Şeb-i Arus Törenleri

Şeb-i Arus Nedir? | Şeb-i Arus Törenleri Ne Zaman?

Şeb-i Arus töreni, Türkçesi ile Düğün Gecesi, Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’nin öldüğü tarihi anma amacı ile her yıl 17 Aralık’ta düzenleniyor. Tasavvuf aleminin uluslararası çapta bilinen ismi Mevlana, bu günde semazen gösterileri eşliğinde anılırken dünyanın dört bir yanından insanar bu gösterileri izlemek için Konya’da buluşuyor. Şeb-i Arus törenleri, aralık ayının üçüncü haftası boyunca devam ediyor ve gösterilere katılmak için Şeb-i Arus biletleri almak gerekiyor.

Şeb-i Arus Nedir? Şeb-i Arus’a Neden Düğün Gecesi Deniyor?

Semazen Şeb-i Arus Sema Töreni

Mevlana için kişinin aslına dönüşü, kaynağının ilahi bir cevher olması nedeni ile ancak ölümle mümkündür. Yani ölüm, bedenin ortadan kalkması ile beraber ruhun ebedi olarak özgürlüğünü ve daimi sevgilisi olan Allah ile buluşmasını muştular. Başka ifadeyle ölüm cismin ortadan kalkması değil, onun Allah’a doğru yolculuk etmesidir. Tasavvufta Allah, ebedi sevgili olarak betimlendiği için ölüm anına Şeb-i Arus, yani Düğün Gecesi denir.

Şeb-i Arus Törenleri Nerede Yapılıyor?

Konya Gece Şehir Manzarası

Törenler Mevleviliğin ibadet alanları olan mevlevihanelerde düzenleniyor. Düğün Gecesi boyunca semazenler sema töreni ile Mevlana’yı sonsuzluğa uğurlayıp ebedi sevgilisi ile buluşmasını kutluyorlar. En kalabalık törenler Konya’da bulunan Mevlana Kültür Merkezi’nde dünyanın dört bir yanından gelen Tasavvuf meraklıları eşliğinde düzenleniyor. Törenlere ayrıca Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi’nde devam ediliyor.

Şeb-i Arus Törenlerine Nasıl Katılabilirim?

Şeb-i Arus Törenleri

Başlığı kendine soruyorsan cevap basit: Kendine bir Şeb-i Arus bileti satın alarak törenlere katılabilirsin. Şeb-i Arus biletleri için e-bilet sayfasını ziyaret etmen yeterli. Bu sayfa üzerinden alacağın bilet ile Sema Törenine katılabiliyorsun. Kültür merkezinde gerçekleştirilen ve tüm hafta boyunca süren etkinliklere katılmak iste çoğunlukla ücretsiz. Tüm etkinlik takvimini öğrenmek için e-bilet sayfasındaki tören programını inceleyebilirsin. Bu arada bu etkinliğe özellikle yurt dışından çok fazla talep olduğu için bilet bulmak zor. Yani bilet almayı son günlere bırakırsan muhtemelen bulamayacaksın. Ayrıca törenlere katılmak için öncelikle Konya’ya uçman gerekecek.

Konya Uçak Bileti Ara

 

Şeb-i Arus Turları Ne Kadar Sürüyor?

Şeb-i Arus Mevlana Figür

Tüm törenleri kapsayan turlar 4 gün kadar sürebiliyor. Bu turlar, birçok önemli türbeyi, tarihi eseri ve müzeyi kapsıyor. Tabii ki Şeb-i Arus tur süresi biraz da sana bağlı. Konya ve çevresinde görülebilecek birçok kültür yapısı ve tarihi eser var çünkü.

Şeb-i Arus hakkında biraz daha okuma yapmak istersin diye aşağıya bir link bırakıyoruz.

Şeb-i Arus Öncesi Bilinmesi Gerekenler

Şeb-i Arus Bilet Fiyatları Ne Kadar?

Bilet fiyatları her yıl değişmekle beraber seanslara göre farklılık gösteriyor. Örneğin 2018 yılında bilet fiyatları 30 ila 50 TL arasında değişiyordu. Biletleri yukarıda belirttiğimiz gibi e-bilet sistemi üzerinden satın alabilirsin.

Mevlana Kimdir? Mevlevilik Ne Demek?

Mevlana Türbesi

Mevlana, “Bilginlerin Sultanı” olarak bilinen ve Mevleviliğin merkezinde yatan din bilginidir. Mevlana, tüm dünyada barışın ve hoşgörünün elçisi olarak bilinir. Mevlana Celaleddin Rumi ismi ile de bilinir ama gerçek ismi Muhammed Celaleddin’dir. Afganistan’ın Belh şehrinde 1207 yılında dünyaya gelen Mevlana, Şemsi Tebrizi gibi birçok Anadolu evliyası ve din bilgininden öğretiler aldıktan sonra Konya’da kendi topluluğunu oluşturmuş, vefat ettikten sonra türbesi de buraya yapılmıştır. Mevlana, açık fikirliliği, ileri görüşlülüğü, alçak gönüllülüğü ve zekası ile döneminin din bilgilerini ve insanlarını etkilemiş; inzivaya çekilmesinin ardından 17 Aralık 1273 tarihinde hayata gözlerini yummuştur. Mevlana, arkasında, günümüzde bile büyük önem arz eden “Mesnevi” kitabı ile beraber barış ve hoşgörünün ne kadar önemli olduğunu ifade eden öğretiler bırakmıştır. Mevlana, ölümü kabullenmiş ve onu bir kavuşma olarak görmüştür. Ölüm, Mevlana için kişinin ilahi bir cevher olması ve Allah ile birleşmesi anlamına gelmektedir. Yani kişi Allah’a doğru yükselir ve onunla bir olur. Ölüm, Müslümanlık öncesi Türklerde de aynı şekilde ifade edilir. Mevlana, ölüm için şu ifadelerde bulunmuştur: “Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan.” “Ölüm günü, doğum günümdür.”  Bu inanç sayesinde Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri bir kutlama havasına geçer.

  • Cömertlik ve yardım etme konusunda akarsu gibi ol.
  • Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.
  • Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.
  • Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.
  • Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.
  • Hoşgörülülükte deniz gibi ol.
  • Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.

Mevlevilik ise Mevlana’nın yolundan gidenleri ifade eder. Mevlana Celaleddin Rumi’nin oğlu Sultan Veled tarafından Mevlana’nın vefatından sonra kurulmuştur. Mevlevilik, Mevlana’nın öğretileri doğrultusunda şekillenmiş Sünni ve tarikat olarak tanımlanabilir.

Şeb-i Arus Turu Esnasında Konya’da Gezilecek Yerler

Konya Şehir Manzarası

Şeb-i Arus törenlerine katılmak için Konya’ya gitmeyi düşünenlere özel bir gezi planı hazırladık. Zamanında Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapmış Konya’da görülecek birçok tarihi nokta var ama biz Şeb-i Arus ruhuna uygun bir şekilde Mevlana özelinde bir gezi planı hazırladık.

#1 Mevlana Türbesi (Mevlana Müzesi)

Mevlana Celaleddin Rumi Türbesi Dergahı Müzesi

Günümüzde müze olarak kullanılan Mevlana Dergahı ya da Mevlana Türbesi, Mevlana’nın vefatından sonra oğlu Sultan Veled tarafından yaptırılmış. Anadolu Selçuklu Devleti döneminden kalma birçok eserin sergilendiği müze, Mevlana’nın hayatını ve öğretilerini keşfetme ve tasavvuf atmosferini deneyimleme fırsatı veriyor. Müze tatil günlerinde oldukça kalabalık olabiliyor.

#2 Alaeddin Tepesi

Konya Alaeddin Tepesi

MÖ 3000’lü yıllardan beri bir yerleşim merkezi olan Alaeddin Tepesi, Konya’nın tam merkezinde bulunur. Bu tepe insan eli ile yapılmış bir höyük. Bu höyüğün Selçuklu hükümdarlarının emri ile yapıldığı düşünülüyor. Konya’da gezilecek yerler arasında burası belki de tarihi açıdan en çok öneme sahip yerlerden biri çünkü Konya’daki ilk yerleşimin burada yapıldığı ifade ediliyor.

#3 Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi

Şems-i Tebrizi Camiisi

Hoşgörü yolculuğunda Mevlana Türbesi’nden sonra görülmesi gereken yer, Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi. Alaeddin Tepesi’nin doğusuna konumlanmış bu türbe, Selçuklu mimarisinin güzel örneklerinden biri olarak göze çarpıyor. Mevlana’nın en iyi dostlarından Şems-i Tebrizi’nin naaşı, burada ziyaret edilebilir.

#4 Meram Bağları ve Tavus Baba Türbesi

Meram Bağları Tavus Baba Ana Türbesi

Konya tam bir türbeler şehri. Yolculuğumuza Meram Bağları ve Tavus Baba Türbesi ile devam ediyoruz. Konya ilinin ilçelerinden biri olan Meram, içerisinde birçok park ve restoranın bulunduğu özel bir yer. Meram Bağları ayrıca mütevazı Tavus Baba Türbesine ev sahipliği yapıyor. Konya’nın din alimlerinden biri olarak bilinen Tavus Baba ya da Tavus Ana, gizemini koruyan bir figür. Efsanelere göre Mevlana’nın yanına Hint diyarlarından gelen bir kadın (ya da erkek?), bu türbeye yerleşmiş ve her gün Mevlana’ya ve tanrıya olan aşkı için rebap çalıp şarkı söylemiş. Bir gün rebap sesi kesilmiş. Merak eden yerel halk kadının evini ziyaret etmiş ama kadın ortalıkta yokmuş. Sadece bir rebap ve birçok tavus kuşu varmış. Daha sonrasında burası bir türbeye çevrilmiş ve Tavus Baba Türbesi olarak anılmış.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın