• Ana Sayfa
  • Festival
  • Eğlenmenin Tam Mevsimi: Türkiye Kış Festivalleri Rehberi (2024)
Türkiye'deki kış festivalleri rehberi

Eğlenmenin Tam Mevsimi: Türkiye Kış Festivalleri Rehberi (2024)

Chionophile, kar yağışlı ve soğuk havaları seven, soğuk kış koşullarında gelişebilen herhangi bir organizmayı ifade etmek için kullanılan bir sıfat. Yunanca “kar” anlamına gelen “chion” ve “sevgili” anlamına gelen “phile” kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Peki, sen de kendini chionophile olarak tanımlayanlardan mısın? Öğrenmek için hemen küçük bir test yapalım. Kar haberi almak, kar yağdığını görmek ya da soğuk havalarda yürümek hoşuna gidiyorsa evet, sen bir “chionophile”sin. 

Türkiye her mevsimi yaşayan bir ülke olduğu için kış mevsiminin tüm coşkusunu yaşatabilen bölgelere sahip. Kayak turizmi denince akıllara gelen Uludağ, Palandöken, Sarıkamış ise bu duraklardan birkaçı. “Chionophile gezginlere nasıl bir seyahat rotası hazırlasak?” dedik ve kış mevsimini doyasıya yaşayabileceğin kış festivalleri ilgini çeker diye düşündük. Eğlenmek için soğuk havalara aldırış etmemeni sağlayacak kıyafetlerini hazırla, ucuz uçak biletini nerede bulacağını zaten biliyorsun. Haydi, “Türkiye’deki kış festivalleri nerede ve ne zaman?” bir göz atalım.

Bitexen Winterfest, Uludağ, Bursa

Winterfest, Uludağ, Bursa

Uludağ, yıllardır kış festivallerinin başkenti konumunda. Daha önce burada bir kış festivaline katılmadıysan şimdi tam zamanı. 5 sene üst üste “En İyi Gençlik Festivali” seçilen festivalin katılımcılarını genel olarak üniversite öğrencileri oluşturuyor ancak herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor. “Gençler ve genç hissetmek isteyenlerin kış festivali” desek haksız sayılmayız. 

Sabahtan akşama kadar kayak, akşamdan sabaha kadar da DJ performansları ve konserlerle dolu Winterfest, şubat ayında 3 farklı tarihte gerçekleşiyor (4-8 Şubat 2024, 8-11 Şubat 2024 ve 11-15 Şubat 2024). 17.00 – 20.00 saatlerinde After-Ski Party, 00.00 – 03.00 saatlerinde ise DJ performansları ve konserler olacak. Akşamdan sabaha kadar eğlence konusunu ciddiye alan bir festival diyebiliriz. 5 Şubat’ta Simge Sağın, 7 Şubat’ta Madrigal, 10 Şubat’ta Köfn, 12 Şubat’ta Sefo, 13 Şubat’ta Motive, 14 Şubat’ta ise Mert Demir gibi popüler sanatçıların sahne alacağı festivalle ilgili detayları öğrenmek için Bitexen Winterfest 2024 sayfasına göz atabilirsin. 

İstanbul Uçak Bileti Ara

Frozen Festival, Palandöken, Erzurum

Frozen Festival, Palandoken

Dünyanın en uzun gece kayağı pist uzunluğuna sahip Palandöken Kayak Merkezi’nde Frozen Festival’in bu yıl beşincisi gerçekleşecek. Kış sporlarını seviyorsan 22-23-24-25 Şubat 2024 tarihlerinde yapılacak olan festivalde her seviye için kayak ve snowboard yarışlarına katılabilirsin. Festivale özel 4 günlük sınırsız ski pass’leri ile festival boyunca her gün kayak yapmanın keyfini çıkarabilir, ayrıca 20.00’ye kadar gece kayağı yapabilirsin. 

Festival boyunca her gün 14:00 – 18:00 saatleri arasında dünyaca ünlü sanatçıların DJ performanslarına katılabilir, festivalin 2. gününde ise 3200 mt yükseklikte bulunan Ejder Tepesi’nde dans edebilir ve müzik dinleyebilirsin. Festival alanında buzdan inşa edilen bir DJ kabini göreceksin, şaşırma. Eğlenceyi ve ekstrem sporları deneyimleyebileceğin Frozen Festival’i kaçırma deriz.

Erzurum Uçak Bileti Ara

Petran Kayak Şenliği, Petran Yaylası, Rize

Petran Kayak Şenliği, Rize

Karadeniz’in güzel şehri Rize, kış mevsimini doyasıya yaşamak için yöresel bir festival gerçekleştiriyor. Rize’nin İkizdere ilçesi Meşe Köyü’nde 25 Şubat 2024 tarihinde gerçekleşecek olan Petran Kayak Şenliği’ne her sene yerli-yabancı yaşlı-genç katılımcılar dahil oluyor. Bembeyaz karlar arasında snowboard’a benzeyen “petranboard” ya da “lazboard” ismi verilen tahtalarla kayak yapılıyor. 

Yıllar önce dik yokuşlarda ulaşım aracı olarak kullanılan tahtalar 2008 yılından bu yana festival coşkusunu yaşatıyor. Rize’yi karlar altında eğlenceli bir festivale denk getirerek ziyaret etmek istersen bu deneyimi kaçırmamanı öneririz.

Rize Uçak Bileti Ara

Çambaşı Kar Festivali, Çambaşı Yaylası, Ordu 

Çambaşı Kar Festivali, Ordu

Karadeniz’in başka güzel durağı olan Ordu, her mevsim ziyaretçilerine keyifli vakit geçirecekleri seçenekler sunuyor. Etkileyici bir doğal güzelliğe sahip olan Ordu’nun Çambaşı Yaylası kış aylarında -özellikle sömestir döneminde- hayli popüler hale gelmeye başladı. Çambaşı Kar Festivali de kar heykel çalıştayı, yöresel oyunlar, off-road, kızak, kayak, snowboard yarışları, tulum ve kemençe dinletisiyle ziyaretçilerine farklı bir eğlence deneyimi yaratacak. 

22-23 Ocak 2024 tarihlerinde gerçekleşecek olan Çambaşı Kar Festivali, Ordu’nun yöresel kültürünü merak eden ve kayak yapmak isteyenler için biçilmiş kaftan. Ordu’yu daha önce ziyaret etmediysen diğer duraklardaki DJ performansları da çok ilgini çekmiyorsa rotanı Karadeniz’e doğru çevirebilirsin. 

Ordu-Giresun Uçak Bileti Ara

Bu önerimizle yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istersen Bazen Soğuklardan Sıkılırsın: Kışın Türkiye’nin En Sıcak İlleri yazımıza göz atabilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın