiyatlı Yerler başlıklı yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın