• Ana Sayfa
  • Blogger
  • Eğlence Dolu Bir Gezi Arayanlara Özel: Çocukla Londra Seyahati 
Çocukla Londra Seyahati

Eğlence Dolu Bir Gezi Arayanlara Özel: Çocukla Londra Seyahati 

Londra, çocuklara çok değer veren, çocukları önceliklendiren şehirlerden biri. Bu sebeple de uygun bilet fiyatlarıyla Londra’yı çocuklarınızla gezmek hem çok keyifli hem de çok rahat olacaktır. Pek çok ücretsiz etkinliğe, ziyaret edeceğiniz hemen her yerde çocuk dostu alanlara, çocukları cezbedecek müzelere sahip başkent Londra’yı ben de bu sene 9 yaşındaki oğlumla gezdim ve sizler için çocukla Londra seyahati yapabileceğiniz bir rehber hazırladım.

Londra Uçak Bileti Ara

Londra’da Gezilecek Müzeler

Londra’da müzelerin hemen hepsi ücretsiz. Kimisi yetişkinlerden ücret alsa da çocuklar için ücretsiz. Bir müze cenneti olan şehirde çocukların ilgisini çekecek, hayal dünyalarına ve merak duygularına hitap edecek pek çok seçenek var. Çocukları çok mutlu edecek olanları kısaca listeleyelim:

Natural History Museum

Çocukla Londra Seyahati Natural Histroy Museum

Kuşkusuz ilk sıra, olağanüstü bir binada yer alan Doğa Tarihi Müzesi’nin. İçindeki hazineleri kadar binanın kendisi de büyüleyici. Her gün açık olan müzede en ilgi çeken kısım özellikle dinozorlara ayrılan kısım. Artık şehrin simgesi haline gelen ve “Dippy” adını taktıkları dev diplodocustan T-rex kafasına yüzlerce fosil, maket ve yerleştirme, çocukları tarih öncesine ışınlayacak. 

Türlerine göre hayvanlar, Dünya’nın oluşumu, geçmişten bugüne doğa tarihi gibi pek çok konuda unutamayacakları bilgilerle ve bilimin gücüne hayranlıkla bu müzeden ayrılacaklarına emin olabilirsiniz. Müze dükkanına da mutlaka uğramanızı öneririm. Müzeye metro ile kolaylıkla ulaşılıyor.

Science Museum 

Bilimsel gelişmeleri tarihi bir sırayla ve astronomi, tıp, matematik gibi alanlara ayırarak sergileyen bu müze, hem yerleştirmesi hem sergilenen örnekleri ile çocukların ilgisini çekiyor. Teknik konulara, fiziğe ve astronomiye meraklı çocuklar interaktif ekranlardan merak ettikleri konulara dair bilgi alabiliyor. Farklı istasyonlarda fiziğin temel prensiplerini öğrenebiliyorlar. Dünyanın ilk jet motoru ya da Apollo 10 uzay kapsülü gibi bilim tarihinde önemli yer tutan ögeleri de görebiliyor. 

Müzede en üst katta deney alanı, VR deneyimi, G-force gibi biletli etkinlikler de mevcut. Bunlara katılmak isterseniz biletler hızla tükendiğinden ya online ya da müzeyi gezmeden önce almanızı öneririm. Bunun dışında ziyaretiniz öncesi Science Museum web sitesinden gideceğiniz gün hangi galerilerde hangi interaktif deneyimler var öğrenirseniz bunlara da katılabilirsiniz. Bilim Müzesi, Doğa Tarihi Müzesi ile yan yana ve yine hem ücretsiz hem de metro ile ulaşımı çok kolay.

National Gallery 

Çocukla Londra Seyahati Whistlejacket National Gallery

Sanat tarihinin en önemli, en paha biçilemez eserlerinden bazılarına ev sahipliği yapan bu müze özellikle resme ve ressamlara meraklı çocukları büyüleyecek. Van Gogh’un “Ay Çiçekleri”nden dünyanın en ünlü atı “Whistlejacket”a, Rönesans’ın en önemli isimlerinden modern sanatın yıldızlarına pek çok ressamın dünya çapında tanınan eserlerini yakından görebilmenin hazzı bambaşka. Ayrıca National Gallery web sayfasını takip ederseniz kimi günlerde çocuklara özel hazırlanmış turlar ve atölyeler bulmanız da mümkün. 

Müzenin geliştirdiği bir bilgisayar oyunu var: The Keeper of Paintings. 7-11 yaş arası çocuklar için hazırlanmış bu AR oyununa müzede gezerken gördüğünüz bazı ipuçlarındaki barkodu okutarak dahil olabiliyorsunuz. Böylece çocuklar bir yandan oyun oynarken bir yandan galerileri ve resimleri keşfediyor. Bu müze de ücretsiz.

London Transport Museum

Covent Garden Piazza’da yer alan bu müzede çocuklarınız Londra’daki ulaşım araçlarının tasarım ve tarihine dair her şeyi görebilecekleri gibi oldukça keyifli vakit de geçirebilecekler. Müzede küçük çocuklar minyatür ulaşım araçları ile oynayıp Londra’yı keşfedebiliyor, büyük çocuklar ise kendi araçlarını tasarlayabiliyor. Hatta metro kullanma deneyimi bile yaşayabiliyor. Müze yalnızca çocuklara ücretsiz, yetişkinlerin bilet alması gerekiyor. Detaylı bilgi almak için London Transport Museum web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Londra’da Gezilecek Parklar 

Çocukla Londra Seyahati Kew Gardens

Parklarla ve geniş yeşil alanlarla sarmalanmış Londra’da nerede kalıyor olursanız olun, günün her saatinde herhangi bir parkta keyifle ve kaygısız bir şekilde vakit geçirmeniz mümkün. Çoğu kocaman olan bu parkların her köşesinde çocukların görmekten ya da oynamaktan keyif duyacağı alanlar var.

Hyde Park 

Çocukla Londra Seyahati Hyde Park

Yanınıza yiyecek ve içecek bir şeyler alıp parkta piknik yapma keyfine tik attıktan sonra parkta keşfedilecek diğer şeylere bir bakalım! Çocuk edebiyatının en önemli karakterlerinden Peter Pan heykeli ile başlayabiliriz. Parkın “Kensington Gardens” adı verilen kısmında, Pan’ın ayak ucunda periler ve ilginç hayvanların da betimlendiği bronz bir heykel bu. 

Çocukla Londra Seyahati Kensington Park

Parkın bir başka ucunda ise mitoloji seven çocukları hayran bırakacak 6 metre uzunluğunda dev bir Aşil heykeli görülebilir. Bunun dışında Hyde Park; sincapları, ördekleri, kuğuları, tilkileri ve geyikleri de görebileceğiniz, göletlerinde pedallı bot kiralayabileceğiniz uçsuz bucaksız bir park. Parkın kuzeybatı köşesinde bulunan Diana Memorial Fountain ise fıskiyeli sığ havuzları ile çocukların su oyunlarına doyabileceği bir başka köşe.

Kensington Gardens 

Çocukla Londra Seyahati Kew Garden

Kensington Sarayı’nın özel bahçesi olan ve yine de halka açık bir park konumunda bulunan Kensington Gardens, Hyde Park’ın hemen batısında bulunuyor. Burada açılışı da epey ses getiren Diana Memorial anıtını ve anıtın muazzam bahçesini görebilirsiniz. Daha sonra bir kum parkı üzerinde yer alan dev korsan gemisi üzerinde çocuklarınızın gönlünce oynamasını izleyebilirsiniz. Yine muhteşem bir peyzaja sahip Italian Gardens da görülecek noktalardan biri.

Kew Gardens 

Şehir merkezine uzak da olsa en azından yarım gününüzü ailece bu çok özel botanik bahçesine ayırmanızı öneriyorum. Çünkü başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz şeylerle karşılaşacaksınız. Dev nilüferlerden eşsiz kaktüslere tüm dünyadan en ilginç bitkileri görebileceğiniz büyük seraların yanı sıra parkın uçsuz bucaksız çimlerinde ansızın karşınıza çıkacak troller ya da bir arı kovanının içindeki yaşamı bizzat deneyimleyip bu canlıların önemini şaşkınlıkla yaşayacağınız devasa bir arı kovanı bulabilirsiniz. 

Çocukla Londra Seyahati Kew Gardens Nilüferler

Buranın bir bitkinin büyümek için ihtiyacı olan 4 temel elementten yola çıkarak kurgulanmış, inanılmaz eğlenceli, interaktif ve benzersiz bir oyun parkı olduğunu da söylemeliyim! Üstelik dünyanın en büyük ikinci çiçeği olan Titan Arum’u da burada görebilirsiniz. Ziyaretiniz öncesi mutlaka Kew Gardens web sayfasından kaydolmayı, oyun parkı için de size uygun seans için rezervasyon yaptırmayı unutmayın.

St. James’ Park

Buckingham Sarayı’na doğru giderken yolunuzu bu parktan geçirip pelikanları görebilir, tatlı bir bisiklet turu yapabilir, oyun parkında vakit geçirebilir ve meşhur mavi köprüsünün üzerinden geçerek ikonik Londra manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

Londra’da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler 

Londra’da olmak, parkları ve müzeleri dolaşmak çocuğunuzla harika anılar toplamak için güzel bir yol. Biraz da sokaklarda dolaşıp şehrin tadını çıkarmak için mutlaka görmeniz gereken yerlerden bahsedelim:  

Thames Nehri Turu 

Londra’da görülecek öyle çok tarihi ve simgesel yapı var ki! Bunların büyük çoğunluğunu tek seferde görmenin en kolay yolu, hop on/hop off otobüslerle tura katılmak. Benim önerim ise bu turu nehirden yaparak Greenwich’e uzanmak olacak. Westminister’dan kalkıp Thames Nehri boyunca rehber anlatımı eşliğinde ilerleyen bu turistik botlardan Parlamento Binası, Big Ben, Tower Bridge gibi Londra’nın en önemli binalarını görebilir ve varışta da Greenwich’te inerek başlangıç meridyeninin geçtiği yere ayak basabilirsiniz. 

Çocuklarla yapılacak şahane bir sohbet konusu! Yine aynı yerde kraliyet rasathanesi Royal Observatory’i gezerek ilk teleskopun hikayesinden zaman ölçümüne, astronominin zaman içindeki gelişimine pek çok hikayeye tanıklık edebilirsiniz. Bu turun Tower Bridge destinasyonlu olanı da var, City Cruises web sayfasından detayları inceleyebilirsiniz.

Çocukla Londra Seyahati Thames Nehri

Buckingham Palace 

Sarayın ihtişamlı görüntüsü kadar ilginç kostümlere sahip kraliyet muhafızı askerlerinin nöbet değişim töreni de çocukların ilgisini çekecektir. Nöbet değişim seremonisi ilkbahar-yaz aylarında her gün, sonbahar-kış aylarında ise gün aşırı olarak 11.30’da gerçekleşiyor.

Çocukla Londra Seyahati Buckingham Palace

Trafalgar Meydanı

51 metre yüksekliğindeki Amiral Nelson heykeli ve ayak ucunda yer alan 4 dev bronz aslan heykelinin ve bir de kocaman fıskiyeli bir havuzun yer aldığı yer Trafalgar Meydanı! Hem bu heybetli aslanlar hem de hemen arkasında National Gallery ile çocukların keyifle ziyaret edeceği noktalardan biri.

Covent Garden 

Covent Garden; çeşitli cafe ve restoranlar, leziz dondurmacılar, tasarım çiçekçiler, mini butikler, müzisyen ve sokak sanatçıları ile dolu. Civarı da ünlü müzikallerin sahne aldığı tiyatrolarla çevrelenmiş bir yer. Çok renkli, çok hareketli ve çok kalabalık; ama bir o kadar da eğlenceli. Burada İngilizlerin meşhur “fish&chips”inden yiyebilir, üzerine güzel bir dondurma söyleyip sokak sanatçılarının gösterilerini izleyebilir ve akşamı çocukların da çok seveceği bir müzikalle taçlandırabilirsiniz.

Londra’da Çocuklar İçin Oyuncak ve Eğlence

Londra çocuklar için harikalar diyarına dönüşebilecek bir yer. Tabii Harry Potter’ın bu konuda hakkı büyük. Hazır Londra’ya gelmişken çocuğunuzla eğlenceli aktiviteler planlıyorsanız bu listeye bir göz atmanızı öneririm. 

Müzikaller

Londra’ya gelip de bir müzikal izlemeden dönmezlik etmeyin, çünkü inanın gördüğünüz hiçbir şeye benzemiyor. Biletlerinizi önceden ve online olarak almanızı öneririm, çünkü hem zamandan hem sıradan kazanıyorsunuz.

Pek çok önemli eserin hemen her gün sahnelendiği Londra tiyatrolarında çocuklara uygun müzikaller de çok. Bunların içinden çoğu çocuğun hikayesine aşina olduğu, kostüm ve sahne teknikleri açısından da muazzam olan The Lion King müzikalini öneririm. Tabii Harry Potter, Matilda, Nanny McPhee gibi seçenekler de var.

Hamley’s 

Mağazalarıyla ünlü Regent Street’te yer alan 7 katlı dev oyuncak mağazası Hamley’s’e sadece oyuncak mağazası demek haksızlık olur. Her katında binbir çeşit oyuncakla karşılaşabileceğiniz bu mağazada havada uçuşan boomeranglar, ansızın karşınıza çıkan sihirbazlık gösterileri, şapkanızı kapan drone’lar var!

Mağazada satılan pek çok oyuncağın uygulamalı olarak gösterildiği ve çocukların da deneyebildiği bu mağazadan hatıra bir Ayı Paddington ya da çift katlı kırmızı otobüs alabilirsiniz.

Harry Potter Turu 

Çocukla Londra Seyahati Harry Potter Turu

Potterheadleri zevkten dört köşe yapacak aktivitelerden biri, Warner Bros stüdyolarında Harry Potter’ın dünyasına dahil olmak! Londra’daki belki de en pahalı aktivitelerden biri olsa da filmin çekildiği setlere konuk olup Diagon Alley’i ziyaret edebileceğiniz, tüm o kostümleri görebileceğiniz bambaşka bir deneyim.

Bu öneri ile beraber yazımın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Hem Çocuklara Hem Büyüklere Bir Güzellik: Dünyanın En İyi Eğlence Parkları başlıklı yazı seni bekliyor.  

ODTÜ İstatistik bölümünden lisans ve yüksek lisans, ODTÜ Ekonomi bölümünden doktora derecesini aldıktan sonra öğretim görevlisi olarak başladığı akademik kariyeri yanında Türkiye’de moda sektörü ve endüstrisi hakkında dijital bir içerik yaratma amacı ile 2009 yılında Styleboom ismi ile Türkiye’nin ilk moda blogunu kurdu. Platformlarında moda markaları, moda ekonomisi, sürdürülebilir moda üzerine içerikler hazırladı. Zaman içerisinde moda yanında yaşam stili, kültür/sanat ve seyahat eksenli dijital içeriklere de hem blogunda hem diğer mecralarında yer vermeye başladı. Sanat tarihi, kent hafızası, seyahat, sürdürülebilir moda ve edebiyat Burcu Akgün Ünaldı’nın başlıca ilgi alanları arasında.

Bir yanıt yazın