Yanı Başındaki Cenneti Keşfeti Tiflis

Yanı Başındaki Cenneti Keşfet; Tiflis

Vizesiz seyahat keyfini yaşayabileceğimiz, hem coğrafya hem de kültür olarak bizlere çok yakın keşfedilmesi gereken ilginç bir şehir Tiflis. Daracık sokakları, tarihi evleri, lezzetleri ve yerel çarşıları ile mistik bir enerjisi var. Tüm bu özellikleriyle bir gezgine Tiflis ucuz uçak bileti aldıracak kadar da davetkâr. Değişik bir şeyler yapmak isteyip çok fazla vakti olmayanlara duyurulur. Tiflis hemen yanı başında seni bekliyor.

Eski Bir Şehirde Yepyeni Bir His

Tiflis’te görülecek yerler arasında ilk sırayı Eski Şehir bölgesi alıyor. Buradan Tiflis’i keşfetmeye başlamak akıllıca olacak çünkü şehrin en önemli yerleri burada toplanmış. Tiflis Özgürlük Meydanı ve Barış Köprüsü’nü kapsayan bu alan, rengârenk tarihi evleri ve dar sokakları ile muhteşem bir atmosfer sağlıyor. Burada yürümek garip bir his. Aslında çok eski evlerin arasına sıkışmış modern yapıları; cami, sinagog ve katedralleri her adımda yepyeni hisler uyandırıyor. Kaldırımlarına yayılmış salaş kafeler ve mis kokular saçan restoranlarında oturup, gelip geçen insanları izlemek oldukça zevkli. Ayrıca bu bölgede ahşap çıkma balkonlu ve Türk el işçiliği ile örülmüş müthiş Osmanlı binaları da görebileceksin.

Tiflis Eski Şehir

Tiflis’e Yukarıdan Bir Bakış

Tiflis’i gece gündüz gözleyen Kartlis Deda Heykeli, (Gürcistan’ın Annesi de deniyor) Tiflis’te görmen gereken bir diğer sanat eseri. Şehrin her yerinden görülen bu heykel, şehrin sembolü. Kendisi Tiflis’in kuruluşunun 1500. yıldönümünde,  Sololaki Tepesi’ne yerleşivermiş. Heykelin elinde şehre dost olarak gelenlere sunmak için bir şarap var. Diğer elinde ise düşmanca gelenlere karşı bir kılıç bulunuyor. Heykel güzel fakat bulunduğu tepe çok daha iyi. Eski Şehir Bölgesi’nin üst kısmından başlayan yürüyüş yolu veya teleferik ile yukarı çıkabilir, Tiflis’i kuş bakışı izleme fırsatı yakalayabilirsin. Buradan doğru Abanotubani’ye geçerek karşına çıkacak birçok hamamdan birini değerlendirebilirsin. Buradaki suların şifalı olduğuna inanılıyor. Sırf bu yüzden Tiflis’e gelenler azımsanmayacak kadar çok.

Kültür ve Sanat=Rustaveli Caddesi

Özgürlük Meydanı’ndan başlayıp 1,5 km boyunca şehrin resmi binaları ve müzelerinin sıralandığı birçok kafe/restoran, bar bulunan kentin ana caddesi burası. Gürcistan Parlemanto Binası, Kashveti Kilisesi, Ermeni Ulusal Müzesi, Sovyet İşgali Müzesi, Tiflis Opera ve Bale Salonu, Rustaveli Devlet Tiyatrosu, Rustaveli Müzesi gezebileceğiniz noktalar arasında. Modern binalar ile çevrilen bu cadde, şehrin kültür ve sanat ayrıntılarını gösteren en iyi yer.

Özgürlük Meydanı

Gergeti Trinity

Tiflis muhafazakâr bir şehir. Bu yüzden burada bol bol kilise bulacaksın. Fakat Tiflis’in yemyeşil yüzünü görebileceğin, Kazbek Dağı’nda bulunan Gergeti Trinity çok özel. Dağın en tepesine kurulmuş bir inziva alanı olan bu kiliseyi görmen için tırmanış sevdalısı olman gerekiyor.

Gergeti Trinity

Tiflis Yemekleri

Son olarak şunu söylemek istiyoruz; Tiflis yemekleri çok iyi! Gayet ucuz bir şehir olan Tiflis’te yemek yemek de çok hesaplı. Üstelik lezzetler bize hiç uzak değil. Peynir ve yumurta ağırlıklı bir pide haçapuri, ceviz soslu salata, üzüm, nar şurupları ile tatlandırılmış cevizli sucukları Tiflis yemeklerinin güçlü kahramanlarından.

Tiflis Yemekleri

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...