İzmir'in Keşfedilmeyi Bekleyen Köyleri

İzmir’in Keşfedilmeyi Bekleyen En Güzel Köyleri

Yurt içi tatil planlarının başında; Çeşme, Alaçatı, Seferihisar, Dikili ve Çandarlı gibi eşsiz güzellikleriyle İzmir geliyor. Birçokları gibi sen de daha önceleri yazın kavurucu sıcağından kurtulabilmek ve bir nebze olsa serinlemek için bu bölgelere gitmişsindir ya da en azından gitmeyi kafandan geçirmişsindir. Elbette yaz, sıcak, deniz ve tatil seni cezbediyor.

Peki daha önce gitmediğimiz yerlere gitme dürtümüz ne olacak? Bazen gittiğin yerleri saklamak, kimselere söylememek istiyorsun. İzmir’in dağları ve uzak köşelerinde böyle onlarca köy var. Ucuz uçak biletini aldıysan İzmir rotanı çizmene yardımcı olalım.

Şirin Bir Balıkçı Köyü: Balıklıova

Balıklıova İzmir

Eminiz, köyün ismini duyduğun an kafanda bir şeyler canlanmıştır. Urla’ya bağlı huzurlu, sakin ve şirin Balıklıova köyü; Karaburun yolu üzerinde bulunuyor. Köyün adına yaraşır şekilde her yanda salaş balık lokantaları var. Denize nazır olan lokantalar filmlerden fırlamış gibi balıkçı amcalarla dolu. Yemeğini yedikten sonra ise, sahilinde küçük bir yürüyüş yapabilirsin. Pek çok kişinin ismini dahi bilmediği bu köy, önce nefis balıkları ardından da doğa harikası güzellikleri ile seni bir mıknatıs misali kendisine çekecek.

Issız Yolların Sonu Özbek Köyü’ne Çıkar

Özbek İzmir

Canın sıkıldı, çalışmaktan çok bunaldın ve artık biraz olsun huzur istiyorsan; sana çok güzel bir önerimiz var. Yıllar önce bölgeye yerleşen Özbek muhacirlerden ismini alan Urla’nın şirin bir köyüne yolculuğa başlamalısın. Özbek Köyü’nü, Urla’nın çıkışında küçük bir tabela sayesinde yerini bulabileceğin, gerçekten gizli saklı kalmış bir köy. Köye giderken ıssız yollardan geçiyorsun ve bu yollardan geçerken deli gibi nereye ulaşacağını merak ediyorsun. Meraklanma, bu yollar seni çok ama çok güzel bir yere çıkarıyor. Zaten köye adımını attığın ilk andan itibaren, büyülü bir yere geldiğini hissetmemen neredeyse imkânsız. Zeytinyağı kokusu köyün her yerini sarıyor. Köy; taş evler, dar sokaklar ve sahiliyle dijital bir dünyaya girmiş gibi hissettiriyor.

Nam-ı Diğer Hayalet Köy: Lübbey

Hayalet Köy İzmir

Geçmişte göçebe Türklere, Yörük deniliyordu ve zamanla yerleşik hayata geçmeye başladılar. Yörük, anlam olarak yürümekten gelmektedir. Çoğunluğu insanlardan uzak dağ köyleri ve bozkırlara yerleşmeyi tercih etti. Ödemiş’te gerçek ismi Lübbey olan ama yöre sakinleri tarafından hayalet köy olarak adlandırılan bir Yörük köyü bulunuyor. Yıllara meydan okuyan taş evlerine rağmen sakinleri köyü terk etmiş. Şu an resmi olarak sadece 3 kişinin yaşadığı köy, hafta sonları Ödemiş ve İzmir’den gelen ziyaretçilerle dolup taşıyor. Köydeki evler birbiriyle aynı hizada olmadıkları için hepsi ayrı bir manzaraya sahip. Köydeki camii ahşap malzemeyle inşa edilmiş ve minaresiyle kubbe olmadığı için ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Fotoğrafçıların uğrak mekanı olan köye, Ödemiş’ten kalkan minibüslerle ulaşabiliyorsunuz.

Ildırı, Ildır, Erythrai

İldir Erythrai İzmir

Çeşme’nin kuzeydoğusuna doğru yaklaşık 20 kilometre gittiğiniz zaman dizilerden, filmlerden hatırlayacağınız küçük ve şirin Ildır köyü sizi karşılıyor. Yerlilerinin Ildırı adını verdiği köy için Çeşme’nin en huzurlu köşesi diyebiliriz. Sakız Adası’nın tam karşısına konumlanan köy de daha önce birçok film ve Ege ile ilgili dizi çekildiği için her köşesi sana tanıdık gelecek. Köyün manzarasını anlatmak için kelimeler yetersiz kalıyor.

Gün batımının herhalde en güzel görülebileceği ufuk çizgisiyle koy içerisindeki küçük balıkçı tekneleri birleşince manzara tuvale çizilmiş bir resme benziyor. Köyün hemen dışında antik kent Erythrai, seni karşılayacak. Milattan önce üç bin yıllarında inşa edildiği düşünülen kentten geriye kalıntılar ve yıkık bir mabet kalmış. Ildır’ın altını üstüne getirip dönüş yoluna koyulmadan önce lokma yemeyi ihmal etmemelisin. Kalori sınırlarımı zorlayacağım diyorsan enginarlı midye gibi seçeneklerinde bulunuyor.

Zamana Meydan Okuyan Birgi

Birgi İzmir

Son olarak İzmir’in doğusunda yükselen Bozdağ’ın eteklerine doğru ilerlemen gerekecek. Antik dönemden beri yerleşimin sürdüğü dağın etrafında birçok köy bulunuyor. Ancak aralarında belki de en eskisi olan Birgi’ye mutlaka uğramalısın. Milattan önce yerleşimin başladığı Birgi’nin, diğer Ege kasabalarından ayrılan en önemli yanı evlerindeki Osmanlı sanatının izleri. Geneli ahşap malzeme olan evlerde; kalem ve taş sanatları göz kamaştırıyor. Fotoğraf çekimleri için tercih edilen köy İzmir’den otomobille yaklaşık iki saat uzaklıkta bulunuyor.

İzmir’in her köşesinde keşfetmeni bekleyen köyler ve kasabalar bulunuyor. Maceraya Pegasus’un İzmir uçak bileti seçeneklerine bakarak başlayabilirsin.  

 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...