Beyrut Hem Sempatik Hem Ciddi

Hem Çok Sempatik Hem Çok Ciddi; Beyrut!

5000 bin yıllık tarihi içinde barındıran Beyrut, dünyanın en eski şehirlerinden biri. Bizim kebabımız gibi onların da Falafel, humus, kuzu ve çam fıstığı ile yapılan yerli yemekleri kibbeh var ki Beyrutluların kutsalı diyebiliriz. Fakat Beyrut’un karakterini ve kültünü oluşturan şey sadece tarih ve kibbeh değil. Beyrut, ihtişamlı tarihini sempatik hayat tarzı ile barıştırmış, kültürlü, şakacı, renkli bir şehir. Beyrut ile arkadaş olursan onunla kahkahalar atmaz, kendini çılgınlar gibi hissetmezsin ama bu kentin arkadaşlığı seni şaşırtır, çok şey öğretir, derdini anlatır, enerji verir ve suratında minik bir tebessüm belirtir. Bir kent ile arkadaş olmanın nasıl bir şey olduğunu, Beyrut ucuz uçak biletini aldığın ilk dakikalarda hissedeceksin.

Tarihin Ciddi Kanıtları

Dünya üzerinde bulunan en eski şehirlerden biri Beyrut klavyemizi, “Bu topraklar ne savaşlar, ne medeniyetler, ne kültürler gördü!” edebiyatına zorluyor. Bu gibi durumları hiç yaşamadan direkt olarak Beyrut’un ciddi yanından bahsedeceğiz. Beyrut ciddidir çünkü yaşlıdır. Bunun için tarihi çok derinlerde saklı olan eserlere yer verir. Bunu sana en açık şekilde Beyrut Ulusal Müzesi kanıtlar. Lübnan’da yaşanan iç savaşlar dolayısıyla fazlasıyla tahrip olan bu müze, neyse ki şimdilik güvende. Mozaikler, seramik ve sikkeler Lübnan’ın zengin tarihine tanıklık ederken, Roma imparatorluğu dönemine ait oymalar ve bronz Fenike heykelleri sana geçmişi uzun uzun anlatacaktır. Geçmişi yansıtacak eserlere müze dışında da rastlayabilirsin. Sultan Ahmet Camii’ne çok benzetilen Al Omari Camii, Roma Hamamı, St George Ortodoks Katedrali, Robert Mouawad Müzesi seni büyüleyebilir.

Beyrut Tarihi Kanıtlar

Byblos’da Biraz Tarih Çokça Huzur

2016 yılı için Arap Turizm Başkenti seçilen, (Jbeil olarak da bilinen) Byblos UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. İlk Fenike kenti olarak statülendirilse de Byblos’un bundan daha eski bir geçmişi var. 7000 yıldır Mısırlılar, Asurlular, Persler, Yunanlılar, Romalılar, Haçlılar, Memlükler ve Osmanlılara ev sahipliği yapmış. İşte bu yüzden bu sokaklarda tarihin derin izleri ve yaşanmışlıkların yıpranmışlığı görülür. Fenikeli tüccarların ticaret yaptığı limanlarda güneşin batışını izlemek, Haçlı Kalesi ve otantik pazarları ziyaret etmek, çiçeklerle dolu Arnavut kaldırımlı sokaklarda yürüyüşler yapmak ise Beyrut’ta tebessüme imkân sağlayan şeylerden. Bir başka yürüyüş sefası, Beyrut’un Musevi mahalleleri…

Beyrut Byblos

Corniche Kıyısında Gezinti

Falezlere vuran dalgalar, balıkçılar, kahveciler, bisikletçiler… Eğer Beyrut ve insanları hakkında fikir sahibi olmak istersen ucuz uçak biletini alıp boylu boyunca uzanan Corniche’e uğramalısın.
Güvercin kayalıklarında kahvelerini yudumlayan insanlar, balıklarını bekleyen balıkçılar, sokak gösterileri ile dolu dolu bir sahil burası. Yürümenin iyi bir fikir olmadığını düşünüyorsan, bisiklet kiralayıp, Corniche havasını pedal çevirerek içine çekebilirsin.

Beyrut Corniche Kıyısı

Oturaklı Bir Eğlence

Beyrut’un havasına uygun, çok çılgın olmayan fakat oturaklı bir eğlence anlayışı da sunan gece hayatı vardır. Bu sana, Beyrut gece hayatından yoksun izlenimi vermesin. Düşük ışık ve kırmızı örtülerle kaplı Beyrut’un caz ve rock müzik alanı Music Holl, Hole in the Wall kaliteli müziğin adresidir. Sabaha kadar eğlenmek isteyenlerin arzusuna cevap verecek Beyrut gece kulüpleri arasında; C-Lounge, Ferdinand, Cassino, B 018 bulunuyor.

Beyrut Gece Hayatı

Pazarlarında Gezinti

Beyrut’ta alışveriş tecrübesi, çılgın alışveriş atmosferinden çok sana keşfetmenin hazzını verecektir. Çünkü Berut’ta bulunan bit pazarları ve çarşılar seni egzotik bir hava ile karşılayacaktır. Souk Al Ahad Pazarı buna en iyi örnek. Evcil hayvanlardan korsan DVD’lere kadar her şeyi satan bu pazar, Beyrut’un köklü ticaret hayatının yansıması. Her ayın ilk cumartesi günü açılan kitap pazarı ise seni daha yumuşak bir hava ile karşılayacaktır.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...