Ege'nin Keşfedilmesi Gereken Antik Kentler

Ege’nin Keşfedilmesi Gereken Antik Kentleri

Geçmişle bazen bir fotoğraf karesinde, bazen bir anlatıcının cümleleri aracılığıyla buluşmak mümkün. Fakat hiçbiri geçmişe dokunmak kadar etkili değil, bunu bizim kadar sen de biliyorsun. Yıllara meydan okuyan eserlerle bir araya gelince sanki kendini geçmişte yaşıyor gibi hissediyor ve aniden bambaşka bir atmosferin içinde yer alıyorsun. İşte, bu hissi uyandıran en önemli oluşumlardan biri de antik kentler. Hazır yaz da kapıdayken ve sen Pegasus’tan ucuz uçak biletini alıp Ege’ye doğru gitme planları yaparken bölgenin antik kentlerini keşfetmeye ne dersin? Çünkü Ege’de gezilecek yerler listesinde antik kentler de yer alıyor; unutma!

Efes

UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Efes Antik Kenti, birçok büyüleyici esere ev sahipliği yapıyor. Celsus Kütüphanesi, Artemis Tapınağı, İsa Bey Camii gibi pek çok önemli yapıyı keşfetme imkanı bulabileceğin antik kentte Hristiyanlık için çok önemli olan Meryem Ana Evi de bulunuyor. Bu evde Meryem Ana’nın son günlerinin geçtiğine inanılıyor.

Metropolis

En önemli antik kentlerimizden biri Metropolis. İzmir’in Torbalı ilçesine oldukça yakın olan Metropolis’in geçmişi yaklaşık 50 yüzyıl öncesine dayanıyor. Yapılan araştırmalarda Erken Tunç Çağı’na ait pek çok eşyanın bulunduğu Metropolis’te Hititler’den Romalılar’a önemli medeniyetlerin izlerini görebilirsin.

Ege Antik Kentler Metropolis

Priene

Geçmişi başarılı bir şekilde korumayı başaran Priene, Aydın yakınlarındaysan mutlaka uğraman gereken antik kentlerden biri. Eski şehir planlamasının en güzel örneklerinden biri olan Priene’de grid sisteminin kullanılmış olması ve sokakların birbirine paralel bulunması oldukça dikkat çekici. Antik Yunan kenti sevdalıları uygun fiyatlı uçak biletleriyle Priene’ye bekleniyor!

Hierapolis

Helenistik kent olarak kurulan fakat yaşanan depremler nedeniyle zamanla Roma kenti özelliklerini barındırmaya başlayan Hierapolis, Denizli’de bulunuyor. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Hierapolis’te bulunan yer altı suları, antik kente olan tutkuyu körükleyen nedenlerden biri.

Ege Antik Kentler Hierapolis

Herakleia

Bafa Gölü’nün sunduğu manzara eşliğinde, etkileyiciliği maksimum seviyede olan bir antik kent Herakleia. Beşparmak Dağları’nın eteklerine kurulan bu antik kentte bulunan kayalar üzerine çizilmiş resimler de dikkat çeken detaylardan.

Ege Antik Kentler Herakleia

Pergamon

Bergama Kralığı olarak da bilinen Pegamon Krallığı’nın başkenti olan bu antik kent UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor. Günümüzde de arkeolojik çalışmaların devam ettiği kente gidip mükemmel bir manzara eşliğinde geçmiş havası almak sana da çok iyi gelecek!

 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...