Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı Müzesi: Bir Cihan İmparatorluğunun Tarihi

Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul tarihinin görkemli tanığı… Bir dönem cihana hükmetmiş Osmanlı padişahlarına ev sahipliği yapan Topkapı Sarayı, günümüzde o dönemin ihtişamlı hatıralarını yaşatan bir müze konumunda. Dünya tarihinde yeni bir dönem açan İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Topkapı Sarayı, 1478 yılından beri Haliç ve Boğaz’a hakim bir konumda, gururla yükseliyor.

Topkapı Sarayı Hakkında Bilgiler: Hükümdarlığın Merkezine Hoş Geldin

Topkapı Sarayı Hakkında Bilgiler

Osmanlı İmparatorluğunun idare merkezi Topkapı Sarayı, tarihi boyunca 4 binden fazla önemli kişinin ağırlandığı yer olmuş. Buraya kimler gelmemiş ki? İmparatorlar, krallar, komutanlar, elçiler, tüccarlar, din adamları… Dünyanın dört bir köşesinden tarihin en önemli kişilikleri, Osmanlı padişahlarının huzuruna çıkmak için İstanbul’u ziyaret ettiklerinde Topkapı Sarayı’nda karşılanmış. Hazine Odası, Harem ve Saltanat Kapısı gibi bölümlerden oluşan avlulu bir yapıya sahip Topkapı Sarayı, inşa edildiği ilk zamanlardan beri Osmanlı’nın kalbi konumunda olmuş ve imparatorluk ışığı, buradan tüm cihana yayılmış…

Topkapı Sarayı; çok büyük, çok gizemli ve çok estetik… Ayrıca çok eğlenceli! Topkapı Sarayı etkinliklerine katılırsan ne demek istediğimizi anlarsın. Mesela Sarayda Baklava Günü, Topkapı Sarayı’nda Sümbül Zamanı ve Topkapı Sarayı Şenlikleri gibi etkinlikler, kesinlikle katılmaya değer!

Topkapı Sarayı Nerede?

Topkapı Sarayı nerede?

Topkapı Sarayı; Marmara denizi, İstanbul Boğazı ve ve Haliç arasındaki tarihi İstanbul yarımadasının ucunda bulunan Doğu Roma Akropolü üzerindeki 700.000 metrekarelik bir alana kurulmuş. Cumhuriyetin kuruluşunun ardından müzeye dönüştürülen yapı, günümüzdeki adres ismiyle Fatih semtinin Cankurtaran Mahallesi’nde bulunuyor ve 300.000 metrekarelik bir alana yayılmış durumda.

Topkapı Sarayı Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Topkapı Sarayı'na nasıl gidilir?

Topkapı Sarayı Müzesi’ne gitmek için tramvayı kullanabilirsin. T1 kodlu, Kabataş ile Bağcılar arasında düzenli sefer yapan tramvaylara binerek Gülhane ya da Sultanahmet durağında indikten sonra kısa bir yürüyüşle oraya varabilirsin. Topkapı Sarayı Müzesi gezisinden sonra Sultanahmet, Gülhane ve Çemberlitaş çevresinde görülebilecek birçok başka yer de var, aklında bulunsun.

Önce İstanbul’a gitmen gerekiyorsa ucuz İstanbul uçak biletini sana ayarladık. Sen sadece tarihini seç.

Topkapı Sarayı’nın Tarihi

Topkapı Sarayı ne zaman yapıldı?

Topkapı Sarayı’nın tarihi, 1460; müzenin tarihi ise 3 Nisan 1924 yılında başlıyor. Fatih Sultan Mehmet komutasındaki Osmanlı ordusunun İstanbul’u 1453 yılında fethetmesinin ardından 1460 yılında yapımına başlanan Topkapı Sarayı, 1478 yılında tamamlanmış ve Fatih Sultan Mehmet’le beraber otuz birinci padişah Sultan Abdülmecit’e kadar geçen yaklaşık 400 yıl boyunca Osmanlı’nın idare, hazine, eğitim ve sanat merkezi olmuş. 19. yy’nin ortalarına kadar Osmanlı padişahlarına ev sahipliği yapmış Topkapı Sarayı, daha sonra yerini Dolmabahçe Sarayı’na bırakmış.

Günümüzde yaklaşık 300.000 arşiv belgesi, o döneme ait silah ve araç-gereçten oluşan harikulade koleksiyonları ve Kaşıkçı Elması gibi paha biçilemez hazinelerin yanı sıra kutsal emanetleriyle Topkapı Sarayı Müzesi, dünyanın en büyük saray müzelerinden biri konumunda. Yapısı gereği sürekli bakıma ihtiyaç duyan Topkapı Sarayı, arada sırada restorasyon çalışmalarına sahne oluyor; yani bazı bölümler zaman zaman ziyarete kapanıyor. Tüm güncel bilgileri Topkapı Sarayı Müzesi Resmi web sitesi aracılığıyla edinebilirsin.

Topkapı Sarayı’nın Mimarı Kimdir?

Topkapı Sarayı'nın mimarı kim?

Topkapı Sarayı’nın tek mimari yoktur. Fatih Sultan Mehmet tarafından tasarlanan bu kompleks yapı, dönemin en ünlü mimarları olan Alaüddin’in baş mimarlığında inşa edilmiş ve zaman içerisinde Davud Ağa, Mimar Sinan, Sarkis Balyan, Acem Ali gibi isimlerin çalışmalarıyla geliştirilmiştir.

Topkapı Sarayı; üçü limanda, dördü karada olmak üzere yedi kapılı sur içerisinde kasır, köşk, cami, divan, devlet dairesi, mutfak, koğuş, harem ve bahçe gibi yapılardan oluşur. Topkapı Sarayı’nın mimarisi büyüleyicidir; Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı mimarisinin tüm özelliklerini bu yapıda toplamış!

Topkapı Sarayı’nın İçine Yolculuk: Büyülenmeye Hazırlan

Ucuz biletini alıp İstanbul’a geldiysen ya da halihazırda İstanbul’daysan Topkapı Sarayı Müzesi’nin girişini bulmak için tramvayın Sultanahmet durağında indikten sonra Ayasofya Müzesi’ni geç ve tabelaları takip et. Gülhane durağında inersen parkın girişindeki tabelaları takip ederek müze girişini bulabilirsin. Topkapı Sarayı Müzesi giriş ücreti, bölümlerden bölümlere göre değişiklik gösteriyor. Ziyaretçi bilgileri için ilgili linki inceleyebilirsin.

Topkapı Sarayı Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar 2023?

Topkapı Sarayı giriş ücreti ne kadar?

Topkapı Sarayı Müzesi giriş ücretleri için bilgiler şu şekilde:

  • Topkapı Sarayı Müzesi giriş bileti: 150 TL  (Sarayın 4 avlusu ve Aya İrini)
  • Harem ve Zülüflü Baltacılar Koğuşu giriş bileti: 80 TL
  • Aya İrini giriş bileti: 60 TL
  • Kombine giriş bileti: 200 TL  (Sarayın 4 avlusu + Aya İrini + Harem)
  • Yabancı turistler için Topkapı Sarayı giriş bileti: 750 TL (Sarayın 4 avlusu ve Aya İrini)
  • Kombine giriş bileti: 950 TL  (Sarayın 4 avlusu + Aya İrini + Harem)

İstanbul’daki veya Türkiye’deki müzelere indirimli fiyatlarla girmek istersen kendine bir Müzekart çıkartabilirsin.

Topkapı Sarayı’nın Bölümleri

Topkapı Sarayı kaç bölümden oluşuyor?

Topkapı Sarayı’nın bölümleri, birçok yapıyı barındıran dört avlu ve bir haremden oluşuyor. Kara tarafından Sur-ı Sultani, deniz tarafından ise Bizans surlarıyla şehirden ayrılan saray, anıtsal girişi Saltanat Kapısı (Bab-ı Hümayun) çevresinde şekilleniyor. Saray, iki ana bölüme ayrılmış. Bunlardan ilki, hizmet bölümü Birun; diğeri ise iç örgütlenme yapılarını kapsayan Enderun. Tüm bölümler içerisinde Osmanlı mimarisinin, sanatının ve zanaatının en nadide örneklerini görmek mümkün. Yapıların ince işçiliği, özellikle Topkapı Sarayı çinilerinde kendini belli ediyor.

Aya İrini Kilisesi

1. Avlu:

Padişah geçiş törenlerine sahne olan Alay Meydanı, Doğu Roma zamanlarından kalma dini yapı Aya İrini, Osmanlı ve Batı mimarisinin harmanlandığı törensel giriş kapısı Babüsselam ve I. avluya geçiş sağlayan diğer bir törensel kapı olan Bab-ı Hümayun bölümlerini kapsar.

2. Avlu:

Dört yanı revaklarla çevrili ve sancak teslimi, bayramlaşma ve ulufe gibi törenler için kullanılan Divan Meydanı, devlet işlerinin görüşüldüğü Divan-ı Hümayun (Kubbealtı), padişahın divan toplantılarını izleme yeri Adalet Kasrı, resmi hazine binası Dış Hazine, padişahın özel işleriyle sorumlu kişilerin kaldığı Zülüflü Baltacı Ocağı, padişahın seçme atlarının barındığı Has Ahırlar, ahırlarda çalışan görevlilerin kaldığı Beşir Ağa Camii ve Hamamı, saray çalışanlarının yemeklerinin hazırlandığı saray mutfakları, saray okulunun bulunduğu Babüssade ve Sohum Kalesi fethinden hatıra Sohum Kitabesi bölümlerinden oluşur.

Topkapı Sarayı iç mimarisi

3. Avlu:

Padişah için oluşturulan selamlık bölümünü kapsayan Enderun Avlusu’nu (III. avlu) gezerek; yabancı elçilerin padişahla görüştüğü Arz Odası, eğitim gören saray görevlilerin yararlandığı III. Ahmet Kütüphanesi, Fatih Sultan Mehmet’in seyir köşkü olarak kullandığı Fatih Köşkü, saray hazinesinden sorumlu hazinedarbaşının yönettiği Hazine Koğuşu, kutsal emanetlerin saklandığı Has Oda ve Kutsal Emanetler Odası, saray eşrafının ibadet için kullandığı Ağalar Camii, padişah için yemeklerin hazırlanıp değerli mutfak eşyalarının saklandığı Kilerli Koğuşu, hareme giriş sağlayan Kuşhane ile Harem Kapısı ve Hırka-i Saadet Dairesi görevlileri için yapılmış Has Oda Koğuşu/Padişah Portreleri bölümlerini görebilirsin.

Topkapı Sarayı'ndaki köşkler

4. Avlu:

Lale bahçesi ve Sofa-i Hümayun adlı terastan oluşan IV. avlu, saray kompleksinin 17. yy ortalarında Haliç tarafına doğru yapılan köşklerini de kapsar. Padişahın yazlık olarak kullandığı Sünnet Odası, 17. yy’de fethedilen Revan’ın anısına yaptırılan Revan Köşkü, Bağdat’ın fethine hitaben inşa ettirilen Bağdat Köşkü, Ramazan aylarında padişahların iftarını açtığı İftariye Kameriyesi, toplantıların yapıldığı ve saray görevlilerin spor müsabakalarının izlendiği Sofa Köşkü, ibadet amacıyla kullanılan Sofa Camii, Topkapı Sarayı’na en son eklenen yapı Mecidiye Köşkü, hekimlerin barındığı Hekimbaşı Odası ve padişahların tören kıyafetlerinin saklandığı Esvap Odası bölümleri, IV. avlu gezisiyle incelenebilir.

Topkapı Sarayı Harem Odası / Hürrem Sultan Odası

Topkapı Sarayı’nın günümüzdeki en gözde bölümlerinden Harem Odası, padişahın ailesinin ve cariyelerin yaşadığı yerdi. Halk arasında Hürrem Sultan Odası olarak da bilinen bu yapı, Topkapı Sarayı’nın en estetik bölümlerinden biridir. Herkesin girilmesine izin verilmeyen kutsal yer anlamına gelen harem, Osmanlı’nın Arap kültüründen aldığı bir gelenektir. Harem Odası, aynı zamanda eğitimli cariyelerin üst düzey saray görevlileriyle evlendirilerek saray aristokrasinin oluşturulduğu bölümdü ki bu yönüne bakarak haremin, sarayın yönetiminde ne kadar etkili olduğu anlaşılabilir. Ne diyelim, Topkapı Sarayı gezinde, Harem Odası’nı sakın es geçme!

Topkapı Sarayı Müzesi gezisini, seyahat planların arasına eklediysen şu da aklında bulunsun: Müze girişinde kendine sesli rehber kiralayabiliyorsun.

Topkapı Sarayı’nda Sanal Tur

Topkapı Sarayı’nda sanal tura çıkabileceğini biliyor muydun?

Tarihi yerlerde gezinmeyi seviyorsan, İstanbul’da gezilecek yerler çok… Topkapı Sarayı Müzesi gezisini ilk sıraya al, ikinciye Galata Kulesi’ni koy, devamına kendin karar verirsin!

 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın