Konya Mevlana

Şeb-i Arus Öncesi Bilinmesi Gerekenler

Ölüm ne bir son ne de bir matem günüdür. Tersine ölüm, göklerdeki sevdiğine kavuşmak için can atmış olanların sevinçle koştukları bir düğün günüdür. Acının yerini huzura bıraktığı, tefekkürle geçen bir ömrün meyvesini verdiği gündür. Şeb-i Arus, Hz. Mevlana Celaleddin Rumi’nin ölüm yıldönümü olarak 17 Aralık’ta kutlansa da aslında bu gün, gerçeği arayanların, ilahi sevginin peşinde olanların bir araya geldiği ve kutlamalarla birlikte kendi vuslatlarının provasını yaptıkları gündür.

Konya ve Şeb-i Arus

Seb-i Arus

Son yıllarda başka şehirlerde de kutlanmasına rağmen, Şeb-i Arus’un memleketi tabii ki Konya’dır. Mevlana’nın hayatını geçirdiği, ilim ve irfan yaydığı ve de bu dünyadan göçerek nihayetinde sevdiğine kavuştuğu yer, yani Konya’dır Şeb-i Arus’un merkezi. Her yıl 17 Aralık’ta başlayan ve birkaç gün boyunca süren kutlamalara katılmak için tek yapmanız gereken ise promosyonlu Konya uçak bileti alıp hemen yola koyulmak ve programınızı önceden çizmek.

Mevlana Türbesi ve Mevlana Tekkesi

Mevlana Dergahı olarak da bilinen ve tekke ile Hz. Mevlana’nın türbesinin yer aldığı bu müze ekonomik uçak biletinizle geldiğiniz Konya’da ilk ziyaret etmeniz gereken yer. Bir zamanlar Selçuklu Sarayı’nın gül bahçesi iken Mevlana’nın babasına hediye edilmiştir. Görür görmez dikkatinizi çekecek olan yeşil kubbe ise Mevlana Celaleddin Rumi’nin türbesidir.

Mevlana Tekkesi

Şems-i Tebrizi Cami ve Türbesi

Mevlana Celaleddin Rumi’nin Hocası Şems-i Tebrizi gerçekten öldürüldü mü, yoksa kayıplara mı karıştı? Bu sorunun cevabını hiçbir zaman öğrenemeyecek olsak da dünyaya kazandırmış olduğu bu değer için türbesini ziyaret etmemiz farz olmuştur.

Selçuklu Sultanlarının Yeri: Alaeddin Camii

Alaeddin Camii

Alaeddin Camii çok özel bir yere sahiptir, çünkü sekiz Anadolu Selçuklu Sultanının kabrine ev sahipliği yapar. Zarif Selçuklu Mimarisinin etkilerini taşıyan camii Taht Mahallesi’nde yer alıyor.

Karatay Medresesi

Karatay Medresesi

2. İzzeddin Keykavus zamanında yapılan medrese, zamanın ilim yuvası olmasının yanında etkileyici mimarisiyle de göz alıyor. çinilerle bezenmiş olan duvarları ve işlemeleriyle Selçuklu sanatının zevkini ortaya koyuyor.

İnce Minare

İnce Minare

Karatay Medresesi ile aynı zamanda yapılan İnce Minareli Medrese, 1200’lü yıllarda hadis ilmi öğretmek üzere faaliyet gösteriyordu. Şimdi müze olarak gezebileceğiniz yapıda hem Selçuklu mimarisinin temsilcilerinden birini gezecek hem de Selçuklulara ait çift başlı kartal gibi sembollerin örneklerini görme şansı elde edeceksiniz.

Tavusbaba Türbesi

Tavusbaba Türbesi

Tavusbaba Türbesi rivayetleriyle meşhurdur çünkü burada yatan kişinin erkek mi yoksa kadın mı olduğu hala bilinmemektedir. Rivayete göre buradan çok güzel bir kadın sesi yayılırmış ancak merak edip de bakmaya gelenler sadece tavus kuşu tüyleri bulurlarmış. Bu yüzden adı Tavus baba konulmuştur.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...