• Ana Sayfa
  • Adana
  • Bir Bilet, İki Şehir: Adana Gezisi – Mersin Gurme Turu

Bir Bilet, İki Şehir: Adana Gezisi – Mersin Gurme Turu

Hafta sonu ya da birkaç gün izin alıp tatil yapmayı planlıyorsun. Yurt içinde bir yerlere gitmek istiyorsun. “Karadeniz değil, Ege değil, Akdeniz’e yakın bir yer olsun; ama deniz tatili gibi de olmasın. Kültür turu ve lezzetli yemekler olsun.” diyorsun. Gerçekten böyle bir ihtiyacın varsa sana ucuz bir uçak bileti satın alarak gezebileceğin iki şehir önermek istiyoruz: Adana ve Mersin. 

Bu yazımızda Adana’nın tarihi ve şehir güzelliğine bayılacak, Mersin’in damak çatlatan lezzetli duraklarında kendini kaybedeceksin. Lezzet denince Adana’nın çok popüler olduğu bir gerçek; ama bu sefer Adana’nın kültürel duraklarına, Mersin’in ise mutfağına şans vermeye ne dersin? 

Dilersen ilk durağımız Adana olsun. Ucuz Adana uçak bileti alıp tarihi dokunun içinde keyiflice gez. Sonrasında ise kısa bir araç yolculuğu ile Mersin’e geçip yöresel yemeklerle mideni şenlendir. Ne dersin?

Haydi, hazırsan bu güzel yolculuğa başlayalım!

Adana Uçak Bileti Ara

Adana: Kebaptan Daha Fazlası

Ülkemizin güneyinde bulunan Adana, Seyhan Nehri’nin iki yanına kurulmuş. Seyhan Nehri’nin üzerinde yer alan Taş Köprü ise Roma İmparatoru Hadrianus tarafından iki yaka arasında bir bağlantı kurmak amacıyla yaptırılmış. Yani Adana’nın tarihi bir hayli eskiye dayanıyor. Bu nedenle gezilip görülecek çok fazla kültürel durağa sahip. Daha önce Adana’ya gitmediysen sadece haritada yerini bulacak ve “Adana=kebap” kadar bilgin varsa bu rehber seni hayli bilgilendirecek, bizden söylemesi. 

Adana’da Gezilecek Yerler

Adana’ya gidip havasını soluduktan sonra hem kültürel dokuya sahip olduğunu hem de sosyal olarak ne kadar gelişmiş bir şehir olduğunu fark edeceksin. Evet, Adana’nın kebap kültürünün iyi olduğunu kabul ediyoruz. Ancak bu şehri sadece popüler lezzetlere sığdırmak doğru olmaz gibi geliyor. Haydi gel, gezilecek bazı yerlere göz atalım. 

Seyhan Nehri

Seyhan Nehri, Adana

Adana’nın tam ortasından geçen Seyhan Nehri, Taş Köprü ve hemen ardında yer alan Sabancı Merkez Camii, Adana’nın silüetini oluşturuyor. Bu görüntü için Adana’nın simgesi diyebiliriz. Adana’ya geldin, Seyhan Nehri’nde bir gondol sefası yapmayacak mısın? Evet, Seyhan Nehri’nde gondola binip şehrin iki tarafını seyre dalabilirsin.

Altın Koza Film Festivali döneminde zaman zaman yazlık sinema konseptiyle nehrin üzerinde bir gondola binip film izleme etkinlikleri bile yapılıyor. 

Adana Merkez Park

Adana gezisi, mersin gurme turu, adana merkez park

Seyhan Nehri manzarası için buraya zaten uğrarsın. Ama gitmeden önce bilmeni istedik. Adana’nın tam kalbinde bulunan bu park tam olarak 500 hektarlık bir alandan oluşuyor. Türkiye’nin en büyük parklarından biri olma özelliğini taşıyor. Büyük etkinlikler genelde burada düzenleniyor. Ülkemizde bisiklet yolu bulmak zorlu bir eylemken bu park içinde hem bisiklet kiralayabilir hem de bisiklet yolunu kullanarak Seyhan Nehri kenarında keyifli bir sürüş yapabilirsin. Peyzajının güzelliği, aktivite alanının büyük olması ve manzarası bir kenara; şehir içinde bu kadar büyük bir park bulabilmek gerçekten müthiş. 

Tarihi Alman Köprüsü (Varda Köprüsü)

Tarihi Alman Köprüsü, Adana

Adana, köprü bakımından hayli zengin. Adana’daki yapılara baktığımızda ise yemyeşil ağaçların olduğu kanyonların arasından büyüleyici şekilde yükselen bir köprüye rastlıyoruz. Alman Köprüsü ya da diğer adıyla Varda Köprüsü,1907-1912 yılları arasında Almanlar tarafından İstanbul Hicaz demiryolunun tamamlanması için inşa edilmiş. Adana’ya bir saat uzaklıkta bulunan Karaisalı ilçesindeki köprünün görüntüsü hayli büyüleyici. Öyle ki James Bond Skyfall filminin aksiyon sahnelerinin bir kısmı bu köprü üzerinde çekilmiş. Geldiğinde Instagram profilindeki like sayısını artıracak manzaralar yakalayabilirsin.

Adana’da gezilecek yer bitmez. Senin için seçtiğimiz diğer yerleri aşağı bırakıyoruz:

  • Kapıkaya Kanyonu (Alman Köprüsü’ne yapacağın ziyarette gezebilirsin. Hayli etkileyici bir yer.)
  • Ulu Cami
  • Adana Arkeoloji Müzesi
  • Misis Mozaik Müzesi
  • Kazancılar Çarşısı

Adana’da Ne Yenir?

Adana'da ne yenir

Bu rehberde Adana lezzetleri yerine Mersin lezzetlerini odağımıza alacağız, ancak Adana’ya gelip gezmişken uğrayabileceğin birkaç nokta atışı mekan önermek istiyoruz. Her türlü güzel kebap ve Adana böreği (Vakıflar Börekçisi Rıza’yı öneriyoruz.) bulabilirsin. Kazım Usta’da klasikleşmiş muzlu sütünü içersin. Adana’da Nerede Ne Yenir? yazımıza da bir göz atabilirsin. 

Farklı olarak:

  • Adana Kadın Kooperatifleri Birliği Mağazası’na uğrayıp portakal çiçeği reçeli almanı,
  • Kuruköprü Vişne Şalgam’a uğrayıp şalgam içmeni,
  • Tatlıcı Gönül Kardeşler’de ise karakuş ve taş kadayıf yemeni öneriyoruz.

Bu önerilerimizden sonra rotamızı Mersin’e çevirmenin vakti geldi.

Mersin: Akdeniz’in Güzel Şehri

Güzel bir Akdeniz kenti olan Mersin, farklı iklim geçişlerine sahip olan bir liman kenti. Bu kentte Torosların soğuğu ile Akdeniz’in sıcağı bir arada. Kız Kalesi, Cennet ve Cehennem Mağaraları, Yerköprü Şelalesi gibi hem tarihi hem de doğal duraklara sahip olan Mersin için bugün lezzet keşfi zamanı.

Gurme lezzetler denince akıllara Gaziantep, Hatay gibi özel duraklar geliyor. Bir Bilet, İki Şehir: Kapadokya Gezisi ve Elazığ Gurme Turu yazımızda olduğu gibi popüler olmayan ancak mutfağı geniş ve lezzetli noktalar üzerinde durmak istiyoruz. Biliyoruz ki yeni yerler keşfetmeyi seven gezginler için farklı tatlar ve popüler olmayan lezzet durakları çok kıymetli. 

Mersin mutfağında da yok yok. Tatlısı, tuzlusu, eti, vegan ve vejetaryen lezzetleri aklını başından almak üzere yola çıktı geliyor. Mersin’de yemek önerilerimize kahvaltıdan başlayalım.

Mersin’de Kahvaltı: Yörük Sofralarından Giriş, Modern Sofralardan Çıkış

Mersin'de kahvaltı yapılacak yerler

Güzel ve iştah açan bir manzarada kahvaltı yapmak istersen rotanı Narlıkuyu Yörük Kahvaltı Salonu’na çevirebilirsin. Buranın favorileri sıkma ve zeytin reçeli. Çeşit çeşit reçel ve peynir bulabilirsin. Sevdiklerini yanına al ve bir demlik çay söyle, sonra değme keyfine. Lezzetli bir sıkma yiyeceğin diğer nokta ise Erdemli’deki Zahide Ana’nın Yeri. 

Mersin sadece yöresel kahvaltılarla sınırlı bir mutfak sunmuyor. Modern ve özenle yapılmış ürünlerin bulunduğu kahvaltı durakları da mevcut. Diyelim Mersin’de birkaç günden fazla vaktin var. İlk günü yöresel bir kahvaltıyla başlatıp diğer sabahı daha farklı lezzetlerle başlatabilirsin. Diğer günler için önerimiz Mark&Cleo olacak. Aslında kahve ve çikolata üzerine olan bu dükkan, lezzetli kahvaltılar da hazırlıyor. “Biraz da Avrupai kahvaltı yapalım, espressomuzu içelim.” dersen uğramanı öneririz. 

Mersin’de Öğle ve Akşam Yemeği: Tantunisiz Olmaz

Mersin'de öğle ve akşam yemeği yenecek yerler

Mersin’de öğle ve akşam yemeği önerilerimize tabii ki tantuniden başlamak isteriz. Mersin ismiyle özdeşleşmiş tantuninin en güzeli elbette Mersin sınırlarında yenecek. Tantuni için ziyaret edebileceğin bazı duraklar ise şöyle: Akdeniz Memoş Tantuni, Erdemli Elbir Tantuni, Erdemli Esenpınar Tantuni.

Mersin Tarsus’a özel bir lezzet olan kuş gözü lahmacununu da mutlaka denemen gerekiyor. Boyut olarak çok küçük, ancak lezzet olarak alıp götüren kuş gözü lahmacun için Yeni Ada Kebap Salonu’nu tercih edebilirsin. Ayrıca burada Tarsus kebabı da yemeni öneriyoruz.

Humusseverleri hayli mutlu edecek bir önerimiz olacak: Kervan Humus. Humus özellikle Erdemli’de çok fazla tüketilen ve sevilen bir meze. Tabii başka yerlerde de humus bulabilirsin, ama özel bir yerde yemek istersen buralardan çok uzaklaşma deriz.

Tarsuslu Murat Usta’da Tarmer çorbası (Nohut, mercimek ve tavuktan oluşuyor.) içmeden de dönmemeni öneriyoruz. 

Mersin’de Tatlı Zamanı: İsmi İlginç, Tadı Ayrı Lezzetler

Mersin'de tatlı yenecek yerler

Mersin’de yöreye ait pek çok tatlı çeşidi bulunuyor. Mersin dendiğinde akla gelen ve Mersin’e geldiğinde mutlaka tadına bakman gereken çeşitleri ve yemen gereken durakları ise aşağıda sıralıyoruz. Her şey çok lezzetli olsa da dozunda kalması gerektiği konusunda minik bir hatırlatma yapmak isteriz.

  • Kaymaklı ve fıstıklı güzel bir kerebiç için Kerebiçci Oğuz ya da Kerebiççi Hayri Usta’ya uğrayabilirsin. 
  • Mersin’e özgü bir lezzet olan mamül ise irmik, ceviz ve gül suyu bulunan bir çeşit kurabiye. Seyyar satıcı olan İsmail Abi’den satın alabilirsin. Kendisini bulmak için Tarsus Meydan’a gitmen yeterli.
  • Künefe konusu Mersin’de de özel bir yer kaplıyor. Lezzetli ve güzel bir künefe yemek için Silifke Saray Künefe ya da Künefeci İsmail Usta’yı ziyaret edebilirsin.

Lezzetli önerilerimizin sonuna geldik, ama okumaya devam etmek istersen Tarihi Yarımada Gurme Turu: İstanbul’da Turist Olma Zamanı başlıklı yazımıza göz atabilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın