nemrut-yolunda-seymen-bozaslan

Nemrut Yolunda…

Nemrut Dağı koca bir tarihe ev sahipliği yapıyor, eserleri ile büyülüyor. Eski efsanelere konu olan bu gizemli bölge, ülkemizdeki en önemli turizm duraklarından biri. Eşsiz bir gün batımı manzarasına sahip olan Nemrut Dağı’na doğru uzanmaya ne dersiniz? 

Nemrut’a Ne Zaman Çıkılır ?

Nemrut’a çıkmanın en güzel zamanları mayıs, haziran ayları. Yollar ise mart ile kasım ayları arasında açık. Onun dışındaki aylarda yol kapalı olduğu için bölgeye ulaşımınız da mümkün olmayacaktır. Ama ne zaman giderseniz gidin hava rüzgarlı ve biraz soğuk olacak elbette ki. Ben Nemrut’a ağustos ayında sabaha karşı çıktım. Fakat Nemrut’a çıkacağınız en güzel zaman kesinlikle mayıs ve haziran ayları.

Nemrut’a Nasıl Çıkılır ?

nemrut-a-nasil-cikilir

Nemrut’a çıkmadan önceki gece Adıyaman merkezde konakladım. Fakat sonradan fark ettim ki Nemrut yolu üzerindeki köylerde ve Kahta ilçesinde de oteller var. Dilerseniz 80 km uzaklıktaki Adıyaman yerine Kahta veya Gerger Köyü’ne yakın bir noktada konaklayabilirsiniz. Gün doğumunda dağa çıkmadan önce bir miktar daha uyku çekebilirsiniz böylece efendim.

Nemrut’a kadar düzgün bir yoldan gidebiliyorsunuz. Özellikle sabaha karşı yola çıkıyorsanız farları yanan tüm araçların amacının gün doğumu izlemek olduğunu düşünerek bir tık daha heyecanlanıyorsunuz. Düşünsenize uzunca bir yol var ve tüm araçlar o yöne gidiyor. Ortak paydanız, güneşe ilk merhaba diyenlerden olmak.

Nemrut yolu son derece güzel demiştim. Bu yol Nemrut Müzesi’nin dibine kadar gidiyor ve orada indikten sonra shuttle araçlara binerek asfaltın son bulduğu yere kadar 5 TL gidiş-dönüş ödeyerek 11,5 km yolculuk yapıyorsunuz. Buraya geldikten sonra Nemrut’tasınız artık demek isterdim, ama hayır. Buradan 20 dakikalık bir yolculuğunuz daha var.

Yürüyerek tırmanacağınız basamaklar sonrasında Nemrut’un doğu veya batı terasına ulaşabilirsiniz. Gün batımı batı terasında, gün doğumu ise doğu terasında izleniyor. Zaten kalabalıktan anlarsınız. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim. Ciddi soğuk! Adıyaman merkeze göre 12-13 derece fark ediyor. Nemrut’a doğru yükseldikçe hızla düşüyor sıcaklık. Bu sebeple hazırlıklı gitmekte fayda var.

Nemrut Dağı’nın Tarihçesi

nemrut-un-tarihi

Nemrut Dağı’nda şehirleşmeyi başlatan ilk uygarlık Persler olmuş. Daha sonra bölgeye yayılmacı politikalar güden Yunanlılar hakim olmuş. Sonraki süreçte bölgede hakimiyet bir kez daha değişmiş ve M.Ö. I. yüzyılda Nemrut Dağı ve çevresinde Kommagene Krallığı, I. Mithrades Kallinikos tarafından kurulmuş.

141 yıl boyunca hüküm süren Kommagene Krallığı M.S. 72 yılında Roma hakimiyetine girmiş. Bu uygarlığın kalıntıları olan ve Nemrut Dağı üzerinde bulunan birçok tarihi eser ise günümüze kadar yıkılmadan ayakta kalmayı başarabilmiş. Bir güç simgesi halini alan bu dağ günümüzde de önemini korumakta.

Nemrut Hakkında Bazı Bilgiler

  • Adıyaman’da kalıyorsanız gece yola 02.30 gibi çıkmanız lazım ki gün doğumuna yetişebilesiniz.
  • Binek araçla yola çıkabilirsiniz. Aracınız yoksa 65-70 TL ödeyerek gidiş-geliş turlarla da yola çıkabilirsiniz. 02.30 gibi alıyor ve 10.00 gibi geri bırakıyorlar Adıyaman’a.
  • Üşümeniz garanti! Dikkatli giyinin!
  • Malatya ve Adıyaman’dan 2 tane yol var Nemrut’a. Yollardan biri Kahta üzerinden, diğeri ise Pütürge üzerinden. Pütürge üzerinden giderseniz daha yakın bir noktaya ulaşır, daha az yürürsünüz.
  • Heykeller kireç ve kum taşından yapıldığı için zaman içinde yıpranmaya başlamış. Bu sebeple biraz sıkıntılı bir gelecek bekliyor onları. Hatta bu konuda bir dönemin Kültür Bakanı Ertuğrul Günay heykellerin daha aşağıya taşınmasını önermişti, fakat çok tepki görmüştü.
  • Gördüğünüz heykellerde aslan yeryüzü, kartal ise gökyüzü liderliğini simgeliyor.
  • Battaniye isterseniz 5 TL’ye kiralayabilirsiniz!
  • Bir şeyler atıştırmak isterseniz Nemrut Müzesi’nin bir cafesi var. Yeme içme ihtiyaçlarınızı burada karşılayabilirsiniz.

Nemrut İçin Nerede Konaklamalıyım?

Adıyaman’da konaklamanızda öncelikli amaç Nemrut ise unutmamalı ki Nemrut ile Adıyaman arası 80 km. Bu mesafenin hepsinin asfalt olmadığını da hatırlatmakta fayda var. Bu yüzden burada ikiye ayrılıyoruz. Adıyaman’da konaklamak isteyenler Arsames Otel, White Star Hotel, Antiochos Otel ve Tuğra Otel’i tercih edebilir. “Nemrut’a daha yakın olmak istiyorum.” diyenler ise Karadut Pansiyon’u veya Kahta ilçesindeki otelleri tercih edebilir.

Nemrut Dağı Nasıl Keşfedildi?

Alman Mühendis Karl Sester, 1881 yılında yol yapımında çalışmak üzere Diyarbakır’a gelmiş. Aynı anda bu bölgede araştırma yapmış ve bazı tarihi yapılar dikkatini çekmiş. Bir takım çalışmalar sonucu tesadüfen fark ettiği eserlerin üzerindeki Grekçe yazıları çözüp bu heykel ve eserlerin Kommagene Krallığı’na ait olduğunu ve Kral I. Antiochos’ un emirleriyle yapıldığını keşfetmiş.

Bu keşif sonrası Nemrut Dağı dünya çapında ayrı bir önem kazanmıştır. Bölgede keşfedilen bir yazıtta Antiochos’un ağzından yazılmış bir metin yer alıyor. Bu metinde kralın heykelleri kendisi için yaptırdığı anlatılıyor. Nemrut Dağı’nın sırrının çözülmesinde bu yazıtın ciddi katkısı var. Daha sonraları bu çalışmalara ünlü Oryantalist Osman Hamdi Bey de katılmış.

Dağda bulunan taşınabilir eserler Adıyaman Müzesi’ne götürülmüş, taşınamayan eserler ise hâlâ Nemrut Dağı’nda yer alan milli park içerisinde muhafaza ediliyor.

Nemrut Dağı Neden Özel?

nemrut-dagi-neden-ozel

Bu bölgede Nemrut Dağı’na arkasını dönmüş halde, koltukta oturan heykel gövdeleri bulunmakta. Bu gövdeler 10 metre yüksekliğinde ve bazılarının başları aşağıya yuvarlanmış şekilde bulunuyor. Heykeller sırasıyla Apollon, Mitra, Helios, Hermes, Tyche-Fortuna, Zeus, Oramasdes, Antiochos, Herakles ve Ares gibi mitolojik tanrıları temsil ediyor.  

Bu heykellerin sağ ve sol yanında kartal ve aslan heykelleri ise tanrıları korumakla görevli. Aslan yeryüzü hükümdarı, kartal ise gökyüzü hükümdarı olarak kayıtlara geçmiş.

Nemrut Dağı’nın Şimdiki Durumu

nemrut-dagi-nin-simdiki-durum

Nemrut Dağı, 2150 metre yüksekliğe sahip. Bu yüksekliğe bağlı olarak geceleri havanın çok soğuması ve sabahları çok ısınması sebebiyle heykeller aşınmıyor ve tahrip oluyor. Bununla birlikte yaklaşık 2000 yıllık olmaları da tahrip olmalarının bir başka sebebi. Buna rağmen kalıntılar tarihi ve önemli olduğu için turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

01.01.1987’de İstanbul’da doğdu. Türkiye’de 81 şehri en az dört kere gezmiş, dünyada ise 63 ülke ve 250’den fazla şehri keşfetme imkanı bulmuştur. Bir çok ulusal mecrada seyahat yazıları yazan Seymen Bozaslan, profesyonel anlamda fotoğrafçılıkla ilgilenmektedir. “İçinden Yol Geçen Hayatlar” , “Ölmeden Önce Türkiye’de Görülmesi Gereken Yerler” ve “100.Yılında Türkiye Seyahatnamesi” isimli üç kitabı bulunmaktadır. 2022 yılında ise Foton Derneği tarafından “Yılın Seyahat Fotoğrafçısı“ seçilmiştir.

Bir yanıt yazın