• Ana Sayfa
  • Azerbaycan
  • Tek Kuruş Harcamadan Gez: Bakü’de Ücretsiz Olarak Yapabileceğin Şeyler
Bakü'de Ücretsiz Olarak Yapabileceğin Şeyler

Tek Kuruş Harcamadan Gez: Bakü’de Ücretsiz Olarak Yapabileceğin Şeyler

Kafkasların Paris’i olarak anılan modern ve güzel başkent Bakü, Azerbaycan’ın en çekici duraklarından biri. Bakü’nün düzenli sokaklarından, müzelerinden, tarihi noktalarından ve eşsiz lezzetlerinden etkilenmemek mümkün değil. Dil ve kültür benzerliğimizin hayli yüksek olduğu kardeş ülke Azerbaycan’ı mutlaka gidilecek ülkeler listene almanı öneririz. 

Bakü için pahalı ya da ucuz bir şehir diyemeyiz, ülkemizle hemen hemen aynı fiyatlara sahip. Bu konuda kararı sen verebilirsin. Taksi kullanmayı düşünüyorsan bu konuda uyarabiliriz, taksi ücretleri çok değişken ve bize göre pahalı. Zaten biz bu yola Bakü’de ücretsiz olarak yapabileceğin şeylerden bahsetmek üzere çıktık. Bu yüzden pahalısı ucuzu yok, yolumuzu hep ücretsiz olanlara çevirmek var! Azerbaycan’a giderken vize almana gerek yok. Kimlikle gidebilirsin.

Bakü’de gezilecek yerler listemize başlamadan önce temel birkaç soruya cevap verelim, sonrasında ücretsiz gezebileceğin duraklara geçelim. Bakü’den bahsetmeye başlamadan önce okurken sana Azerbaycan dilinde bir şarkı eşlik etsin istersen buraya senin için bir parça bırakıyoruz.

Hazırsan başlayalım!

Bakü Nerededir?

Ülkenin doğusunda bulunan şehir, Hazar Denizi’nin batı kıyısında yer alıyor. Aynı zamanda Abşeron Yarımadası’nın toprakları da Bakü’ye ev sahipliği yapıyor. 

Bakü’ye Nasıl Gidilir?

Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu Bakü’ye ucuz uçak bileti almaktan geçiyor. Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı’na indikten sonra şehir merkezine kolaylıkla ulaşabilirsin. 

Bakü Uçak Bileti Ara

Şimdi, sıra geldi Bakü’de tek kuruş harcamadan yapılabilecek şeylere:

Ücretsiz Şehir Turlarına Katıl 

Bakü Ücretsiz Şehir Turları

Hiç bilmediğin bir şehri keşfetmenin en güzel yolu için “sokaklarında dolaşıp şehrin tarihini ve hikayelerini dinlemek” diyebiliriz. Peki, Bakü’nün sokaklarını arşınlarken hikâyeyi bir bilenden dinlemeye ne dersin?

Her gün 11.00 ve 16.00 saatlerinde başlayıp 2.5 saat süren turların birinde Bakü’nün geçmişine doğru hem sosyal hem politik bir yolculuğa çıkabilirsin. Üstelik bu tur ücretsiz! Bakü Free Tour web sitesi üzerinden daha fazla bilgi alabilir ve rezervasyon yaptırabilirsin. 

Hiçbir Ücret Ödemeden Muhteşem Tarihi Yapıları Gez!

Bakü Muhteşem Yapılarını Gez

Bakü’nün tarihini, kültürünü gözlemleyebileceğin tarihi yapıları da gitmişken görmemek olmaz. Üstelik bunlardan bazılarını ücretsiz bir şekilde gezme şansın da var. İşte, Bakü’de ücretsiz gezilebilecek tarihi yapılar:

Şirvanşahlar Sarayı

Bakü Sirvansahlar Sarayı

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Şirvanşahlar Sarayı, İçeri Şehir’in (Icherisheher) Batı Kapısı tarafında bulunuyor. İhtişamlı kulelerin ve minarelerin çevrelediği yapının içerisinde cami, hamam, türbe gibi yapılar yer alıyor. 15. yüzyıldan bu yana ayakta kalabilmeyi başarabilmiş bu etkileyici yapıyı her yıl 18 Nisan ve 18 Mayıs tarihlerinde ücretsiz olarak ziyaret edebilirsin.

Haydar Camii (Heydar Camii)

Haydar Camii, Bakü şehir merkezinden biraz uzakta, Hamza Babashov Caddesi’nde inşa edilmiş devasa bir ibadethane. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından yaptırılan yapı, Kafkasya’nın en büyük camilerinden biri. Hayran bırakan ve ışıklandırmasıyla göz alan bu görkemli yapıyı özellikle gece ziyaret etmeni öneririz.

Bibi-Heybat Camii (Bibiheybət Məscidi)

Bakü Bibiheybat Camii

Şirvanşah II. Ferruhzad tarafından 13. yüzyılda yapılan cami yıllar boyunca zarar görüp Sovyet Dönemi’nde yıkılmış. Bibi-Heybat Camii, yıkılan cami ile mimari olarak aynı özellikleri taşıyacak şekilde 1990’lı yıllarda tekrar inşa edilmiş. Etkileyici mimari özelliklere sahip olan yapı, halk arasında Fatima Camii olarak da geçiyor. Azerbaycan’ın tarihi noktalarından biri olan Bibi-Heybat Camii’ni istediğin zaman ziyaret edebilirsin.

Alev Kuleleri (Alov Qüllələri)

Bakü Alev Kuleleri

Bakü’nün Sonsuz Alevi’ni temsil eden ve şehrin her yerinden görülebilen Alev Kuleleri, Bakü’nün simgelerinden biri. 3 kuleden oluşan yapı, geceleri ayrı bir görsel şölen sunuyor. Seyretmeye doyamayacağın bu manzarada Instagram’ın için de güzel kareler yakalayabilirsin. 

Nizami Caddesi (Nizami Küçəsi)

Bakü Nizami Caddesi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geniş, temiz, akşamları ışıl ışıl dükkanların süslediği Nizami Caddesi, trafiğe kapalı bir alanda yer alıyor. Caddede bulunan yapıların mimarisi hayli görkemli. Alışveriş yapmasan bile neredeyse 4 km uzunluğundaki bu cadde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

Yemyeşil Parklarında Vakit Geçir 

Bakü Parklarında Vakit Geçir

Bakü’nü şehir merkezinde gündüzleri yemyeşil, geceleri ise ışıl ışıl parklar bulunuyor. Parklarda yürüyüş yapabilir, dinlenebilir ya da manzaranın keyfini çıkarabilirsin. İşte, gitmeni önerdiğimiz Bakü’deki parklar:

Filarmoni Bahçesi (Filarmoniya Bağı)

Bakü Filarmoni Bahçesi

Şehrin en güzel noktalarından birine ev sahipliği yapan Filarmoni Bahçesi, ismini hemen önünde bulunan Filarmoni Orkestrası’nın binasından alıyor. Buraya geldiğinde çekeceğin fotoğraflarla Instragram’ın şenlenirken bahçeyeye yayılan klasik müzik tınılarıyla da ruhun şifa bulacak!

Dagustu Park (Upland Park)

Bakü Dağüstü Parkı

Baku, Azerbaijan – September 11, 2016: Upland park is located high above the coastal area of Baku

Şehir manzarasını izlemek istersen Dagustu Park’a mutlaka uğramanı tavsiye ederiz. Hazar Denizi’nin ve Alev Kuleleri’nin görsel şovuna şahit olacağın bu park hayli büyük bir alanda yer alıyor. Seyir terası, çeşme ve şehitler için anıtın bulunduğu parka biraz merdiven çıkarak ücretsiz bir şekilde ulaşabilirsin. Çıktığında her basamağa değecek bir manzarayla karşılaşacaksın!

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Kafkasya’ya Doğru Bir Seyahat: Gence Hakkında Her Şey yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın