Kaz dağları gezi rehberi

Kaz Dağları’nda Gezilecek Yerler: Kaz Dağları Nerede?

Kaz Dağları, doğanın içinde zihni ve bedeni arındırmak için gidilebilecek yerler arasında ilk sıralara oynar. Türkiye’nin oksijen oranı en yüksek bölgelerinden biri olan Kazdağı Milli Parkı’nı da içeren Kaz Dağları, çevrede yer alan konaklama merkezleri ile konforlu bir tatil vadediyor.

Muhteşem orman manzaraları eşliğinde rahat nefes alabileceğin, ister arkadaşlarınla ister tek başına bir yolculuğa çıkabileceğin Kaz Dağları; sadece bir doğa macerası değil, aynı zamanda bir lezzet ve kültür serüveni. Kaz Dağlarında gezilecek yerler ve yapılacak şeyler konusuna başlamadan önce bölge hakkında bilgi sahibi olmak da fayda var. 

Kaz Dağları Hakkında Bilgi: Ülkemizin Akciğerleri

Kaz Dağları Hakkında Bilgiler

Çanakkale ve Balıkesir arasında geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Kaz Dağları, Biga Yarımadası bölgesindeki en yüksek zirveyi de içeren bir sıradağı kapsıyor. İda Dağı olarak da bilinen Kaz Dağları, Yunan mitolojisinde birçok efsaneye konu olmuş. Bilinen tarihi M.Ö. 2000’lere dayanan bu doğa harikası yer, kendine has bitki türleri ile zengin bir floraya ve kırmızı benekli alabalık gibi sadece orada yaşayan canlıları içeren faunaya sahip. 

Kaz Dağları Nerede?

Kaz Dağları Nerede

Marmara ve Ege bölgeleri sınırları içinde bulunan Kaz Dağları, Çanakkale ve Balıkesir arasında geniş bir alanı kaplıyor. Dağların içinde görülecek birçok tepe ve tarihi eserin yanı sıra doğasıyla meşhur Kazdağı Milli Parkı var

Kazdağı Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?

Kaz Dağları’nda Gezilecek Yerler: Yemyeşil Bir Yolculuk

Kaz Dağlarında Gezilecek Yerler

Kaz Dağları gezilecek yerler listesi oldukça geniş. Önceden bahsettiğimiz gibi burada birçok doğa harikası alan, birbirinden sevimli köyler ve insana eski zamanları hatırlatan tarihi bölgeler var. Mesela kutsal olduğuna inanılan Sarıkız Türbesi. 

Sarıkız Türbesi: Hüzünlü Bir Hikaye

Sarıkız Türbesi, Kaz Dağları

Hüzünlü bir hikaye olan Sarıkız efsanesinin beslediği bu türbeden günümüze sadece bir parça duvar ulaşmış. Burada her yıl Türkmenler kültürel bir festival düzenliyor. Sarıkız Türbesi Festivali olarak bilinen bu etkinlik 700 yıldan daha eski bir geçmişe sahip. 

Adatepe Köyü: Beyni Besleme Noktası

Adatepe Koyu, Kaz Dağları

1980’li yıllardan sonra bir hayalet köy olmaya doğru yol alan Adatepe, bir grup gönüllünün köydeki evleri satın alıp restore etmesi ile günümüzde turistik bir noktaya dönüşmüş. Çanakkale’nin Küçükkuyu beldesinin bir köyü olan Adatepe, Kaz Dağları eteklerinde bir mola vermek isteyenler için ilgi çekici olabilecek bir yer.

Birçok sanatçı ve akademisyenin ortak çalışması ile bir ortak düşünce merkezine dönüşen Taş Mektep ile beraber Adatepe, günümüzde yemyeşil ve huzur dolu bir köy görünümünde. Burada pansiyon ya da otel olarak birçok konaklama merkezi bulunuyor. Milli park öncesi Adatepe köyünün sana anlatacaklarına bir şans vermeni tavsiye ediyoruz. 

Yeşilyurt Köyü: Oksijen Merkezi

Yeşilyurt Köyü, Kaz Dağları

Kaz Dağları’nın eteklerinde bulunan Yeşilyurt Köyü; taş evleri, Arnavut kaldırımlı sokakları, badem ve zeytin ağaçlarıyla dolu yamaçları ile tam bir oksijen deposu. İstanbul’un fethinin ardından Türkmenlerin yerleştirildiği köy, Rum taş ustalarının emekleriyle inşa edilmiş. Şu an SİT alanı olduğu için de orijinal haliyle kaldığını söyleyebiliriz. 

Çok sessiz ve sakin bir köy olan Yeşilyurt’ta lezzetli ve taze yiyecekler bulabilirsin. Ekşi mayalı bir köy ekmeği bulursan kaçırma deriz.

Zeus Altarı: Kaz Dağları’nda Bir Mitolojik Durak

Troya Antik Kenti’nin çılgın kaşifi Schielmann’ın savına göre İlyada’da geçen Zeus’un Truva Savaşı’nı izlediği yer burası. Gidip de buradaki deniz ve doğa manzaralarını görünce insan Zeus’a hak veriyor. Bölgede manzaranın seyrine dalınabilecek en iyi noktalardan biri. 

Zeus Altarı’na gitmek için Adatepe’den 10 dakika sürecek bir yolculuğa çıkmak yeterli. Manzaranın en iyi göründüğü zamanlar güneşin yüzünü göstermeye ya da saklamaya başladığı anlar diye not düşüyoruz. Aklında bulunsun. 

Zeytinyağı Müzesi: Bir Ege Masalı

2001 yılında kapılarını zeytin meraklılarına açan Zeytinyağı Müzesi, Küçükkuyu kasabasının girişine konumlanmış. Tarihi antik zamanlara giden ve günümüzde değerini hala koruyan zeytinyağının hikayesini dinleyebileceğiniz müzede, eski zamanlardaki insanların zeytinin yağını elde etmek için ne kadar emek verdiğini fark etmek mümkün. 

Kaz Dağlarında Yapılacak Şeyler: Huzuru Bulmanın Tam Sırası 

Kaz Dağları'nda Yapılacak Şeyler

Kaz Dağları rehberi konusuna bölgede yapılabilecek şeyler ile devam ediyoruz. Bu noktada iki etkinlik öne çıkıyor: kamp yapmak ve köy seyahatleri. Kaz Dağlarının muhteşem doğasıyla bir olmak için kamp yapmanı tavsiye ediyoruz. Kaz Dağlarında kamp yapma konusunda çekincelerin varsa ve konforuna düşkünsen konaklamak için buradaki köylerde bulunan butik otelleri ve pansiyonları tercih edebilirsin.

Doğayla Bütünleşiyoruz: Kaz Dağları Kamp Alanları

Kaz Dağı kamp alanları

Konu Türkiye’nin en büyüleyici doğal güzelliklerine sahip bölgelerinden birine gelince kamp planlarına değinmek çok normal. Güvenli bir ortam sunan kamp alanlarında doğanın tadını çıkarmak ve diğer tabiat meraklıları ile sosyalleşmek mümkün. Kaz Dağları kamp alanlarının bazıları konuklarına ağaç evlerde kalma imkanı da veriyor. Ne macera ama!

Dağın milli park statüsünde olmasından dolayı burada istediğin yerde kamp yapamıyorsun. Zaten koruma altındaki alanlara trekking yapmak istersen de rehber tutmak zorundasın. Milli parkı korumakla görevli insanların yönlendirdiği alanların dışında burada çadır ya da karavan kampı yapmak yasak. Aklında bulunsun.

Aşağıya Kaz Dağlarındaki en popüler kamp alanlarının isimlerini bırakıyoruz. İlgini çeken olursa detaylı bilgi için işletme yetkilileri ile iletişime geçebilirsin.

  • Hızır Kamp Alanı
  • Akaleos Kamp Alanı
  • Endes Kamp Alanı
  • Çamlaraltı Kamp Alanı

Organik Lezzetlerle Detoks: Kaz Dağları Köyleri

Kaz Dağları Köyleri

Kaz Dağlarında bulunan köyler, adeta doğanın içinde kalmış gizli cennetler gibiler. Bu köylerin çoğunda organik ürünler bulmak mümkün. Özellikle Zeytinli gibi köylerde mükemmel kalitede zeytinyağı bulabilirsin.

Kaz Dağları çevresinde ilgi çekici 12 tane köy var. Bunların en ünlüleri yukarıdaki satırlarda bahsettiğimiz Adatepe ve Yeşilyurt köyü. Diğer köylerin isimlerine de aşağıdaki listeden ulaşabilirsin.

  • Yeşilyurt
  • Adatepe
  • Nusratlı
  • Zeytinli
  • Tahtakuşlar
  • Mehmetalan
  • Küçükçetmi
  • Beyoba
  • Eski Güre
  • Kıraçoba
  • Çamlıbel
  • Arıklı

Piknik Sepetini Hazırla: Kaz Dağları Piknik Alanları

Kaz Dağları Piknik Alanları

Kaz Dağları’nın muhteşem doğasında piknik yapmadan olur mu? Piknik sepetini hazırlayıp doğanın sesini dinleyerek keyifli vakit geçirmeni öneriyoruz. Bu bölgede çok fazla piknik alanı bulunuyor. Piknik yapabileceğin yerlerin listesi şöyle:

Hasanboğuldu Piknik Alanı: Hasanboğuldu en bilinen piknik alanlarından biri. Buz gibi suyuyla ünlü bu durakta getirdiğin yiyecekleri ya da burada satılan gözlemeleri yiyebilirsin. Mangal ve tüp kullanmak yasak, bilgin olsun.

Şahindere Kanyonu Piknik Alanı: Yürüyüş yapmak için harika bir kanyona sahip. Derenin suyu da buz gibi. Giriş ücretsiz, ancak mangal ve semaver yasak. Piknik masalarında oturup getirdiğin yiyeceklerin tadını çıkarabilirsin. Suya girmek ya da kanyonda yürümek istersen deniz ayakkabısı getirmeni öneririz.

Küreci Aile Piknik Alanı: Akarsu kenarında mangallı semaverli bir piknik yapmak istersen burayı tercih edebilirsin. Masa başına ücret alınıyor.

Kazdağları Çam Fıstığı Mesire Alanı Sosyal Tesisleri: Burada yemyeşil bir alan bulacaksın. İstersen mangal da yapabilirsin. Araç girişi için de ücret ödemen gerekiyor. 

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı: Şelale ve dere manzarası bulunuyor. İçeride mangal yakmak yasak. Piknik yapmak için mesire alanı mevcut. Dilersen lokantasında da kahvaltı yapabilirsin. Araç giriş ücreti ise 60 TL (2023).

Önerilerimizin sonuna geldik, ama okumaya devam etmek istersen Ege’de Kamp Yapılacak En Güzel Köşeler Kalbim Ege’de Kaldı başlıklı yazımıza göz atabilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

One Comment

  • Avşa Adası

    4 Şubat 2020 at 21:05

    Merhaba kaz dağları bölgemizin oksijen kaynağı her bahar gideriz bu yılda mart ayı için Çanakkale uçak biletini flypgs’den aldık.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın