İçindekiler
Doğaya kaçıp nefes almak, korna seslerinin yerine cıvıl cıvıl kuş sesleri koymak, şehir manzarası deyip avunduğumuz apartman çatıları yerine Bob Ross’un çizdiği “küçük mutlu ağaçların” manzaralarını yerleştirmek bir terapi gibidir. Bir de gidilen bu doğa rotalarında tarihi yerler varsa mutlak keyif kapımızda demektir.
O yüzden doğa gezisi planı yapmak, sosyal izolasyon kurallarına ve pandemi koşullarına dikkat edilmesi gereken bir dönemde hafta sonu etkinliği olarak doğru bir seçim olabilir. Ayrıca belirtmekte yarar var; bu tür doğa gezisi rotalarında kamp yapmak da mümkün.
Şehirden fazla uzaklaşmadan kısa süreli bir kaçışı tercih edenler genelde hafta sonu hiking yapıyor. Bu nedenle bu yazımızda Türkiye’deki tarihi hiking rotalarını inceleyeceğiz ve sana önerilerde bulunacağız. Tabii önce hiking kavramını biraz daha açalım.
Hiking Nedir: Günübirlik Doğa Gezileri
Hiking, günübirlik yapılan doğa gezileri olarak ifade ediliyor. Ancak bu kavram zaman zaman trekking ile karıştırılıyor. Hiking ile trekking arasındaki temel fark ise şu: Trekking, uzun ve zorlayıcı yürüyüşler anlamına geliyor. Hiking ise günübirlik, hatta yarım günlük doğa gezileri olarak tanımlanıyor.
Daha uzun vaktin varsa ve dereleri tepeleri aşmak istersen Türkiye’nin En İyi Trekking Rotaları yazımızı okuyarak kendine uygun olan yerleri seçebilirsin.
Hiking ve trekking, özlerinde “yürüyüş” olan sporlar olduğu için hemen hemen aynı eşyalar tercih ediliyor. Ancak hiking’de süre daha kısa ve zorluk derecesi daha düşük olduğu için daha az eşyayla yola çıkılıyor. Yürüyüş sırasında aşağıda listelediğimiz hiking ekipmanlarını kullanırsan yolculuğun daha keyifli ve güvenli olur. Tabii yanında doğa yürüyüşü konusunda deneyimli birilerinin olması da her zaman iyi fikir!
- Yürüyüş ayakkabısı
- Yağmurluk ya da kat kat giyebileceğin su geçirmeyen giysiler
- İhtiyacın kadar su
- İlk yardım kiti
Eğer gittiğin yerde kamp yapmayı düşünüyorsan bu malzemelere ek olarak kamp ekipmanlarını da yanında taşımalısın. O yüzden yanında götüreceğin malzemeler ile ilgili bilgi almak için bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edebilir ve uçak biletine göre limitleri öğrenebilirsin.
Bu hatırlatmayı da yaptığımıza göre senin için seçtiğimiz hiking rotalarına geçebiliriz. Haydi şimdi, Türkiye’de hiking yapılacak en iyi rotalardan bazılarına göz atalım.
1. Dilek Yarımadası Milli Parkı: Zeus’un Sığınağı
Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Türkiye’nin botanik parkı olarak tanınıyor. 804 bitki ve 250 adet kuş türünün yanı sıra temiz deniziyle 27.675 hektarlık bir alanda adeta cennet tasviri yapan milli park; Kuşadası-Aydın sınırları içerisinde. Türkiye’deki en güzel milli parklardan biri olan bölge, nesli tükenmek üzere olan canlılar ve endemik türlerden dolayı da hayli önemli.
Milli park yönetimi, endemik türleri de içine alan Kavaklıburun ve Karasu koyları arasında günübirlik 2 kilometrelik kısa botanik turları düzenliyor. 18 kilometrelik uzun turda ise milli parkta yer alan kuşları, şelaleyi, havuzları, dereleri görmek mümkün. Bu doğa yürüyüşü sırasında mis gibi bir havayı içine çekme ve nefes kesen manzaralara doyma fırsatın var, bizden söylemesi.
Ayrıca güzelliği tarifsiz bir doğanın yanında milli parkın girişinde yer alan Zeus Mağarası da görülmeye değer. Bu mağara birçok mitolojik öyküde yer alıyor. Zeus’un Poseidon’u kızdırıp saklandığı bu mağara aynı zamanda güzellik tanrıçası Afrodit’in yüzerek güzelleştiği yer olarak anlatılıyor. Milli parkın en yüksek yeri olan Dilek Tepesi ise tarihte uçan ilk insan olarak bilinen İkarus’un balmumundan yaptığı kanatları ile özgürlüğe uçtuğu yer olarak geçiyor.
Muhteşem doğası ve mitolojik hikayeleriyle yeryüzü cennetinde bir gün vadeden Dilek Yarımadası Milli Parkı, kültürel ve doğal bir miras. Milli parkı hiking rotası olarak seçersen kendini bir anda doğanın ve mitolojinin kucağında bulabilirsin.
Dilek Yarımadası’na ulaşmanın en kolay yolu ise Muğla-Milas Bodrum’a uçmaktan ve buradan aktarma yapmaktan geçiyor.
Muğla-Milas Bodrum Uçak Bileti Ara
2. Denizli Kızılcabölük: Doğal Bir Miras
Tarihin içinde yürümek demişken Denizli Kızılcabölük’ten bahsetmemek olmaz! Dünyanın en uzun doğa yürüyüşü parkurlarından biri Denizli Kızılcabölük üzerinde yer alıyor. Herakleia Hieronu’ndan başlayıp UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi’nde yer alan Pamukkale Hierapolis’e gelen rota, 22 kilometrelik bir yürüyüş parkuru olarak dikkat çekiyor.
Ayrıca belirtmekte fayda var; her mayıs ayında bölgenin belediyesi, köyün vakfıyla birlikte bu doğal parkur üzerinde büyük bir yürüyüş düzenliyor. Bölgeyi anlamak için yerel halkla iletişim kurmak çok iyi bir fikir. Bu yürüyüşte kulaktan kulağa anlatılan hikayeleri dinleyip yeşilin, oksijenin ve tarihin büyüsüne kapılabilirsin. Tabii etkinlik öncesinde belediyeye ulaşıp rezervasyon yapmanda fayda var.
Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Denizli’ye uçmak ve buradan aktarma yapmaktan geçiyor.
Denizli Uçak Bileti Ara
3. Karia Yolu, Yazıköy-Knidos Parkuru: Antik Çağa Seyahat
Karia Yolu; National Geographic Traveller Birleşik Krallık’ın yaptığı 2021’de gezilecek en iyi 35 yer listesinde yer alıyor. Macera kategorisinde bulunan rota; Bozburun, Datça Yarımadası, Gökova Körfezi, İç Karia ve Muğla çevresini içine alan 5 etap ve 820 kilometrelik tarihi bir yoldan meydana geliyor.
Hiking rotası olan kısım ise Datça’daki Yazıköy’den başlıyor ve Knidos Antik Kenti’nde son buluyor. Yoldaki zeytin ve badem ağaçları da seni enfes bir doğayla buluşturuyor. Ayrıca ağaçların içinden geçtikten sonra Ege’nin berrak denizi seni karşılıyor. O yüzden bu doğa yürüyüşü sırasında küçük bir mola verip denize girebilir, ardından antik dönemlere yaptığın seyahate kaldığın yerden devam edebilirsin.
Önerimiz yürüyüşünü gün batımına doğru sonlandırman. Güneşi Deveboynu Deniz Feneri’nin büyüleyici atmosferinde batırabilirsin. Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Dalaman’a uçup oradan aktarma yapmaktan geçiyor.
Dalaman Uçak Bileti Ara
4. Sultan Sazlığı Milli Parkı: Erciyes’in Gölgesindeki Cennet
Adını Sultan IV. Murat’ın bir seferi sırasında alan Sultan Sazlığı, 2006 yılında milli park statüsü kazanmış. Kayseri’de bulunan milli parkın toplam alanı 24.357 hektar. Tatlı ve tuzlu su ekosistemlerini bir arada bulunduran eşsiz bir doğaya sahip olan sazlık, Erciyes Dağı’nın gölgesindeki endemik bitki türlerine ve 301 kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
Eğer bölgeye sabahın erken saatlerinde ulaşırsan yeşil, mavi ve sarı renkli farklı türdeki kuşları gözlemleyebilirsin. Huzur rotası olarak adlandırabileceğimiz bu bölgeye geldiğinde fotoğraf makinen ya da akıllı telefonun da mutlaka yanında olsun. Çünkü burada, nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvan türlerini görme ve fotoğraflama şansın oldukça yüksek.
Sultan Sazlığı Milli Parkı’na ulaşmanın yolu ise Kayseri’ye uçmaktan ve buradan aktarma yapmaktan geçiyor.
Kayseri Uçak Bileti Ara
Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Kısacık Tatilini Dolu Dolu Geçirmenin 7 Yolu yazımıza geçebilirsin.