Beylerbeyi Sarayı Gezisi

Beylerbeyi Sarayı Gezisi | Beylerbeyi Sarayı

Güzelliği dillere destan olan İstanbul birbirinden ihtişamlı ve tarihi saraylara ev sahipliği yapıyor. Bu saraylardan bir tanesi de Osmanlı Devleti’nin son dönemlerini yansıtan ve Anadolu Yakası’nın Boğaz kıyısında bulunan ikonik Beylerbeyi Sarayı. 

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün hemen altında bulunan Beylerbeyi Sarayı, Boğaz’a nazır konumu, eşsiz manzarası ve mevsimlere göre değişen atmosferiyle İstanbul’un keyifli gezi güzergahlarının başında geliyor.  

Peki; tarihi, hikayesi, yapısal özellikleri ve göz alan ihtişamıyla görülmesi gereken yerlerden olan Beylerbeyi Sarayı hakkında ne kadar bilgilisin? İstanbul’un özel köşelerinden biri olan bu benzersiz yapıya doğru uzanmaya ve Beylerbeyi turu yapmaya ne dersin? Kültür ve sanat ile yaşayan, eski saraylarla müzelere doyamayan bir seyyahsan bu Beylerbeyi Sarayı gezi rehberi tam sana göre. Haydi gel, önce ucuz uçak biletlerine bakalım, sonra Boğaz’a doğru yol alalım. 

Beylerbeyi Sarayı Nerede? 

Beylerbeyi Sarayı Nerede

“Beylerbeyi Palace under the Bosphoros Bridge (Boğaziçi Köprüsü) in Istanbul, Turkey”

Beylerbeyi Sarayı; Boğaziçi’nin Anadolu Yakası’nda, Kuzguncuk ve Çengelköy arasında yer alıyor. Beylerbeyi semtinde ve Üsküdar ilçesi sınırlarında bulunan bu tarihi saray, Üsküdar rıhtımına yaklaşık 3.5 km uzaklıkta. 

Beylerbeyi Sarayı’na Nasıl Gidilir? 

Beylerbeyi Sarayı'na Nasıl Gidilir

Beylerbeyi Mosque, view from the Bosphorus in Istanbul, Turkey.

Beylerbeyi Sarayı’na ulaşım için birçok alternatif mevcut. Saraya Anadolu tarafından gelmeyi düşünüyorsan Kadıköy rıhtımdan kalkan otobüsleri ya da Üsküdar vapur iskelesinin yakınından kalkan otobüsleri kullanarak ulaşabilirsin. 

Avrupa Yakası’ndan Beylerbeyi Sarayı’na ulaşmak için ise vapur ya da deniz motoru ile Üsküdar’a gelebilir ve buradan da aktarma yapabilirsin. Kısacası Beylerbeyi Sarayı, İstanbul’un merkezi güzergahlarından olduğu için ulaşımı hayli rahat.

Başka şehirlerden gelip Beylerbeyi Sarayı’nı ziyaret etmek isteyen kültür-sanata meraklı gezginlerin ise öncelikle İstanbul uçuşlarına katılması gerekiyor. Türkiye’nin birçok noktasından İstanbul’a uçuşlar düzenleyen Pegasus; gezginlere güvenli, ekonomik ve hızlı bir uçuş deneyimi sunuyor.

İstanbul Uçak Bileti Ara

Beylerbeyi Sarayı Hakkında Kısa Bilgi 

Beylerbeyi Sarayı Hakkında

Built in 1865 in Istanbul, Turkey.

Sultan Abdülaziz’in isteği üzerine inşa edilmiş Beylerbeyi Sarayı, Osmanlı padişahlarının sayfiye mekanı ve yabancı devlet başkanlarının ya da hükümdarlarının ağırlanması için bir devlet konukevi olarak düşünülmüş.

Beylerbeyi Sarayı’nın yapımına 6 Ağustos 1863 tarihinde başlanmış ve 21 Nisan 1865 gününde yapılan bir törenle saray kullanıma açılmış. Sarayın inşaat organizasyonunu ise İstanbul’daki birçok tarihi yapıda imzası bulunan, dönemin ünlü mimarlarından Sarkis Balyan yürütmüş.

Ayrıca Beylerbeyi Sarayı’nı inşa ettiren Sultan Abdülaziz’in denize olan merakı ve tutkusu sebebi ile sarayın tavanlarındaki bazı çerçeve ve kartuşların içine deniz ve gemi temaları işlenmiş. Hatta Sultan Abdülaziz, ressamlara fikir vermesi için deniz ve gemi temalarını içeren desenler dahi çizmiş.

Sarayın mermer işçiliği, tarihi eşyaları, dokusu, konumu ve Boğaz’ı kesen eşsiz manzarası gibi detaylar, burayı İstanbul’daki gezilecek yerlerin başında getiriyor. 

Beylerbeyi Sarayı’nın Mimari Özellikleri: Batı ve Doğu Üslubu Bir Arada

Beylerbeyi Sarayı'nın Mimarisi

Built in 1865 in Istanbul, Turkey.

Beylerbeyi Sarayı, yüksek bir bodrum üzerine 2 katlı, avlulu ve yığma bir yapı. Yaklaşık 2.500 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen saray, dikdörtgen bir zemin alanı üzerine oturuyor. Beylerbeyi Sarayı’nın güney kesimi Mabeyn-i Hümâyun, kuzey kesimi ise Valide Sultan Dairesi olarak düzenlenmiş.

Batı ve Doğu’ya ait tarzların harmanlanması ile inşa edilen Beylerbeyi Sarayı’nda toplam 6 salon, 24 oda, 1 hamam ve 1 banyo bulunuyor. Saray, harem ve mabeyn bölümleri ile de eski Türk evi planına ait özellikler taşıyor.

Beylerbeyi Sarayı’nın planı, eyvanlı merkezi hol motifine dayanan bir plan kompozisyonuna sahip ve saraydaki şema 3 bölümden oluşuyor. Bu bölümler; Mabeyn-i Hümâyun, Yatak Dairesi (Hünkâr Dairesi) ve Valide Sultan Dairesi’dir. 

Valide Sultan Dairesi’nden hemen sonra gelen ve denize paralel olarak inşa edilen kadınefendiler ve ikballere ait esas Harem bölümü ise ana yapıdan ayrı olarak inşa edilmiş, ancak bu yapı günümüze kadar ulaşamamış. Mabeyn-i Hümâyun’un giriş cephesi, neo-barok stilin belirgin olduğu bir düzenlemeye sahip. Beylerbeyi Sarayı’nın iç mekan düzenlemeleri de hayli seçkin bir anlayışla şekillendirilmiş.

Cumhuriyet Döneminde Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı Cumhuriyet Dönemi

Built in 1865 in Istanbul, Turkey.

Beylerbeyi Sarayı, Cumhuriyet döneminde önemli bir yapı olmaya devam etmiş ve burada yabancı devletlerden konuklar ağırlanmış. Örneğin 1934’te Türkiye’ye gelen İran Şahı Pehlevi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından bu sarayda ağırlanmış.

Ayrıca 1936 yılında yapılan Balkan Oyunları Festivali de Beylerbeyi Sarayı’nda düzenlenmiş ve Mustafa Kemal Atatürk o geceyi bu sarayda geçirmiş. 

Beylerbeyi Sarayı’ndaki Ek Yapılar 

Beylerbeyi Sarayı Ek binalar

Beylerbeyi Palace, considered as a state guest house of the Ottoman sultan summer place and will accommodate the transfer of foreign heads of state or ruler Sultan Abdulaziz (1861-1876) was built at the request of

Fransa İmparatoriçesi Eugénie, Avusturya-Macaristan İmparatoru Joseph, Prusya Veliaht Prensi Frédéric Guillaume Nicola Charles gibi önemli konukların ağırlandığı Beylerbeyi Sarayı’nın ek yapıları dikkat çekici özellikte. 

1-Deniz Köşkleri

Deniz Köşkleri; biri Mabeyn, diğeri Valide Sultan’a ait olmak üzere çift olarak yapılmış. Sarayın en enteresan tasarım örneklerinden olan köşkler, çeşitli hayvan figürlerinden oluşan resimlerle bezeli. 

2-Set Bahçeleri

Beylerbeyi Sarayı, peyzaj kullanımı ile de önemli bir eser. Sahip olduğu bahçe ve uzanan setleri de hayli görkemli. Sarayın hemen önündeki bahçe dışında 4 adet set bahçe ve setlerin arkasında uzanan bir koruluk mevcut. 

3-Mermer Köşk

Cephelerinin mermer kaplı olmasından dolayı Mermer Köşk olarak bilinen bu köşkün bir diğer ismi de Serdâb Köşk. Mermer Köşk, havuzun gerisinde 4. sete gömülü vaziyette bulunuyor.

4-Sarı Köşk

Beylerbeyi Sarayı’nın kuzeydoğu tarafında konumlanan Sarı Köşk, 4. set bahçede yer alıyor. Bu köşkün yürüyüşlerde dinlenme amaçlı yapıldığı düşünülüyor.

5-Has Ahır Köşkü

Has Ahır Köşkü, Osmanlı dönemindeki at kültürünü yansıtan bir köşk niteliğinde. Giriş bölümündeki tavanlarda at ve diğer hayvan figürleri mevcut. Ayrıca avize ve diğer unsurlarda da at temalı kabartmalar bulunuyor. 

Beylerbeyi Sarayı’nda Kahvaltı: Manzaraya Karşı

Beylerbeyi Sarayı'nda Kahvaltı

Bosphorus Bridge and cityscape from Beylerbeyi Palace in Istanbul, Turkey

Beylerbeyi Sarayı’nda tarihin kapısını araladıktan sonra sarayın bahçesinde kahvaltı yapmaya ne dersin? Beylerbeyi Sarayı sadece eşsiz mimari özellikleri ve atmosferi ile değil, kahvaltı seçeneğiyle de ilgi çekici bir güzergah.

Arzu edersen sarayın sessiz ve sakin bahçesinde, Boğaz manzarasına karşı keyif çatabilir, leziz bir kahvaltı yapabilirsin.  

Beylerbeyi Sarayı Giriş Ücreti Ne Kadar 2023?

Beylerbeyi Sarayı Giriş Ücreti

“The Beylerbeyi Palace is a palace located in Beylerbeyi neighbourhood of Istanbul, Turkey at the Asian side of the Bosphorus, situated just north of the Bosphorus Bridge today.”

Beylerbeyi Sarayı’nın tam giriş ücreti 75 TL, indirimli giriş ücreti de 40 TL olarak belirlenmiş. Detaylı bilgi için Milli Saraylar resmi web sitesini ziyaret edebilirsin.

Beylerbeyi Sarayı’na Müzekart ile Girebilir miyim?

Beylerbeyi Sarayı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığına bağlı olduğundan “Müzekart” ile ziyaret edilemiyor.

Beylerbeyi Sarayı’nı Hangi Saatler Arasında Ziyaret Edebilirim? 

Beylerbeyi Sarayı ziyaret saatleri bilgisi için aşağıdaki tablodan yararlanabilirsin. Ancak saray, köşk ve kasırların pazartesi günleri ziyarete kapalı olduğunu hatırlatmakta fayda var. Güncel bilgiler için Milli Saraylar resmi web sitesine bakabilirsin. 

Günler Açılış  Kapanış
Pazartesi
Salı  09:00 18:00
Çarşamba 09:00 18:00
Perşembe 09:00 18:00
Cuma 09:00 18:00
Cumartesi 09:00 18:00
Pazar 09:00 18:00

Beylerbeyi Sarayı; pazartesi haricinde her gün 09:00’da kapılarını açıyor ve 18:00’de kapanıyor. Seyahat planını bu bilgiler doğrultusunda yapabilirsin. İstanbul hakkında daha fazla okumak istersen de aşağıdaki içeriklere göz atabilirsin.

Ayasofya Müzesi Gezisi: İstanbul’un Tarihi Değeri

İstanbul Arkeoloji Müzesi Gezisi: Tarihe Açılan Kapı

Topkapı Sarayı Müzesi: Bir Cihan İmparatorluğunun Tarihi

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın