Rizenin yaylaları

Bulut Denizinden Yeşil Cennete | Rize’nin Yaylaları

Ülkemizin her bölgesinde bambaşka doğal güzellikler var. Karadeniz Bölgesi de kendine has doğasıyla hiçbir yerde bulamayacağımız muhteşem bir atmosfer vadediyor. Doğasever gezginler tarafından da sıkça tercih ediliyor.

Her mevsim güzel, her mevsim doğal… Yemyeşil tepeler, uzansan dokunacak gibi olduğun bulutlar çok da uzak sayılmazlar. Düşüncesinin bile içimizi huzur doldurduğu Rize Yaylalarına gitmek için ise geç değil. Üstelik bu yaylalarda kamp yapmak da mümkün. Muhteşem doğasında trekking ve hiking gibi doğa aktivitelerinin yanı sıra rafting ve yamaç paraşütü gibi macera dolu aktiviteler de yapabilirsin.

Haydi o zaman, bu yazımızda seni bulut denizi Rize’nin yaylalarına götürüyoruz! Ancak öncesinde seyahatin için bilmen gereken şeylerden bahsedeceğiz.

Rize Yaylalarına Gitmeden Önce Bilmen Gereken Şeyler

  • Rize, ülkenin en çok yağış alan ili olduğu için hangi mevsimde olursan ol, şemsiye yağmurluk ve su geçirmeyen bir ayakkabıyı yanından eksik etme.
  • Yaylalar genel olarak serin yerler, yanına mutlaka seni ısıtacak kıyafetler al.
  • Yeri gelecek yokuş çıkacaksın. Bu nedenle ayakkabının seni rahat ettirmesi ve koşullara uygun olması önemli. Yürüyüşlerde yanına yardım ekipmanı olarak bir baton da alabilirsin.
  • Yaylalarda, otel ve pansiyon gibi konaklama seçeneklerin olacak; ancak hepsinde olmayabilir.
  • Fotoğraf makineni ya da telefonunu şarjsız bırakma ve yanından asla ayırma, çünkü muhteşem güzellikleri kalıcı hale getirmek isteyeceksin.
  • Kamp yapmak istiyorsan çadırının da su geçirmez özellikte olmasına dikkat et.

Yanında götürmek isteyebileceğin uyku tulumu, uyku ekipmanları ve yemek ya da kamp malzemeleri hakkında bilgi almak için de bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edebilir, uçak biletine göre limitleri öğrenebilirsin. 

Rize Havalimanı’nın 2021 yılı sonunda açılması planlanıyor. O zamana da kadar bu güzel bölgeye, Trabzon’a uçup sonrasında aktarma yaparak ulaşabilirsin.

Trabzon Uçak Bileti Ara

Şimdi, geçelim Rize’deki yaylalara:

Anzer Yaylası: Balıyla Ünlü Bulut Merkezi 

Aşağı Anzer (Çiçekliköy) ve Yukarı Anzer (Ballıköy) olarak ikiye ayrılan Anzer Yaylası, İkizdere ilçesine 35 km mesafede bulunuyor. Anzer, balıyla meşhur olduğu için mutlaka ismini duymuşsundur. 2105 metre yüksekliğindeki yayladaki çiçeklere konan arılar tarafından yapılan bu balı mutlaka denemelisin. 

Kırklar Dağı’na yaslanan Anzer Yaylası’nda konaklama ve yeme-içme seçenekleri mevcut. Ayrıca adrenalin sevenler için zirve tırmanışı, yamaç paraşütü gibi etkinlikler de yapılıyor.

Ovit Yaylası: El Değmemiş Güzellik

2640 metre rakımda bulunan Ovit Yaylası, İkizdere’ye 36 km mesafe uzaklıkta yer alıyor. Çok az nüfusa sahip olan yayla, el değmemiş bir güzellik sunuyor. Mevsime göre doğanın yeşiline ve sarısına ev sahipliği yapıyor. Bölgeye gidersen doğa yürüyüşü yapabilir, termal havuzlarda şifa bulabilirsin.

Ayder Yaylası: Yemyeşil Bir Cennet

rizenin-yaylalari-ayder-yaylasi

Ayder Yaylası, Rize’nin en popüler yaylalarından biri. Ulaşım açısından en kolay, rakımı en az olan yayla diyebiliriz. Kaçkar’a tırmanmak isteyenler genelde burayı başlangıç noktası kabul ediyor. 

Tam bir turizm merkezi olduğu için Ayder Yaylası’nda yeme-içme ve konaklama konusunda hiç zorluk çekmeyeceğine eminiz. Bölgede konaklamak için termal otellerde var; dilersen buraları da tercih edebilirsin.

Aşağı ve Yukarı Kavron (Kavrun) Yaylaları: Kaçkar’ın İzinde

Çamlıhemşin’e bağlı Kavron Yaylaları, Rize şehir merkezine 29 km uzaklıkta yer alıyor. Ayder Yaylası’na oldukça yakın. Ayder kadar popüler olmasa da Kaçkar’a tırmanmak isteyenlerin uğrak noktası.  Aşağı Kavron’da biraz mola verip Yukarı Kavron’a tırmanmaya devam edersen yaklaşık 40 dakika sonra muhteşem bir manzara eşliğinde çayını içebilirsin. Burada yemek yiyebileceğin ve konaklayabileceğin yerler de mevcut.

Amlakit Yaylası: Doğanın Kucağında

rize-yaylalari-amlakit-yaylasi

Amlakit Yaylası, Çamlıhemşin’e bağlı ve 2400 rakımda yer alıyor. Telefonun bile yeni yeni çekmeye başladığı el değmemiş bir bölge. 

Konaklayabileceğin birkaç pansiyon bulunuyor, ancak Amlakit Yaylası’nda kamp yapmak da bir seçenek. Konakladığın yerde bölgeye özel lezzetlerin tadına mutlaka bakmanı öneririz.

Palovit Yaylası: Oksijen Deposu

Kaçkar Dağlarının kuzeybatı yamacına yaslanmış Palovit Yaylası, Çamlıhemşin’in 80 km uzağında yer alıyor. Yaylada derin nefesler alıp tertemiz havayı depolamak isteyeceksin. Geleneksel taş evlerinin bir bitki örtüsü gibi sardığı yaylayı ziyaret ettikten sonra Palovit Şelalesi’ni de görmeni öneririz. Palovit Yaylası’nda konaklamak için de bungalovlarda kendine yer ayırtabilirsin.

Gito Yaylası: Muhteşem Bir Doğa Manzarası

Çamlıhemşin Çat Vadisi’nde bulunan Gito Yaylası, ilçe merkezinin 30 km uzağında yer alıyor. Eğimli arazi üzerinde sıra sıra dizilmiş evlerle birlikte muhteşem bir doğa manzarası sunan Gito Yaylası’nda ahşap bungalovlarda konaklayabilir, bu doğa harikasının keyfini çıkarabilirsin.

Pokut Yaylası: Zorlu Yolların Sonunda Muhteşem Manzara

Çamlıhemşin’e 15 km uzaklıkta bulunan Pokut Yaylası, Fırtına ve Hala derelerinin oluşturduğu vadiler arasında kalıyor. Gitmesi çok meşakkatli, yolları zorlu; ancak sonucu huzurlu bir yolculukla Pokut’a ulaşabilirsin. 

Pokut da diğer yaylaların çoğunda olduğu gibi bulut bulut bir manzara sunuyor. Konaklayabileceğin ve Rize’ye has lezzetler tadabileceğin pek çok mekanı da burada bulabilirsin.

Badara Yaylası: Saklı Kalmış Güzellik

Çamlıhemşin’e 42 km mesafede ve 1850 metre rakımda bulunan Badara Yaylası, küçük gölü ve bulutlu atmosferiyle masalsı bir yer. Yaklaşık 15 hanenin bulunduğu yayla adeta saklı kalmış bir güzellik. Konaklama seçeneklerinin bulunduğu bölgede huzurlu vakit geçirmek için kamp da yapabilirsin. Ancak bu bölgeye sadece özel araçla ulaşmak mümkün.

Huser Yaylası: Bulutların Üzerinde

Çamlıhemşin’in meşhur yaylalarından Huser Yaylası, 2400 rakımda ve Ayder yakınlarında yer alıyor. Kaçkar Dağlarının eşsiz manzarasına tanıklık etmek için bulut denizinden oluşan muhteşem bir atmosfer sunuyor. 

Rize’de bulutlara en yakın olacağın yayla kesinlikle burası. Gelirsen salıncakla bulutlara doğru uçabilir, seni bulutların üzerinde hissettirecek sandala binip fotoğraf çekilebilir ve sosyal medya hesaplarında paylaşabilirsin. Instagram’ına gelen beğenilerin bu paylaşımla zirveye çıkacağına eminiz.

Bu önerimizle yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan “Türkiye’deki Wi-Fi’siz Güzergahlar: Sosyal Medya Detoksu” yazımıza geçebilirsin.

 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın