• Ana Sayfa
  • Makale
  • Yurt Dışına İlk Kez Çıkacaklar için Tavsiyeler #2: Vize Nasıl Alınır?
Vize nasıl alınır

Yurt Dışına İlk Kez Çıkacaklar için Tavsiyeler #2: Vize Nasıl Alınır?

Kampanyaları yakaladın, ucuz uçak biletini aldın. Peki gideceğin ülkeden nasıl vize alacağın konusunda bir planın var mı? Yoksa da dert değil, biz seni bilgilendirme için buradayız! Vize başvurusu yapmak o kadar da zor bir şey değil. 

Başvuru öncesinde bu yazımızı okuduğunda kafandaki tüm sorular cevaplanacak ve sana anlatılan o yorucu vize hikayelerinin aslında bilgisizlikten kaynaklı yaşandığını göreceksin. Eğer bir kriz durumu olur da vize alamazsan ya da seyahat planında bir değişim olursa da Pegasus Flex yanında. Pegasus Flex, bilet satın alma işlemi sırasında biletine esneklik kazandıran ek bir hizmet. Flex sayesinde biletini değiştirmek ya da uçuşunu iptal etmek istersen iptal işlem ücreti ödemene gerek kalmaz.

Haydi gel, vize konusunu derinlemesine incelemeye başlayalım!

Vize Nedir ve Neden İstenir?

Vize nedir? Neden istenir?

Vize, en basit tabiriyle giriş yapma talebinde bulunduğun ülkedeki ilgili kurumun, “Bu şahsın ülkemize seyahat etmesinde bir sakıncası yoktur.” demesidir. Yurt dışına çıkarken geçeceğin pasaport kontrollerinde, görevli memurlar vizeni kontrol eder ve bir problem görmezse ülkeye giriş yapmana izin verir. Peki, vize neden istenir? Vize, ülkeye giriş yapması topluluk açısından tehdit unsuru olabilecek şahısları eleme amacıyla oluşturulmuş bir sistemdir; ama bu durum, vize alamayan herkesin sakıncalı olduğu anlamına gelmez. Bazen ülkeler, ekonomik ve politik nedenlerle de vize vermeyebilir.

Vize Nasıl Alınır? Vize Alırken Hangi Belgeler İstenir?

Vize için gerekli belgeler

Vize alırken istenen belgeler, pasaport türü, vize türü ve ülkeye göre değişiklik gösterir. Diplomatik ya da hizmet pasaportu sahipleri için farklı belgeler beklenirken umuma mahsus hususi pasaportlarla başvurulan vizeler için daha farklı belgeler de istenebiliyor. 

Vize için gerekli evraklar arasında:

  • Pasaport
  • Biyometrik fotoğraf
  • İkametgah
  • Nüfus kayıt örneği
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Banka hesap dökümü
  • SGK belgeleri gibi belgeler bulunuyor.

Gideceğin ülkenin bunlara ek olarak farklı belgeler isteyebileceğini unutma. En doğru bilgiler için mutlaka vize için yetkilendirilmiş aracı kurumların yayınladığı vize için gerekli belgeler listesine bakman gerekiyor.

Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

vize başvurusu nasıl yapılır

Vize başvurusu yapabilmek için seyahat edeceğin ülkenin konsolosluk internet sitesini ya da yetkilendirilmiş aracı kurumun sitesini ziyaret ederek bilgi toplayabilirsin. Bazı ülkeler, büyükelçiliklerinin konsolosluk kurumlarından vize hizmeti sunar. Bazı ülkeler ise fahri konsolosluklar ya da aracı kurumlarla vize başvuruları alır. Özellikle bir ülkeden yoğun talep alan ülkeler, aracı kurumları kullanır. Vize almak için aracı kurum kullanacaksan mutlaka araştırmanı iyi yapmanı öneririz. 

Vize Başvuru Sürecinde Dikkat Etmen Gerekenler 

İlk olarak konsolosluk ya da iDATA ya da VFS Global gibi aracı kurumların web sitesi üzerinden form doldurup randevu alman gerekiyor. Randevu tarihini seyahatinden birkaç ay önce almanı öneriyoruz. Çünkü gideceğin ülkeye göre vize alma süresi de değişebiliyor. Ne kadar erken randevu alıp başvurunu tamamlarsan o kadar iyi.

Randevu günü vize talebini yapacağın konsolosluk ya da başvuru merkezine belgelerini eksiksiz bir şekilde hazırlayıp gitmen gerekiyor. Eksik bir belge olduğunda süreç uzayabilir. Böyle durumları yaşamamak adına belgelerin için bir kontrol listesi hazırlayıp gitmeden önce birkaç kez kontrol etmende fayda var. Başvurunun ardından ödemen gereken başvuru ücreti bulunuyor. Bu ödemenin ücreti ülkeden ülkeye farklılık göstermekle birlikte genellikle kredi kartı kabul edilmiyor. Ödemenin TL ya da döviz cinsinden talep edilmesi de yine ülkelerin kendi şartlarına bağlı. Başvurunu yaptığın kurumun web sitesi üzerinden bu konuya dair net bir bilgi alabilirsin. Ödeyeceğin bedeli döviz ya da TL cinsinden yanında nakit olarak hazır bulundurman önemli. 

Schengen Vizesi Nedir?

schengen vizesi nedir?

Schengen, Avrupa Birliği vatandaşlarına, belirlenmiş Avrupa sınırları içinde serbest dolaşım hakkı veren bir tür vize sistemidir. Avrupa’ya seyahat etmek isteyen AB üyesi olmayan ülke vatandaşları Schengen vizesine başvurur ve başvuruları onaylanırsa belirli ülkelere seyahat izni elde eder. Schengen almış bir AB üyesi olmayan ülke vatandaşı, gerekli izinleri yoksa Avrupa’da serbest dolaşım hakkı kazanamayabilir. En doğru bilgi, Schengen alınan kurumdan elde edilir.

Schengen hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istersen konuyu biraz daha detaylandıralım. Avrupa Birliği üyeleri, kendi aralarında vizesiz dolaşım hakkı sağlayan bir sisteme sahip ve buna Schengen deniyor. Schengen bölge üyeliği olan ülkelerden oturum izni olanlar, vizeye başvurmadan Schengen ülkelerini ziyaret edebiliyor.

Schengen Bölgeleri

Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, İtalya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan ve 2023 yılı itibariyle Hırvatistan Schengen birliği ülkeleridir.

Avrupa Birliği üyesi olan ama Schengen bölge üyeliği olmayan, Romanya, Büyük Krallık ve İrlanda gibi ülkelerin vatandaşları ise diğer ülkelere seyahat etmek için Schengen vizesi almak durumunda kalır.

Avrupa Birliği üyesi olmayan, Schengen bölge üyeliği bulunmayan ülke vatandaşları ise ancak Schengen vizesi alarak Schengen ülkelerinde dolaşma izni elde eder.

Vize Almak için Hesabımda Ne Kadar Para Olmalı?

Vize alırken banka hesabında ne kadar para olmalı

Vize alırken hesabında bu seyahati karşılayacağını ikna edecek kadar para bulunması gerekiyor. Hesabındaki parayı kontrol etmelerinin asıl sebebi bu durum. Tabii bu konu ülkeden ülkeye değişiyor. Çoğu ülkenin konsolosluk sitesinde konuyla ilgili bilgi veriliyor. Son 3 ayda gerçekleşen banka hareketlerine de bakıyorlar. Tek seferde normal akıştan fazla görmek ya da para akışının düzensiz olduğunu görmek çok olumlu bir durum değil. Burada para akışının en çok olduğu hesabının dökümlerini başvuru merkezi ile paylaşman daha mantıklı olacaktır.

Paranın konusu açılmışken tatil bütçesi nasıl hesaplanır, diye merak ediyorsan seni Yurt Dışına İlk Kez Çıkacaklar için Tavsiyeler #3: Tatil Bütçesi Hesaplama başlıklı yazımıza alalım.

 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

2 Comments

Bir yanıt yazın