mavi bayraklı plajlar ve marinalar

Mavi Bayraklı Plajlar | Mavi Bayrak Neyi Temsil Eder?

Mavi Bayraklı plajlar, en basit anlatımla temiz, güvenilir bir ortamda denizin tadını çıkarmak demek. Türkiye, tüm kıyı kesimi boyunca harika plajlara sahip ve her yıl milyonlarca gezgin; harika koylarımız, muhteşem plajlarımız, doğa harikası bölgelerimiz için ülkemizi ziyaret ediyor.

Dolayısıyla Mavi Bayrak projesi bizim için hayati öneme sahip. Doğamız ve plajlarımız sayesinde gezginleri ülkemize çektiğimiz gibi ekoturizmin de sağlıklı yaşam için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. 

Plajlarımızın sürdürülebilir bir doğal dengeye sahip olması, bizim için olduğu kadar gelecek nesiller için de önemli. Soluduğumuz hava, yediğimiz balık ve ekolojik dengemiz, denizlerimizle derinden bağlantılı. Bu noktada hepimize bir görev düşüyor: Plajlarımızı, denizlerimizi, ormanlarımızı, kısacası doğamızı korumak ve kendini bu göreve adamış insanlara destek olmak.

Mavi Bayraklı Plaj Nedir?

Mavi Bayraklı plaj; yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi, çevre eğitimi ve can güvenliği kriterlerinde yüksek standartları yakalayan yüzülebilir alanları kapsıyor. Global ölçütlerde bir topluluk olan FEE (Foundation for Environmental Education – Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı) tarafından yürütülen Mavi Bayrak projesi, yerel yönetimler ve plaj işletmelerini, insan sağlığını ve doğayı koruma politikaları çerçevesinde denetleme misyonuna sahip. 

Plaj, marina ve yatlara verilen Mavi Bayrak ödülü, FEE tarafından belirlenmiş bir kılavuzdaki kriterlere göre belirleniyor. Çoğu zorunlu olan bu kriterlere uyan plaj işletmeleri ile yat ve marina sahipleri, sürdürülebilir doğayı desteklediğini kanıtlamış oluyor. Yani Mavi Bayrak, bir nevi eko-etiket. Kısacası Mavi Bayraklı plajlarda gönül rahatlığıyla denize girilebiliyor.

 

Türkiye'deki Mavi Bayraklı plajlar

Mavi Bayrak 2023 İstatistikleri

Yat, marina ve plajlar için Mavi Bayrak projesi, her yıl denetlenerek güncelleniyor. 1985 yılında uygulanmaya başlanan bu proje, yurt içi genelinde Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından destekleniyor. Tatil köyü ve plaj benzeri işletmeler, deniz suyunun kalitesine göre uluslararası Mavi Bayrak ödüllerine sahip oluyor. 

Mavi Bayraklı plajlara sahip olan tatil köyü ve oteller, bilinçli gezginler tarafından daha çok tercih ediliyor. 2018’de 459 Mavi Bayraklı plajı olan ülkemiz, 2019’da Mavi Bayraklı plaj sayısını 463’e çıkardı. 2020 yılında ise Mavi Bayraklı plaj sayımız 486 oldu. 

2021 yılında Türkiye’nin Mavi Bayraklı plaj sayısı 519’a yükselirken 2022 yılında 531 oldu. 2023 yılında ise bir önceki yıla göre 20 Mavi Bayraklı plaj artarak 551 sayısına ulaştı. Ayrıca 23 adet de Mavi Bayraklı marinamız bulunuyor.

Mavi Bayrak Demek, Temiz ve Güvenilir Plaj Demek!

  • Mavi Bayrak; FEE (Foundation of Environmental Education) isimli, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü tarafından verilen çevre ödülü. Ülkemizde Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından yürütülüyor. 
  • Belirli kriterleri karşılayan plaj, marina ve yatlara veriliyor.
  • Mavi Bayrak ödülü almak için plajların 33, marinaların ise 25 adet kriteri karşılaması gerekiyor.
  • Mavi Bayrak ödülünün amacı, yüzme alanlarında sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek.

Mavi Bayrak Kriterlerini Belirleyen Ana Başlıklar

  • Yüzme suyu kalitesi
  • Çevre yönetimi
  • Çevre eğitimi
  • Can güvenliği

Mavi Bayraklı Plajlar 2023 Yılında Daha da Fazlalar!

2023 yılı verilerine göre tüm dünyada 51 ülkede 5036 tane mavi bayraklı denize girilebilir alan var. Program, ilk kez 1985 yılında Fransa’da “Kirlilik sınır tanımaz.” sloganıyla bir proje olarak başladı. Küçük bir proje olarak başlayan Mavi Bayrak, 1987 yılında Avrupa Birliği tarafından sahiplenildi. İlerleyen yıllarda proje büyüdü ve global bir sese dönüştü.

Mavi Bayrak Programının Tarihçesi

  • 1985 yılında Fransa’da ulusal proje olarak başlayan Mavi Bayrak (Blue Flag), “Çevre Yılı” olarak ilan edilen 1987 yılında Avrupa Birliği tarafından tanındı. Projenin amacı, Avrupa Birliği’nde güvenli yüzme alanlarının teşvik edilmesiydi. Proje, daha sonra Uluslararası Çevre Eğitimi Vakfı’na devredildi.
  • 1992 yılından sonra AB dışındaki ülkeler de Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) üyeliğine kabul edildi.
  • Ülkemizde 1993 yılında TÜRÇEV’in kurulması ile beraber Mavi Bayrak Programı başlatıldı.
  • 1994 yılında Eko-Okullar projesi ile beraber küçük yaşta çevre bilinci oluşturmak için adımlar atıldı. Okullarda Orman ve Yeşil Anahtar gibi projeler, FEE’nin kapsamına alındı. 
  • 2000 yılından itibaren AB ülkelerinin dışındaki Avrupa ülkelerinin yanı sıra Afrika’dan bir ülkenin katılması ile program globalleşti. Güney Afrika, FEE kapsamına alınan ilk Afrika ülkesiydi. 

Türkiye 2023’de Mavi Bayrak Konusunda İlk Sıralarda

    • Türkiye, toplamda 551 adet Mavi Bayraklı plaja sahip.
    • 551 adet Mavi Bayraklı plajımızla bu alanda dünyada 3. sıradayız.
    • 23 adet Mavi Bayraklı marinamız var.
    • Toplamda 10 adet de Mavi Bayraklı yatımız var.
    • Antalya; Mavi Bayraklı 231 plaj ve 5 marina ile bu alanda ülkemizin birincisi.
    • Muğla; Mavi Bayraklı 110 plaj, 4 yat ve 7 marina ile onu takip ediyor.
    • Üçüncü sırada ise Mavi Bayraklı 63 plaj ve 4 marina ile İzmir var.
    • Bodrum, ilçe sıralamasında lider. Toplamda Mavi Bayrak ödüllü plaj sayısı 86.
    • Antalya’nın Alanya ilçesi ise 2. sırada ve Mavi Bayraklı plaj sayısı 55.
    • İzmir’in Çeşme ilçesi ise 3. sırada ve Mavi Bayraklı plaj sayısı 20. 
    • Van, Mavi Bayraklı Van Gölü sayesinde dünyada denize kıyısı olmayan Mavi Bayraklı tek şehir.

Türkiye’nin Mavi Bayraklı Plaj ve Marinaları

Türkiye’deki Mavi Bayraklı plajlar arasından senin için birkaç plaj seçtik. 2023 listesini incelemek için Mavi Bayrak Türkiye raporlarına göz atabilirsin.

İnciraltı Plajı, Muratpaşa, Antalya: Falez Plajı Sevenlere Özel

Milyonlarca yılda oluşan falezlerin arasında muhteşem bir manzara eşliğinde denizin tadını çıkarmaya ne dersin? Eski Lara Caddesi üzerinde bulunan Muratpaşa İnciraltı Plajı, berrak denizi ile en güzel falez plajlarından biri. 

Karar vermeden önce söyleyelim: Yüzme bilmeyen ve çocuklu aileler için uygun olmayan plajın denizi hem derin hem de zaman zaman dalgalı. Yüzme biliyorsan ve kum plaj istemiyorsan burası senlik. Buraya ulaşabilmek için parkın içerisindeki asansörleri ya da plajın merdivenlerini kullanabilirsin. 

🎟️ Giriş: Ücretsiz

⛱️ Şezlong ve Şemsiye: Ücretli

🚿 WC, Duş ve Büfe Hizmeti: Var

Muratpaşa’ya ulaşmanın en kolay yolu ise Antalya ucuz uçak biletinden geçiyor.

Antalya Uçak Bileti Ara

Belcekız Halk Plajı, Ölüdeniz, Fethiye, Muğla: İpeksi Kumlarda Muhteşem Bir Seyir

Dünya’nın en güzel sahillerinden biri olan Ölüdeniz, kumu ve manzarasıyla bambaşka bir deneyim sunuyor. Mavi Bayraklı plajı Belcekız da Ölüdeniz’de vakit geçirebileceğin en güzel plajlardan biri. Babadağ’dan paraşüt atlayışı yapanların rengârenk paraşütleriyle gökyüzünde süzülüşlerini plajdan izlemek de ayrı bir keyif. 

Fethiye’den 10 km uzaklıkta bulunan plaja dilersen minibüslerle dilersen araç kiralayarak ulaşabilirsin. Buraların hafta sonu kalabalık olabileceğini unutma. Tatildeysen hafta içi bir gününü buraya ayırmanı öneriyoruz. Fethiye Gezi Rehberi yazımızı okumadan da tatilini planlama deriz.

🎟️ Giriş: Ücretli

⛱️ Şezlong ve Şemsiye: Ücretli

🚿 WC, Duş ve Büfe Hizmeti: Var

Fethiye’ye ulaşmanın en kolay yolu ise Dalaman ucuz uçak biletinden geçiyor.

Dalaman Uçak Bileti Ara

Ilıca Halk Plajı, Çeşme, İzmir: Çeşme Tatiline Uygun Bir Alternatif

En popüler ve pahalı tatil duraklarından Çeşme’de Mavi Bayraklı temiz bir halk plajı arıyorsan seni Ilıca Plajı’na alalım. Çeşme merkeze 2 km uzaklıkta yer alan bu plaj; incecik kumu, serinleten rüzgarı ve masmavi denizi ile gönülleri fethediyor.

Sığ bir denizi olduğu için çocuklu aileler için de hayli uygun bir yer. Plajda yiyecek-içecek bulabilirsin, ancak fiyatlar pahalı gelebilir. İstersen plaja gelmeden önce yakınlardaki marketlerden alışveriş yapabilirsin.  

🎟️ Giriş: Ücretsiz

⛱️ Şezlong ve Şemsiye: Ücretli

🚿 WC, Duş ve Büfe Hizmeti: Var

Çeşme’ye ulaşmanın en kolay yolu ise İzmir ucuz uçak biletinden geçiyor.

İzmir Uçak Bileti Ara

Doğayı Koru, Mavi Bayraklı Plajları Tercih Et!

Hafta sonu bir deniz kaçamağı yapmayı mı düşünüyorsun? Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın belirlediği Mavi Bayraklı plaja sahip işletmeleri tercih edebilirsin. Ayrıca yaz tatilin için de Bodrum, Antalya ya da İzmir taraflarına bakınıyorsan 2021 ve 2020’de Mavi Bayrak ödüllerini kazanmış plajlara yakın olan köşeleri seçebilirsin. Böylece halk plajından özel yüzülebilir alanlara kadar her noktada güvenli bir şekilde denize girmenin rahatlığını yaşayabilirsin. Sosyal medya platformlarından da Mavi Bayrak projesini inceleyebilirsin. Ucuz uçak biletleri için de nereye bakacağını biliyorsun.

Yazımızın burada sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Türkiye’nin En İyi Dalış Rotaları: Derin Maviliklere Doğru yazımıza geçebilirsin.

*İnfografikteki bilgiler, Mavi Bayrak Türkiye kurumundan alınmıştır.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

4 Comments

  • Ali

    2 Haziran 2018 at 10:37

    Herhangi spesifik bir plajın tanıtımı, örneği, adresi, ismi bile geçmiyor! Yazı çok bilgi verici ancak başlığın hatalı olduğunu düşünüyorum.

    Yanıtla
  • Ayşe Aşkın

    13 Temmuz 2018 at 09:42

    Kirliliğin bu kadar tavan yaptığı ülkemizde, gerçekten mavi bayraklı plajların önemi git gide çoğalıyor. Çünkü insan sağlığı çok önemli ve bir yandan da eğlenmek istediğimizden ikisini bir anda alabileceğimiz yerler aramaya başladım. Özellikle İstanbul’da çok az mavi bayraklı plaj var, birisi zaten altınkum kadınlar plajı ve kadinlarplajiservisi.com adresinden buldum. Şimdilik bura ile idare ediyorum temiz ama daha farklı plajlar bulacağım kendime alternatif için. Yazınız çok güzel olmuş bu arada bu tipte yüzülebilecek yerler ile alakalı şeyler yayınlamaya devam edin lütfen 🙂

    Yanıtla

Bir yanıt yazın