Londra'nın gizli hazineleri

Styleboom Gözünden Londra’nın Gizli Hazineleri

Her ziyaretinizde sizi şaşırtacak şehirlerden biri de Londra. Bir şehre ilk defa gittiğimizde onu bir turist gibi gezmeden, önemli yerlerini görmeden, Dünya Mirası Listesi’ne girmiş yerlerini ve “mutlaka görülmeli” listelerini tamamlamadan olmuyor. Bir şehri belki de ancak ikinci ya da üçüncü ziyarette daha özgürce yaşayabiliyoruz. İşte, bu yazıda sizlere Londra’nın bazı gizli noktalarını derledim. 

Londra’ya ulaşmanın en kolay yolu ise ucuz Londra uçak biletinden geçiyor. Bu hatırlatmanın ardından geçelim Londra’nın gizli hazinelerine!

Londra Uçak Bileti Ara

Bahsettiğim durakları aşağıdaki haritada sırasıyla bulabilirsiniz.

Neal’s Yard

Neals Yard, Londra

Rengarenk binalarla çevrili bu minicik gizli avluda güne Instagram’lık birkaç kare ve 28 Grains’te harika bir kahvaltıyla başlayabilirsiniz. Arka plana eksantrik dış cephesiyle göze çarpan kuaför Hair by Fairy’yi ya da Remedies’i almanızı öneririm. Henüz doğal kozmetiklere böylesi bir talep yokken 1980’lerde açılan ve tamamen doğal, etik ve organik kozmetik üreten Neal’s Yard Remedies buradaki en ünlü mağaza. Londra’nın en iyi donutlarının adresi St John Bakery de burada. 

Nereye Yakın: Seven Dials Market’ın hemen yanı başında ve Covent Garden’a 5 dakika yürüme mesafesinde. Seven Dials Market mutlaka görülmesi gereken adreslerden biri! 

St Dunstan in the East Church Garden

Londra’nın dev gökdelenlerle çevrili The City bölgesinde, bir ara sokakta gizli saklı bir vaha burası. Kendinizi Elflerin Ayrıkvadi’sinde, Elrond’un konseyinde hissedeceğiniz St Dunstan in the East; önce Büyük Londra Yangını, sonra II. Dünya Savaşı bombardımanında ağır hasar aldığı için yeniden inşa edilmesindense bir halk bahçesine dönüştürülmüş tarihi bir Anglikan kilisesinin kalıntıları aslında. 1100 yılına tarihlenen bu antik kilise; büyüleyici mimarisi, pencere kalıntılarından fışkıran bitki ve ağaçları, Wren stili Gotik kulesi ve bahçesiyle şiir gibi. İçinizdeki Galadriel ve Legolas burayı çok sevecek. 

Nereye Yakın: Doğusunda Tower of London, kuzeyinde ise Sky Garden ve Spitalfields Market gibi Londra’nın önemli turistik noktalarına da yürüme mesafesinde olan St Dunstan, bu açıdan da ziyarete değer. Kişisel önerim buradan yürüyerek Sky Garden’da tamamen ücretsiz olarak Londra’nın panoramik manzarasını görmeniz. London Eye’dan oldukça yüksek ücret ve kalabalık içinde göreceğiniz aynı manzarayı buradan ücretsiz olarak görebilirsiniz. Sadece kontenjan dahilinde olduğu için epey önceden online olarak rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Daha sonra rotayı tarihi bir çarşı olan Leadenhall Market ya da mutlaka görün diyeceğim Spitalfields Market’a çevirebilirsiniz.

The Attendant Fitzrovia

The Attendant Fitzrovia, Londra

Londra’nın bilinen kahve zinciri The Attendant; Fitzrovia’nın kalbinde, Foley Street üzerinde yer alan eski bir Viktorya dönemi erkekler tuvaletini oldukça maliyetli bir tadilat sonrası Londra’nın en özel ve ilginç kahve ve brunch kafelerinden birine dönüştürmüş. 1890’da inşa edilmiş, 1960’ta kapandıktan sonra on yıllarca atıl duran bu tuvaletten dönüşen kafenin 2 yıl süren restorasyonu için orijinal Viktorya dönemi yer karoları bulunmuş ve özel bir seramik işçiliğine sahip pisuarlar yüksek bir bara çevrilmiş. Kafenin yer üstünde kalan girişindeki ince demir işçiliği ise aynen korunmuş. Kahveleri yanında her gün 16.00’ya kadar kahvaltı, brunch ve öğle yemeği menüleri, vegan seçenekler sunuyor.

Nereye Yakın: Marylebone’un zenginliği, Soho’nun enerjisi ve Bloomsbury’nin ihtişamı arasında yer alan Fitzrovia, bohem havası ve nefis yeme/içme alternatifleriyle başlı başına keşfe değer. Regent Street ve Oxford Street gibi Londra’nın önemli alışveriş duraklarına da yürüyerek oldukça yakın. 

Piazza at Royal Opera House

Piazza, londra

Büyüleyici mimarisi ve tarihi ile Londra’nın gözbebeklerinden Royal Opera House’un 5. katında gizli bir güzellik sizi bekliyor. Piazza, bir çatı restoranı ve terası olarak iki ayrı alanda sunduğu kuşbakışı Covent Garden manzarası ile kesinlikle deneyimlemeye değer. Bir başka sürpriz ise teras kısmının tamamen ücretsiz olması. Tabii dilerseniz küçük tabaklar, atıştırmalıklar ve oldukça neşeli bir barmenin hazırladığı içeceklerle kendinizi bu manzaraya karşı şımartabilirsiniz. Ufukta göreceğiniz London Eye’ı da kadrajınıza almayı unutmayın. 

Nereye Yakın: Covent Garden 

Petersham Nurseries

Petersham Nurseries, Londra

Londra’nın en güzel bölgelerinden Richmond’da yer alan Petersham Nurseries (Petersham Fidanlığı) hem bahçecilik ve bitki tutkunlarının hem ev ve dekorasyon meraklılarının hem de İngiliz country tarzında yeme-içme sevenlerin bayılacağı rüya gibi bir mekan! Gördüğünüz her şeyi almak, tatmak ve fotoğraflamak isteyeceksiniz.

Petersham Nurseries; bir tarafını uçsuz bucaksız çayırlara, diğer tarafını da toplu taşıma ile rahatlıkla ulaşılabilecek bir bölgeye dayamış. Birbirinden güzel çiçeklere, otlara, kaktüslere ev sahipliği yapan açık ve kapalı seralara, özel bahçecilik ekipmanlarına, otantik ve yerel tohumlara sahip. Ayrıca dünyanın çeşitli bölgelerinden toplanmış sofra takımları, ev ve dekorasyon ürünleri, vintage ürünleri ve seçkin bir kitap listesi de Petersham Nurseries’te sizi bekliyor. 

Seraların içinde ve arasında bitkilerle keyifli zaman geçirip alışverişinizi yapabilir, Tea Room’da İngiliz çay seremonisine katılabilir, pitoresk pergolasında bir mola verebilir ya da Yeşil Michelin Yıldızı’na sahip restoranında yemek yiyebilirsiniz. 

Nereye Yakın: Richmond Riverside. Yolunuzu Petersham’a düşürmeden önce Richmond’un keyfini mutlaka çıkarın. Geniş açık alanları, birbirinden güzel parklar ve bahçelerinin yanı sıra Thames Nehri boyunca keyifli bir yürüyüş ya da piknik yapabilir, kano ya da bisiklet kiralayabilirsiniz. Ayrıca 2.500 dönümlük Richmond Park -diğer adıyla Deer Park- uçsuz bucaksız kırları, çocuklar için doğal oyun alanları ve en güzeli kendi özgür ortamlarında birebir görebileceğiniz geyikleri ile kesinlikle ziyarete değer. Daha önce “Çocukla Londra” rehberimde bahsettiğim UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan muhteşem Kew Gardens da yine bu bölgede.

Cecile Court

cecile court, londra

Kitap kurtlarının, antika meraklılarının ve koleksiyonerlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bu küçücük sokağa girdiğiniz anda 150-200 yıl öncesine ışınlandığınızı düşüneceksiniz. Aslında lokasyon olarak pek de “gizli saklı” olmayan bu sokak, Londra’nın Leicester Square ve Charing Cross gibi o çok hype caddelerine öyle yakın ki biraz onların gölgesinde kalıyor. Bu etkileyici sokakta, vitrinleri bir asırdan fazladır değiştirilmemiş antikacılar, galeriler, nadir bulunan ikinci el kitapçılar, madeni para ve madalyalar bulabileceğiniz yirmiden fazla küçük ve lüks dükkan var. 

Bu yüzyılın başlarından kalma orijinal Beatrix Potter ya da Alice Harikalar Diyarında kopyaları gibi eşsiz hazineler bulabilirsiniz. Hatta burada Alice Harikalar Diyarında temalı her şeye adanmış bir mağaza bile var! Adını 17. yüzyılda ilk sahibi olan, Salisbury’nin ilk kontu Robert Cecil’den alan bu sokakta yer alan bir evde genç Mozart da bir dönem yaşamış. Graham Greene ve J.K. Rowling gibi yazarların da favori sokaklarından biri. Öyle ki Rowling’in Diagon Alley için buradan ilham aldığı söyleniyor. 

Nereye Yakın: Leicester Square 

Maison Assouline

Maison Assouline, Londra

Piccadilly’nin kalbinde, bir zamanlar bir banka olan ve 2. dereceden koruma altında muazzam bir binada yer alan bu güzel mi güzel konsept kitapçı; zengin Assouline editoryal seçkisini görmek, okumak ve Piccadilly kalabalığı ve gürültüsü ortasında sessizliğin tadını çıkarmak için birebir. Hemen içinde yer alan Swans Bar’da ise ikindi çayı, leziz kahve seçeneklerinden kendinizi mahrum etmeyin. Stil, kültür ve yaşam sanatı arayanlar için bir vaha olan Maison Assouline sadece kitap seçkisi değil, aynı zamanda bir keyif alanı.

Nereye Yakın: Piccadilly

Coal Drops Yard ve Granary Square

Coal Drops Yard, Londra

Coal Drops Yard, Londra’nın mimari mirasının bir parçası olarak nitelendirilen iki demir yolu binasının yenilenmesi ve dönüştürülmesiyle uzun yıllar sonunda mağaza, gastronomi ve eğlence odaklı kamusal bir alan olarak tüm halka açıldı. Kuzey İngiltere’den kömür alıp depolamak ve sonrasında el arabalarıyla Londra’ya dağıtım yapmak için kullanılan Viktoryen tarzı bu kömür depoları, 90’larda gece kulüplerine dönüşmüş ve sonrasında terk edilmişken şimdi şehrin en hareketli mekanlarından biri haline geldi. 

Özellikle güneşli bir Londra gününe uyandıysanız ve çocukluysanız mayolarınızı kaptığınız gibi Granary Square’in fıskiyeli havuzlarında ıslanabilir, çimlerde bedava açık hava sinemasının tadını çıkarabilir ve birbirinden çeşitli şık restoran ya da sokak lezzetinden seçim yapabilirsiniz. Burada Paul Smith, COS, Aesop gibi büyük markaların yanı sıra lokal İngiliz markaları da sürdürülebilir ve etik girişim markaları da Tom Dixon ve Barrafina gibi gastrolüks restoranlardan sokak lezzetlerini de bir arada bulabileceksiniz. 

Nereye Yakın: Kings Cross

St Pancras Renaissance Hotel-The Grand Staircase

St Pancras Renaissance Hotel, Londra’nın en görkemli Gotik yapılarından ve günümüzde en lüks otellerinden biri. Binanın dış cephesi olağanüstü bir mimariye sahip, ancak içinde yer alan Grand Staircase en az otelin kendisi kadar ünlü ve görülmeye değer. Peki otelde konuk olmadığınız halde bu görkemli ve dolambaçlı merdiveni görmeniz mümkün mü? Evet ,çok kişi bilmese de -en azından şu an için- otel buna izin veriyor ve bir görevlinin yönlendirmesiyle merdiveni ziyaret edip fotoğraf çekebiliyorsunuz. Peki, bu gizli cevheri bu kadar özel kılan ne?

El yapımı tonozlu tavanı, vitray pencereleri, elle çizilmiş duvar resimleri, detaylı ferforjeleri ve duvarlardaki altın zambak çiçekleri ile Gotik üslubun zirvesi diyebileceğimiz merdivenin heybetine inanamayacaksınız.  

Merdivenin en önemli özelliklerinden biri, iki Viktorya dönemi hanımının o çok gösterişli elbiseleriyle birbirine değmeden geçebileceği kadar geniş şekilde tasarlanmasıymış. 2018 yılında Condé Nast Traveler tarafından “Dünyanın En Güzel 25 Merdiveni” arasında gösterilen merdiven; Spice Girls’ün 1996’daki hit single’ı “Wannabe”nin klibinde, Harry Potter filmlerinde, 1999 yapımı Bond filmi The Worls is Not Enough’ta da görülmüş. 

Nereye Yakın: Kings Cross

Leadenhall Market

Ledenhall Market, Londra

Londra finans bölgesinin tarihi merkezinde gizli bir mücevher sizi bekliyor: Leadenhall Market. Burası 14. yüzyıla kadar et, balık ve özellikle peynir satılan Londra’nın en eski pazarlardan birisiymiş. Bugün göz kamaştıran mimarisi ile içinde şık restoran, kafe, bar ve üst segment mağazalar barındıran; kitap, saat ve mücevher butiklerinin yanı sıra 650 yıl önceki gibi peynir dükkanlarını da bulabileceğiniz bir açık/kapalı pazar yeri. 

Geçmişi çok daha eski olsa da 1881’de ünlü mimar Sir Horace Jones tarafından tekrar tasarlanan katedral benzeri görünümüyle bu muhteşem cam ve ferforje yapı, Viktorya dönemi tarzı yeşil-kırmızı renkleri, devasa çatısı ve Arnavut kaldırımlı zemini ile gerçek bir görsel şölen sunuyor. Kendinize Aux Merveilleux De Fred’in ünlü çikolata parçacıklı bezesiyle tatlı bir mola verebilirsiniz. Potterheadler ise burayı mutlaka ziyaret etmeli, çünkü Harry Potter ve Felsefe Taşı (2001) ile Harry Potter ve Ateş Kadehi (2005) filmlerinin kimi sahneleri burada çekildi. Hatta pazarda yer alan bir gözlük mağazasının mavi kapısını görünce filmdeki Leaky Cauldron’u hatırlayacaksınız. 

Nereye Yakın: Liverpool Street ve Monument

Bu öneri ile beraber yazımın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsanız  Eğlence Dolu Bir Gezi Arayanlara Özel: Çocukla Londra Seyahati başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.

ODTÜ İstatistik bölümünden lisans ve yüksek lisans, ODTÜ Ekonomi bölümünden doktora derecesini aldıktan sonra öğretim görevlisi olarak başladığı akademik kariyeri yanında Türkiye’de moda sektörü ve endüstrisi hakkında dijital bir içerik yaratma amacı ile 2009 yılında Styleboom ismi ile Türkiye’nin ilk moda blogunu kurdu. Platformlarında moda markaları, moda ekonomisi, sürdürülebilir moda üzerine içerikler hazırladı. Zaman içerisinde moda yanında yaşam stili, kültür/sanat ve seyahat eksenli dijital içeriklere de hem blogunda hem diğer mecralarında yer vermeye başladı. Sanat tarihi, kent hafızası, seyahat, sürdürülebilir moda ve edebiyat Burcu Akgün Ünaldı’nın başlıca ilgi alanları arasında.

Bir yanıt yazın