• Ana Sayfa
  • Genel
  • Kahve Rotası Oluşturuldu: Kahve Çeşitlerine Göre Seyahat Durakları
Kahve Çeşitlerine Göre Seyahat Durakları

Kahve Rotası Oluşturuldu: Kahve Çeşitlerine Göre Seyahat Durakları

Kahve, 40 yıl hatırı olan, 3. dalga kafelerde sosyalleştiğimiz, içmeden kendimize gelemediğimiz bir içecek. Sıcak, bol köpüklü ya da soğuk; tercih senin. Yorgunluğunu alsın, işine odaklasın, keyfini artırsın diye içtiğin kahveden nasıl vazgeçebilirsin! Eğer sen de bir kahve tutkunuysan yazımız senin için!

Sohbetlere ve molalara eşlik eden kahvenin hayatımızdaki yeri hayli geniş. Tıpkı bu yer gibi çeşitleri de hayli fazla. Bu yüzden biz de bu yazımızda dünyadaki kahve çeşitleri hakkında bilgi vererek başlayacağız. Sonrasında uçak biletin ile bir kahvenin dumanının peşine takılıp farklı kahveler tadabileceğin Avrupa’daki ülke ve şehirlerden bahsedeceğiz. 

Haydi başlayalım.

Kahve Çeşitleri: Derya Deniz 

Kahve Çeşitleri

Aslında temelde Arabica, Robusta, Liberica ve Excelsa olmak üzere dört farklı kahve çekirdeği çeşidi var. En yaygın ve popüler olanlar ise Arabica ve Robusta kahve çekirdeği.  Diğer ikisine rastlarsan şanslısın demektir. 

Kahve çeşitleri de bu çekirdeklerden damak tadına uygun olanı seçip öğütme ve demleme yöntemine karar vermenle şekilleniyor. İşte, o kahve çeşitleri:

Espresso: Yorgunluğa Şipşak Çözüm

Espresso; aroma ve kafein miktarı yüksek, içimi sert bir kahve çeşidi. Yani yorgunluk, uyku hali gibi durumlar için birebir! Bu kahve türünde çekirdeğin ince çekilmiş olması gerekiyor. Basınçla demlendiği için moka pot, aeropress, french press ya da espresso makinelerinde kahveni demleyebilirsin. Klasik bir İtalyan kahvesi olan espresso için telvesiz Türk kahvesi diyebiliriz.

Espresso

Americano: Bir Orta Boy Yeter

Espressoya su ekleyerek yapılan bir kahve çeşidi. Adını da 2. Dünya Savaşı sırasında espresso ile tanışan Amerikan askerlerinden alıyor. Anlatılanlara göre savaş sırasında askerlere bu kahvenin tadı hayli sert geliyor ve tadını yumuşatmak için sıcak su ekliyorlar. Günlük hayatta çok tüketilen americanonun Amerikan askerlerinden çıktığını öğrendiğimize göre diğer bir kahve çeşidine geçebiliriz!

Cortado: Ne Sert Ne Yumuşak, Tam Kıvamında!

Cortado, İtalyanların kahve kültürüne katkılarından biri. İsmini İtalyanca “kesmek” fiilinden alıyor. Süt ve kahveyi iki eşit parçaya böldüğü için bu ismi aldığı söyleniyor. Espressoyu sert buluyorsan yarı espresso-yarı sıcak sütten oluşan bu kahve çeşidini tercih edebilirsin.

Latte: İtalyanlarla Konuşurken Dikkat!

Bu kahve çeşidini anlatmadan önce minik bir uyarımız var. İtalya’ya gidip “Latte istiyorum.” dersen sana sadece bir bardak sıcak süt vereceklerini söyleyelim. Çünkü latte, İtalyancada süt demek! “Caffe latte” dersen kahve oranından daha fazla süt konulan güzelim kahvene ulaşacaksın. Kahve konusunda İtalyanlar biraz hassas; seyahat sırasında tadın kaçmasın. Ayrıca baristalarımız sayesinde ülkemizin de “Latte Art”ın başkentlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. 

Latte

Flat White: Yoğun Kahve Aroması ve Yumuşak İçim Dostluğu

Flat White, Avustralya’da doğup dünyaya dalga dalga yayılan bir kahve çeşidi. Espresso ve süt köpüğünden oluşuyor. Cappuccino ve latteye benziyor, ancak onlardan daha yoğun ve sert bir tada sahip.

Cappuccino: Yanına Bir Dilim Kek Harika Olur

Kahve, süt ve süt köpüğünün muhteşem birlikteliğiyle ortaya çıkan cappuccino, gün boyu tercih edilen kahveler arasında yer alıyor. Tatlıyla aran iyiyse üzerine rendelenmiş çikolata ekleyebilir ya da eşlikçi olarak bir dilim çikolatalı kek tercih edebilirsin.

Mocha: Çikolatanın Çekim Gücü

Mocha; espresso, süt ve çikolata ile yapılan hafif içimli bir kahve. Dilersen çikolatayı, kahveyi hazırlarken içine değil de üzerine şurup ya da toz şeklinde ekleyebilirsin. Tatlı ve lezzetli bir kahve içmek istersen mochayı deneyebilirsin. 

Mocha

Filtre Kahve: Biz Ayrılamayız

Tiryakisinin sabah kahve makinesinde demleyip gün boyu kupa kupa içtiği, ofislerin vazgeçilmez içeceği filtre kahve… French press, filtre kahve makinesi ve moka potta kahveni demleyebilirsin. Her kupa için bir tatlı kaşığı kahvenin yeterli olduğunu söyleyebiliriz.

Güzel Kahveler İçin Seyahat Edebileceğin Avrupa’daki Kahve Destinasyonları

Lezzetli yemekler için ülkeleri fetheden gezginler elbette güzel bir kahvenin peşine takılıp diyar diyar gezme özgürlüğüne de sahip. O zaman kapılar bu sefer kahveseverler için açılıyor. İşte, kahveyi bahane edip seyahat edebileceğin duraklar:

Avusturya, Viyana: Güzel Mimari, Güzel Kahve 

Viyana

Viyana’da kahvenin UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras olarak kabul edildiğini biliyor muydun? En ünlü kahvesi süt köpüğü ile servis edilen Wiener Melange (Viyana Karışımı). Süt köpüğü yerine üzeri krem ​​şanti tabakasıyla kaplanmış kahvesine ise Einspänner deniyor. 

Viyana’da Kahve İçilecek En İyi Kafeler yazımızı okuyarak kahve turu planını yapabilirsin. Şnitzeli ve muhteşem mimarisi ile nam salmış bu güzel memleketteki gezi planın için de Viyana Gezi Rehberi yazımıza göz atabilirsin. 

Bu bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Viyana’ya uçmak!

Viyana Uçak Bileti Ara

İtalya, Roma: Gez-Toz, Espresso İç, Tekrar Et

Roma

Masal gibi şehir Roma’yı kahve çeşitlerinin başkenti olarak kabul edebiliriz. İtalya’da kahveye ayrı bir önem verildiğinden bahsetmiştik. Avrupa’nın herhangi bir yerinde güzel bir kahve için bir rehbere ihtiyaç duyabilirsin, ama İtalya hariç. Çünkü burada hangi kahveciye oturursan otur, güzel bir kahve içme olasılığın hayli yüksek. 

İster müzeleri, sanat galerini, masal gibi sokaklarını; ister yemeklerini ya da kahvesini bahane et. İtalya’ya gitmek için sebep çok! 

Bu bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Roma’ya uçmak!

Roma Uçak Bileti Ara

Fransa, Paris: Film Karesi İçinde Bir Kahve

Paris

Paris’te herhangi bir kafenin herhangi bir kahvesini içmek bile gününü güzelleştirebilir. Fransız usulü bir kahvaltıyla güne başlamak istersen bir kruvasan ve güzel bir kahve eşliğinde kendini bir film karesinde hissedeceksin.  

Paris Gezi Rehberi yazımıza göz atarsan kahvenin ardından planına ekleyebileceğin yerler de bulabilirsin. Bu bölgeye ulaşmanın en kolay yolu tabii ki Paris’e uçmak!

Paris Uçak Bileti Ara

Yunanistan, Atina: Frappe Cenneti

Atina

Yunanistan denince akıllara genelde deniz, kum, güneş, caciki, sirtaki geliyor. Oysa komşumuzun gün içinde en çok tükettiği şey frappe! Evet, ilginç ama bu kahve türü Yunanların orijinal soğuk kahvesi olarak geçiyor. Söylenenlere göre Lentzos Cafe’nin sahibi Hristo tesadüfen keşfetmiş. Ege’nin sıcak memleketi Yunanistan’ın yaz sıcağına bulduğu bir çözüm olarak da bakabiliriz.

Kahveyi bahane edip gezebileceğin durakları Atina Gezi Rehberi yazımızda anlattık. Dilersen bu rehberi kontrol edebilirsin. 

Bu bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Atina’ya uçmak! 

Atina Uçak Bileti Ara

Bu öneri ile beraber yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan 2 Günlük Tatil Durakları: Hafta Sonunu Tatille Değerlendirmek İsteyenlere yazımıza göz atabilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın