Türk Baklavası

Bizim Baklavamız Varsa Onların Neleri Var?

Dünyaca ünlü geleneksel tatlımız baklava, tadına doyum olmayan bir lezzet. Ülkemize gelen gezginleri kendine aşık eden baklava tatlısı, kültürümüzde o kadar popüler ki “baklava yemek için Gaziantep’e gitmek” konseptiyle kendi kültünü oluşturmuş. Her ne kadar tüm şehirlerimizde baklava satan yerler olsa da en iyilerinin Gaziantep’te yapıldığı konusunda ülkenin büyük bir çoğunluğu hemfikir.  

Hafta sonunda Gaziantep’e bir lezzet yolculuğu yapmak kulağa hoş geldiyse en ucuz uçak biletini nerede bulabileceğini biliyorsun. Baklava kadar kebabı da yerinde yemiş olursun.

Şimdi dünyada mutfağından tatlılara gelelim. Tatlı krizin varsa baştan uyaralım, yazının devamında seni pofuduk hamurlar, ağızda eriyen çikolatalar ve yumuşacık kremalar bekliyor. Dünyanın en meşhur geleneksel tatlıları ile gözlerini şımartmaya hazırsan başlıyoruz:

Oliebollen, Hollanda

Hollanda Tatlısı Oliebollen

Oliebollen, similar to doughnut holes, a tradition sweet treat in the Netherlands around Christmas

Yağ topları anlamına gelen oliebollen, Hollanda’da her yılbaşında hazırlanan geleneksel bir tarif ve bizim lokma tatlımızı andırıyor. Kuru üzümlü hamurun kızartılmasıyla hazırlanan Oliebollen tarifini yılbaşı zamanı yaklaşırken Amsterdam’ın her tatlıcısında bulabilirsin. Sana küçük bir tüyo; oliebollen krem çikolatayla çok iyi gidiyor.

Aeblskiver, Danimarka

Danimarka Tatlısı Aeblskiver

Aebelskiver are traditional Danish pancakes, served here with strawberry jam and sprinkled with powdered sugar.

Şimdi hayallere dal… Sıcacık, pofuduk ve daire şeklinde pankekleri, sanki minimal bir kar yağıyormuş izlenimi veren pudra şekerini ve yanında tabağa yavaşça yayılan çilek reçelini düşün… Soğuk bir Kopenhag akşamında, bu pankeklerle önce miden sonra da tüm bedenin ısınıyor… İşte bu bir aeblskiver rüyası! Danimarka’da kendi özel kabında hazırlanan aeblskiver, Kopenhag yolculuğuna çıkarsan kaçırmaman gereken bir tatlı.

Medovik, Rusya

Rus Tatlısı Medovik

Layered honey cake with custard on a wooden background.

Ballı hamurla yapılmış sekiz katlı pasta çekici geldi mi? Rusların en ünlü tatlısı Medovik, aralarında tatlı krema olan sekiz tane ev yapımı büyük ballı bisküvilere deniyor. Bu tatlının ilk olarak bir saray aşçısı tarafından Çar I. Aleksandr’ın eşi güzeller güzeli Elizabeth Alexeievna için hazırlandığı düşünülüyor. Rus çariçesi Elizabeth ağzının tadını çok iyi biliyormuş!

Crème BrûléeFransa

Fransız Tatlısı Creme Brulee

Eating Homemade Creme Brulee with fresh raspberries and blueberries

İşte Fransa’yla özdeşleşmiş bir tatlı. Crème Brûlée, vanilyalı kreması ve kıtır kıtır şekerleriyle kahvenin yanında en iyi giden tatlılardan. Fransa’nın dört bir tarafında farklı kalite ve lezzetlerde bulabileceğin bu enfes tatlıyı denemeden Paris tatilinden dönme.

Paris’te en iyi crème brûlée’yi les Bouquinistes şefleri hazırlıyormuş, bizden söylemesi! Gitmeyi düşünüyorsan rezervasyonsuz konuk kabul etmiyorlar. Burada  tüm bir menü için ödeyeceğin ortalama fiyat 36 euro.

Almanya’nın Eşsiz Tatlıları

Alman Tatlısı Berliner

Jelly filled doughnuts with powdered sugar on a bed with white sheets in the morning light

Alman pastasıyla başlayalım. Berliner olarak bilinen içi krema dolu yumuşak kek, dünyaca ünlü olmuş geleneksel bir Alman tatlısı. Berliner’in komik olan tarafı onu Berlin’de kimsenin bilmemesi. Almanya dışında her yerde Berliner olarak bilinen pastaya Berlinliler krapfen diyor.

Karaorman Pastası, Berlin

Alman Tatlısı Karaorman

Black Forest, Chocolate cake on wooden table

Berlin’in ünlü tatlısı krapfen olabilir ama ondan çok daha lezzetli bir seçenek var: Kara Orman pastası (Black Forest gateau- schwarzwälder kirschtorte). Adını Almanya’daki Black Forest’tan (Kara Orman) alan bu vişneli, kakaolu ve kremalı pasta; meyve ve çikolatanın enfes uyumunu sevenler için mükemmel bir seçenek. 

Frankfurter KranzFrankfurt

Alman Tatlısı Frankfurter Kranz

Frankfurter Kranz with cherries on rustic wood.

Frankfurter Kranz (Frankfurt çelenk pastası), adını şeklinden almış bir tatlı. Bol krema, krokan ve bademle hazırlanan bu pastayı Frankfurt’un her pastanesinde bulabilirsin. En iyisini mi arıyorsun? Gitmen gereken yerler, Frankfurt’taki en iyi pastanelerden Backerei Morgenstern ve Confiserie Graff.

BienenstichMünih

Alman Tatlısı Bienenstich

Honey Almond German Cake

Pastaların ülkesi Almanya’da, her bölge kendi tarzını konuşturuyor. Münih’e yolculuğunda seni bal ile bademin şairane uyumuyla ortaya çıkmış bienenstich tatlısı bekliyor olacak. Okunuşunu çözmeyi sana bırakıyoruz.

Tiramisu, İtalya

İtalyan Tatlısı Tiramisu

dessert tiramisu in cup on kitchen table

Evet, tiramisu bu ülkede yenir. İtalya’dan çıkıp, dünyayı fethetmiş bir tatlı olan tiramisu’yu seviyorsanız kesinlikle bir de Roma’da tadına bakmalısınız. Kahve cenneti olan bir yerde, kahveyle yapılan bu tatlının lezzet sınırlarını ne kadar zorlayacağını tahmin etmek oldukça güç. Aynı zamanda “Maffioli” olarak da anılan geleneksel İtalyan tatlısı, ismini 1960’ların sonunda tiramisu’yu ülkeye tanıştıran gurme, yönetmen ve yazar Giuseppe Maffioli’ye borçlu.

Roma’da en iyi tiramisu nerede yenir? Bu soruyu sorduğunuz her Romalı size en iyi tiramisuyu kendi annesinin yaptığını söyleyecek (bizim kültürdeki sütlaç gibi). İkinci cevapları ise Pompi olacak.

 

 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

One Comment

Bir yanıt yazın