Makedonya'nın İncileri Road Trip

Üsküp-Ohri-Manastır Gezisi Nasıl Yapılır? | Makedonya Road Trip

Bir yurt dışı seyahatini en verimli hale getirmenin yollarından biri hiç şüphesiz onu bir road trip’e yani yol gezisine dönüştürmek ve bir taşla birden çok kuş vuruyormuşçasına tek bir uçak bileti ile birden fazla şehir görmek. Hele ki gittiğimiz yer Makedonya’nınki gibi nefes kesen doğa manzaralarını da içeriyorsa bir Üsküp uçak biletinin bizlere yaşatacağı deneyim bambaşka boyutlara ulaşabilir. 

Bir road trip tatilinin en önemli adımı elbette onu çok iyi bir şekilde planlamaktır. Şimdi burada sana muhteşem bir Üsküp-Ohri-Manastır (Bitola) yol gezisinin ipuçlarını vereceğiz. Tek bir Üsküp uçak bileti ile gezilecek şehirler listenden 3 şehri birden çıkarabilirsin. O halde başlayalım.

Road Trip Nasıl Planlanır?

Road Trip Nasıl Planlanır

Makedonya’da yapacağımız road trip maceramızın en avantajlı tarafı elbette ki Makedonya’nın Türkiye’den vize istemiyor oluşu. Vizesiz ülkeler kategorisinde olan Makedonya gezisi için yalnızca geçerliliği olan bir pasaporta ve uçak biletine ihtiyacımız var. 

flypgs.com’dan aldığımız Üsküp uçak bileti bizi Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan, ülkenin başkentinde bulunan Üsküp Büyük İskender Havalimanı’na götürecek. Diğer şehirlere yapacağımız ziyaretler için ise otel konaklamaları ve araç kiralama işlemi tamamen bize ait. 

Öncelikle hangi şehir için kaç güne ihtiyacımız olduğunu hesaplayarak başlayalım işe. Burada hesaplarımız Makedonya’ya gittiğimiz mevsime göre biraz değişiklik gösterebilir. Çünkü eğer sıcak bir mevsimde gidiyorsak tam bir sayfiye şehri olan Ohri’de geçirdiğimiz süreyi uzatmak isteyebiliriz. Göl kenarındaki bu küçük şehirde hiçbir şey yapmadan, yalnızca göl manzarasını izleyerek bile en azından 2 ya da 3 gün geçirmek mümkün. 

Biz ülkeye ziyaretin yoğunlaştığı sonbahar (doğanın en güzel renkleri için sonbahar aylarında ziyaret etmeni şiddetle tavsiye ederiz) ve ilkbahar zamanını göz önünde bulundurursak şöyle bir hesap yapabiliriz: 2 gün Üsküp, 2 gün Ohri, 1 gün Bitola yani Manastır şehri olmak üzere en az 5 günlük bir gezi planıyla oldukça verimli bir Makedonya gezisi gerçekleştirilebilir.  

  • 1. ve 2. gün Üsküp’te konakladıktan sonra 3. günün sabahında Ohri için yola çıkılır.
  • Ortalama 2 saat 45 dakikalık yolculuğun ardından varılan Ohri’de 3. ve 4. gün geçirilir. 
  • 5. gün Ohri’den ortalama 1 saat uzaklıkta olan Bitola’ya (Manastır) varılır. Bu küçük şehir için tek bir gün yeterli. Uçak saatine göre Bitola’yı son güne de saklayabilirsin ya da Bitola gezinden sonra Ohri’de 1 gece daha konaklayıp ertesi gün Üsküp için yola çıkarak birkaç saatini daha Üsküp’ü gezerek geçirip daha sonra havalimanına gidebilirsin. 

Üsküp Konaklama ve Araç Kiralama İşlemleri

Üsküp Konaklama ve Araç Kiralama

Üsküp Büyük İskender Havalimanı ile şehir merkezi arası ortalama 23 km. Bu da trafiğin durumuna göre 20-25 dakikalık bir araç yolculuğuna denk geliyor. Havalimanı taksilerinin şehir merkezi için standart bir ücret tarifesi mevcut. 20 euro karşılığında(13 Kasım 2019 itibarıyla) taksi ile şehir merkezine ulaşabilirsin. 

Burada aklına şu soru gelebilir: “Bu road trip’in kiralık aracı nerede? Neden taksiye biniyoruz?” İşte, burada sana puanı oldukça yüksek bir tavsiyemiz var. Araç kiralama işini Üsküp’te geçirdiğin sürenin sonuna saklayarak çok daha hesaplı bir tatil programı yapabilirsin. Çünkü aslında Üsküp’te geçireceğin sürede araca neredeyse hiç ihtiyacın olmayacak. Olsa bile çok daha hesaplı bir şekilde taksi ya da otobüs ile istediğin yere ulaşabileceksin. 

Bu yüzden araç kiralama süreni Üsküp’ten Ohri’ye yapacağın yolculuğun başlangıç anına göre planlarsan tatil bütçeni çok daha ekonomik kullanabilirsin. 

Üsküp’te Nerede Kalınır?

Üsküp şehir merkezinde oldukça uygun fiyatlara güzel oteller mevcut. Bütçenin dışına çıkmadan Üsküp şehir merkezinde konaklaman mümkün. Üsküp’te Makedonya Dinarı kullanılıyor. Dinarı 6 sıfır atılmamış Türk Lirası gibi düşünebilirsin. 

Bunun dışında oteller çoğunlukla dolarla da ödeme kabul edebiliyor. Ama her zaman üzerinde dinar bulundurman senin için bir avantaj. Tabii kredi kartıyla ödeme de bir seçenek. Şehir merkezinde kalabileceğin oteller arasında önerilerimiz ise şöyle:

1.Hotel Alexander II 

Vasil Glavinov Caddesi’nde yer alan otel; uygun fiyatlı, temiz, tatmin edici bir kahvaltısı var ve tüm bunların yanı sıra şehir meydanına 3 dakikalık yürüme mesafesinde. Üsküp’te uygun konaklama için ilk tercih edilecek otellerden biri. 

2.City Park Hotel

Şehrin en çok tercih edilen bir diğer oteli olan City Park yine merkeze oldukça yakın bir konumda ve konforlu bir otel. Yürüyerek şehir meydanına ulaşmak mümkün. 

3.Main Square Apartments

İlk iki önerimizden çok daha uygun fiyatlı ve yine şehir merkezinde bir konaklama seçeneği arayanlar için Main Square Apartments’ı önerebiliriz. 

Üsküp’te Araç Kiralama Nereden Yapılır?

Üsküp'te Nereden Araç Kiralanır

Bu noktada sana yine 100 puan değerinde bir tavsiyemiz var. Eğer otelini şehir merkezinde ayarladıysan araç kiralama ofisinin de yine sana yakın bir konumda olmasını tercih edersin diye tahmin ediyoruz. Otelden çıkışını yaptıktan sonra elinde valizinle uzun bir yol kat etmek ya da taksiye yeniden para vermek yerine yürüme mesafesindeki bir kiralama ofisi seni çok daha mutlu eder. 

İşte, bu noktada sana tavsiyemiz Üsküp’e gitmeden önce aracını kiralarken araç teslim alma noktası olarak şehir merkezi seçeneği bulunan kiralama firmalarını göz önünde bulundurman. Örneğin Sixt firmasının şehir meydanında yer alan Büyük İskender Heykeli’nin hemen arkasındaki Marriot Otel’in içinde bir şubesi var. Aracını buradan teslim alarak Ohri için yola çıkabilirsin. Araç kiralamanı ise yine flypgs.com adresinde yer alan Araç Kiralama sekmesi üzerinden gerçekleştirebilirsin.

Araç kiralama firmalarının koşulları aşağı yukarı birbirine benzer. Ancak sen yine de kiralama işlemini yapmadan önce mutlaka tüm maddeleri dikkatlice okumayı ihmal etme. Yaş sınırına, ödeme seçeneklerine, kiraladığın aracın bagaj genişliğine ve diğer tüm detaylara dikkat et.

Dikkat: Ehliyetin yanına almayı sakın unutma! 

Üsküp’te Gezilecek Yerler, Yeme İçme Tavsiyeleri 

Üsküp Gezilecek ve Yemek Yenilecek Yerler

Aslında bu yazıyı hazırlamamızın amacı genel olarak Üsküp-Ohri-Bitola arasında gerçekleşecek road trip için ipuçları vermek. O yüzden şehirlerde yapılacak aktiviteler konusuna çok fazla girmeyeceğiz. Bunun için Makedonya Gezi Rehberi: Biraz Yakın Biraz Uzak yazımızı okuyabilirsin. Ancak burada yer alan bilgilere ek olarak birkaç ufak tavsiyemiz daha olacak. Maddeler halinde verelim:

  • Genel olarak Balkanlarda et ve özellikle köfte çok ama çok lezzetli. Gerçekten eve döndüğünde burada yediğin köftenin tadını özleyeceksin. Ama olur da köfteden sıkılırsan ve artık biraz farklı bir şeyler yemek istersen sana şahane bir balık restoranı tavsiyemiz var: Sidro Fish Restaurant. Salaş bir balıkçı, sıcakkanlı personel ve enfes deniz ürünleri… Sidro, Üsküp seyahatinin en güzel anılarından biri olabilir. Rezervasyon yaptırmayı unutma!
  • Üsküp’te ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri de Millennium Cross. Teleferikle çıkılan Millennium Cross’un paha biçilmez bir manzarası var. Ancak buraya gitmek sandığından biraz daha zor olabilir. Buraya giden tek bir otobüs var, o da 25 numaralı otobüs ve seferleri çok sık değil. Mutlaka gitmeden önce kontrol et. Uzun süre otobüse durağında bekleme ihtimalin var.
  • Makedonya’da döviz bürolarında pazarlık yapabilirsin. Sana önerilen kuru hemen kabul etme. Şansını dene. Daha kârlı bir alışveriş ihtimalin her zaman mevcut. Aklında olsun.
  • Arabanı park ettiğin yere çok ama çok dikkat et. Otopark olduğundan emin olduğun bir yere park etsen bile otoparkın park etme yönergesine uymadığın için geri döndüğünde aracının tekerinde kocaman bir kilitle karşılaşabilirsin. Üstelik cezası da oldukça yüksek. Park yerindeki tabelaları dikkatlice okuman ve direktifleri uygulaman yeterli.
  • Bu önerimizi sadece Üsküp’te değil diğer şehirlerde de uygulayabilirsin: Makedonya’ya ait armutlu gazoz olan Strumka’yı mutlaka dene. 

Üsküp’ten Ohri’ye Giderken…

Yaklaşık 2 saat 45 dakikalık yolculuğun boyunca hem şehir içlerinden hem de otobanlardan geçeceksin. Burada mutlaka çevrim dışı kullanılabilen navigasyonlardan yararlanmanı tavsiye ederiz. Yol boyunca orman manzaraları seni karşılayacak. Tabii bir de otobandaki gişeler… 

Evet, Üsküp’ten Ohri’ye giderken şaşırtıcı bir biçimde fazla sayıda gişede durup ödeme yapacaksın. Herhangi bir sapak olmaksızın dümdüz bir yolda bile neden bu kadar fazla gişe olduğunun cevabı ise meçhul. Her seferinde çok cüzi ücretler ödeyeceksin, ama bunlar toplandığında anlamlı bir ücrete dönüşecek. Yanında bozuk para bulundurursan rahat edersin.

Üsküp’ten Ohri için yola çıktığında yol üstünde uğramanı tavsiye ettiğimiz bir doğa mucizesi var: Lake Matka… Matka Kanyonu’nda en az 1-2 saat geçirerek buradaki doğal oluşumun sunduğu manzaranın keyfini çıkarabilirsin. 

Ohri’de Konaklama ve Gezi Planı

Ohrid'de Konaklama ve Gezi Planı

Eğer güzel bir mevsimde gidiyorsan Ohri’nin ve Ohri Gölü’nün güzelliğinden kendini alamayacaksın. Bu güzelliğin tadını tam olarak çıkarabilmen için Ohri’de otel seçimi yaparken dikkat etmen gereken 3 temel konu var:

  • Göl manzaralı otel seçeneklerine bakmak.
  • Otelin göl manzaralı oda seçeneklerine bakmak (Diğer türlü otelin göl kenarında olmasının anlamı kalmıyor).
  • Mutlaka otopark imkanı olan otellere bakmak. Eğer otoparkı yoksa mutlaka otopark parası ödemen gerekecek. Çünkü ücretsiz park etmek diye bir şey bu şehirde maalesef yok. 

Öncelikle biz kendi Ohri otel önerilerimizle başlayalım:

1.Hotel Alexandrija

Göl kenarında, hem şehrin sur içi kısmına hem de merkeze yakın, otoparkı var. Üstelik otelde konaklamayanların bile rezervasyonla geldiği oldukça lezzetli bir menüye sahip restoranı da bulunuyor. Fiyat bakımından da mutsuz etmiyor. Ohri’de kalınacak oteller listemizin başına alıyoruz. 

2.Vila Bisera

“Makedonya gezisi bütçemin önemli bir kısmını Ohri’nin keyfini çıkarmak için harcayacağım.” diyorsan sana Vila Bisera’yı tavsiye edebiliriz. Burası bir harika. Özellikle yaz mevsiminde gidiyorsan Vila Bisera’da geçirdiğin zamanın kıymeti artacak. 

3.Porta

Fiyat olarak uygun, ama sundukları bakımından oldukça tatmin edici bir diğer önerimiz ise Porta olacak. Porta’nın da zengin bir mutfağı var. Değerlendirmeye değer. 

Ohri’de Gezilecek Yerler, Yeme İçme Tavsiyeleri 

Ohrid'de Yeme İçme ve Konaklama Tavsiyeleri

Ohri ile ilgili gezi ve yeme içme tavsiyelerimizi Makedonya Gezi Rehberi: Biraz Yakın, Biraz Uzak yazımızın Göl Kıyısında Bir Cennet Şehir: Ohri bölümünde bulabilirsin. Ohri ile ilgili tavsiyelerimiz ve notlarımız ise şöyle:

  • Ohri’de de Üsküp’te olduğu gibi bir Türk Çarşısı konsepti var. Burada Ohri Gölü’nden çıkan incilerle yapılmış takılar satan onlarca dükkan var. Hatıra olarak alınabilecek güzel bir hediye. Ancak Türk Çarşısı’ndan ayrılıp sur dibinde yer alan el sanatları dükkanlarında çok daha özel parçalar ve el boyaması seramiklerden yapılmış eşya bulabilirsin. 
  • Ohri’nin tadı yürüyerek çıkar. Upuzun göl kıyısında yapacağın yürüyüşün dışında tarihi kapılarından geçerek içine gireceğin eski şehir kısmında da bolca yürümen lazım. Şehrin tepelerine çıktıkça kalabalık azalıyor, sakinlik başlıyor, mimari değişiyor. Burası biraz İstanbul’un Prens Adalarını anımsatan bir ruha sahip. Burada çektiğin fotoğraflar muhteşem görünecek. 
  • Ohri’de de bolca çok lezzetli köfte yemek mümkün. Ancak burada da bir balık restoranı kaçışın olsun istersen Üsküp’ten fazla seçeneğin olacak. Bizim tavsiyemiz ise engebeli bir yoldan, bolca merdiven inip çıkarak varacağın Kaneo… Özel bir menüsü ve özel bir manzarası var. Ohri’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden.

Ohri’den Manastır’a Giderken…

Ohri-Manastır arası yaklaşık 1 saatlik araç yolculuğu ile tamamlanıyor. Çok uzun olmayan bu yolculuk süresince yola dikkatini çok iyi vermeni tavsiye ederiz. Manastır şehir girişini kaçırmamaya dikkat et. Makedonya hala gelişmekte olan bir ülke. Yollar ve yollardaki yönergeler her zaman çok sağlıklı ve dikkat çekici olmayabiliyor. Bu yüzden bu yolculukta da çevrim dışı navigasyondan yararalanmanı tavsiye ederiz. 

Manastır (Bitola) Gezi Planı

Manastır Gezi Planı

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Manastır için 1 tam gün yeterli olacaktır. Bitola gezimizin elbette temel amacı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim gördüğü Manastır Askeri İdadisi’ni ziyaret etmek. Bu yüzden gezimize de buradan başlıyoruz. Aracını hemen okulun yanındaki sokaklardan birine park edip içeri girebilirsin. Burada park ücreti sorunun olmayacak.

Manastır Askeri İdadisi, günümüzde Bitola Müzesi olarak varlığını sürdürüyor. Bu müzede Mustafa Kemal Atatürk Memorial Room adı altında özel bölüm bulunuyor. Müzeyi gezmeye bu kısımdan başlayıp sonrasında Makedonya tarihine ait birçok detay bulabileceğin bölümleri ziyaret edebilirsin. Bitola ile ilgili diğer notlarımızı ise şu şekilde toparlayabiliriz:

  • Müzenin hemen karşısında oldukça büyük bir City Park yani Şehir Parkı var. Müzeden çıktıktan sonra burada yürüyüş yapabilirsin. Küçük bir şehir için gayet büyük olan bu parkın huzur veren bir tarafı var. 
  • Parkın hemen ardından Bitola’nın meşhur alışveriş caddesi Shirok’u turlamaya başlayabilirsin. Burada Üsküp ve Ohri’ye göre çok daha fazla sokak müzisyenine rastlayacaksın. Bitolalıar eğlenmeyi seviyorlar. Ayrıca alışveriş için de diğer şehirlere göre daha fazla seçenek olduğunu söyleyebiliriz. 
  • Bitola’da da diğer iki şehirde olduğu gibi eski bir çarşı var. Bu çarşıda geleneksel dükkanların yanı sıra bir de kocaman meyve sebze pazarı kuruluyor. Burayı ziyaret etmek yerel halkın günlük rutini konusunda sana fikirler verebilir. Bu yüzden görülmeye değer olduğunu söyleyebiliriz. 

Zaman buldukça vizesiz Balkanlar şehirlerine seyahat etmek ve bu gezileri de birer fırsata dönüştürüp aynı anda birden çok şehri gezmek hem modern zaman seyyahlık ruhuna çok uygun hem de Balkanların o, bir tarafı bizden olan parçasını tanımak için çok önemli. Gördüğün, duyduğun, tadına vardığın her şeyin sende önemli izler bırakacağından eminiz. Bu deneyime Makedonya’dan başlamak istersen en yakın tarihe Üsküp uçak bileti almak için hemen şimdi harekete geç!

Üsküp Uçak Bileti Ara 

ucak-bileti

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın