Batı ve Kuzey İspanya Kasabaları Plajları

Batı ve Kuzey İspanya Kasabaları, Plajları

Bir yeri keşfetmenin en güzel yollarından birisi, klasik rotanın dışına çıkarak bilinmeyenin peşinde gözlem yapmaktır. Öyle tatlı bir duygu ki, döndüğünüz her virajın sizi hangi güzelliğe götüreceğini o an fark edersiniz. Bana kalırsa işte tam da o an gezgin ruhunuz tetiklenir. Yolun size getirdiklerini deneyimlersiniz. Bu yazıda klasik İspanya gezileri dışında bilinmeyen bir yolculuk okuyacaksınız. Haydi, çok beklemeden rota yazısına geçelim.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Pegasus’la beraber çıktığım yolculuktan 4 saat 10 dakika sonra Madrid Barajas Havalimanı’na iniş yaptık. Siz de ucuz uçak bileti almak isterseniz nereye bakmanız gerektiğini biliyorsunuz. 

Madrid Uçak Bileti Ara

Madrid’e Varış

Yine daha önce Pegasus web sayfası aracılığıyla kiraladığım aracı teslim aldıktan sonra ise köy ve plaj keşifli rotamın ilk günü başlamış oldu. Öncelikle biraz yorgunluğu atmak biraz da yıllardır gelmediğim Madrid’de özlem gidermek için Lavapies bölgesindeki tapas restoranlarını ziyaret ettim. Hiç mi değişmez bir yer? Gerçekten her yer en son bıraktığım gibiydi. Gerek mimari gerek lezzet olarak, son gelişimden bu yana hiçbir değişiklik olmamıştı. Keyifli bir Lavapies molası sonrası metroyla Retiro’ya gittik. Ve Avrupa’nın en sevdiğim parklarından birinde günü tamamlayarak ertesi gün başlayacağımız rota için dinlenmeye başladık.

Önemli Not: Madrid’de ve diğer şehirlerdeki sokaklarda aracınızı sadece mavi renkli boyanmış alanlara park edebilirsiniz. Sokakta en yakın park otomatından fişinizi aldıktan sonra da ön cama koymayı unutmayın. Ayrıca 21:00-06:00 saatleri arasında parklar da genelde ücretsiz. Ama yine de fiş almak için küçük bir meblağ ödeme yapmanız gerekebiliyor. 0,45 euro gibi. Ayrıca Bilbao şehrine giriş yapacaksanız, şehre girdiğiniz trafik müdürlüğüne ehliyetinizi beyan etmeniz gerekiyor. Evet, ilginç bir uygulama maalesef. Madrid’den kiralanan aracı tanımıyorlar.

İspanya’nın En Güzel Kasabaları

1. Valverde de Arroyos

İspanya Kasabaları Valverde de Los Arroyos

İspanya’nın en güzel köylerinden birisi burası. Madrid’e 138 km uzaklıkta olan Arroyos Köyü, genel olarak kara mimari olarak bilinen taşlardan oluşuyor. Nüfusu sadece 82 olan görülesi bir yerleşim. 

2. Galve de Sorbe

Arroyos’tan ayrıldıktan sonra uğradığım zirvedeki kalesiyle kendini gösteren sıra dışı bir yerleşim daha. Dar sokaklarda olan taş mimarisi ile ön planda olan köyün nüfusu ise 107.

3. Villacadima

Galve de Sorbe’den sonra göreceğiniz köy olan Villacadima’nın en önemli simge yapısı ise 12.yüzyılda inşa edilen San Pedro Apostol Kilisesi. Bu rota ayrıca motosiklet sürücülerinin de gözde rotalarından. Yol boyunca en az 5 kişiden oluşan gruplar gördüm.

4. Ayllon

İspanya Kasabaları Ayllon

Madrid’e 143 km uzaklıkta olan bu kasabaya gerçekten bayıldım! İncecik sokakları, taş mimarisi ve kasabanın sosyalleştiği, kalbinin attığı yer olan meydanı son derece fotojenik ve keşfedilesi. Ayrıca Iglesia de San Miguel Kilisesi içine girdiğinizde harika bir lahit ve büyüleyici bir yüksek tavan sizi bekliyor. 1203 nüfusu olan kasabanın en güzel manzara noktası ise, St. Maria Kulesi olarak da geçen ve kalenin de bulunduğu tepe. Ara sokaklardan yürüyerek 10 dakikada çıkacağınız tepeden baktığınızda harika bir tarih sizi bekliyor.

5. Maderuelo

İspanya Kasabaları Maduruelo

Ayllon’dan yaklaşık 15 dakika uzaklıkta yer alan ve zirve bir pozisyonda su kenarına konumlanmış kasabanın nüfusu ise 146. Kale gibi yüksek surlar içinde yer alan yerleşim için gezerken bir Orta Çağ izi hissediyorsunuz. İspanya’da en görülesi kasabaların başında geliyor. Ayrıca göl içinde kano gibi sporlar yapabilir veya yüzebilirsiniz. Aktivitesi de bol bir yerleşim kesinlikle! 

6. Frias

İspanya Kasabaları Frias

İspanya’nın kasabaları rotasında en beğendiğim köy burası oldu. Frias, bizim Ortahisar ve Uçhisar’a benzeyen bir kayalık üzerine kurulu bir yerleşim yeri. 13. yüzyıldan kalma muazzam bir kasaba. 275 nüfuslu olan Madrid’e 320 km uzaklıkta Frias’a geldiğinizde sokaklarda bir tur atabilir Frias Kalesi’nden vadiyi izleyebilir veya San Vitores Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız aman şarjınızı ve hafıza kartınızı kontrol edin. Muazzam bir lokasyondur! Ayrıca Frias yoluna girdiğinizde 2 kilometre gerisinde Tobera isimli yerleşim daha var. Tobera’yı da mutlaka görün, köprüsünü ve manastır yapısını inceleyin isterim.

7. Sajazarra

Yine nüfusu az ama tertemiz ve görülesi bir köy daha! 13.yüzyılda yapılan kale içine yapılan kasabanın nüfusu sadece 130… Üzüm bağları arasında yer alan bu yerleşimde barok mimarisinin ön planda olduğunu göreceksiniz. Ayrıca her yıl 25 Nisan tarihinde Sajazarra’nın koruyucu azizi San Marcos’un onuruna festivaller yapılıyor.

8. San Sebastian

İspanya Kasabaları San Sebastian

 Madrid’den 457 km, Barcelona’dan ise 568 km uzaklıkta olan San Sebastian, iniş yaptığınız bu iki havalimanından uzak gibi gözükse de 4 veya 5 saatlik yolculukla (arada keşfedeceğiniz köyleri de düşündüğünüzde) harika bir rota durağı olacaktır. Harika dar sokakları, kilisesi ve Türkiye’den aşina olduğumuz San Sebastian tatlısı ile görülecek yerlerin başında gelen bir yer. Ayrıca Avrupa’nın en güzel plajları arasında gösterilen Beach of la Concha da altın kumuyla öne çıkan ücretsiz ve harika bir plaj. Gizli bir koy içinde olan plajın önünde demir atmış tekneleri görmek ve Santa Clara Adası’nı izlemek ise ayrı bir keyif kesinlikle. Ayrıca yemek kültürüyle de ön planda olan San Sebastian’da mutlaka ama mutlaka bir tapas deneyimi yaşamalısınız. Ayrıca bu harika koya dilerseniz Igeldo Mendiko Jolasa isimli tepeden de bakabilirsiniz. Özellikle gün batımında harika fotoğraflar veriyor.

9. Hondarribia

San Sebastian’ın hemen yakınında olan bu balıkçı kasabası önünden geçen kanal çok ilginçtir ki, Fransa ve İspanya sınırını ayırıyor. Mimarisi keyifli, çiçeği bol bir kasaba. 

10. Zumaia

İspanya Kasabaları Zumaia

 Zumaia, yine çok beğendiğim bir kıyı kasabası. Ve evet haliyle balıkçı kasabası! Burayı farklı kılan ise milyonlarca yılda dalga ve rüzgar nedeniyle oluşan lav sütunları. Hem deniz yüzeyinde hem falezlerde yer alan bu yeryüzü şekilleri buraya farklı bir anlam kazandırıyor. Sörf derslerinin verildiği arkası göl, önü okyanus olan Itzurun Plajı ise bana kalırsa denize girebileceğiniz en güzel lokasyonların başında yer alıyor.

11. Gaztelugatxe

İspanya Kasabaları Gaztelugatxe

Bilbao’nun 35 kilometre doğusunda yer alan bu ada, Game of Thrones izleyicileri tarafından rahatlıkla hatırlanıyor. Baskçada kale kayası olan ifade edilen bu ada 10. yüzyılda kale pozisyonundayken sonrasında ise 241 basamaktan oluşan ve insan eliyle yapılan köprüyle karaya bağlanmış. Burada ilginç bir durum ise rezervasyon meselesi. Bu adayı ziyaret etmek istiyorsanız rezervasyon yapmanızda fayda var. Ben bunu bilemediğim için view point noktasına yönlendirildim ve oradan fotoğrafladım. 

12. Santillana del Mar

İspanya Kasabaları Santilliana del Mar

Kuzeyin en harika köylerinden birisi de burası. Çeşitli savunma kuleleri, rönesans sarayları ve taştan sokaklarıyla keşif dolu olan bu köy adeta bir film setinden çıkmış gibi. Kasabayı gezerken bir de İspanya’da çokça örneği bulunan işkence müzelerinden birine denk geleceksiniz. Çeşitli işkence aletlerinin sergilendiği bu müzeyi de gelmişken ziyaret edebilirsiniz.

13. Comillas

İspanya Kasabaları Comillas

Cantabria bölgesindeki en orijinal ve güzel binaların sıralandığı bölge, Küba’ya tütün ve köle taşıyarak servet sahibi olan ve 19.yüzyılın sonlarında buraya dönerek Katalan Modernista mimarisine öncülük eden Marques de Comillas’tan ismini alıyor. Arnavut kaldırımlı ve mimarisiyle ön planda olan bu kasabaya gelmişken Barcelona’daki eserlerinden tanıdığımız Gaudi’nin de yaptığı çiçek temalı bir evi de ziyaret edebilirsiniz. Üç katlı bir konak ve harika düzeyde bakımlı bir bahçeden oluşan kompleksi gelmişken kesinlikle görmelisiniz. 

14. Lastres

İspanya Kasabaları Lastres

İspanya’nın en güzel köyleri arasında yer alan Lastres, fotojenik bir balıkçı kasabası. Arnavut kaldırımlı, eğimli dar sokaklarıyla keşfi keyifli bir kasaba. Kuzey İspanya’nın önemli balıkçılık noktalarından olan kasabada yılda 400 ton civarı balık üretimi yapılıyor. Köyün en güzel manzarasını ise Mirador de San Roque’den izleyebilirsiniz. Tepede bir de çok güzel deniz ürünleri üzerine hizmet veren restoran bulunuyor, değerlendirilebilir.

15. Cudillero

İspanya Kasabaları Cudillero

Asturias’ın en gözde ve İtalya’da Portofino’ya benzettiğim balıkçı kasabası burası. Gökkuşağı pastel tonlarında boyanmış evler, daracık sokakları ve adeta birbiriyle yarışan güzellikteki evlerden oluşan kasabaya geldiğinizde hemen kıyıya yakın meydanda yer alan kafelerde dinlenebilir veya ara sokaklardan kasabanın tepe noktalarına yürüyerek harika bir manzaraya eşlik edebilirsiniz. 

16. Santiago de Compostela

 

Galiçya bölgesinin önemli hac yürüyüş noktası olan şehir, sadece hacılar değil gezginler için de inanılmaz güzellikte bir rota. Galiçya’nın meşhur deniz ürünlerini deneyimleyebileceğiniz, harika sokaklarında fotoğraflar çekebileceğiniz tam bir sanat diyarı. Ayrıca UNESCO tarafından da Dünya Miras Listesi’ne alınmış. Bu harika şehre geldiğinizde, Santiago de Compostela Katedrali, Hostal de los Reyes Catolicos, Casa do Cabildo Evi, Galiçya Halk Müzesi, Katedral Müzesi ve Raxoi Sarayı görülecek yerler arasında yer alıyor. 

17. Pontevedra

Burası uzun bir denizcilik ve ticaret geleneğine sahip bir şehir. Biraz da sınır komşusu Portekiz mimarisine benzettiğim Pontevedra şık mimarileri dışında balıkçılık yapan kasabalarıyla da meşhur bir yerleşim. Buraya da gelmişken La Peregrina Kilisesi, Pontevedra Müzesi, Santa Maria la Mayor Bazilikası görülecek yerlerin başında yer alıyor. 

18. Cies Adaları

Seyahat ederken ne kadar plan yaparsanız yapın yolda harika güzelliklere denk gelebiliyorsunuz. Uzun İspanya rotamda Vigo şehrine geldiğimde varlığından haberdar olduğum bir yer Cies… Romalılar tarafından “Tanrıların Adaları” adı verilen yerleşim ince beyaz kumları ve longozuyla sıra dışı bir manzara sunuyor. Vigo’dan kalkan feribotlarla geçebileceğiniz adaya belli saatlerde seferler bulunuyor. Planınızı yaparken kesinlikle 1 gününüzü Vigo’ya ayırarak sabah gidiş akşam dönüş bir Cies deneyimi yaşamalısınız.

19. Ciudad Rodrigo

İspanya Kasabaları Ciudad Rodrigo

Salamanca’ya yakın bir konumda yer alan bu kasaba hem tarih hem sanatsal anlamda İspanya’nın önde gelen kasabaları arasında yer alıyor. Heybetli Orta Çağ duvarıyla çevrili şehri gezerken tabela kirliliği olmayan, daracık sokaklarla mükemmel seviyede uyumlu bir kasaba gezisi yapıyorsunuz. Gelmişken ve sokaklarında tur atarken, belediye binası, Katedral ve Aguila Sarayı’nı da görmeden kesinlikle Ciudad Rodrigo’dan ayrılmamalısınız. 

20. Salamanca

İspanya Kasabaları Salamanca

Madrid’e 212 km uzaklıkta olan görkemli yapılardan oluşan Salamanca, İspanya’da altın şehir anlamına gelen La Dorada olarak da biliniyor. 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Salamanca’da, barok mimarinin en değerli örneklerinden Plaza Mayor, girişi ücretli olan Salamanca Katedrali ve deniz kabuklarıyla meşhur dış cephesi bulunan Casa de Las Conchas görülecek yerlerin başında geliyor. Ayrıca, önemli bir Erasmus şehri olması nedeniyle de sosyal hayatı diğer şehirlere göre daha dinamik olan ve Türk öğrencilerle karşılaşma ihtimaliniz yüksek, 140 bin nüfuslu bir yerleşim.

21. Avila

1117 rakımıyla İspanya’nın en yüksek şehri olan Avila, 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilmiş kale içerisinde bulunan bir şehir. Madrid’e 115 km uzaklıkta olan şehir, özellikle akşam burçların ışıklandırılmasıyla büyülü bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. 

22. Toledo

İspanya Kasabaları Toledo

Madrid’e 80 km uzaklıkta bu kasabaya ise ister araçla ister hızlı trenle ulaşabilirsiniz. Surlar içinde dar sokaklarda gezerken keşfetmenin duygusunu zirvede yaşatacak bu yerleşimde ayrıca yerleşimi dışarıdan da izleyebileceğiniz yüksek tepelere konumlanmış manzara noktaları da bulunuyor. Sabah saatlerinde balon uçuşlarının yapıldığı kasabada Alcazar Kalesi, El Greco Müzesi, El Transito Sinagogu, Santa Maria La Blanca Sinagogu, Cristo de la Luz Camii, Toledo Kilisesi, San Juan de Los Reyes Manastırı gibi birçok önemli yapı bulunuyor. 

İspanya’da Ziyaret Edilebilecek Diğer Kasabalar 

İspanya'da Ziyaret Edilebilecek Diğer Kasabalar

  • Miranda del Castanar (Salamanca)
  • Mogarraz (Salamanca)
  • La Alberca (Salamanca)
  • Ledesma (Salamanca)
  • Puebla de Sanabria (Zamora)
  • Castro Caldelas (Orense)
  • Mondonedo (Lugo)
  • Torazo (Astruias)
  • Barcena Mayor (Cantabria)
  • Hita (Guadalajara)
  • Uruena (Valladolid)
  • Segovia (Madrid)
  • Caleruega (Burgos)
  • Yanguas (Sonia)

Ziyaret Edilebilecek Diğer Lokasyonlar

Cueva el Soplao (enfes bir mağaradır.) Picos National Park (İspanya’nın İsviçresi. ) 

İspanya Plajları(Fransa İle Portekiz Arasındaki Kıyı Rotası)

İspanya Plajları

Bu yolculukta İspanya haritasının Fransa ile Portekiz arasındaki kıyı rotasını tamamıyla bitirdim. Bu yolculukta bir farklılık da gözlemleme şansım oldu. İspanya’nın kuzeyinde denize girebileceğiniz noktalarda plaj var ama işletmecilik yok. Yani büfe, otoparkçı, şezlongcu gibi görmeye alışkın olduğumuz ticari personellere maruz kalmadan havlunuzu atabilir ve denizin tadını çıkarabilirsiniz. 

Plajlarla ilgili liste ise şöyle:

🏖️San Sebastian ve Bilbao Arası Tavsiye Ettiğim Plajlar 


Zurriola Plajı, La Concha Plajı, Itzurun Plajı, Aitzuri Plajı, Deba Plajı, Saturraran Plajı, Laga Plajı, Bakio Plajı, Sopelana Plajı.

🏖️Bilbao ve Santander Arası Tavsiye Ettiğim Plajlar

Lastron Plajı, Arenillas Plajı, Berria Plajı, Galizano Plajı, Langre Plajı, El Puntal Plajı.

🏖️Santander ve Gijon Arası Tavsiye Ettiğim Plajlar

 

Los Locos Plajı, Comillas Plajı, Oyambre Plajı, Barnejo-Berrellin Plajı, Franca Plajı, Andrin Plajı, Toro Plajı, Gulpiyuri Plajı, Santa Marina Plajı, Arenal de Moris Plajı, La Espasa Plajı, La Nora Plajı.

İspanya Plajları Playa de Gulpiyuri

🏖️Gijon ve A Coruna Arası Tavsiye Ettiğim Plajlar

 

Aguilar Plajı, San Pedro la Ribera Plajı, Silence Plajı, Busto Kıyıları, Otur Plajı, Frexulfe Plajı, Porcia Plajı, Penarronda Plajı, Serantes Plajı, Seselle Plajı, A Coruna Plajı.

🏖️A Coruna ve Vigo Arası Tavsiye Ettiğim Plajlar 

Menduina Plajı, Areacova Plajı, Lanzada Plajı, Barrana Plajı, Tomas Abril Plajı, America Plajı, Del Vao Plajı, Cies Adası.

Benim önerilerim burada son buluyor. Umarım  seyahatiniz için faydalı olur. Okumaya devam etmek isterseniz de daha önce Pegasus için hazırladığım Makedonya’da Yeşil Rota  yazıma göz atabilirsiniz.

01.01.1987’de İstanbul’da doğdu. Türkiye’de 81 şehri en az dört kere gezmiş, dünyada ise 63 ülke ve 250’den fazla şehri keşfetme imkanı bulmuştur. Bir çok ulusal mecrada seyahat yazıları yazan Seymen Bozaslan, profesyonel anlamda fotoğrafçılıkla ilgilenmektedir. “İçinden Yol Geçen Hayatlar” , “Ölmeden Önce Türkiye’de Görülmesi Gereken Yerler” ve “100.Yılında Türkiye Seyahatnamesi” isimli üç kitabı bulunmaktadır. 2022 yılında ise Foton Derneği tarafından “Yılın Seyahat Fotoğrafçısı“ seçilmiştir.

Bir yanıt yazın