Karia Yolu Gezi Rehberi

Baharı Yollarda Karşıla: Karia Yolu Gezi Rehberi

Uzun süren kışın ardından özlemle beklediğimiz mevsim sonunda geldi. Yazlıklarımızı kaldırdığımız yerden yavaş yavaş çıkarıyoruz. Kombiler kapanırken bahar coşkusunun enerjisiyle ısınmaya başlıyoruz. 

Her mevsimin getirdiği güzellik başka. Güneş tenine değdiği an gelen mutluluk hissini minik esintilerle şenlendirmek istersen de yola düşmenin tam vakti! Haydi gel, baharı yollarda karşıla!

Baharı karşılama operasyonu için en güzel yerlerden biri Karia Yolu olur diye düşünüyoruz.  Yürümeyi, keşfetmeyi, ciğerlerini bol oksijenle doyurmayı seviyorsan bu yol tam sana göre. Yola çıkmadan önce biraz Karia Yolu’ndan, sonrasında ise farklı yürüyüş rotalarından bahsedeceğiz.

Karia Yolu: 835 Kilometrelik Özgürlük Yürüyüşü

Karia Yolu

Kaynak

Türkiye’nin en uzun mesafeye sahip yürüyüş yolu olan Karia, adını antik Yunan kolonilerinin yaşadığı Karya bölgesinden alıyor. Burası Muğla ve Aydın sınırları içerisinde, 835 km’ye yayılmış ve birçok doğal güzelliği içerisinde barındıran bir trekking yolu. 

Beş etaptan oluşan bu yol, içerisine onlarca yürüyüş rotası sığdırıyor.  Aynı zamanda “National Geographic 2021 Yılı En İyi 6 Macera Rotası” listesinde yer alıyor.

Bu rotaya doğru yola çıkmadan önce yanında bulundurman gereken malzemeleri ve farklı trekking rotalarını ise Türkiye’nin En İyi Trekking Rotaları yazımızdan öğrenebilirsin. 

Bu bölgeye ulaşmanın en kolay yolu Dalaman’a uçak bileti almaktan geçiyor. Yanında götürebileceğin malzemeler ile ilgili bilgi almak için bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edebilir ve biletine göre limitleri öğrenebilirsin.

Yürüyerek keşfetmenin tadını çıkarabileceğin en güzel mevsim için Karia Yolu etaplarını anlatmaya geçelim!

Bozburun Yarımadası: Yeryüzü Cennetine Doğru

Bozburun Yarımadası

Türkiye’nin güneybatısında bulunan ve muhteşem bir doğaya sahip olan Bozburun Yarımadası etabı, Marmaris’ten başlıyor. İçmeler, Turunç, Söğüt gibi ülkenin cennet noktalarından geçerek devam ediyor. Keşfetmeyi seviyorsan, “Zorlayıcı yollar ve macera vazgeçilmezim!” diyorsan bu etap tam sana göre.

Sahil kasabaları ve köylerde yemek yiyip konaklayabileceğin yerel noktalar mevcut. Bu noktalarda yerel halkın pansiyona dönüştürdüğü evlerinde konaklayıp yöreye ait lezzetli yemekleri tadabilirsin. Ayrıca Bozburun Yarımadası bölümünde hem kamp alanları hem doğada kamp kurabileceğin yerler bulmak mümkün.

Bozburun Yarımadası’nda bulunan bazı yürüyüş yolları kapalı olabiliyor. Güncel ve detaylı bilgiye Karia Yolu web sitesi üzerinden ulaşabilirsin. 

Datça Yarımadası: Zeytin ve Badem Ağaçlarının İzinde

Datça Yarımadası

Bu yürüyüş etabı, Eski Datça’dan başlayıp Deveboynu Deniz Feneri’nde son buluyor. Diğer noktalara nazaran daha kolay bir etap. Yürümek istersen hiking rotası olan Palamutbükü – Knidos  yürüyüş yolunu tercih edebilirsin. Farklı yürüyüş yolları, iyi koşu parkurları, bisikletle gezilecek yerleri Wikiloc üzerinden keşfedebilirsin. 

Baharın habercisi badem ağaçlarının ve yemyeşil zeytin ağaçlarının arasından geçerek gerçekleştireceğin bu yolculuk boyunca deniz sana eşlik edecek. Bu da şu anlama geliyor: Yolculuk molalarını denize girerek verebilirsin! Taşlıkların ve makilerin arasından yapacağın yürüyüşünü Knidos Antik Kenti’nden geçerek sonlandırabilirsin. Bu yolculuk sırasında “12 Ada”yı görmen mümkün.

Bu bölgede kamp kurmak için uygun yerler mevcut. Ancak yürüyüş rotaları Bozburun etabına göre daha uzun. Doğa yürüyüşü konusunda deneyimliysen bu rotayı keşfedebilirsin. 

Gökova Körfezi: Denizin ve Doğanın Kucağında

Gökova Körfezi

Gökova Körfezi, Bodrum ve Datça Yarımadası arasında kalan bir bölge. Kızılçamlar ve makilerin eşlikçi olduğu bu etap Akyaka’dan başlıyor, bugünkü Ören’in kurulduğu Keramos Antik Kenti’nden geçiyor. Eğer antik kentlere ilgin varsa Akbük – Ören yürüyüş yolunu tercih edebilirsin.

Gökova Körfezi etabındaki engebeli yollar, büyüleyici doğa manzaraları da sunuyor. Rotalardaki eğimi azaltmak için ise eski Kervan Yolu üzerinden geçiliyor. Bu yorgunluğun üzerine etabın sonuna doğru gizlenmiş eşsiz koylar ve sakin bir deniz seni kucaklayacak.

Muğla ve Çevresi: Bahar Havasını Değerlendirmelik Duraklar

Muğla ve Çevresi

Muğla ve çevresini yürüyerek keşfedebileceğin bu etap, ana etaplar arasında yer almıyor. Ek bir etap olarak eklenmiş. Gökova Körfezi’nden başlayan bu yolculuk Thera Antik Kenti’nin kaya mezarlarından geçerek Stratonikeia Antik Kenti’nde son buluyor. En az 10, en fazla 20 km’lik yürüyüş yollarından geçerek yürüyüşünü farklı duraklarda da tamamlayabilirsin tabii.

Köyler, antik kentler, ormanlar bu yolun en sadık eşlikçileri. Konaklamak için de birçok nokta mevcut. Burada da köy evlerinde konaklayabilir ya da kamp kurabilirsin. 

İç Karia: Binlerce Yıllık Tarihle Birlikte Yürüyüş

İç Karia

Muğla ve Aydın sınırları içerisinden uzun bir yürüyüşe çıkaran İç Karia etabı, Beşparmak Dağları (Latmos Dağları) ve Bafa Gölü’nü içerisine alıyor. İç Karia etabı, Bozalan’dan başlayıp Karia Yolu’nun bitiş noktası olan Karpuzlu’da son buluyor. Çam fıstığı ormanları ile Helenistik Dönem’e ait yapılar, doğa ve eski kültürleri bir araya getiriyor. 

Geleneksel Ege köyleri ve kasabalarını da görebileceğin bu yolculuk, sana mitolojik hikayelerin içerisinde eşsiz doğa manzaralarıyla birlikte yürümeyi vadediyor. Tabii bölge yazın hayli sıcak olduğu için yürüyüşünü bahar aylarında gerçekleştirmeni öneriyoruz.

Latmos Dağları’nda su problemi yok, ancak genel olarak su problemi yaşamamak için suyunu yanında taşıyabilirsin. Konaklamak için de kamp yapmayı, pansiyonları ya da köy evlerini tercih edebilirsin. Burada yerli insanlar evlerinde misafir ağırlayarak turizme katkı sağlıyor. 

Bu öneri ile beraber yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Türkiye’nin En İyi Hiking Rotaları yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın