İçindekiler
“Vize Nedir? Nereden alınır? Vize alırken hangi belgeler istenir? Vize…”
Sakin ol! Vize almak o kadar da zor bir şey değil. Vize başvurusu öncesinde bu yazımızı okuduğunda kafandaki tüm sorunlar cevaplanacak ve sana anlatılan o yorucu vize hikayelerinin aslında bilgisizlikten kaynaklı yaşandığını göreceksin. Başlıyoruz.
Vize Nedir ve Neden İstenir?
Vize, en basit tabiriyle giriş yapma talebinde bulunduğunuz ülkedeki ilgili kurumun, “Bu şahsın ülkemize seyahat etmesinde bir sakıncası yoktur.” demesidir.
Yurt dışına çıkarken geçeceğiniz pasaport kontrollerinde, görevli memurlar vizenizi kontrol eder ve bir problem görmezse ülkeye giriş yapmanıza izin verir.
Peki, vize neden istenir? Vize, ülkeye giriş yapması topluluk açısından tehdit unsuru olabilecek şahısları eleme amacıyla oluşturulmuş bir sistemdir; ama bu durum, vize alamayan herkesin sakıncalı olduğu anlamına gelmez. Bazen ülkeler, ekonomik ve politik nedenlerden de vize vermemektedir.
Vize Nereden Alınır? Aracı Kurumlar Doğru Bir Seçim mi?
“Vize nereden alınır?” sorusunun en doğru cevabı, ilgili ülkelerin başkonsolosluk sayfalarından öğrenilebilir. Bazı ülkeler, büyükelçiliklerinin konsolosluk kurumlarından vize hizmeti sunar. Bazı ülkeler ise fahri konsolosluklar ya da aracı kurumlarla vize başvuruları alır. Özellikle bir ülkeden yoğun talep alan ülkeler, aracı kurumları kullanır. Vize almak için aracı kurum kullanacaksanız mutlaka araştırmanızı iyi yapın; böylece gereksiz masraflardan kaçınmış olursunuz.
Vize Alırken Hangi Belgeler İstenir?
Vize alırken istenen belgeler, ülkeden ülkeye değişiklik göstermekte. Vize alırken istenen belgeleri öğrenmek için en doğru yol, vize alınacak kurumun ilgili birimiyle iletişim kurmak.
Vize alırken istenen belgeler, aynı zamanda pasaport türüne göre de değişiyor. Diplomatik ya da hizmet pasaportu sahipleri için farklı belgeler beklenirken umuma mahsus hususi pasaportlarla başvurulan vizeler için daha farklı belgeler istenebiliyor. Vize alınırken istenen belgeler arasında;
- Pasaport
- Biyometrik fotoğraf
- Seyahat sağlık sigortası
- Banka hesap dökümü
- SGK belgeleri gibi evraklar yer alıyor.
Gideceğiniz ülkenin bunlara ek farklı belgeler isteyebileceğini unutmayın. En doğru bilgiler için mutlaka resmi kurumların yayınladığı vize için gerekli belgeler listesine bakın.
Schengen Vizesi Nedir?
Schengen, Avrupa Birliği vatandaşlarına, belirlenmiş Avrupa sınırları içinde serbest dolaşım hakkı veren bir tür vize sistemidir. Avrupa’ya seyahat etmek isteyen AB üyesi olmayan üke vatandaşları ise Schengen vizesine başvurur ve başvuruları onaylanırsa belirli ülkelere seyahat hakkı kazanırlar. Schengen vizesi almış bir AB üyesi olmayan ülke vatandaşları, gerekli izinleri yoksa Avrupa’da serbest dolaşım hakkı kazanmayabilir. En doğru bilgi, Schengen vizesi alınan kurumdan elde edilir.
Schengen vizesi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istersen konuyu biraz açmamıza izin ver. Avrupa Birliği üyeleri, kendi aralarında vizesiz dolaşım hakkı sağlayan bir sisteme sahip ve buna Schengen deniyor. Schengen bölge üyeliği olan ülkelerden oturum izni olanlar, vizeye başvurmadan Schengen ülkelerini gezebilir.
Schengen bölgeleri:
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, İtalya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan, Schengen birliği ülkeleridir.
Avrupa Birliği üyesi olan ama Schengen bölge üyeliği olmayan Hırvatistan, Romanya, Büyük Krallık ve İrlanda gibi ülkelerin vatandaşları ise diğer ülkelere seyahat etmek için Schengen vizesi almak durumunda kalır.
Avrupa Birliği üyesi olmayan, Schengen bölge üyeliği bulunmayan ülke vatandaşları ise Schengen vizesini, Schengen bölge üyeliği olan ülkelerden alırlarsa Schengen ülkelerinde vizesiz dolaşma hakkı elde ederler (süreli). Schengen vizesini, Schengen bölge üyeliği olmayan ülkelerden alırlarsa vizesiz dolaşım hakkı elde edemezler.
Schengen vizesi alacaksan en mantıklı seçim, Schengen bölge üyeliği bulunan ülkelerden almak.
Vize Almak için Hesabımda Ne Kadar Para Olmalı?
Bu konu da ülkelerin vize politikalarına göre değişmektedir. Örneğin Hollanda Başkonsolosluğu, vize müracaatı yapan kişilerin hesaplarında en az 3000 TL olmasını beklemektedir (2017). Fakat Almanya Başkonsolosluğu, herhangi bir miktar belirtmemiştir (2017).
2 Comments
visamerika
25 Haziran 2019 at 11:40Merhaba, vize nasıl alınır konusu ile alakalı detaylı ve öğretici bir blog yazısı olmuş. Tebrik ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum.
amerikarehberi
19 Ağustos 2022 at 18:15Selamlar, Vize hakkında detaylı bir anlatım olmuş tebrik ederim. Başarılar dilerim.