• Ana Sayfa
  • Adana
  • “Sıfır Bir” Dediler, Merak Ettik: Adana Gezi Rehberi
Adana Seyhan Nehri

“Sıfır Bir” Dediler, Merak Ettik: Adana Gezi Rehberi

Etlisiyle, sütlüsüyle, dizisiyle, sıcağıyla, gezilecek yerleriyle, Akdeniz’iyle tam teşekküllü bir Adana gezi rehberi hazırlamak istediğimizde, işimizin bu kadar zor olacağını tahmin etmemiştik. Adana hakkında konuşulacak ve yazılacak o kadar çok şey var ki! Mükemmel yemeklerden mi başlayalım? Yoksa tarih öncesi dönemlerden kalma ören yerlerinden mi bahsedelim? Hayatın birçok alanında başarılı isimlerin memleketi olmuş Adana’nın ünlülerini de mi araya sıkıştırsak acaba?

Bir grup Adanalı gencin Youtube dizisi olarak kurgulayıp büyük başarıya ulaştığı Sıfır Bir dizisi hakkında da konuşmak fena olmaz hani… Demiştik, konu Adana olunca anlatılacaklar bitmez.

Adana’ya Nasıl Gidilir? Ucuz Adana Uçak Bileti

Pegasus uçak bileti

“Ustam, çek oradan bir bol acılı Adana uçak bileti” diyorsan Pegasus tarifelerine hemen göz at! 2023 itibariyle 1000 TL’den başlayan Adana uçak bileti fiyatları ile Türkiye’nin birçok yerinden ucuz uçak bileti alarak Adana’ya gidebilirsin. Adana’ya uçakla seyahat ettikten sonra ineceğin yer Adana Şakirpaşa Havalimanı.

Adana Havalimanı ile şehir merkezi arasında ulaşım için Havaş servislerini, belediye otobüslerini ve taksileri kullanabilirsin.

Adana’da Ulaşım: Adana Toplu Taşıma Rehberi

Adana'da toplu taşıma

Gelişmiş bir toplu taşıma sistemine sahip Adana’da şehir içi ulaşım için metroyu, belediye otobüslerini, özel halk otobüslerini ve minibüsleri kullanabilirsin. İlçeler arası ulaşım için de minibüsleri kullanabilir, böylece Adana’nın tarihi yerlerine ucuz bir şekilde gidebilirsin.

Moovit uygulamasını duymuş muydun? Toplu taşıma konusunda sana çok yardımcı olacak. Buraya bırakıyoruz: moovitapp.com

Adana’da Konaklama: En İyi Adana Otelleri

Adana otelleri

Adana insanları çok misafirperverdir. Adana gezisine Adanalı bir arkadaşınla çıkarsan ya da orada bir tanıdığın varsa mutlaka seni ağırlamak isteyecektir. Bizim önerimiz, teklifi kabul etmen! Adana’yı bir Adanalıdan daha iyi kimse gezdiremez sana.

Adana’da otelde kalmayı tercih edenler için biz buraya birkaç öneri bırakalım. Önerdiğimiz otelleri, daha önceden oralarda kalmış ziyaretçilerin yorumları üzerinden kurguladık.

Adana Shereton Otel nerede?

Kaynak

Sheraton Grand Adana Otel: Dünyaca ünlü otel zinciri Sheraton, Adana konaklama seçeneklerinde yüksek beklentileri karşılıyor. 5 yıldızlı otelde yok yok diyebiliriz. Sheraton Grand Adana Otel, farklı oda seçenekleriyle geniş bir bütçe aralığına hitap ediyor.

Ibis Adana: Adana’da merkezi bir yerde uygun fiyatlarla konaklamak isteyenler, 3 yıldızlı Ibis Adana’yı tercih ediyor. Ibis Adana, özellikle iş seyahatlerinde konaklayacak ekonomik bir yer arayanlar için ideal.

Hotel Bosnalı Adana

Kaynak

Hotel Bosnalı: Adana’nın tarihi yerlerine yakın bir otelde kalmak istersen Hotel Bosnalı, geniş odaları, özenli çalışanları ve sunduğu mükemmel manzaraları ile kesinlikle iyi bir tercih olur.

Adana’da Gezilecek Yerler

Adana Merkez Camii

Adana gezi rehberinde sıra geldi gezilecek yerlere. Kebapçılardan henüz bahsetmiyoruz, et peşinde olanlar daha alt başlıklara geçebilir. Burada Adana’nın tarihi, kültürel ve güzel manzaralı yerlerinden bahsedeceğiz. Aslında canımız kebaplardan bahsetmek istiyor ama on binlerce yıllık tarihe sahip kadim şehir Adana’nın birbirinden güzel köprülerini, anıtlarını ve camilerini düşününce Adana’nın lezzetli yemekleri için biraz daha sabredebiliriz.

Adana taş köprü

Adana Taşköprü

Adana’nın en meşhur yerlerinden Taşköprü, ününü dünyanın hâlâ kullanılan en eski köprüsü olmasına borçlu. Seyhan Nehri üzerinde, Adana Seyhan ve Yüreğir bölgelerini birbirine bağlayan köprü, Roma döneminde Mimar Auxentius tarafından tasarlanmış. Bazı tarihçilerin görüşçülerine göre çok daha eski olan (MÖ 1500) Taşköprü, Adana gezi rehberi denilince akla gelen ilk yer.

Büyük Saat Adana'da nerede?

Büyük Saat

Seyhan ilçesinin Ali Münif Yeğenağa Caddesi’nde bulunan Büyük Saat, Adana’nın eski bölgelerini ziyaret etmek için de iyi bir bahane. Türkiye’nin en büyük saat kulesi olma özelliği taşıyan bu yapı, Ziya Paşa döneminde inşa edilmiş.

Adana Ulu Cami'ye nasıl gidilir?

Kaynak

Ulu Camii ve Külliyesi

Adana’da gezilecek yerler arasında Ulu Camii’nin yeri başka. Selçuklu, Memluk ve Osmanlı izlerini taşıyan Ulu Camii, Büyük Saat gibi şehrin eski bölgesine konumlanmış. 16 yy’de yapılan Adana Ulu Camii ve Külliyesi, tarih kokan yapısıyla zaman yolculuğu yapmayı sevenler için ideal bir rota.

Varda Köprüsü nerede?

Kaynak

Varda Köprüsü

Alman Köprüsü olarak da bilinen bu yapı, 1900’lü yıllarda Alman tarafından inşa edildiği için bu isme layık görülmüş. Hacıkırı İstasyonu’ndan ulaşım sağlayabileceğin Varda Köprüsü, Adana’da doğal bir ortamda piknik yapmak ve manzara keyfine dalmak için ideal bir yer.

Kapıkaya Kanyonu'na nasıl gidilir?

Kaynak

Kapıkaya Kanyonu

Varda Köprüsü’nden uzun bir yürüyüşle varılabilen Kapıkaya Kanyonu, Adana’da doğa gezilerine çıkmak isteyenlerin tercih ettiği bir yer. Kanyon içerisinde göçükler olması nedeniyle bazı bölümlere geçiş sağlanamasa da buranın manzarası kesinlikle büyüleyici!

Anavarza Ören Yeri nerede?

Kaynak

Anavarza Ören Yeri

Çukurova’da bulunan Anavarza’nın çok eski bir şehir olduğu düşünülse de ören yeri hakkında Roma Dönemi’ne kadar bir bilgi bulunamamış. MÖ 19 yılında Roma İmparatoru Augustus tarafından ziyaret edilen şehre, Anazarbus Caesarea ismi verilmiş. Etraftaki çorak arazi ve kaya manzaraları, burayı ziyaret edenleri çok eski zamanlara götürüyor. Çevrede gezilebilecek bir de kale var.

Yılankale Adana'nın neresinde?

Kaynak

Yılankale

Adana’da gezip görülecek yerlerin en ilginci, aynı zamanda ulaşımı en zoruyla karşındayız. Adana – Ceyhan yolu üzerinde bulunan dev kayalıklara inşa edilmiş Yılankale, aynı zamanda Şahmeran Kalesi olarak da biliniyor. Çıkması oldukça tehlikeli olan bu kale, kendine güvenen tırmanışçılar için ideal. 11. yy’de inşa edildiği düşünülen Yılankale, kendine Evliya Çelebi’nin hikayelerinde de yer bulmuş. Evliya Çelebi, nüktedan tarzıyla burada ensesi tüylü ve boynuzları olan yılanların yaşadığını Seyahatname’sinde yazmış. Burada yılan var mıdır bilemeyiz ama boynuzlu ve ensesi tüylü yılanların olmadığı kesin.

Adana Sinema Müzesi nerede?

Kaynak

Adana Sinema Müzesi

Adana’da gezilecek yerlere, sanatsal mekanlardan devam ediyoruz. Biliyorsun, sinema dahimiz Yılmaz Güney, Adanalı! Adana’nın Türk sinema tarihine kazandırdıkları, Yılmaz Güney ile sınırlı değil; merakını uyandırabildiysek devamını müzeyi gezerken öğrenirsin. Eski Türk filmleri meraklıları, Adana Sinema Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmeli.  

Adana’da ne yapılır diye merak etmeye devam ediyorsan şuraları da gezebilirsin.

  • Adana Merkez Camii
  • Adana Merkez Park
  • Seyhan Barajı
  • Yağ Camii
  • Kozan Kalesi
  • Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi
  • Yumurtalık Plajı
  • Kazancılar Çarşısı
  • Belemedik Vadisi
  • Adana Arkeoloji Müzesi

Adana’da Ne Yenir? Adana’nın Meşhur Yemekleri

Adana Kebap nerede yenir?

Adana gezi rehberi içeriğinin en keyifli bölümüne geldik. Adana yemekleri, özellikle kebapları, insana daha önce ben neler yemişim öyle diye sordurtma kudretine sahip. Maharetli ustaların elinden çıkma Adana yemekleri, şehrin ziyaretçilerini kesinlikle büyülüyor. Adana’da ne yeniyor? Adana’nın en meşhur yemeklerini sıralayalım:

  • Adana kebap
  • Adana lahmacun
  • Analı kızlı
  • Mumbar
  • Kırkkat
  • İçli köfte
  • Tike kebabı
  • Şırdan
  • Karakuş
  • Fellah köftesi
  • Ciğer kebabı
  • Humus
  • Kaburga

Liste uzayıp gider… Tüm bunların yanına Adana şalgamı da iyi gider! “Adana’da ne yenir?” sorusunun cevaplarının et ve sakatat ağırlıklı olduğunu fark etmişsindir. Vejetaryen beslenmeye inanıyorsan, Adana mutfağı senin için pek uygun değil diyelim ama etsiz içli köfte, humus ve bici bici sana uyar. Şimdi Adana yemek dünyasının en meşhur mekanlarıyla devam ediyoruz.

Adana’da Nerede Yenir?

Kebap Adana'da nerede yenir?

Adana’nın en iyi kebapçılarını arıyorsan spontane bir geziye çıkmanı öneriyoruz. Neden? Adana’daki neredeyse her kebapçı iyi çünkü. Burada kötü kebapçının pek barınma şansı yok. Adanalılar bu konuya çok önem veriyor! Adana kebapçılarında, kebaptan önce birçok meze geliyor. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi yerlerden geliyorsan şaşırmaya hazırlan.

Adana’nın en iyi restoranlarında, Adana mutfağının en iyi tarifleri özenle hazırlanıyor. Kebap dışında Adana yöresel yemeklerini tatmak istersen buralara gidebilirsin. Şimdi gelelim, en iyi Adana kebapçı ve restoranlarına!

Cik Cik Ali

Gerçek Adana kebabı nasıl oluyormuş diye merak ediyorsan adresin burası. Yanında da şalgam ve varsa mantarlı yoksa soğanlı salatayı unutma! Cik cik lakabı nereden geliyor, peki? Kanarya sevgisinden. Eski Adana’ya gidip de buraya uğramamak olmaz!

Adres: İstiklal Mah. Kurtuluş Cd. 107/C, Seyhan

Kebapçı Mesut

Salaş yerleri sevmiyorum diyorsan (ki bizce Adana özelinde konuşunca büyük hata yapıyorsun) Kebapçı Mesut senin beklentilerini karşılar. Kebapçı Mesut’ta fiyatlar biraz daha yüksek haliyle. 

Adana kebapçıları nasıl?

Kaynak

Adres: Kocavezir Mah. Karacaoğlan Cad. 23: Sk. No: 4, Seyhan

Birbiçer Kebap Salonu

Adana’nın en ünlü kebapçılarından biri olan Birbiçer, bol ikramları ve mükemmel kebaplarıyla biliniyor. Adana’da nerede yenir sorusunun cevaplarından biri, kesinlikle Birbiçer Kebap Salonu.

Adres: Bakımyurdu Cd. No: 39, Seyhan

Kaburgacı Yaşar Usta

Kaburga, kebap ve salatalar… Üstelik inanılmaz ucuz! Kaburgacı Yaşar Usta, insanı Adana’ya taşınmaya ikram edebilir.

Adres: Yavuzlar Mah. 4070 Sk. No: 27, Yüreğir

Sopa Kebabı

Ciğerci Ulaş

Adana’nın en meşhur ciğercisi olmak hiç kolay değil. Bu resmen ciğer klasmanında dünya kupasını kazanmak gibi bir şey! Ciğerci Ulaş’ta ortam harika, çalışanlar kibar; etler ise enfes…

Adres: Turgut Özal Blv. 111/B, Seyhan

Paşalimanı Bistro

Adana’da şık bir mekanda yemek etkinliği düzenlemek isteyenler ya da iş toplantısı yapanlar burayı tercih ediyor. Adana’da kebap değil de daha Batı mutfağından tarifler istiyorsan Paşalimanı Bistro’ya gidebilirsin.  

Adres: Kurtuluş Mah. Şinasi Efendi Cad. No: 16, Seyhan

Beyzade Kebap Restoran

Hep kebaplardan bahsettik, Adana lahmacununu unuttuk! Adana lahmacunu, en iyi nerede yenir? Beyzade Kebap Restoran, Adana restoranları arasında muhteşem fındık lahmacunlarıyla öne çıkıyor.

Adres: 100. Yıl Mah. 100. Yıl Sok. No: 87, Seyhan

Adana Gece Hayatı: Adana Fasıl Mekanları ve Canlı Müzik Yapılan Yerler

Adana gece hayatı için başlı başına ayrı bir içerik yazmak gerekir ama biz şimdilik sıkıştırılmış bir versiyonunu buraya ekleyelim. Adana gece hayatında nerelere gidilir ve neler yapılır? Adana sıcağından daha sıcak bir ortamı olan Adana gece mekanları, ister rock ister türkü ister de elektronik müzik tercih edenler için birçok seçenek sunuyor.

Hayal Kahvesi, Adana

Kaynak

Hayal Kahvesi Adana

Adana gecelerinde gidilebilecek nezih ve kaliteli bir mekan arıyorsan Hayal Kahvesi Adana’ya bir geceni ayır. Yemekler de içecekler de harika!

Adres: Turgut Özel Blv. Servet Apt. 16/B Seyhan

Baran Türkü Evi

Adana’da sazlı, sözlü, türkülü, halaylı bir gece istiyorsan Baran Türkü Evi, gerek yemekleri gerek de konukseverliğiyle çok ünlü.

Adres: Beyazevler Mah. Seyhan

The Chapel Night Club

Adana’da pop ve elektronik müzik dinlemek isteyenler The Chapel’i tercih ediyor. En iyi Adana gece kulüplerinden biri olarak geçen The Chapel Night Club, Serdar Ortaç’tan şehrin en iyi DJ’lerine kadar birçok müzisyeni dinlerken kendini ritimlere kaptırmak isteyenler için ideal.

Adres: Karslılar Mah. Devlet Bahçeli Blv. 63/1, Seyhan

Sıfır Bir Dizisiyle Adana Gezi Rehberini Sonlandırıyoruz

Sıfır Bir dizisi nerede çekilmiş?

Kaynak

Adana gettoları ilgini çeker mi? Prison Break tadında Türk yapımı bir dizi izlemek istersen Sıfır Bir, kesinlikle vakit ayırmaya değer. Neden mi? Bir grup amatör gencin kendi çabalarıyla Youtube projesi olarak başlattığı Sıfır Bir dizisi,  Adanalı getto gençlerinin hızlı yaşamını anlatıyor. Dizi dilinin müstehcen olduğunu belirtelim. Aksiyon severler için kesinlikle iyi bir seçim… Çekildiği mahallenin çehresini iyi anlamda değiştiren bu dizi, desteği hak ediyor!

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

3 Comments

  • SUAT ELMAS

    9 Temmuz 2019 at 13:03

    merhabalar emeğinize sağlık ek olarak bazı güzel yerleri söylemek istedim
    1-Hasan Ağa Camii
    2-Çatalan köprüsü
    3-Lokanta olarak Öz Asmaaltı Kebap Salonu (çok lezzetli)
    4-Otel olarak Saydam Otel (4 yıldız hizmeti veriyor )
    5-Cafe olarak Dilber Cafe (manzara süper)
    6-Çakmak caddesi – (İstabul taksim gibi)

    Yanıtla
  • Arif_almanya

    12 Temmuz 2019 at 19:13

    Adana ya ilk defa gelen biri gibi olarak çok beğendim arkadaşlarla gezdik hatta hürriyet mahallesine bile girdik. gezilecek muhteşem yerleri var insanları çok sıcak kanlı.
    -Kaldıgımız SAYDAM OTELe ayrıca teşekkür ederiz bizlere çok yardımcı oldular 1 hafta adanayı gezdik
    -Kebapçı ABİDİN USTA süper adana da kebap yemek bir başka güzeldi…

    Yanıtla

Bir yanıt yazın