Barselona gezi rehberi

Keyfigüzergah’tan Rüyalarınıza Girecek Barselona Gezi Rehberi

Katalonya’nın başkenti Barselona! Şehir özellikle mimarisi ve sanatıyla tanınıyor. Dünyanın dört bir yanından gezginler ikonik Sagrada Familia başta olmak üzere Gaudí tarafından tasarlanan diğer modernist simge yapıları görmek için şehre adeta akın ediyor.

Hep aklımızda hayalimizde olan, ama bir türlü uygun bilet denk getiremediğimiz bir destinasyondu. Biliyorsunuz ki Barcelona ve Madrid uçak biletini uygun fiyata bulmak zor, ama Pegasus’un harika kampanyalarından birinde ilk baktığım uçak bileti Barselona’yaydı. Gidiş uçuşunu Barselona, dönüşü de Madrid olarak baktım ve bingo!!! Aylar önceden o bileti kaptık! 🙂 Hatta uçuşumuz 100. yıl uçağı “Cumhuriyet”e denk geldi. Cumhuriyet’le ilk uçuşum hayallerimdeki bir şehir oldu, beni daha da derinden etkiledi.

Barselona Uçak Bileti

Yakın zamanda popüler Barselona‘ya bir gezi planladın ya da planlamak istiyorsun? O halde bu güzel şehirdeki en sevdiğim restoranlar ve aktivitelerle ilgili tüm ipuçlarımı paylaşacağım için bu blog yazısı işine yarayacak 🙂

Özetle benim favori şehirlerimden oldu. Kalbimi hızlıca fethetti. Mimarisi, iklimi, sahilleri, hareketliliği ve tapas kafası tam benlik. Şehirden ayrılırken epey hüzünlüydüm, ama daha büyük aşkı ise akabinde gittiğim Madrid’de yaşadım. Muhakkak gelmişken tren ile Madrid’e geçin!

Bence Barselona’yı gerçekten anlayabilmek için en az 4 ya da 5 günlük bir plan yapmalısın. Burası gece geç saatlerde yenilen akşam yemekleri ve öğleden sonra siestalarının şehri. Şehir yavaş hareket ediyor. Sen de öyle yapmalısın. Geç uyu, mola ver, bol bol ye ve Barselona’nın tadını çıkar. Pişman olmayacaksın!

Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım

Uluslararası uçuşların çoğu El Prat Josep Tarradellas Havalimanı’na (BCN) gerçekleşiyor. Buradan şehir merkezine taksiyle 20 dakikada ya da trenle 30 dakikada ulaşmak mümkün.

RENFE tren servisi havaalanından şehir merkezine yaklaşık 30 dakikada bir hareket ediyor ve üç ana istasyonda duruyor: Estació Sants, Passeig de Gràcia ve El Clot. Seyahat süresi yaklaşık 25 dakika.

İkinci en iyi seçenek ise Airport Express otobüsü! Terminalin hemen önüne park ediyorlar. Barselona şehir merkezindeki ana otobüs durakları ise Plaça de Catalunya ve Plaça España. Tek yön ücreti 5,90 €, gidiş-dönüş ise 10,20 €. Aerobus hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsin. Otobüs girişinde bulunan makineden kredi kartı ile veya nakit olarak ödeme yapabilirsin (2023).

Metro da var, ama yani bilemedim. L9 hattı doğrudan şehir merkezine gitmiyor. L9 metro hattıyla son durağı olan Zona Universitària’ya gidebilir, buradan aktarma yapabilirsin. Bilet fiyatı 4,50 € (2023).

Barselona’da Nerede Kalınır? 

Barselona’da Nerede Kalınır? 

Para sorun değilse ve merkezi bir yerde kalmak istiyorsan Gotik Mahalle, El Born ve Eixample gibi bölgelerdeki otellere/konaklama yerlerine göz atmalısın. Bu bölgeler iyi olanaklar ve toplu taşıma erişimiyle son derece elverişli.

Bu bölgelerden birinde kalırsan aynı zamanda Barselona’da geçireceğin zamanı ikiye katlarsın. Bu alanlar şehrin en gözde turistik mekanlarının bulunduğu yerler olduğu için manzaraları ve kültürü daha çok deneyimleyeceksin.

Bu bölgelerde daha cüzdan dostu oteller de bulabilirsin, ancak buralar oldukça basit yerler olabilir.

Eğer hala kaliteli ve daha uygun fiyatlı bir konaklama arayışındaysan Plaça España ve Poble Sec gibi şehrin kalbinin hemen dışındaki bölgelere bakabilirsin. Bu ilçeler genellikle daha ucuz; ama unutma, şehir merkezine ulaşmak için metroya yürümek zorunda kalacaksın.

Ben Nerede Kaldım? 

Biz Eixample bölgesinde kaldık. Konaklamak için Airbnb tercih ettik. Güvenli, hoş bir caddede. Oldukça merkezi sayılır, çoğu yere yürüme mesafesindeydi. Ama şunu belirtmeliyim ki biz yürümeyi çok seviyoruz. Yürümeyi sevmiyorsan hiç üzülme, metroya da çok yakın 🙂 Kaldığımız evin Airbnb linkini buraya bırakıyorum. 

Barselona'da nerede kalınır

Barselona’da Şehir İçi Ulaşım

Barselona’da dolaşmak aslında oldukça kolay. Şehirde birkaç toplu taşıma türü mevcut. Otobüs, tramvay, metro. Toplu taşıma biletlerini ise bilet makinelerinden veya otobüs şoföründen nakit olarak satın alabilirsin. Dilersen belirli bir süre için sınırsız sayıda yolculuk içeren Barselona Seyahat Kartı da satın alabilirsin. 2 günlük bilet 16.30 €, 3 günlük bilet 23.70 €, 4 günlük bilet 30.80 €, 5 günlük bilet 38 € (2023).

Metro: Barselona’da şu anda sizi şehrin hemen her yerine ulaştırabilecek sekiz metro hattı bulunuyor. Ancak yankesicilerin gözde mekanı olduğunu unutma. Her zaman ayık ol. Kısıtlı bir bütçeyle seyahat ediyorsan bu harika bir seçenek. Tek bir bilet 2.20 €, 10 yolculuk için geçerli olan bir T-10 Kartı ise 10,20 € (2023).

Taksi: Barselona’nın lisanslı taksileri sarı ve siyah dış görünümlerinden kolayca tanınır. Buradaki taksilerin Avrupa’daki en ucuz taksiler olduğu söyleniyor. Eğer daha uygunsa metro yerine taksi kullanmalısın! Biz kullanmadık 🙂

Yürüyüş + Bisiklet: Barselona oldukça yürünebilir ve bisikletlere erişilebilir bir yer.

Barselona’yı Gezmek İçin Kaç Gün Ayırmalı? 

Barselona birçok açıdan çok zengin bir şehir. Görülecek ve yapılacak çok şey var, ama aynı zamanda öğrenilecek çok fazla kültür var. İster plajlara gidin ister ikonik Gaudi mimarisine göz atın veya lezzetli Katalan yemeklerini deneyin, tüm önemli noktaları gerçekten görmek için en az 3 güne ihtiyacın var. Muhtemelen az gelir, doyum olmaz. Buradan Madrid’e devam etmelisin!

Madrid Uçak Bileti

Barcelona’yı Ziyaret Etmek İçin En Uygun Dönem Ne Zaman?

Barcelona’yı Ziyaret Etmek İçin En Uygun Dönem Ne Zaman?

Bahar (nisan civarından haziran başına kadar), havanın çok sıcak olmaması ve turizmin yoğun-yoğun olmayan sezonun tam ortasında olması nedeniyle gitmek için harika bir zaman olabilir. Eylül ve ekim de aynı şekilde mantıklıdır. Yaz ayları normalde Avrupa genelinde en pahalı mevsimdir (hazirandan ağustosa kadar), ayrıca Barselona’da gece ve gündüzler genellikle sıcak ve nemlidir. 

Kesinlikle ağustos ayında gitmeyin, çünkü bu ay Avrupa’nın en büyük tatil ayı ve önceden rezervasyon yapsanız bile makul fiyatlı konaklama rezervasyonu yapma şansınız çok az ya da mümkün değil. Noel’den önce/sonra ve yeni yıl genellikle en uygun zaman diyebilirim. 

Noel’de Barselona Nasıl Olur?

Aralık ayında Barselona’da yapılacak şeyler arıyorsan Barselona’daki Santa Lucia Noel Pazarı’nı mutlaka ziyaret etmelisin. Bu canlı ve şenlikli pazar, Barselona’nın en büyük ve en eski Noel pazarıdır, Barselona Katedrali’nin dışında kurulur. Ziyaretçi olarak geldiğinde yerel ürünlerin sergilendiği zanaatkâr tezgahlarına veya meydanı süsleyen şenlikli dekorasyonlara göz atabilirsin. Sıcak ve leziz geleneksel lezzetlerin tadını çıkarabilirsin. Sevdiklerin için benzersiz hediyeler bulup canlı şarkılara eşlik ederek o özel Noel ruhuna dalabilirsin.

Barselona’nın Mahalleleri

Her yeni gittiğim şehirde yapmaktan en çok hoşlandığım şey, farklı mahalleleri keşfetmek ve günlerimizi lezzetli mekanlarla noktalamak. Güzel dolambaçlı sokakları ve güneşli havasıyla Barselona bunun için mükemmel bir yer. Şehrin güzelliklerinde dolaşıp kendini kaybetmeni tavsiye ederim.

Gracia: Bohem bir bölge olan Gracia, Katalan bir topluluğa sahip. Yüksek nüfusu nedeniyle Barselona’nın en işlek ve en hareketli mahallelerinden biri. Butikler, galeriler ve sanat sinemalarıyla dolu 19. yüzyıldan kalma bulvarları ve yaya yollarıyla ünlü zarif bir bölge.

El Born: Eğer ilk etapta şehrin tarihi tarafı seni cezbettiyse buranın Barselona’nın en eski mahallelerinden biri olduğunu söylemeliyim. Keşfedilmeyi bekleyen dar sokakların yanı sıra Picasso Müzesi gibi güzel müzeler ve meydanlar bulacaksın. El Born’un Barselona’nın geri kalanına mükemmel bağlantı noktaları bulunuyor. Bu da Barceloneta Plajı’nda bir gün geçirmeni ve yakındaki diğer yerleri keşfetmeni kolaylaştıracak.

Barselona’nın Mahalleleri

La Ribera: Bu bölge Barri Gotico’ya benziyor, ancak biraz daha üst düzey bir alan. La Ribera, Barselona’nın Ciutat Vella’sının Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera mahallesinin alanlarından biri. Merkezi parçası, yerini küçük sokaklardan oluşan labirentlere bırakan muhteşem heybetli Santa Maria del Mar Kilisesi. Metro durakları Urquinaona veya JaumeI, mahalle için iyi bir başlangıç noktası.

Ciutat Vella: Barselona’nın Gotik Mahallesi veya kalbi olarak da bilinen burası, Las Ramblas’ın popüler bölgesini de içinde barındıran şehrin en eski bölgesi. Las Ramblas şehrin kalbini kesen merkezi bulvar olduğundan genellikle turistlerle dolu.

El Raval: Raval, La Rambla’nın Barrio Gotico’ya giden diğer tarafında ve turistler için bir zamanlar girilmesi yasak olan bölge. Geçmişteki itibarından dolayı sıklıkla “yolların yanlış tarafı” olarak anılıyor. 90’lı yıllardan bu yana temizlenmeye başlanan bölge, şu anda mükemmel restoran ve kafeler konusunda Gotico ve Born’a rakip diyebilirim. 

Eğer uluslararası yemek tam sana göreyse otantik bir Meksika kafesinde öğle yemeği yiyebilir veya bir Pakistan restoranında akşam yemeği yiyebilirsin. Biz bir defa bu mahalleye daldık, ama epey hızlıca uzaklaştık. 🙂

L’Eixample: Barselona’nın bu semtinde muhteşem mimariye hazır ol! Kentin en popüler yerleşim bölgesi olan bu bölge, ızgara benzeri bir düzende düzenlenmiş uzun düz sokaklara sahip. Geçmişi ise M.Ö. 19. yüzyıla uzanıyor. Bu bölge aslında Passeig de Gràcia tarafından ikiye bölünmüş durumda ve buradan Plaça Catalunya’ya ve lüks alışveriş merkezi Barselona’ya çıkıyor. Tahmin edebileceğin gibi burası pahalı bir mahalle, ancak harika bir çekiciliği var ve konumu elverişli.

Barceloneta: Kendini Barcelona’nın gece hayatına kaptırmak istersen veya canın geleneksel bir İspanyol yemeği çekerse burası tam sana göre bir mahalle. Deniz kıyısındaki çeşitli lokantalarda taze deniz ürünlerini tatmak için harika bölge. Dinlenmek ve güneşi içine çekmek için harika bir yer ve şehir merkezine sadece birkaç dakika uzaklıkta!

Sants-Montjuic: Birçok güzel parkın bulunduğu güzel bir açık alan olan bu nokta, dağın tepesine ulaştığında şehrin muhteşem manzarasını sunuyor. Aynı zamanda pek çok olimpiyat tesisine yakın ve ülkenin geri kalanına bağlantı sağlayan hızlı tren istasyonuna da ev sahipliği yapıyor.

Barcelona Card Almak Mantıklı mı?

Ben almadım, çünkü çok müze gezme planım yoktu. Karar vermeden önce bu kartın verdiğin paraya değmesi ve sana avantaj sağlaması için gezini iyi bir şekilde planlamalı, gideceğin yerleri önceden belirlemelisin. Böylece hem zamandan hem de paradan kazanarak çok daha keyif veren bir Barcelona gezisi gerçekleştirebilirsin. Şimdi, gelelim bu kartın size sağlayacağı avantajlara:

  • Metro, otobüs, havaalanı metrosu (bu gerçekten mantıklı) vs. sınırsız ve ücretsiz binme hakkı
  • Pek çok müzeye indirimli giriş olanağı
  • Önemli turistik noktalarda %20’ye varan indirimler
  • Eğlence mekanları ve restoranlarda %20’ye varan indirimler
  • Ücretsiz şehir haritası ve rehberi

Örneğin Mnac ve Picasso Müzesi’ne ücretsiz girebiliyorsun. Casa Mila’ya 3 euro indirim sağlıyor.

Barselona’da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Barselona’nın mimarisi neredeyse Gaudínin adıyla eş anlamlı ve muhteşem Sagrada Familia onun en ünlü mirası. Şehirdeki diğer Gaudí mekanları arasında Parc Guell, Casa Mila ve Casa Batllo bulunuyor. Hepsi çok benzersiz ve ziyaret etmeye değer!

Bu tarihi şehirdeki gezi turuna Barselona’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bazı yerlere göz atarak başlamalısın. Bu arada gün sayın az ise bence tek günde ikisine de gidebilirsin. Sabah erken saatte muhakkak Gaudi’ye git derim. La Sagrada’nın içi gün batımı saatlerinde daha uygun. Çünkü vitray yansımaları, ışık hüzmeleri oluşuyor. Fotoğraflar ve ortam daha etkileyici hale geliyor.

La Sagra da Familia

1.La Sagrada Familia: Muhtemelen Barselona’nın en bilinen simgesi. Hatta bu devasa Roma Katolik kilisesi, UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan noktalardan biri. Burada kilisenin eşsiz Bizans ve Gotik mimarisini göreceksin. İnşaat 1882 yılında başlamış ve halen devam ediyor.

Tamamlanmamış olmasına rağmen bu kilise hala şehirde görülmesi gereken şaşırtıcı derecede güzel bir simge yapı. Bitmemesinin ana sebebi ise Gaudi’nin karmaşık mimari tarzının çözülememesi. 2026 senesinde son aşamaya gelineceği söyleniyor. Hayırlısı! İçerisi olağanüstü etkileyici ve tramvay kazasından birkaç gün sonra hayatını kaybeden Gaudi’nin mezarı Sagrada Familia’nın en alt katında ziyaretçilere açık.

La Sagrada Familia bilet ücreti ise sesli rehberli 38 € (2023). Evet pahalı bence de ama hem Park Guell hem La Sagrada Familia için 50 euroluk mantıklı bilet de mevcut. Bilet almak için tıkla.

Plaça de Gaudi

2. Plaça de Gaudi: Aslında özetle fotoğraf noktası. Sagrada Familia Bazilikası manzaralı küçük meydan parkı. Deli bir kalabalık. Çok erken saatte orada olup fotoğraf kareleri yakalayabilirsin.

3. Casa Vicens: Gaudi’nin 1878-1883’te seramik üreticisi Manuel Vicens için tasarladığı ilk bina gerçekten muhteşem. Burada Gaudí’nin diğer evlerine göre daha az ziyaretçi var ve bu da oldukça keyifli bir ziyaret sağlıyor. Kısacası Barselona’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir adres.

Park Guell

4. Park Guell: Sagrada Familia için aynı şeyi söyleyemem, ama burası verilen parayı sonuna kadar hak ediyor bence. Çünkü çok büyülü. Lütfen online bilet al ve açılış saatine rezervasyon yap. Kalabalıklar arasında gezmek can sıkıcı olabiliyor. 1984 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilen Park Guell, Antoni Gaudi’nin en görkemli eserlerinden biri. Gaudi’yi anlamak zor olsa da kesinlikle ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Gaudi, tüm rasyonel katılıktan ve her türlü klasik öncülden uzak, biçim ve hacim açısından yapısal bir zenginlikte çalışmalarıyla karşınızda! Bilet almak için tıkla.

Parka nasıl gidilir? Parka 24 numaralı otobüs hattı ile ulaşılabilir. Otobüs durağı Plaça Catalunya’nın yakınında. 24 numaralı hat sizi Park Guell’in girişinde bırakacak.

Bilmeye değer önemli bir ipucu: Resmi açılış saatlerinden önce ve sonra ücretli alan da ücretsiz (sabah 06:00-08:00 ve akşam 21:00-23:00).

Casa Battlo

5. Casa Battlo: Casa Batllo, 1900’lerin başında Antoni Gaudí tarafından restore edilen bir yapı. Gaudí; dış cepheyi, ana katı, verandayı ve çatıyı tamamen yenilemek için projeye iki yıl harcamış.

Eixample bölgesinde yer alan bu bina, Gaudi’nin tasarladığı her şey gibi Art Nouveau tarzından büyük ölçüde etkilenmiş. En sevdiğim Gaudí binalarından ve Gaudí’nin baş yapıtlarından biri. Adamcağız düz çizgilere karşı. Oval pencereler, düzensiz oval pencereler, düzensiz oymalar, maviye kaçan mozaikler, çılgın vitraylar… Gaudi’nin ejderha ve dinozorlarla bir problemi olduğuna inanıyorum, bir evin çatısını dahi ejderhaya benzetemezsin.

Casa Mila

6. Casa Milà: Casa Milà, organik ve dalgasal hatlarıyla tanınıyor ve Gaudí’nin en etkileyici eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Özel kemerleri, çatı tasarımı, doğal taşlarla döşenen duvarları ile fark yaratan La Pedrera’nın neredeyse hiç düz duvarı bulunmuyor. Kat, cephe ve çatı ile bağlanan iki ayrı binadan oluşuyor. Her binanın ayrı girişi ve avlusu bulunuyor. Ayrıca balkonlardaki demirlerle dalgalı deniz imajı verilmeye çalışılmış. Casa Mila’da konutlar, kiralık alanlar, ofisler, mağazalar bulunuyor ve gece gündüz halka açık.

7. La Ramblas: Şehrin en ünlü caddesi. Birçok yeşil alan ve restoranın yanı sıra çeşitli pazar tezgahları ve sokak satıcılarının da bulunduğu, trafiğe kapalı, ağaçlarla çevrili bir bulvar. Canlı ve genellikle turistlerle dolu!

8. Park De La Ciutadella:Artık dinlenebilirsin!” parkına hoş geldin. Parkta şelale, hayvanat bahçesi, göl, müze, dinlenme alanları tarihi ve sanatsal yapılar mevcut. Bir tarafı sahile çıkarken diğer tarafı Arc de Triomf’a çıkıyor.

Arco de Triomf

9. Arco de Triomf: 1888 yılında Barselona’da düzenlenen Universal Exhibition için geçit olarak olarak inşa edilmiş O zamandan beri, Barselona’nın ikonik bir simgesi haline gelen güzel tak.

10. Picasso Müzesi: Ressamın en önemli eserlerinin birçoğu ABD’de ya da Fransa’da sergilense de burada da görmeye değer yüzlercesi var. Fakat içeride aynı anda olması gereken maksimum kişi sayısı sınırı var, o yüzden istediğinde gidip hemen giremiyorsun.

11. Museu Nacional d’Art de Catalunya: Sanata biraz olsun ilgin varsa Katalan Ulusal Müzesi’ne uğramak isteyebilirsin. Burada yaklaşık 1000 yıllık, farklı dönemlere ait Katalan sanat eserleri görebilmeniz mümkün. Roma döneminden tut da Gotik, Rönesans, barok, modern sanata kadar Allah ne verdiyse her şey var. Müzede kalıcı serginin yanı sıra sık sık geçici sergiler de oluyor, aklında bulunsun.

12. Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA): Bana “Picasso, Miro, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Richard Hamilton gibi modern sanat akımının öncülerinin eserlerini bir arada göster” dersen burası doğru bir adres olacak. Ayrıca ABD’li Andy Warhol ve Alexander Calder’in eserleri de var. Her ne kadar en sevdiğim sanat tarzı olmasa da eğer modern sanatı seviyorsan burayı seyahat programına mutlaka eklemelisin.

Mocco Art Museum

13. Moco Art Museum: Modern sanat seviyorsan mutlaka gez. Biz gittiğimizde Refik Anadol sergisi de vardı.

14. La Boqueria: Bu halka açık pazarda çok sayıda yiyecek tezgahı ve restoran bulunuyor. Bu yüzden buraya aç gitmeni öneririm. La Rambla’nın hemen yanında konumlanıyor. Ortamın tadını çıkarmalısın. Balık, karides, ahtapot ve istiridyenin yanı sıra fındık, şeker ve tapas gibi çeşitli ürünler mevcut. Mercat de L’Abaceria ve Mercat de la Barçeloneta gibi diğer yerel pazarlar da yiyecek bir şeyler bulmak için harika yerler.

15. Fundacio Joan Miró: Sürrealist yaklaşımıyla benim üniversite dönemlerinden kendisine hayran olduğum bir isim. Katalan ressam ve heykeltıraş. Miró’yu seviyorsan ziyaret etmeye değer harika bir müze. Çarpıcı sanat eserleri ile geniş ve modern. Giriş 14 € (2023).

16. Camp Nou: Avrupa’nın en ünlü futbol stadyumu. Buraya şehirden özel turlar düzenleniyor. Sizi alıp stadyuma götürüyorlar ve gezdiriyorlar.

Flamenko izle: 3 yaş çocuk almadıkları için biz flamenko izleme şansını yakalayamadık, ama sen muhakkak bir akşamını Endülüs kökenli flamenko izlemeye ayır. Müzik canlı ve etkileyici, dans ise biraz karmaşık ayak-el hareketleri içeriyor. Önerebileceğim 2 mekan var. Los Tarantos, Barselona’nın en eski flamenko mekanı. Kısa bir gösteri (sadece 30 dakika) seni bekliyor. Tablao Flamenco Cordobes ise Barselona’nın ana yürüyüş yolunda elverişli bir konumda, ancak pahalı.

Barcelona’daysan Bunlara Dikkat Etmelisin!

  • Yerel halkın çoğunun öğle ve akşam yemeklerini alıştığımızdan daha geç saatlerde yediğini unutma. Günün en sıcak saatlerinde -saat 12 civarında- şekerleme yapmak gelenekseldir. Bu nedenle yerel halkın çoğu öğle yemeğini öğleden sonra 14.00-16.00 civarında yer, akşam yemeği ise yaklaşık 21.00’den gece yarısına kadar sürer.
  • Yankesicilik ve çanta kapma yaygın bir sorun, ama bu da seni korkutmasın. Sadece çantanın hep güvende olduğuna emin ol. Yandan asmalı çanta kullan. Çantanı arkaya doğru değil, daima önde kullan. Dalgın olma. Turist gibi görünmemek için elinden gelenin en iyisini yap.
  • Pazar günü hemen her yer kapalı! İspanya genel olarak Katolik bir ülke, bu da çoğu bakkal dükkanının ve benzerlerinin pazar günleri kapalı olduğu anlamına geliyor.
  • Las Ramblas’ta tuzağa düşme! Barselona’daki turist nüfusunun büyük bir kısmını çeken bir bölge. Sonuç olarak burası aynı zamanda turist tuzakçılarının en ünlü avlanma alanı.
  • Bunkers del Karmen’e tırman! Yürüyüş yapmaktan çekinmiyorsan Bunkers del Carmel’e tırmanabilirsin. Denizle birlikte tüm Barselona şehrinin görülebildiği bir nokta burası.
  • Ekmek ve servis ücreti genellikle faturaya eklenir, yere bağlı olarak kişi başı 1 € ile 3 € arasında değişir. Çoğu zaman garson “Quieres pan con tomate?” diye sorar (Domatesli ekmek ister misin?) ya da sadece istediğini varsayacaktır. Ekmeğin masaya getirilmesini istemiyorsan “Sin pan por” seçeneğini belirt, ancak ne yazık ki bazen yine de ödeme yapmak zorunda kalabilirsin. Durum buysa şikayet etmekten çekinme, ancak yapılacak en kolay şey yerel halk gibi yemek yemek ve ekmeğin tadını çıkarmak!
  • Klasik tapas barlarında garsonların rahatsız edilmek istemiyormuş gibi göründüğüne alınma. Kabalık etmiyorlar aslında, sadece meşguller! Bir garsonun dikkatini çekmek için iddialı ol, onlara işaret vermekten çekinme. İkinci içecek, daha fazla yemek, hesap vb. isteyip istemediğinin sorulmasını bekleme.
  • Barselona’da bahşiş vermen gerekmiyor, ama tutarı yuvarlayıp %10 gibi bahşiş bırakman şık durur. Garsonlar çok çalışıyor ve çok düşük bir aylık ücret alıyorlar.
  • Bazı geleneksel yerlerde menü İngilizce veya İspanyolca olarak mevcut olmayacak. Katalonya’da birçok kişinin Katalanca konuştuğunu unutma! Ancak endişelenme, çoğu insan yardım etmeye çalışmaktan mutluluk duyacak.
  • Katalanlar genelde kaba saba olmalarıyla meşhur. Bel altı esprilere bayılırlar. “Caganer” geleneğine sahip. Ahırda tuvaletini yapan çoban çocuk temsili ikondur. Her hediyelik eşyacıda göreceksin.
  • Barselona’da dolaşmak için araba kiralamana gerek yok. Seni tüm turistik yerlere götürecek iki turist otobüsü hattının yanı sıra şehrin her yerine dağılmış istasyonları olan verimli bir metro bulunuyor. Yürüyerek dolaşabilirsin.

Barcelona’da Muhakkak Yemen Gereken Şeyler

Patatas Bravas

Harika yemekler yedim. Hiçbiri için pişman değilim! Aklım hala tadamadıklarımda desem yeri. 🙂 Mükemmel yemekler için Barselona’daki en sevdiğim yemek mekanlarından bazılarına göz atmayı unutmayın:

Menüde sıkça göreceğin ve gelmişken denemeniz gereken lezzetler:

Bomba: Hemen her yerde bulunabilecek bir çeşit kızartma. İçinde sebze, et vs. olan patates yumrularının kızartılmasıyla yapılıyor. Bomba pimini temsil eden beyaz bir sarımsak-alioli ve patlayıcı niteliğini temsilen de zengin baharatıyla acı bir sos…

Spanish Omelette: İspanyol omleti. Patates ile yapılıyor. Soğanlı ve soğansız olarak ikiye ayrılıyor.

Patatas Bravas: Küp küp doğranıp kızartılmış patates. Alioli ve sos ile servis ediliyor. 

Paella: Bir çeşit pilav aslında. Adını piştiği geniş ve sığ tavadan alan paella, iri taneli özel bir pirinçle (bomba pirinci) yapılıyor. Pilav, geniş tavalarda tercihe göre sebzeli, etli, deniz ürünlü veya karışık yapılıyor. Sarı renk için safran veya çoğu zaman gıda boyası kullanılıyor.

Churros: Kendine özgü bir şekle sahip hamur işi olan churros, kızartılıyor ve yanında çikolata sosu ile sıcak sıcak servis ediliyor.

Escalivada: Izgara sebzelerden oluşan geleneksel bir yemek.

Gazpacho: Gazpaço, İspanyol mutfağına ait, taze sebzeden püre halinde pişirilen bir tür çorba. İçeriğinde hayvansal besin olmayan vejetaryen bir yemek.

Pa amb tomàquet: Katalan geleneksel atıştırmalığı. Kızarmış ince dilim ekmeği domates ile yumuşatıyorlar. Üzerine zeytinyağı gezdiriliyor!

Croquettes: Bildiğiniz kroket bu. İçeriği yer yer değişiyor.

Calcotades: Soğanla pırasa arası bir sebze, sosa banılarak yeniyor.

Chipirones: Bebek kalamar kızartması.

Pinchos: Kanepe diyebiliriz. Tapasla zaman zaman karıştırılıyor. Balık, et, sebze gibi bir şeyler ekmeğe bir kürdan yardımıyla tutturuluyor. Atıştırmalık olarak ayak üstü yeniyor.

BONUS: Guindilla biberi; beyaz hamsi ve yeşil zeytinden yapılan, kürdanla servis edilen  tuzlu ve lezzetli bir şiş.

En İyi Tapas Barlar

Casa Jaime

Casa Jaime: Aşırı lokal harika lezzetli bir mekan. Burada dışarı oturup ballı patlıcan, kalamar tava, padron biberi, patatas bravas söylüyorsunuz ve harika lezzetler eşliğinde işlek caddenin keyfini çıkarıyorsunuz.

La Cova Fumada: Barceloneta mahallesinde zamanla özünü korumayı başaran efsane bir tapas bar. 1944 yılında kapılarını açmış, 3 kuşak tarafından işletilen bir aile işletmesi olmaya devam ediyor. Burada yediğim her şey mi harika olur. Rüyalarıma giriyor! Bomba tapayı icat eden yer La Cova Fumada!

Bar La Plata

Bar La Plata: Bu tapas barı 1945’ten beri zamana direniyor ve o zamanlar yaptığı gibi hala aynı dört tapası servis ediyor.

Quimet y Quimet: Barselona’da bir klasik. Her zaman dolu ve oldukça turistik, ancak bu seni korkutmasın. Harika bir deneyim. Burası 1-2 tapas deneyimleyip bir şeyler içmek için gidebileceğin ayaküstü bir mekan. Somon sandviç bir klasik, muhakkak söyle! 

Can Paixano: Kalabalık ve dar bir mekan daha! Yemek yapılan tezgahın önünde ayaktasın ve güzel lezzetler tadıyorsun. Fiyatlar uygun, buna rağmen lezzet yerinde. Cava kendi yapımları! Biberli, peynirli dana sandviç denenmeli!

Bar Bodega l’Electricitat: Barceloneta semtindeki bir başka mücevher. Burada lezzetli tapasların tadını çıkarabilirsin. Sıcak mahalle hissi veren Bodega; şehrin en iyi et ve patates bombalarından bazılarını, yumuşak patatesli omletleri ve herkesi hayran bırakacak bir Rus salatasını da içeriyor.

El Set: Bir akşamımızı buraya ayırdık. Genel olarak modern tapas mekanı olarak geçiyor ve yerlisi için oldukça popüler bir mekan. 

Cerveceria Catalana

Cerveceria Catalana: Bu restoran turistler arasında çok popüler, ama iyi tapas yapıyorlar ve aralarından seçim yapabileceğin çok şey var. Genellikle bir kuyruk olur (masa rezervasyonu yok), ancak yer büyük. Bu nedenle genellikle uzun süre beklemek zorunda kalmazsın.

Arume Barcelona

Arume Barcelona: Ve lokal bir paella mekanı bırakıyorum. Biz burayı çok çok beğendik. Umarım sen de bayılırsın!

La Balmesina: Eğer tapas yemekten sıkılırsan diye ödüllü bir pizzacı buldum! Her sene defalarca ödül almış. Hem Avrupa’nın hem de dünyanın en iyi pizzaları listesinde yerini almış.

Jon Cake: Cheesecake yemek için buraya mı gideceğim deme! Git!

Anita Gelato

Anita Gelato: Kremamsı dondurma buldum. Şeker oranı dengeli, pürüzsüz kıvam! Mutlaka bitter cookie denenmeli.

Nabucco Tiramisu

Nabucco Tiramisu: Çok beğendik. Espresso ile mini bir tatlı molası ve enerjin yerine gelsin!

Nomad Coffee: Harika atmosfer, harika kahve. Burada mola vermen lazım.

Syra Coffee

Syra Coffee: Şehirde sıkça göreceğin bir işletme. Harika kahve ve cookie! Muhakkak cookie al, tamam mı?

Raw Studio

Raw Studio: Ve iyi bir kahveci daha ekleniyor listemize. İspanya’daki moda influencer’ları gider de ben gitmez miyim? Çok sevilen bir kafe ve neden sevildiğini anlıyorum. Basit ve lezzetli 🙂

Slow Mow

Slow Mow: Ve artırıyorum! Bir kahveci daha! Kakule çöreği görüyorum vitrinde ve tabii ki buna kayıtsız kalamam. Kahve çok başarılı. Çörek de öyle. E daha ne olsun!

T44: Yolun bu tarafa düşer mi bilmiyorum, ama bizim çok beğendiğimiz bir kahveci. Lokal bir öneri.

İyi Fırın: Pastelería Hofmann, Coush Armo, Origo bakery (kakule çöreği)

İyi panna cotta, krem karamel için adres: Bar Roma

İyi hamburger: Antonia’s Burger

İyi churros: Xurreria Laietana

Paella yemek için mekanlar: Rias de Galicia, Cheriff, Can Sole, 7 Portes

Benim Barselona gezi önerilerim burada son buluyor. Yazılarımı okumaya devam etmek istersen Keyfigüzergah Seyahat Yazıları sayfasını ziyaret edebilirsin.

Özlem Küçüközcan, namıdiğer Keyfigüzergah, İstanbul Aydın Üniversitesi İnternet Gazeteciliği ve Yayıncılığı, Beykent Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünden mezun olup haber sektörünün önde gelen isimlerinde haber müdürü olarak çalıştı. Şimdi seyahat yazarlığı, sosyal medya yönetimi, çeşitli dijital platformlarda içerik üretimi, yazarlık yapıyor.

Bir yanıt yazın