kapsül oteller

Sıra Dışı Bir Konaklama Modeli: Kapsül Oteller

Gezginler seyahat etmek için plan yapmaya başladıklarında gidecekleri güzergah için ilk olarak ucuz uçak bileti bulma arayışına girer. Bunu bulacağın yeri zaten biliyorsun. Sonraki adımda ise bütçelerine ve kendi konfor anlayışlarına uygun bir konaklama mekanı bakarlar. Peki, sen yorgunluğunu dindirmek, heyecan dolu macera duraklarına kısa molalar vermek amaçlı konaklamak için nereleri tercih edersin? Otel, hostel, pansiyon… Bunlar klasik konaklama modelleri. Bilim kurgu filmlerinden fırlamış kapsül otelleri hiç duydun mu? 

Bu yazımızda kavram olarak aşina olmadığımız, dünyada da örneklerine yeni yeni rastlamaya başladığımız kapsül otellerden bahsedeceğiz. Sonrasında Avrupa’da deneyimleyebileceğin noktalara doğru bir geziye çıkacağız. Tabii ilk olarak yurt dışına çıkmadan önce ülkelerin güncel vize şartlarını web sitemizden incelemeyi unutmamanı hatırlatmamız gerekiyor.

Bu hatırlatmayı yaptığımıza göre gelelim kapsül otellere…

Kapsül Otel Nedir?: Duş Al, Uyu, Dinlen

Kapsül Oteller Kapsül Otel Nedir

Kapsül otel; yatak, aydınlatma, wifi, priz, çalar saat, havalandırma gibi temel ihtiyaçları karşılayacak alana sahip kapsül odalardan oluşuyor. Bu kapsüller tek kişinin kalabileceği şekilde tasarlanıyor. Kapsül otellere Avrupa’da “pod hotel” de deniyor. 

İlk kapsül otel 1970’lerin sonunda Mimar Kisho Kurokawa tarafından “Capsule Inn Osaka” ismiyle Japonya’da ortaya çıkıyor. Çıkış sebebi ise tüm gününü ofiste çalışarak geçirip akşamları eğlenen beyaz yakalıların evlerine gitmeden biraz olsun dinlenmesi. 

Evleri genel olarak şehir dışında bulunan bu kitle; eve varmak için harcayacakları zamanı ve parayı, şehir merkezinde bulunan kapsüllerde duş alıp dinlenmeye ayırıyor. Ancak ilk başlarda konaklama için sadece erkekler kabul ediliyormuş.

Kapsül Otellerle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Her otelin sunduğu olanaklar farklı. Uygun fiyatlı bir konaklama modeli olduğu için gezginlerin tercihi olan hostellere de benzetebiliriz. Ancak kapsül otellerde insanlara tanınan bireysel alan biraz daha fazla. Ranza gibi altlı üstlü uyku alanları olsa da kapalı bir alana sahip. Tabii tek fark bu değil. Burada kalmadan önce bilmen gereken bazı şeyler var. İşte, onlardan birkaçı.

  • Kapsül oteller sadece uyuyabileceğin küçük odalardan oluşuyor. Genel olarak tek kişilik. Asya’da bulunan birçok otelde kadın ve erkeklerin kaldığı katlar ayrı olarak tasarlanmış. Avrupa’daki lüks versiyonlarında ise iki kişilik konaklama seçenekleri de mevcut olabiliyor.
  • Uyku kutusu olarak tanımlayabileceğimiz bu odalar genel olarak bir yatak boyutunda. Ancak her odayı dar ve küçük olarak düşünmemek lazım. Klostrofobisi olanların gideceği oteli önceden incelemesinde fayda var.
  • Kapsüller genel olarak sessiz yerler ancak ses yalıtımlarının çok iyi olduğu söylenemez. Eğer sesten rahatsız olan biriysen her ihtimale karşı kulak tıkacını yanında getirebilirsin. 
  • Kapsül otellerde en az 4, en fazla 17 saat konaklayabilirsin. Sonrası için tekrar çıkış ve giriş yapman gerekiyor.
  • Duş, tuvalet ve kilitli dolaplar ayrı bölümlerde ortak kullanım alanları içerisinde yer alıyor.
  • Odalar hayli küçük olduğundan eşyalarını koyabilmek için kilitli bir dolap hakkın var. Genel olarak bu dolabın içerisinde havlu, şampuan, terlik ve diş fırçası bulunuyor. Asya’daki birçok otelde kimono ya da pijama gibi uykuya özel kıyafetler de bulunabiliyor.

Asya’da doğup sonunda Avrupalı olan bu sıra dışı konaklama modeliyle ilgili bilmen gerekenlerden bahsettik. Şimdi, sıra Avrupa’daki kapsül otellere geldi. Hazırsan kapsül otel deneyimi yaşayabileceğin Avrupa’nın farklı şehirlerini gezeceğiz. 

Berlin: Uzay Gemisinde Bir Gece

Kapsül Oteller Berlin

Kaynak 

Berlin’de Mitte’nin merkezinde yer alan Space Night Capsule Hotel, Avrupa’nın en ilginç kapsül otellerinden biri. Konsept olarak bir uzay gemisini andıran tasarımıyla farklı bir konaklama deneyimi sunuyor. Kapsüller, kapsüllerin kapıları, ışıkla yaratılmış atmosfer insanı uzay gemisinde gibi hissettiriyor. Daha detaylı bilgi almak için Space Night – Das einzigartige Capsule Hostel web sitesini ziyaret edebilirsin. 

Yolun eğer Berlin’e düşerse mutlaka ziyaret etmen gereken yerleri Berlin Gezi Rehberi: Berlin Hakkında Her Şey yazımızda bulabilirsin. Space Night Capsule Hotel, Berlin’in şehir merkezinde yer alıyor. Böyle bir deneyim istersen gezi sırasında yorulduğun gibi kendini kapsül otele atabilirsin.

Bu bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Berlin’e uçmak!

Berlin Uçak Bileti Ara

Amsterdam: Modern ve Minimal Bir Konaklama Deneyimi 

Kapsül Oteller Amsterdam 

Hollanda’nın başkenti Amsterdam, Avrupa’nın güzel ve en çok turist çeken noktalarından biri. Ancak ucuz bir şehir olduğunu söyleyemeyiz. Bu noktada uygun konaklama seçeneklerini bulmak şart oluyor. Kapsül oteller temel ihtiyaçları ve konforlu uykuyu sunuyor, genel otel fiyatlarına göre hayli uygun sayılıyor. City Hub da Amsterdam’da bulunan bir kapsül otel.

Modern çizgili, sürdürülebilir turizme gönül vermiş, topluluk oluşturan, çift kişilik konaklama seçeneklerine sahip bir yer. City Hub Amsterdam web sitesi üzerinden detaylı bilgi alabilirsin. Nakit ödeme kabul etmediklerini sen bakmadan söyleyebiliriz. Ayrıca City Hub; Kopenhag, Rotterdam gibi farklı Avrupa şehirlerinde de mevcut.

Daha önce Amsterdam’ın En Fotojenik Noktaları Neresi? yazımızda gezebileceğin yerleri anlattık. Şehre geldiğinde bu noktalardan birkaçına mutlaka uğrayıp Instagram’ını şenlendirecek fotoğraflar çekmelisin.

Bu bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Amsterdam’a uçmak!

Amsterdam Uçak Bileti

İstanbul: Uçuş Aralarında Dinlenmek Hayal Değil

Kapsül Oteller İstanbul

Kaynak  

Başka bir ülkeye olan uçuşun için İstanbul’da aktarma yapman gerekiyor ancak uçağının kalkışına daha çok vakit mi var? Ertesi sabah erken saatte uçuşun var ve sabahın erken saatlerinde havalimanına gelmek istemiyor musun? Bu sorunun için Sabiha Gökçen Havaalanı’nda muhteşem bir çözüm seni bekliyor. 

Kepler Club: Lounge & Otel, ülkemizde bulunan kapsül otel diyebileceğimiz konaklama noktalarından biri. Üstelik Pegasus yolcuları buradan indirimli olarak yararlanabiliyor. Burada diğer kapsül otellerdeki gibi duş alabilirsin, uyuyabilirsin, çalışabilirsin, uyku kapsülündeki TV’den film izleyerek dinlenebilirsin. Farklı bir deneyim arıyorsan ya da uçuş yorgunluğunu giderecek bir yere ihtiyacın varsa burayı değerlendirebilirsin.

İstanbul Uçak Bileti Ara

Bu madde ile kapsül otel önerilerimizin sonuna geldik. Ancak farklı deneyimler ilgili çekiyorsa Geçmişin Mimarisi ve Estetiğinin Peşinde: Türkiye’deki En Güzel Tarihi Oteller yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın