Saraybosna'da gezilecek tarihi yerler

Kitap Gibi Okuyacağınız Bir Şehir: Saraybosna

15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Osmanlı Devleti toprakları içerisinde yer alan Bosna-Hersek’in başkenti ve en kalabalık şehri olan Saraybosna’nın tarih kokan sokaklarını ve mimari eserlerini dikkatle dinlersen sana bir şeyler anlattıklarını duyabilirsin. 

Saraybosna, Osmanlı İmparatorluğu döneminde önemli bir ticaret ve kültür merkezi olarak geliştiği için bu dönemin izlerini; şehirdeki camiler, köprüler ve diğer tarihi yapılar aracılığıyla görmek mümkün.

Tam anlamıyla yaşayan bir şehir olan Saraybosna’ya gidip tarihi bir yolculuk yapmaya hazır mısın? Saraybosna’da gezilecek tarihi yerleri görmek için ucuz Saraybosna uçak biletini al ve hazırlan. 

Saraybosna Uçak Bileti Ara

İşte, Saraybosna’da mutlaka görmen gereken tarihi yerler:

Tarihe Yön Veren Yapı: Latin Köprüsü

Latin Köprüsü, Saraybosna

Latin Köprüsü

Saraybosna’da görülmesi gereken tarihi yerler arasında Latin Köprüsü başta geliyor. 16. yüzyılda Osmanlı tarafından yapılan bu köprünün tarihi önemi büyük. Franz Ferdinand’ın ölümüyle sonuçlanan suikast burada gerçekleşmiş ve bu olay I. Dünya Savaşı’nın başlangıcı olarak kabul edilmiş. Ekonomik uçak biletini alanlar için Saraybosna’da görülecek yerler listesinde ilk sıralarda yer alan Latin Köprüsü, şehrin en eski ve en önemli yapılarından. 

Zamana Meydan Okuyan Saat Kulesi

Saraybosna Saat Kulesi

Saat Kulesi

30 metre yüksekliğinde olan ve Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde bahsettiği Saat Kulesi, Gazi Hüsrev Bey Camii’nin hemen yanında yer alıyor. Mekanizması Londra’dan getirilen saatin en önemli özelliği ise namaz saatlerini belirtmesi. Ay takvimine göre işleyen Saat Kulesi, mutlaka görülmesi gereken tarihi eserlerden biri.

Yakın Tarihin Şahidi: Umut Tüneli

Umut Tüneli, Saraybosna

Umut Tüneli

1993 yılında kazılan tünel, savaş zamanında kuşatma altındaki Saraybosna ile diğer bölgeler arasındaki bağlantıyı sağladığından Saraybosna için önemi çok büyük. Şu anda müze olarak ziyaret edebileceğin Umut Tüneli’nde göreceğin savaş zamanına ait fotoğraflar, belgeler ve silahlar yakın tarihe adeta ayna tutuyor.

Saraybosna’da Osmanlı İzleri: Sebil

Saraybosna Sebil

Sebil

Yolcu ve ziyaretçilere temiz su sağlamak amacıyla 18. yüzyılda yapılan Sebil, Saraybosna’nın önemli noktası Başçarşı’da yer alıyor. Mehmet Paşa tarafından yaptırılan bu yapı, savaştan zarar görse de yenileme çalışmalarının ardından şu anda hala kullanılabiliyor.

Şehrin Kalbi Başçarşı’da Atıyor!

Saraybosna, Başçarşı

Başçarşı, dükkan

Şehrin kalbine hoş geldiniz! “Avrupa’daki Osmanlı Çarşısı” olarak anılan Başçarşı, Miljacka Nehri’nin kuzey kısmında yer alıyor. 19. yüzyılda çıkan yangının ardından küçülmek zorunda kalan Başçarşı’da alışveriş yapabileceğin birçok dükkan bulunuyor. Çevresindeki cami ve medreseler ise tarihi çarşı daha da önemli kılıyor.

Zorluklara Göğüs Geren Milli Kütüphane

Milli Kütüphane, Saraybosna

Milli Kütüphane dış görünüm

İdari bina olarak inşa edilen ve daha sonra kütüphane olarak hizmet veren Milli Kütüphane, Latin Köprüsü’nün çok yakınında yer alıyor. Türk mimarisinin izlerini kolaylıkla görebileceğin bu yapı ve kitapların bir kısmı, çatışmalar ve saldırılardan zarar görmüş olsa da yenileme çalışmalarının ardından bugünkü haline kavuşmuş. Bu arada Milli Kütüphane’nin dünyaca ünlü bir kütüphane olduğunu da belirtelim.

Tarihi Yapı, Yeni Müze: Saraybosna Müzesi

Rüstem Paşa tarafından 1551 yılında yaptırılan ve Bursa Bezisteni olarak bilinen yapının 2004 yılında müze olarak dönüştürülmesinin ardından Saraybosna Müzesi doğmuş. Saraybosna Müzesi, şehrin tarihine ışık tutan bir koleksiyon sunuyor. Müzenin içerisinde eski zamanlara ait paralar, kıyafetler, dekorasyon eşyaları gibi tarihseverlerin dikkatini çekecek eserler mevcut.

Şehrin Zirvesi: Osmanlı Kalesi

Saraybosna, Osmanlı Kalesi

Osmanlı Kalesi

Yine bir Osmanlı eseri olan Osmanlı Kalesi’ne çıkıp Saraybosna’yı sanki ayaklarının altındaymış gibi seyretmeye ne dersin? Bu mükemmel teklife kim “hayır” diyebilir ki? 667 metre yükseklikteki Osmanlı Kalesi, bütün şehri görebilecek bir yere konumlandırılmış. Geçen zamanın onu yıpratmasına karşın hala ayakta olan Osmanlı Kalesi görülmesi gereken tarihi yerler arasında.

Gazi Hüsrev Bey Camii

Gazi Hüsrev Bey Camii, Saraybosna

16. yüzyılda inşa edilen Gazi Hüsrev Bey Camii, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri. Gazi Hüsrev Bey tarafından yaptırılan cami, aynı zamanda eğitim ve sosyal yaşam merkezi olarak da hizmet vermiş. Avlusunda yer alan şadırvan ve medreseden caminin sadece dini değil, aynı zamanda kültürel ve eğitimsel bir merkez olduğunu da anlayabilirsin. Caminin iç mekanındaki süslemeler ve hat sanatlarına baktığında Osmanlı sanatının en güzel örneklerini göreceksin.

Sonsuz Ateş

Sonsuz Ateş (Vječna Vatra), Saraybosna’nın merkezinde yer alan ve II. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybedenlerin anısına yapılmış bir anıt. Saraybosna’nın Nazi işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünde yani 6 Nisan 1946 tarihinde açılan bu anıt, zamanla şehirdeki direnişin ve özgürlüğün sembolü haline gelmiştir. Sürekli yanan ateş ise kaybedilen hayatları ve özgürlüğün değerini hatırlatıyor. 

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Saraybosna Gezisinde Kendini Yabancı Hissetmeyeceğinin 6 Kanıtı başlıklı yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...